Incadrare in grad de handicap

Hotărâre 2026 din 27.04.2017


Dosar nr. ....

R O M Â N I A

TRIBUNALUL DOLJ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA Nr. 2026/2017

Şedinţa publică de la 27 Aprilie 2017

Instanţa constituită din:

Preşedinte ...

Pe rol, judecarea cauzei Contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamanta ....şi pe pârâţii COMISIA SUPERIOARĂ DE EVALUARE A PERSOANELOR ADULTE CU HANCDICAP DIN CADRUL AUTORITĂŢII NAŢIONALE PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI şi COMISIA  DE EVALUARE A PERSOANELOR ADULTE CU HANDICAP DOLJ, având ca obiect - anulare act administrativ.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns reclamanta prin avocat .. cu împuternicire avocaţială la fila 87 din dosar şi pârâta Comisia  de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj prin consilier juridic ... cu delegaţie la dosar, lipsind pârâta Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează că s-a răspuns la adresă, după care,

Apărătorul pârâtei solicită rectificarea citativului în sensul că numele pârâtei este Comisia  De Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj și depune un set de înscrisuri care mai sunt atașate deja la dosar.

Apărătorul reclamantei arata că este de acord cu rectificarea citativului şi solicită acordarea unui termen scurt de judecată pentru studierea actelor depuse astăzi, precum și a acelor depuse deja la dosarul cauzei. Precizează ca a formulat cerere de studiu pentru dosar la serviciul arhivă, dar nu i s-a dat spre observare dosarul.

Instanța respinge cererea de amânare formulată având în vedere că actele depuse în ședința de judecată sunt deja depuse la dosarul cauzei,  astfel că nu se mai impune amânarea din nou a acuzei.

 Dosarul a fost lasat la a doua strigare pentru a se observa actele depuse la dosarul cauzei.

La a doua strigare a cauzei, au răspus aceleaşi părţi.

Nemaifiind cereri de formulat sau incidente de soluţionat, instanţa a acordat cuvântul în dezbateri cu privire la cererea formulată.

Apărătorul reclamantei având cuvântul solicită admiterea contestației așa cum a fost formulată, respectiv anularea deciziei din data de 07.10.2016, prin care a fost respinsă contestația. În ceea ce privește certificatul de încadrare în grad de handicap arată că acesta nu este conform nevoilor și bolii pe care o are contestatoarea, ea trebuind să fie încadrată așa cum a fost și până la vârsta la care a devenit majoră, în grad de handicap grav, cu asistent personal. Precizează că reclamanta, încă de la vârsta de un an și 5 luni a fost diagnosticată cu o boală incurabilă, foarte rară, respectiv talasemie majoră, iar pe lângă aceasta s-au mai descoperit și alte boli la fel de grave. Învederează că numai prin intermediul unor eforturi foarte mari depuse de către familie, contestatoarea reușește să ducă o viață normală. Arată că la primul termen de judecată a depus o adeverință prin care se adeverește faptul că reclamanta este înscrisă la o școală postliceală sanitară, iar după terminarea acesteia intenționează să urmeze o altă specializare tot în domeniul medical.

Avocatul contestatoarei arată și faptul că boala de care suferă acesta necesită transfuzii de sânge, uneori chiar și de două ori pe săptămână, precum și faptul că urmează un tratament cu acid folic. De asemenea ea  trebuie să urmeze și un regim alimentar de protecție hepatică, să evite efortul fizic, temperaturile extreme, ridicarea de greutăți, traumatismele, precum și alte restricții. A solicitat să se aibă în vedere că este a doua oară când se intentează un proces cu aceleași părți în cauză, existând deja o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă care prevede faptul că reclamanta trebuie încadrată în gradul de handicap grav cu asistent personal. A precizat că atunci  când i se fac transfuzii contestatoarea este monitorizată și este însoțită în permanență de către mama acesteia. Precizează că reclamanta-contestatoare a mai fost internată cu stări de sănătate foarte precare, astfel că este absolut necesar prezenta unui asistent personal. Toate condițiile solicitate au fost respectate până la vârsta de 18 ani, beneficiind și de asistent personal. Arată că instanța de fond a dat câștig de cauză contestatoarei și nu înțelege de ce această hotărâre nu este respectată, contestatoarea fiind obligată de fiecare dată când trece prin comisie, să vină în fața instanței de judecată. A solicitat și acordarea cheltuielilor de judecată.

