Vatamare corporala din culpa

Dosar Nr. DP262/A/2008 (31.03.2009)

ROMÂNIA

TRIBUNALUL HUNEDOARA - SECTIA PENALA

DECIZIA PENALA NR.262/A /2008 DOSAR NR. 620/243/2007

Sedinta publica din 14 octombrie 2008

PRESEDINTE ………….. -judecator

…………………. -presedinte sectie penala

…………………… -grefier

Ministerul Public - Parchetul de pe lânga Tribunalul Hunedoara a fost reprezentat de d-na procuror …………..

Pentru astazi fiind amânata pronuntarea asupra apelurilor penale declarate de partile vatamate si civile M. D. V., M. D. I. si inculpatul B. I. M. împotriva sentintei penale nr. 181/26.06.2007 pronuntata de Judecatoria Hunedoara, judetul Hunedoara (judecator ……………..).

Se constata ca mersul dezbaterilor si sustinerile orale ale partilor au fost consemnate în încheierea de sedinta din data de 07 octombrie 2008, încheiere care face parte integranta din prezenta decizie.

TRIBUNALUL,

Asupra apelurilor penale de fata:

Prin sentinta penala nr. 181/2007, Judecatoria Hunedoara a condamnat pe inculpatul B. I. M. la:

-2 ani închisoare pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa, prev. si ped. de art. 184 al. 2 si 4 Cod penal;

-1 an închisoare pentru infractiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are în sânge o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 gr./litru alcool pur, prev. si ped. de art. 79 al. 1 din OUG nr. 195/2002.

În baza art. 33 lit. a, 34 lit. b Cod penal, a contopit pedepsele si a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare.

În baza art. 81, 82 Cod penal, a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de încercare de doi ani plus durata pedepsei aplicate.

A pus în vedere inculpatului prevederile art. 83, 84 Cod penal.

A obligat pe inculpat sa plateasca partii civile Martinesc Doru Virgil despagubiri civile astfel: suma de 6781,98 euro si 520 lei respingând în rest pretentiile civile.

A obligat pe inculpat sa plateasca partii civile Martinesc Daniela Iuliana despagubiri civile, astfel: suma de 1451 lei despagubiri materiale si suma de 5000 lei daune morale, respingând în rest pretentiile.

A obligat pe inculpat la plata sumei de 1812,25 lei cheltuieli de spitalizare catre partea civila Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara.

A constatat ca BCR Asigurari SA Bucuresti, Sucursala Hunedoara, are calitate de asigurator.

A obligat pe inculpat sa plateasca partii civile Martinesc Doru Virgil suma de 500 lei cheltuieli judiciare.

A obligat pe inculpat la 150 lei cheltuieli judiciare catre stat.

Pentru a hotarî astfel, instanta de fond a retinut urmatoarele:

În data de 08 octombrie 2006, în jurul orei 20.20, inculpatul a fost antrenat într-un accident de circulatie care a avut loc în municipiul Hunedoara, pe B-dul Republicii, în dreptul garnizoanei de pompieri militari.

Inculpatul a circulat cu autoturismul marca Dacia 1300 cu nr. de înmatriculare HD-04-DGR, proprietate personala, din directia Cantina Restaurant spre gara, iar când a ajuns în dreptul garnizoanei de pompieri, i s-a facut rau, s-a aplecat spre dreapta pentru a vomita, moment în care a pierdut controlul volanului si a intrat cu autoturismul pe contrasens, lovind frontal autoturismul marca Ford Mondeo cu nr. de înmatriculare HD-06-SVH, care circula regulamentar din sens opus, condus de partea vatamata Martinesc Doru Virgil.

În urma impactului au fost accidentati atât conducatorul acestui autoturism cât si sotia sa, partea vatamata Martinesc Daniela Iuliana, care se afla pe B.heta din fata dreapta a masinii, cei doi fiind transportati la spital.

