Infractiuni privind circulatia

Dosar Nr. 98 (19.05.2009)

Dosar nr. ………

R O M Â N I A

JUDECATORIA CÂMPULUNG

SENTINTA PENALA Nr. ..

Sedinta publica de la 19 Mai 2009

Completul compus din:

PRESEDINTE : ……..

Grefier :…….

Parchetul de pe lânga Judecatoria Câmpulung reprezentat prin

Prim Procuror ………

?????

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpat I.D.G. , având ca obiect infractiuni privind circulatia pe drumurile publice (O.U.G nr. 195/2002).

La apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns inculpatul asistat de av. E.D., martorii I. M.D.si N.V.A

???? Potrivit disp. art. 304 al. 1 C. pr. pen. s-a procedat la înregistrarea sedintei de judecata, cu mijloace tehnice audio.

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care s-au audiat, sub prestare de juramânt, martorii prezenti, declaratiile fiind consemnate aparte la dosarul cauzei.

Av. E.D. pentru inculpat, arata ca nu insista în audierea martorului ce nu s-a prezentat în aceasta sedinta.

Reprezentantul Parchetului, având cuvântul, arata ca nu insista în audierea martorului întrucât inculpatul si-a recunoscut fapta.

Având în vedere ca inculpatul si-a recunoscut fapta, ca martorul lipsa nu a fost gasit la domiciliu în repetate rânduri pentru a fi adus la instanta, ca din depozitiile martorilor audiati rezulta împrejurarile producerii faptei si nu se insista în audierea cestuia, instanta constata încheiata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvântul în fond.

Reprezentantul Parchetului, având cuvântul, pune concluzii de condamnare a inculpatului pentru infractiunea savârsita, la o pedeapsa cu executare în conditiile art. 81 C. pen. Solicita a se pune în vedere inculpatului dispozitiile art. 83 C. pen. privind revocarea suspendarii executarii pedepsei si sa fie obligat la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

Av. E. D. pentru inculpat, arata ca achieseaza la concluziile procurorului, solicitând condamnarea inculpatului la o pedeapsa sub minimul special prevazut de lege, facându-se aplicarea disp.art .81 C. pen.

Inculpatul, având cuvântul, arata ca recunoaste savârsirea infractiunii si îsi regreta fapta.

I N S T A N T A

Asupra cauzei de fata deliberând constata :

La data de 24 februarie 2009 sub nr. …/205/2009 (Numar în format vechi 646/2009) a fost înregistrat rechizitoriul nr. …/P/2009 din 18 februarie 2009 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Câmpulung Judetul Arges prin care s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatului I.D.G. pentru infractiunea prev. si ped. de art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 aprobata prin legea nr. 49/2006- Codul Rutier.

În actul de sesizare s-a retinut, în esenta, ca, în data de 01 februarie 2009 inculpatul a condus autoturismul Opel Vectra cu nr. de înmatriculare ….. pe DN 73 , Rucar- Stâlpeni fara a poseda permis de conducere .

S-au avut în vedere mijloacele de proba administrate în timpul urmaririi penale, respectiv : procesul-verbal de cercetare la fata locului, adresa S.P.R. Arges nr. 66590 din 04 februarie 2009, declaratiile martorilor P.D.M., B.C.B., N.V.A., I.M.D., declaratia învinuitului .

În fata instantei a fost audiat inculpatul precum si martorii B.C.B, N.V.A., I. M. D.

Analizând ansamblul materialului probator administrat în cauza, instanta retine urmatoarele:

La data de 01 ianuarie 2009 , în jurul orelor 1,35, lucratorii Postului de Politie Stâlpeni au fost sesizati în legatura cu producerea unui accident rutier pe raza comunei Stâlpeni, eveniment în care a fost implicat un autoturism înmatriculat în Spania.

Deplasându-se la fata locului, pe DN 73 Pitesti-Câmpulung, în satul Livezeni, com. Stâlpeni, lucratorii Postului de Politie Stâlpeni l-au identificat pe conducatorul autoturismului Opel Vectra cu nr. de înmatriculare ….. pe DN 73 ca fiind inculpatul I. D.G. si, dupa verificarea acestuia la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Auto si Înmatriculare a autoturismelor, au constatat ca acesta nu poseda permis de conducere.

Ulterior s-au solicitat în scris relatii de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Auto si Înmatriculare a Autoturismelor Arges, iar din adresa nr. 178574/ 14 februarie 2008, rezulta ca inculpatul nu figureaza cu permis de conducere.

