Plângere formulată împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale faţă de un agent de poliţie

Dosar Nr. 124 (03.03.2009)

Plângere formulata împotriva rezolutiei de neîncepere a urmaririi penale fata de un agent de politie. Competenta dupa calitatea persoanei. Nelegalitate.

Solutionarea plângerii formulate împotriva rezolutiei de neîncepere a urmaririi penale dispusa fata de un agent de politie care nu are calitatea de organ de cercetare al politiei judiciare, apartine Judecatorie si nu Tribunalului asa cum gresit s-a pronuntat aceasta din urma instanta.

Sectia penala – Decizia penala nr. 124/3 martie 2009

Prin sentinta penala nr. 225/19 decembrie 2008 a Tribunalului Sibiu a fost respinsa plângerea formulata de petentul C.M. împotriva rezolutiei din 09.04.2008 a Parchetul de pe lânga Tribunalul Sibiu data în dosar nr.108/P/2008 si a rezolutiei din 23.05.2008 a prim-procurorului Parchetului de pe lânga Tribunalul Sibiu date în dosarul nr. 161/II/2/2008.

S-a retinut ca în cauza nu sunt întrunite cumulativ elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 281 Cod penal.

Împotriva hotarârii a declarat recurs petentul C.M. , care nu a expus în scris, prin cererea de recurs sau prin memoriu separat si nici oral , motivele caii de atac de care a înteles sa uzeze. Recursul este fondat, pentru urmatoarele aspecte, sesizate de catre Curte, din oficiu:

La data producerii evenimentelor relatate de catre petent, în plângerile sale, intimatul D.G. a avut calitatea de agent de politie în cadrul IPJ Vâlcea, neavând calitatea de organ de cercetare al politiei judiciare asa cum rezulta din nota telefonica transmisa de I.P.J. Vâlcea.

Potrivit prevederilor art.27 alin. 3 din Legea nr. 218/2002 raportat la art. 14 alin. 2 punctul II din Legea nr.360/2002 privind Statutul Politistului infractiunea savârsita de politisti care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare se judeca în prima instanta de catre Tribunal în cazul politistilor –agenti de politie.

Cum intimatul nu a avut calitatea de organ de cercetare al politiei judiciare, în mod gresit Tribunalul a solutionat în prima instanta plângerea petentului în conditiile art. 278/1 Cod procedura penala instanta careia i-ar fi revenit competenta sa judece cauza în prima instanta fiind Judecatoria.

Fata de aceste considerente, fiind în incident , cazul de casare prevazut de art. 385/9 pct.1 Cod procedura penala, în baza art.385/15 pct. 2 lit. c Cod procedura penala, hotarârea a fost casata cu consecinta trimiterii cauzei spre competenta solutionare Judecatoriei Avrig.