2.Repunere în termenul de exercitarea căii de atac admisă pentru motive temeinic justificate

Decizie 44 din 21.07.2016


Cuprins pe materii: Drept procesual civil . Repunere în termen art 186 Cpc

Index alfabetic: act de procedură , cerere de repunere în termenul de exercitarea căii de atac, excepţie de tardivitate a formulării căii de atac .

Prin cererea de repunere în termenul de exercitare a recursului, recurentul X a menţionat că solicită repunerea în termen cu privire la calea de atac declarată  după expirarea termenului prevăzut de lege de 5 zile de la pronunţare  deoarece a fost necesar să găsească un interpret de limbă rar întâlnită pentru a putea face o apărare calificată, aceasta fiind singura limbă pe care o cunoaşte.

Ca temei al cererii de repunere în termen, recurentul a invocat dispoziţiile art 20 alin 2 din Constituţie, cele ale Convenţiei privind Statutul de Refugiaţilor din 1951, Protocolul de la New York din 1967, Legea nr 122/2006.

Faţă de cererea de repunere în termenul de declarare a recursului, instanţa a apreciat-o ca întemeiată, date fiind dispoziţiile art 186 alin 1Cpc cf cărora, atunci când partea care a pierdut un termen procedural dovedeşte că aceasta s-a datorat unor motive temeinic justificate poate cere repunerea în termen. Motivul invocat de recurent prin cerere a constat în aceea că nefiind cunoscător al limbii române a trebuit să facă apel la un traducător. Deoarece în Galaţi nu există un interpret de limbă rar întâlnită a fost nevoit să apeleze la translatorul pe care l-a avut şi la judecata în primă instanţă. Susţinerile recurentului au fost dovedite şi de referatul instanţei de fond din data de… din care rezultă că  Y , singurul interpret autorizat de limbă rar întâlnită nu s-a putut  prezenta la termenul din data de … deoarece locuieşte la Bucureşti, timpul de deplasare fiind prea mare , la fel şi costurile.

Aşa cum rezultă şi din încheierea din data de …,  traducătorul Z se afla la o altă instanţă, situată la mare depărtare, apreciind că la termenul următor menţionat se va prezenta la Tribunalul Galaţi pentru a efectua traducerea.

Faţă de cele menţionate , instanţa a apreciat ca întemeiat motivul pentru care recurentul a declarat şi motivat recursul cu depăşirea celor 5 zile de la pronunţare şi a admis cererea de repunere în termenul de recurs.

Referitor la excepţia tardivităţii formulării recursului, instanţa a apreciat-o ca neîntemeiată şi a respins-o, având în vedere motivaţia expusă la admiterea cererii de repunere în termen, dat fiind faptul că cele două aspecte se exclud reciproc, neputând coexista.(repunerea în termen , respectiv respingerea ca tardiv a recursului).

Tribunalul Galaţi Secţia de

Contencios Administrativ şi Fiscal -  Decizia nr. 44/21.07.2016 

Domenii speta