Viol. Decesul victimei. Lipsa plângerii prealabile a părţii vătămate. Consecinţe.

Dosar Nr. 342 (09.12.2004)

VIOL. DECESUL VICTIMEI. LIPSA PLÂNGERII PREALABILE A PARTII VATAMATE. CONSECINTE.

Desi potrivit art. 197 alin. (4) C.pen. actiunea penala pentru fapta prevazuta în alineatul (1) se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate, este evident ca în cazul în care autorul violului ucide victima, infractiunea se urmareste din oficiu (art. 197 Cod penal).

Sectia penala, decizia penala nr.342 din 9 decembrie 2004

Prin sentinta penala nr.797 din 12 octombrie 2004 a Tribunalului Cluj a fost condamnat inculpatul L.D. pentru comiterea infractiunii de omor deosebit de grav prevazuta de art. 174, 176 lit. d) C.pen. la o pedeapsa de 20 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prevazuta de art. 64 lit. a) si b) C.pen.; pentru comiterea infractiunii de tâlharie prevazuta de art. 211 alin. (21) lit. c) C.pen. la o pedeapsa de 9 ani închisoare.

Potrivit art. 33 lit. a) si 34 lit. b) C.pen. s-a dispus ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 20 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a) si b) C pen.

În baza art. 10 lit. f) raportat la art. 11 pct.2 lit. b) C.pr.pen.s-a încetat procesul penal pornit din oficiu împotriva inculpatului L.D. pentru comiterea infractiunii de viol prevazuta de art. 197 alin. (1) C.pen.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, Tribunalul a retinut în esenta ca prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Tribunalul Cluj a fost trimis în judecata inculpatul L.D. pentru comiterea infractiunilor de omor deosebit de grav, prevazuta de art. 174, 176 lit. d) C.pen., de tâlharie prevazuta de art. 211 alin. (21) lit. c) C.pen. si viol prevazuta de art. 197 alin. (1) C.pen., cu aplicarea art. 33 lit. a) C.pen. stabilindu-se ca la data de 13 martie 2004, în jurul orelor 13, în timp ce se afla în locuinta victimei G.M., în vârsta de 80 ani din localitatea Mihaiesti nr.26, jud.Cluj, inculpatul a aplicat acesteia multiple lovituri cu pumnii si picioarele vizând în special capul, a strangulat victima cu mâinile, actiuni care au condus la decesul acesteia, cu scopul de a-si însusi bani sau alte valori din locuinta. Dupa ce a agresat victima, inculpatul a întretinut un act sexual cu aceasta, iar apoi si-a însusit din locuinta suma de 4.500.000 lei, precum si un cercel din aur. Din raportul de constatare medico-legala rezulta ca moartea victimei a fost violenta, aceasta datorându-se asfixiei mecanice prin strangulare, leziunile descoperite pe corpul ei putând fi cauzate prin lovire cu corpuri dure având muchii sau margini ascutite, iar leziunile din zona vaginala au pus în evidenta posibilitatea întretinerii unui act sexual. Cu privire la infractiunea de viol imputata inculpatului prin rechizitoriu, Tribunalul a constatat ca în speta, exista o cauza care împiedica punerea în miscare a actiunii penale si anume lipseste plângerea prealabila a persoanei vatamate, conditie prevazuta prin dispozitiile art. 197 alin. (4) C.pen.

Chiar daca în cauza a intervenit decesul victimei (din motive imputabile inculpatului), înainte de a avea posibilitatea sa formuleze plângerea prealabila, instanta a apreciat ca ocrotirea victimelor unor astfel de infractiuni (care se urmaresc la plângerea prealabila) se face doar cât timp sunt în viata si îsi manifesta vointa de a fi tras la raspundere penala autorul infractiunii, - decesul - indiferent de motive, neputând atrage introducerea plângerii de catre alte persoane sau începerea urmaririi penale din oficiu. Împotriva hotarârii Tribunalului a declarat apel Parchetul de pe lânga Tribunalul Cluj, solicitând admiterea acestuia si condamnarea inculpatului L.D. si pentru comiterea infractiunii de viol, prevederile art. 197 alin. (4) C.pen. fiind interpretate eronat de catre magistrati.

Apelul Parchetului este fondat.

Desi potrivit art. 197 alin. (4) C.pen. actiunea penala pentru fapta prevazuta în alineatul (1) se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate, este evident ca în cazul în care autorul violului ucide victima, infractiunea se urmareste din oficiu.

Textul de mai sus este aplicabil numai în situatia în care victima, fiind în viata, este în masura sa-si manifeste vointa.

Legea penala se refera la conditiile de exercitare normala a actiunii penale, în cauzele conditionate de preexistenta plângerii prealabile a victimei, ea neavând în vedere ipoteza în care persoana vatamata a decedat atât de repede, întrucât nu a mai avut posibilitatea de a-si manifesta, în termenul legal, vointa.

Interpretarea dispozitiilor art. 197 alin. (4) si implicit ale art. 131 C.pen, excesiv de larga, cum a procedat Tribunalul, nu este judicioasa si nu poate opera în favoarea inculpatului, cel putin si pentru argumentul ca ordinea publica este si ea afectata. Conform art. 51 C.pr.pen., orice persoana care se afla în curs de urmarire penala sau judecata trebuie tratata cu respectarea demnitatii umane.

Prin similitudine si memoria victimei trebuie respectata la fel.

În speta de fata, dreptul incontestabil al partii vatamate de a introduce plângere prealabila împotriva celui care a savârsit infractiunea de viol, a fost împiedicat de interventia unui eveniment de neînlaturat – suprimarea imediata a vietii victimei.