Consilierul juridic al pârâtei solicită respingerea contestației ca neîntemeiată, solicitând  să se observe că în cauza de față contestatoarea relevă doar aspecte de fapt și nu încadrează în drept contestația. Precizează că s-a arătat care sunt condițiile pentru încadrarea într-unul din gradele de handicap și ce situație prezintă contestatoarea. În mare măsură evaluarea și încadrarea în grad de handicap se face pe baza unor analize medicale. Observându-se analizele, s-a constatat că aceasta se încadrează la deficiență accentuată, fiind undeva la pragul de 8%, hemoglobina fiind puțin scăzută, sub gradul mediu.  A precizat că încadrarea în grad de handicap a contestatoarei până la vârsta de 18 ani s-a făcut în baza altor acte normative, respectiv Ordinul nr. 70025/2002, fiind alte criterii în baza cărora se făcea încadrarea în grad de handicap la copii față de adulți. Arată și faptul că de la evaluarea din anul 2015 și până la evaluarea din 2016 contestatoarea s-a pensionat medical și s-a emis Decizia nr 6763/02.02.2012 prin care contestatoarea a fost expertizată medico-legal, fiind încadrată în gradul II  de invaliditate. A solicitat să se observe că deficiență funcțională s-a reținut și de către experți, fiind tot o deficiență accentuată. Comisia de experți de la Casa de Pensii a reținut că reclamanta prezintă deficiență funcțională accentuată, iar aceasta nu a contestat decizia și nu a vrut gradul următor de invaliditate. A solicitat să se observe și faptul că gradul I de handicap se acordă pentru pierderea totală a capacității de autoîngrijire, iar gradul II  se dă fără aceasta capacitate de autoîngrijire. Din toate actele depuse la dosarul cauzei a solicitat instanței să observe ancheta socială efectuată de Primăria Craiova, din care se va vedea că reclamanta  nu are afectată deloc autonomia personală.

Avocatul reclamantei, în replică precizează că decizia de pensionare invocată de partea adversă nu face obiectul prezentului dosar, deoarece contestatoarea a solicitat anularea certificatului de handicap. Cu privire la actele normative care s-au schimbat menționează că aceeași legislație a fost invocată și la momentul hotărârii pronunțate, rămasă definitivă și irevocabilă, în care s-a precizat că, reclamanta trebuie încadrată în gradul de handicap grav cu asistent personal. În ceea ce privește valoarea hemoglobinei, arată că o singură dată a avut o valoare mai mare de 8%, acest lucru întâmplându-se în momentul în care contestatoarea a avut de susținut o serie de examene și îi trebuia un surplus de vitamine.

Având în vedere că s-au lămurit toate împrejurările de fapt si temeiurile de drept ale  cauzei, potrivit art. 394 din Codul de procedură civilă instanţa a reţinut cauza spre soluţionare.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei de faţă,  constată următoarele:

La data de 9 ianuarie 2017 reclamanta ... a formulat în contradictoriu cu pârâţii Comisia Superioară de Evaluare, Persoanelor Adulte cu  Handicap din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilități şi Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj din cadrul Consiliului Judeţean Dolj, contestaţie împotriva Deciziei Nr. ...... emisă de Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Peroanele cu Dizabilități Bucureşti prin care a fost respinsă contestaţia cu nr. .....a certificatul de încadrare în grad şi tip de handicap nr. ... eliberat de Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj.

În motivarea reclamanta a arătat că  prin Decizia Nr. .... în mod  greşit a fost respinsă contestaţia la certificatul de încadrare în grad și tip de handicap nr. ... din data de 12.07.2016 apreciindu-se în mod eronat că au fost respectate criteriile medico-psihosociale aprobate prin Ordinul ministrului MMFES și al ministrului MSP nr. 762/1.992/2007 cu modificările și completările ulterioare.