Ca urmare a recoltarii probelor de sânge de la inculpat, a rezultat ca acesta la ora 21.10 a avut o alcoolemie în sânge de 2,.50 gr.%o, iar la ora 22.10, o alcoolemie de 2,20 gr.%o.

Inculpatul a recunoscut ca a baut în seara zilei de 07 octombrie 2006 si pâna în dimineata de 08 octombrie 2006, ora 04.00, doua sticle de bere de 1, iar în data de 08 octombrie 2006, orele 13.30-14,30 a mai baut o bere de 1 litri la cofetaria Narcisa. De asemenea în aceeasi zi, între orele 17.30-20.00 a mai baut 2 sticle de bere, de 1 litri fiecare.

În fine, inculpatul a recunoscut faptele sustinând ca, consumul de alcool nu a fost exagerat de mare, însa a dormit foarte putin noaptea, a doua zi a fost la serviciu, fiind astfel obosit.

Accidentul s-a produs din culpa exclusiva a inculpatului, care a condus autovehiculul în stare avansata de ebrietate, a intrat cu acesta pe contrasens încalcând astfel dispozitiile art. 124 si 129 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002.

În urma accidentului, partea vatamata Martinesc Daniela Iuliana a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un nr. de 120-130 de zile de îngrijiri medicale, asa cum a rezultat din certificatul medico legal.

De asemenea, autoturismul partii vatamate Martinesc Doru Virgil a fost avariat în totalitate.

Autoturismul condus de catre inculpat era asigurat la SC BCR Asigurari Bucuresti Sucursala Hunedoara.

La individualizarea pedepselor, au fost avute în vedere prevederile art. 72 Cod penal.

S-a apreciat ca în cauza sunt aplicabile prevederile art. 81, 82 Cod penal privind suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

În ceea ce priveste latura civila a cauzei, prima instanta a retinut urmatoarele:

Partea vatamata Martinesc Doru Virgil s-a constituit parte civila în cauza cu suma de 49.000 lei, daune civile, compusa din 30.000 lei contravaloarea autoturismului distrus, 13.000 lei daune morale, care reprezinta suferinta psihica si fizica determinata de faptul ca a trebuit sa se deplaseze zilnic la spital, la sotie si a fost privat si de folosinta autoturismului; 400 lei cheltuieli de transport cu taxiul de la data producerii accidentului si pâna în prezent si 120 lei costul transportului autoturismului distrus la Service.

Partea vatamata Martinesc Daniela Iuliana s-a constituit parte civila în cauza cu suma de 900 lei cheltuieli suportate pe perioada spitalizarii, 29 lei taxa eliberare certificat medico legal, 551 lei contravaloare medicamente, cizme ortopedice si sustinator pantof cumparat dupa externare, 17.000 lei daune morale, reprezentând suferintele fizice si psihice cauzate de accident.

Spitalul municipal Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara s-a constituit parte civila în cauza cu suma de 1.812,25 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru partea vatamata Martinesc Daniela Iuliana.

Din probatoriul testimonial administrat în cauza, s-a facut dovada ca partea civila Martinesc Doru Virgil s-a deplasat de mai multe ori cu taxiul de la domiciliu la spital, unde era internata sotia, achitând contravaloarea transportului, respectiv aproximativ 600 lei.

De asemenea, s-a depus la dosar chitanta de plata a sumei de 120 lei, transportul autoturismului avariat la SC Verbitek SRL.

Din raportul de evaluare întocmit de BCR Asigurari Sucursala Hunedoara, a rezultat ca, costul reparatiei autoturismului distrus a fost de 8381,98 euro, din care inculpatul a achitat partii civile Martinesc Doru Virgil suma de 1600 euro, ramânând nerecuperata suma de 6781,98 euro.

În temeiul art. 14 , 346 Cod proc. penala, art. 999 Cod civil, inculpatul a fost obligat sa plateasca partii civile Martinesc Doru Virgil despagubiri civile astfel: suma de 6781,98 euro si 520 lei.