Ca urmare a cercetarilor ulterioare s-au stabilit urmatoarele circumstante care au determinat producerea accidentului. În seara zilei de 31.01.2009, în jurul orelor 21.30, învinuitul I.D.G. se afla la discoteca din com Rucar, împreuna cu mai multi prieteni, caruia i s-a alaturat si P.D.M. cu prietenii sai. În jurul orelor 23.00, acesta a propus sa se deplaseze cu totii la un local din com. Stâlpeni , scop în care s-a oferit sa puna la dispozitie autoturismul sau pe care nu îl putea conduce, deoarece consumase bauturi alcoolice si nu poseda permis. În acest context i s-a propus inculpatului I.D.G. sa conduca masina, acesta acceptând fara obiectiuni.

Instanta retine ca în noaptea de 31.01/01.02.2009, inculpatul I.D.G.a urcat la volanul autoturismul Opel Vectra cu nr. de înmatriculare …… ( apartinând familiei P.), desi nu avea permis de conducere si s-a deplasat pe DN 73, din com. Rucar, jud. Arges în com. Stâlpeni, jud. Arges. În autoturism se mai aflau martorii P.D.M., B. C.B., N.V. A., I.M.D.

În jurul orelor 0.00 autoturismul Opel Vectra condus de inculpat, a ajuns în com. Stâlpeni la barul „ La Modreanu” unde, împreuna cu cei enumerati mai sus, au stat aproximativ o ora, dupa care au hotarât sa revina în com. Rucar, autoturismul fiind condus tot de inculpat. În jurul orelor 1.35, pe DN 73, în satul Livezeni, com. Stâlpeni inculpatul a pierdut controlul volanului într-o curba usoara la stânga si, din cauza carosabilului acoperit cu zapada, vehiculul s-a rasturnat în afara soselei, moment în care a fost depistat de catre lucratorii Postului de Politie Stâlpeni, ca a condus autoturismul fara a poseda permis de conducere.

Inculpatul, atât în declaratiile date în cursul urmaririi penale, cât si în fata instantei de judecata, a recunoscut ca în noaptea de 31.01.2009 spre 01.02.2009, a condus autoturismul Opel Vectra cu nr. de înmatriculare …. pe DN 73, Rucar- Stâlpeni.

Situatia de fapt a fost retinuta din coroborarea mijloacelor de proba administrate în cursul urmaririi penale si în cadrul cercetarii judecatoresti.

În drept, faptele savârsita de inculpat întrunesc elementele constitutive ale infractiunii prevazuta si pedepsita de art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002.

În consecinta, instanta va condamna pe inculpat pentru infractiunea retinuta în sarcina sa, iar la individualizarea pedepsei se va tine seama de criteriile generale reglementate de art. 72 C.p., respectiv dispozitiile partii generale, limitele de pedeapsa pentru infractiunea savârsita, gravitatea faptei si împrejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.

În raport de aceste criterii în baza art. 87 al. 1 din OUG 195/2002 , se va aplica inculpatului o pedeapsa de 1 ( unu ) an închisoare .

În ceea ce priveste individualizarea modalitatii de executare a pedepsei aplicate, instanta apreciaza ca scopul sanctionator si preventiv al pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.

În cauza, fiind întrunite conditiile prev. de art. 81 C.p.., va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, termenul de încercare fiind conform art. 82 C.p. de 3 ( trei ) ani .

Va atrage atentia inculpatului asupra prev. art. 83 C.p., referitoare la revocarea suspendarii conditionate, în cazul savârsirii unei noi infractiuni în cursul termenului de încercare.

În baza art. 191 alin. 1 C.p.p., va obliga inculpatul la suma de 500 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 200 lei se va achita anticipat ca onorariu aparator din oficiu , din fondurile Ministerului Justitiei .

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

H O T A R A S T E

În baza art. 86 al. 1 din O.U.G. 195/2002 condamna inculpatul I.D.G. domiciliat în…….. la 1 (unu) an închisoare.

În baza art. 81 C.p. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 3 (trei) ani termen de încercare, conf. art. 82 C.p.

Atrage atentia asupra prev. art. 83 C.p. a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.

În baza art. 191 al. 1 C.p.p., obliga inculpatul la plata sumei de 658 lei cheltuieli judiciare catre stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronuntare cu Ministerul Public si inculpatul.

Pronuntata în sedinta publica, azi, 19.05.2009.

PRESEDINTE GREFIER