Vătămare corporală . individualizare pedeapsă.

Sentinţă penală 194 din 09.05.2007


VĂTĂMARE CORPORALĂ. INDIVIDUALIZARE PEDEAPSĂ

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul GHE.I. pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală prev. de art. 181 alin. 1 Cod Penal, constând în aceea că, în seara zilei de 20 martie 2005 i-a aplicat mai multe lovituri părţii vătămate N.P. cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 25 zile de îngrijiri medicale.

În baza probelor administrate instanţa a reţinut că pe fondul unei relaţii tensionate între inculpat şi partea vătămată, în seara zilei de 20 martie 2005, în timp ce inculpatul se deplasa spre domiciliu, a văzut-o pe partea vătămată căreia i-a făcut anumite reproşuri,  după care i-a aplicat mai multe lovituri cu un corp dur, peste  tot corpul şi a împins-o în şanţ, continuând să-i aplice lovituri.

În urma loviturilor aplicate de către inculpat, partea vătămată a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 25 zile de îngrijiri medicale.

Inculpatul nu a recunoscut săvârşirea faptei.

Prin sentinţă inculpatul GHE. I. a fost condamnat la pedeapsa de l (unu) an închisoare în baza art. 181 alin. 1 Cod Penal, interzicându-i-se drepturile  prev. de art. 64 lit. a şi b Cod Penal în condiţiile art. 71 Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale pe  un termen de încercare de 3 (trei) ani, stabilit în condiţiile art. 82 Cod Penal, iar în temeiul art. 71 alin. 5 Cod penal s-a dispus suspendarea  executării pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale.

La individualizarea judiciară a pedepsei instanţa a avut în vedere criteriile  prev. de art. 72 Cod Penal, respectiv  împrejurările în care a fost comisă fapta, pe stradă, seara, situaţia părţii vătămate care este o persoană în vârstă, precum şi circumstanţele personale  ale inculpatului care este cunoscut cu antecedente penale, a avut o atitudine nesinceră pe parcursul procesului penal. În aceste condiţii s-a apreciat că scopul pedepsei  poate fi atins prin aplicarea unei pedepse orientate peste minimul prevăzut de lege, fără privare de libertate.

Pe latura civilă a cauzei, în baza art. 14 şi 346 C.proc.pen. a fost admisă acţiunea civilă formulată de partea civilă M.P. şi a fost  obligat inculpatul să plătească părţii civile suma de 100 lei,  despăgubiri materiale şi 1500 lei, daune morale.

În baza art. 193 C.proc.pen. a fost obligat inculpatul să plătească părţii vătămate suma de 1750 lei, cheltuieli judiciare  avansate de aceasta, iar  în baza art. 191 alin. 1 C.proc.pen. a obligat inculpatul la plata sumei de 400 lei, cheltuieli judiciare către stat.