COMERCIAL:Suspendarea executării sentinţei fondului până la soluţionarea contestaţiei la executare silită. Incidenţa prevederilor art. 403 alin. 1 din Codul de procedură civilă. Obligativitatea depunerii cauţiunii

Decizie din 17.11.2010


Prin contestaţia înregistrată la Judecătoria Buzău sub nr. X/X/2010 din 18.03.2010, petenta SC K. G. SA Sătuc/ Berca , judeţul Buzău a solicitat  în contradictoriu cu pârâţii  SC P. D. G. SRL Bucureşti, ING B. SA – Agenţia Bancară Buzău , B.P SA – Sucursala  Buzău, Banca Y SA – Agenţia Berca şi Biroul Executorului Judecătoresc P. A./Buzău să se dispună : 1) - anularea formelor de executare  silită prin poprire asupra  conturilor sale bancare şi,  2) – suspendarea  executării sentinţei nr. X/2009 pronunţată de Tribunalul Buzău în dosarul nr. Y/Y/2008, până la  soluţionarea contestaţiei.

În motivarea contestaţiei, petenta a susţinut că în executarea sentinţei  nr. X/2009 pronunţată de Tribunalul Buzău în dosarul nr. Y/Y/2008 ce face obiectul dosarului execuţional nr. Z/2010 al Executorului Judecătoresc ,,P. A.”/Buzău, s-au emis dispoziţii de poprire asupra tuturor conturilor sale bancare deţinute la băncile menţionate, cu încălcarea art. 3713 pct. 1 din Codul de procedură civilă.

În contextul expus, s-a blocat activitatea financiară curentă a societăţii, aceasta aflându-se  în imposibilitatea achitării  taxelor  de timbru necesare continuării demersurilor juridice  ale societăţii, dar şi a  creanţelor bugetare datorate.

Consideră că se impune  anularea dispoziţiilor de poprire şi în aplicarea principiului disponibilităţii , în sensul că mijloacele folosite trebuie să fie proporţionale cu scopul urmărit, în condiţiile în care, pe fondul crizei economico – financiare, face eforturi  deosebite pentru realizarea obiectului de activitate şi menţinerea celor 200 de angajaţi.

Pe de altă parte, încercările sale de a stinge litigiul pe cale amiabilă, în sensul că a oferit reclamantei un bilet la ordin pentru suma de 400.000 lei, înregistrând ulterior o nouă ofertă  sub nr. 721/11.03.2010 , au rămas fără rezultat.

Deşi legal citată şi reprezentată prin avocat la primul termen de judecată din 29.04.2010, pârâta SC P. D. G. SRL nu a formulat întâmpinare.

Prin încheierea din X/2010, pronunţată de Judecătoria Buzău, în aplicarea  prevederilor art. 403 alin.1 din  Codul de procedură civilă, constatându-se că s-a plătit cauţiunea stabilită  de instanţă la suma de  100.000,00 lei, s-a dispus  suspendarea executării silite  a sentinţei nr. X/2009 a Tribunalului Buzău până la  soluţionarea irevocabilă a contestaţiei la executare.

Pentru a hotărî astfel, instanţa fondului a reţinut că prin instituirea popririi asupra tuturor conturilor societăţii contestatoare, în baza sentinţei nr. X/2009 pronunţată de Tribunalul Buzău în dosarul nr. Y/Y/2008, care nu este definitivă, activitatea comercială a acesteia  este grav afectată.

Împotriva încheierii de suspendare a executării  titlului, a declarat recurs  pârâta SC P.D. G. SRL în termen legal conform art. 301 din Codul de procedură civilă, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie potrivit motivelor de recurs depuse la dosar în baza art. 303 din acelaşi cod.

În expunerea motivelor de recurs, pârâta a invocat: cauţiunea nu a fost plătită de  reclamantă, ci de către A.G. SA care nu are nici o legătură cu litigiul dedus judecăţii ; înfiinţarea popririi asupra tuturor conturilor bancare nu constituie un argument  pentru suspendarea executării silite, recuperându-se în această modalitate doar suma de 10.000 lei, astfel  că s-a procedat la  înregistrarea unei cereri de deschidere  a procedurii insolvenţei debitoarei, ce face obiectul dosarului nr. Z/Z/2010; titlul executoriu şi anume sentinţa nr. X/2009 pronunţată de Tribunalul Buzău a rămas definitivă urmare respingerii apelurilor  declarate de părţi de către Curtea de Apel Ploieşti la termenul de judecată din W/2010; contrar apărărilor formulate de reclamantă, activitatea comercială a acesteia este deja  afectată, avându-se în vedere procesele înregistrate  împotriva  ei pe rolul instanţelor  judecătoreşti conform informaţiilor extrase din  aplicaţia Ecris, ataşate cererii de recurs la filele 11-18 dosar .