Întrucât partea vatamata nu a facut dovada suportarii unui prejudiciu moral, s-a respins ca nejustificata cererea de acordare a daunelor morale solicitate.

De asemenea, din probatoriul testimonial ( filele 80,81) s-a facut dovada ca partea vatamata Martinesc Daniela Iuliana pe perioada spitalizarii, a avut nevoie de medicamentatie si hrana, ca sotul s-a deplasat zilnic la spital, astfel ca s-au facut cheltuieli de aproximativ 1000 lei.

Din chitantele depuse la dosar, a rezultat ca partea vatamata a cumparat încaltaminte speciala si sustinator pentru picior, medicamente si a achitat taxa pentru certificatul medico legal, cheltuielile ridicându-se la suma de 742,23 lei, deci cu mult peste suma solicitata, conform constituirii de parte civila.

În ceea ce priveste solicitarea de daune morale, s-a constatat ca partea civila Martinesc Daniela Iuliana a suferit grave suferinte fizice si psihice, care sunt de natura sa justifice o compensatie sub forma daunelor morale, apreciindu-se ca suma de 5000 lei este de natura sa asigure aceasta compensatie.

În temeiul art. 14, 346 Cod proc. penala, art. 999 Cod civil, inculpatul a fost obligat sa plateasca partii civile Martinesc Daniela Iuliana suma de 1451 lei despagubiri civile solicitate si suma de 5000 lei daune morale, respingând în rest cererea.

Împotriva acestei sentinte, partile vatamate si civile Martinesc Doru Virgil si Martinesc Daniela Iuliana si inculpatul B. I.M.au declarat apel, în termen, motivat.

Partile vatamate si civile au solicitat urmatoarele:

Sub aspectul laturii penale, schimbarea încadrarii juridice a faptei din infractiunea prev. de art. 184 al. 2 si 4 Cod penal în infractiunea prev. de art. 184 al. 2,4 si 4/1 Cod penal si aplicarea unei pedepse corespunzatoare.

Sub aspectul laturii civile, partea civila Martinesc Doru Virgil a solicitat acordarea daunelor morale în cuantum de 13.000 lei care au fost cerute la instanta de fond, iar aceasta le-a respins în mod nejustificat, iar partea civila Martinesc Daniela Iuliana a solicitat majorarea cuantumului daunelor morale la 17.000 lei reprezentând suferintele fizice si psihice avute în urma accidentului.

Inculpatul a solicitat urmatoarele:

Sub aspectul laturii penale, schimbarea încadrarii juridice a faptei în infractiunea prev. de art. 184 al. 2,4 si 4/1 Cod penal si încetarea procesului penal conform dispozitiilor art. 11 pct. 2 lit. b combinat cu art. 10 lit. i/1 Cod proc. penala întrucât exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege, pentru infractiunea prev. de art. 79 al. 1 din OUG nr. 195/2002, faptele de conducere a autoturismului pe drumurile publice de catre o persoana care are în sânge o îmbibatie alcoolica ce depaseste limita legala si de vatamare corporala din culpa constituind o singura infractiune complexa, de vatamare corporala din culpa prev. de art. 184 al. 2,4 si 4/1 Cod penal.

Sub aspectul laturii civile, a solicitat, în cazul partii civile Martinesc Doru Virgil:

-reducerea daunelor materiale vazând deteriorarea autoturismului la suma de 3422,75 euro prejudiciul real fiind de 5023,75 euro, din care se scade suma de 1600 euro ce i-a fost achitata partii civile;

-înlaturarea sumei de 400 lei, reprezentând transport cu taxiul, ca nedovedita.

A solicitat în cazul partii civile Martinesc Daniela Iuliana:

-înlaturarea sumei de 900 lei cheltuieli pe perioada spitalizarii si a sumei de 169 lei reprezentând contravaloarea cizmelor ortopedice întrucât aceasta nu se justifica;

-reducerea cuantumului daunelor morale, suma acordata de instanta de fond, de 5000 lei, fiind exagerata.