Reclamanta a arătat că în cursul anului 2015 a mai formulat o astfel de cerere, iar Tribunalul Dolj, prin Sentința nr. ... a admis contestația, a dispus anularea Deciziei nr. ... emisă de Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, precum și a Certificatului de încadrare în grad de handicap nr. .... şi a obligat pârâtul Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj să emită reclamantei un alt Certificat de încadrare în grad de handicap prin care să o încadreze pe aceasta în gradul de handicap grav cu asistent personal, cu toate drepturile ce decurg din această încadrare.  S-a arătat că prin decizia nr. .... pronunțată de Curtea de Apel Craiova au fost respinse recursurile ca nefondate.

Reclamanta a susţinut că suferă de anemie severă, fapt care o face încadrabilă la handicap grav,  iar necesitatea unui asistent personal rezultă din necesitatea urmăririi zilnice a stării de sănătate și a medicației sale, frecvența internărilor în spital, din frecvența cu care sunt efectuate controalele medicale.

Cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 1 din Legea nr. 554/2004.

În baza art. 194 din Codul de procedură civilă, la cererea de chemare în judecată au fost anexate înscrisuri: certificat handicap si decizie contestate, extras de pe portalul instanţelor de judecată (filele nr. 4-9).

Cererea a fost scutită de la plata taxei judiciare de timbru în baza Legii nr. 448/2006.

Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj  a depus la dosarul cauzei întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii ca fiind neîntemeiată.

În motivare s-a arătat că principiul care sta la baza evaluării si pe cale de consecinţa a încadrării in grad de handicap este acela ca se evaluează capacitatea persoanei de a se descurca in mediul ambiant, funcționalitatea in ansamblu si nu boala ca atare.

S-a arătat că reclamanta prezintă diagnosticul de talasemie majoră (anemie Cooley), hemocromatoză secundară,  iar pentru incadrarea in grad s-au avut în vedere dispoziţiile Ord. 762/2007, cap. 4. B. II, precum valoarea hemoglobinei care pentru reclamantă era situată între 7,6 – 7,9%.

Pârâta a precizat că pentru încadrarea în grad de handicap grav, pârâta trebuia să prezinte o formă de anemie cu complicaţii, tromboze, hemoragii repetate, mielodisplazie sau să necesite transfuzii frecvente. În ceea ce priveşte asistentul personal, pârâta a arătat că reclamanta ar fi putut beneficia numai în situaţia în care ar fi avut pierdută în totalitate autonomia personală, care în cazul reclamantei nu este deloc afectată.

În drept, întâmpinarea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 205-208 din Codul de procedură civilă, Legea nr. 554/2004, Legea nr. 448/2006, Ordinul ministrului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătății publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap, H.G. 268/2007.

Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități pentru Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, a formulat întâmpinare  prin care a solicitat respingerea acțiunii ca neîntemeiată și menținerea deciziei nr. ... ca legală și temeinică.

S-a precizat că decizia comisiei superioare nr. .... a fost emisă în conformitate cu Ordinul nr. 762/1992/31.08.2007 pentru aprobarea criteriilor medicopsihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap (Ordinele comune ale Ministerului Sănătății și al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice: Ordinul nr. 124/205/2008, Ordinul nr. 692/982/2013, Ordinul 707/538/2014, Ordinul nr. 131/90/2015 și Ord.  554/874/2016).

Parata a arătat că evaluarea în vederea încadrării într-un grad de handicap se realizează luând în considerare starea prezentă a persoanei evidenţiată de documentele medicale care indică situația medicală a persoanei în acel moment (referatele eliberate de medicii specialiști și pe care persoana le prezintă la evaluare).

S-a arătat că reclamanta prezintă diagnosticul de talasemie majoră (anemie Cooley), hemocromatoză secundară, hepatopatie cronică, splenomegalie, ultima valoare a hemoglobinei fiind de Hb=7, 8 g %, potrivit biletului de externare spital Craiova din data de 22.06-26.06.2016, valoare care corespunde unei forme de anemie severa (potrivit criteriilor medico-psihosociale în vigoare, această valoare corespunde unei deficiențe funcționale accentuate respectiv, unui handicap accentuate).

Pârâta a făcut referire şi la ancheta socială ce evidențiază faptul că persoana prezintă o autonomie personală (capacității de autoîngrijire, autoservire) păstrată în totalitate, la fel și la activitățile autogospodărești.

