Ordonanta presedintiala

Sentinţă civilă 2099 din 31.03.2010


Ordonanţă preşedinţială

Data publicarii pe portal 04.05.2010

Respinge cererea formulata pe calea ordonantei presedintiale de reclamanta SC DL. SRL in contradictoriu  cu  pârâta SC I. SRL, ca neintemeiata.

Prin  cererea  inregistrata la data de 31.03.2010 pe  rolul  Judecatoriei  Slatina, reclamanta SC DL. SRL a solicitat ca  pe  cale de  ordonanta  presedintiala sa se dispună inventarierea tuturor bunurilor mobile cumpărate de reclamantă cu factura nr. 4678352/13.04.2004, bunuri în număr de 81 indicate în anexa nr. 1 a facturii, aflate în posesia pârâtei. 

In  motivarea  cererii, reclamanta arata ca a cumpărat cu factura utilaje moară, conform anexei nr. 1, montate in imobilul moară, iar societatea pârâtă a cumpărat cu factura imobilul moară şi terenul aferent în suprafaţa de 1703,05 m.p., imobile situate în judeţul Olt.

Reclamanta mai arată că administratorul său împreună cu administratorul societăţii pârâte au înfiinţat  la data de 02.08.2007 societatea SC MC SRL, ulterior datorită unor neînţelegeri administratorul societăţii pârâte şi numitul NF au înfiinţat altă societate existând pericolul de furt şi fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 581 C. civ.

S-au  invocat in drept dispozitiile  art. 581 C.p.c.

În dovedirea  cererii  s-au  atasat  în copie  urmatoarele inscrisuri: factura fiscală, anexa nr. 1, actul constitutiv al SC, actul constitutiv al SC MC SRL, certificat  constatator  . 

Cererea a fost  timbrata cu taxa judiciara de timbru in valoare de 10 lei si timbru judiciar de 0,3 lei.

Analizând cererea în raport de actele şi lucrările dosarului , instanta retine urmatoarele:

Prin cererea inregistrata pe rolul instantei, reclamanta SC DL. SRL a solicitat ca  pe  cale de  ordonanta  presedintiala sa se dispună inventarierea tuturor bunurilor mobile cumpărate de reclamantă cu factura bunuri în număr de 81 indicate în anexa nr. 1 a facturii, aflate în posesia pârâtei. 

Potrivit dispozitiilor art. 581 C.p.c.  instanta poate ordona masuri vremelnice, în cazuri grabnice în trei situatii expres prevăzute şi anume :

a) pentru pastrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere; b) pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara; c) pentru înlăturarea piedicilor ivite cu prilejul unei executari, cu condiţia de a nu se  prejudeca fondul litigiului dintre părţi. 

 Examinând admisibilitatea şi temeinicia cererii formulată pe calea ordonanţei preşedinţiale, instanţa apreciază că aceasta  nu întruneşte cerinţele art. 581 C.p.c. si urmeaza sa o respinga ca neintemeiata, din urmatoarele considerente:

 În speţă,  instanţa reţine că situaţia de fapt expusă de reclamantă în cererea formulată, în raport cu obiectul acesteia- inventarierea unor bunuri mobile şi cu data achiziţionării acestora 13.04.2006, nu se încadrează în niciunul din cazurile expres şi limitativ prevăzute de lege pentru a se putea dispune vreo măsură în temeiul art. 581 C.p.c. Măsura inventarierii nu este o măsură vremelnică care să poată fi dispusă până la finalizarea fondului cauzei privind revendicarea mobiliară, solicitarea reclamantei presupune constatarea unei stări de fapt.

Reclamanta solicită inventarierea unor bunuri mobile, utilaje moară montate în imobilul moară situat în judeţul Olt, operaţiune ce presupune constatarea existenţei bunurilor şi a stării acestora.

Reclamanta are la dispoziţie alte căi procedurale prevăzute de lege prin care să se constate starea acestor bunuri mobile, respectiv procedura asigurării dovezilor prevăzută de art. 235-241 C.p.c. sau procedura sechestrului judiciar  pentru preîntâmpinarea înstrăinării bunurilor, prevăzută de art. 599 alin. 1 pct. 2 C.p.c. avand în vedere existenţa pe rolul Judecătoriei Slatina a dosarului ce are obiect „revendicare mobiliară”.