Examinând sentinta atacata în baza motivelor invocate, precum si din oficiu, potrivit art. 371 alin. 2 Cod proc.penala, se constata urmatoarele:

Prima instanta a retinut corect starea de fapt si vinovatia inculpatului cu privire la aptele retinute în sarcina sa.

În ceea ce priveste încadrarea juridica a faptei de vatamare corporala din culpa, prev. de art. 184 al. 2 si 4 Cod penal se constata ca aceasta este nelegala.

Infractiunea prev. de art. 184 al. 2,4 si 4/1 Cod penal înglobeaza doua activitati ilicite distincte, ambele sanctionate de legiuitor: infractiunea prev. de art. 184 al. 4/1 Cod penal si infractiunea prev. de art. 79 al. 1 din OUG nr. 195/2002, când starea de ebrietate se suprapune peste limitele prevazute în OUG nr. 195/2002, cum este cazul în speta de fata, cele doua infractiuni urmând a fi retinute în concurs.

Prin urmare, se impune schimbarea încadrarii juridice a faptei din infractiunea prev. de art. 184 al. 2 si 4 Cod penal în infractiunea prev. de art. 184 al.2,4 si 4/1 teza a II-a Cod penal, cu mentinerea pedepsei de 2 ani închisoare pentru aceasta infractiune, neimpunându-se majorarea ei, având în vedere împrejurarile în care a fost comisa fapta si ca inculpatul nu are antecedente penale.

Sub aspectul laturii penale se mai constata ca instanta de fond a omis sa aplice inculpatului pedepsele accesorii prev. de art. 64 lit. a si b Cod penal, în conditiile art. 71 al. 5 Cod penal, impunându-se privarea inculpatului de exercitiul drepturilor de a alege si de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice precum si a dreptului de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat, fata de natura faptelor comise si a consecintelor acestora .

În ceea ce priveste latura civila a cauzei, în cazul partii civile Martinesc Doru Virgil, care urmare a accidentului de circulatie nu a suferit leziuni, se constata ca în mod corect instanta de fond a retinut ca nu i se cuvin daune morale.

Cum sotia partii civile a fost internata în spital, iar autoturismul a fost avariat în accident, partea civila a fost nevoita sa se deplaseze cu taxiul de mai multe ori la spital, astfel ca suma de 400 lei este justificata ( fila 80).

Autoturismul Ford Mondeo HD-06-SVH condus de partea civila avea o valoare reala calculata în functie de contractul de contractul de vânzare-cumparare si cheltuielile platite pentru înmatriculare de 6697 euro ( fila 109) . Urmare a avarierii acestuia, readucerea în stare de functionare prin efectuarea unor reparatii nerentabile ar costa 9527 euro.

Prin urmare, instanta de apel apreciaza ca suma ce i se cuvine partii civile este de 6697 euro, din aceasta suma urmeaza a se scadea suma de 1600 euro, ce a fost platita de inculpat, rezultând o suma ramasa de achitat de 5097 euro.

Nu se impune a se scadea contravaloarea pieselor ce nu au fost avariate întrucât acestea reprezinta partile componente ale autoturismului ce nu mai pot fi valorificate.

În ceea ce priveste latura civila a cauzei, în cazul partii civile Martinesc Daniela Iuliana, din probele testimoniale si cu înscrisuri aflate la dosar ( filele 80. 81, 89, 95) rezulta ca aceasta a beneficiat pe perioada internarii de medicamente si alimentatie suplimentara si a fost necesara si purtarea unei încaltaminte speciale pentru picior în conditiile în care a suferit o fractura cominutiva calcaneu dr. astfel ca solicitarea inculpatului de a se înlatura suma de 1069 lei din cuantumul daunelor materiale acordate este nejustificata.