Recursul declarat de pârâtă a fost  înregistrat iniţial pe rolul Secţiei  Civile a Tribunalului Buzău  sub nr. Y/Y/2010 din 10.06.2010, iar prin încheierea din Z/2010 s-a dispus  scoaterea cauzei de pe rol şi trimiterea  spre competentă soluţionare  Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ şi Fiscal, în aplicarea Deciziei nr. XV/2007  pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Urmare măsurii dispuse în considerarea principiului specializării în materie comercială, recursul  s-a înregistrat pe rolul Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ şi Fiscal sub nr. Z/Z/2010 din  10.08.2010, cu prim termen de judecată la Y/2010, iar prin încheierea  din 23.08.2010 s-a admis cererea  recurentei formulată în temeiul art. 1531 din Codul de procedură civilă, dispunându-se preschimbarea termenului de judecată la 13.09.2010 ( filele 29-30 dosar).

În apărare, deşi  nu a formulat întâmpinare, intimata –recamantă  a depus  la filele 42-92 înscrisuri  de natură să ateste  că a achitat  recurentei suma de 1.238.729,03 lei inclusiv cheltuielile de  executare, că SC A. G. SRL, cu asociat unic K. C. A., plătitoare a cauţiunii în cauza dedusă judecăţii, face parte din grupul de firme K.G. SA şi că recursurile declarate de părţi împotriva deciziei pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti  fac obiectul dosarului  nr. Y/Y/2008 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu  prim termen de judecată la X/2010.

Prin decizia nr. Z/2010 s-a respins recursul ca neîntemeiat.

În acest sens s-a avut în vedere:

Prin  sentinţa nr. X/2009 pronunţată de Tribunalul Buzău în dosarul nr. Y/Y/2008, pârâta SC K.r G. SA Berca/Sătuc, judeţul Buzău a fost obligată să plătească  reclamantei SC P. D. G. SRL Bucureşti sumele de : 1.161.478,22 lei – contravaloare gaze naturale livrate, 61.081 lei – penalităţi de întârziere aferente şi 16.763 lei – cheltuieli de judecată.

Procedându-se la punerea în executare silită a sentinţei,  s-a format dosarul execuţional nr. Z/2010 al Executorului Judecătoresc  ,,P. A.”/Buzău, iar pe acest fond s-au emis dispoziţii de poprire pe  toate conturile deţinute de  pârâtă la băncile menţionate în cuprinsul cererii , până la concurenţa sumelor  stabilite prin  titlu, inclusiv  a cheltuielilor de executare în cuantum de 16.169,81 lei.

Cu înscrisurile depuse la filele 42-47 dosar recurs, intimata –reclamantă a făcut dovada efectuării  plăţii întregului debit stabilit prin sentinţă, reprezentând c/val. produsului livrat, mai puţin penalităţile, cu privire la care litigiul face obiectul dosarului de recurs nr. X/X/2008, înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu prim termen de judecată la Y/2010.

Or, în condiţiile în care pârâta a efectuat plata întregului debit stabilit prin sentinţă: 1.161.478,22 lei, inclusiv cheltuielile de executare, iar decizia nr. Y/2010 pronunţată de  Curtea de Apel Ploieşti prin care s-a menţinut  sentinţa nr. X/2009 pronunţată de Tribunalul  Buzău nu este  irevocabilă, făcând obiectul dosarului de recurs  nr. Y/Y/2008 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în referire la  penalităţile de  întârziere contestate de ambele părţi, tribunalul a apreciat că  soluţia fondului de suspendare a  executării silite a titlului este legală şi temeinică.

Referitor la cauţiune, în raport de motivul de critică  formulat, tribunalul  a reţinut că aceasta a fost achitată de SC A. G. SRL, cu asociat unic K. C. A., ce face parte din grupul de firme al SC K. G. SA, conform înscrisurilor depuse la filele 94 - 102 dosar recurs.