Cum partea civila a suferit leziuni ce au necesitat 120-130 zile de îngrijiri medicale, pentru vindecare, instanta de apel constata ca inculpatul a produs acesteia serioase traume fizice si psihice prin atingerea adusa satisfactiilor unei vieti normale, astfel ca se impune majorarea cuantumului daunelor morale la 13.000 lei.

Asa fiind, se vor admite ca fondate prezentele apeluri, pentru temeiul prev. de art. 379 pct. 2 lit. a Cod proc. penala, se va desfiinta partial sentinta atacata si se va schimba încadrarea juridica a faptei din infractiunea prev. de art. 184 al. 2 si 4 Cod penal în infractiunea prev. de art. 184 al.2,4 si 4/1 teza a II_a Cod penal pentru care inculpatul va fi condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare.

În baza art. 33 lit. a si 34 lit. b Cod penal, se va contopi aceasta pedeapsa cu pedeapsa de 1 an închisoare aplicata pentru infractiunea prev. de art. 79 al. 1 din OUG nr. 195/2002, urmând ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare.

Se vor interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a si b Cod penal, în conditiile art. 71 Cod penal iar în baza art. 71 al. 5 Cod penal, se va suspenda executarea pedepselor accesorii sus mentionate pe durata suspendarii conditionate a pedepsei închisorii.

Se va stabili la 5097 euro cuantumul daunelor materiale cuvenite partii civile Martinesc Doru Virgil (contravaloare autoturism avariat) si la 13.000 lei cuantumul daunelor morale cuvenite partii civile Martinesc Daniela Iuliana.

Se vor mentine în rest dispozitiile sentintei atacate.

Vazând si prevederile art. 192 al. 3 Cod proc. penala si art. 193 Cod proc. penala, precum si solutia preconizata în cauza, va obliga pe inculpat la 250 lei cheltuieli judiciare catre partea vatamata si civila Martinesc Daniela Iuliana.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

Admite ca fondate apelurile introduse de partile vatamate si civile MARTINESC DORU VIRGIL si MARTINESC DANIELA IULIANA si inculpatul B. I.M. împotriva sentintei penale nr. 181/2007 pronuntata de Judecatoria Hunedoara, judetul Hunedoara, pentru temeiul prev.de art.379 pct.2 lit.a C.p.p. desfiinteaza partial sentinta atacata si în consecinta:

Schimba încadrarea juridica a faptei din infractiunea de vatamare corporala din culpa prev.de art.184 al.2 si 4 C.p. în infractiunea de vatamare corporala din culpa prev.de art.184 al.2, 4 si al.4/1 teza a II-a C.p. si îl condamna pe inculpat la 2 (doi) ani închisoare.

În baza art.33 lit.a si 34 lit.b C.p. contopeste pedeapsa de 2 ani închisoare cu pedeapsa de 1 an închisoare si dispune ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare.

Interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev.de art.64 lit.a si b C.p. în conditiile prev.de art.71 C.p.

În baza art.71 al.5 C.p. suspenda executarea pedepselor accesorii susmentionate pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei închisorii .

Stabileste la 5.097 Euro cuantumul daunelor materiale (c/val autoturism avariat) cuvenite partii civile Martinesc Doru Virgil.

Stabileste la 13.000 lei cuantumul daunelor morale cuvenite partii civile Martinesc Daniela Iuliana.

Mentine în rest dispozitiile sentintei atacate.

Obliga inculpatul sa plateasca partii civile Martinesc Daniela Iuliana 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în apel.

Cu drept de recurs în 10 zile de la pronuntare cu inculpatul B. I.M.si partea vatamata si civila Martinesc Doru Virgil si de la comunicare cu celelalte parti.

Data si pronuntata în sedinta publica din 14.10.2008.

PRESEDINTE, JUDECATOR,

GREFIER,

GC/CC/2 ex.

jud. fond

29.10.2008