Pârâta a arătat că în aprecierea deficientei funcționale se tine seama de severitatea anemiei, necesitatea transfuziilor repetate şi răspunsul la tratament si caracteristicile bolii primare care a generat anemia. Din analiza documentelor medicale pârâta a constatat că reclamanta urmează un tratament cu acid folic, exjade, ultima internare în spital (biletul de externare spital Craiova din data de 22.06 26.06.2016) evidențiază faptul că nu a mai necesitat efectuarea de transfuzii, ci doar tratament cu HHC (hemisuccinat de hidrocortizon), vitamina Bl, B6, Exjade,  evoluția fiind favorabilă, nu prezintă complicații (tromboze, hemoragii repetate, mielodisplazie) şi autonomia este păstrată în totalitate.

Din punctul de vedere al pârâtei, pentru deficiența funcțională gravă trebuie să fie prezente toate elementele menționate în criterii pentru grav: anemie severă, apariția complicațiilor menționate mai sus și efectuarea transfuziilor.

 S-a precizat si faptul că potrivit Ord. 762/2007, cap. 4. B. II, la sfărșitul capitolului respectiv, în tabelul cu activități-limitări și participare-necesități, se specifică faptul că pentru încadrarea în gradul grav cu asistent personal persoana trebuie să fie dependentă total de o altă persoană din punct de vedere al autonomiei personale (lipsa capacității de autoîngrijire, autoservire, autogospodărire).

În drept, întâmpinarea a fost întemeiată pe dispozițiile art. 205-208 din Codul de procedură civilă, Legea nr. 554/2004, Legea nr. 448/2006, Ordinul ministrului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătății publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap.

La întâmpinare au fost anexate documente medicale (filele nr. 21-75).

Instanţa a încuviinţat proba cu înscrisurile aflate la dosarul cauzei şi a efectuat adrese la pârâte pentru a înainta la dosarul cauzei înscrisurile  ce au stat la baza actelor contestate, documentele fiind depuse la dosarul cauzei.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În baza certificatului de încadrare în grad de handicap nr. ...., reclamanta a fost încadrată în grad de handicap accentuat, cu valabilitate 12 luni, cu deficienta funcţională accentuată, fără asistent personal.

Prin decizia nr. ...., Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a respins contestaţia reclamantei împotriva certificatului de încadrare în grad de handicap, concluzionându-se că au fost respectate criteriile medico-sociale aprobate prin Ordinul nr. 762/19992/2007

Conform actelor medicale aflate la dosarul cauzei, diagnosticul reclamantei este talasemie majoră (anemie Cooley), hemocromatoză secundară, hepatopatie cronică, splenomegalie, valoarea hemoglobinei fiind situată între 7,6 – 7, 7 – 7,9 g% conform raportului de evaluare complexă aflat la dosarul cauzei. Conform actelor medicale aflate la dosarul cauzei la analizele efectuate luna de reclamanta valoarea hemoglobinei a fost situată între 7, 1 şi 7,9 g%. Din aceste acte medicale rezultă că reclamanta se internează în fiecare luna timp de aproximativ 3 zile pentru tratament şi analize, acuzând astenie fizică marcată, inapetenţă, ameţeli, fatigabilitate. Rezultă de asemenea faptul că reclamantei i s-a indicat să evite efortul fizic, temperaturile extreme, traumatismele, curenţii de aer, umezeala şi să aibă un regim igienic – dietetic (regim alimentar de protecţie hepatică) corespunzător.

Instanţa reţine şi faptul că reclamanta suferă de talasemie majoră de la vârsta de 1 an şi 5 luni.

Din raportul de evaluare complexă aflat la dosarul cauzei rezultă faptul că reclamanta beneficiază de sprijinul familiei şi necesită suport în realizarea activităţilor instrumentale de zi cu zi, fiind recomandată asistenţa socială.

Din referatul de anchetă socială instanţa reţine şi faptul că reclamanta are nevoie de multă atenţie, locuieşte cu părinţii care o ajută cu bani, mâncare, activităţi de menaj şi că se descurcă singură cu activităţile uşoare.

Potrivit prevederilor art. 35 din Legea 448/2006 ,,persoana cu handicap grav are dreptul, în baza evaluării sociopsihomedicale, la un asistent personal", în timp ce art. 85 alin. 10 din acelaşi act normativ statuează ,,Criteriile medicopsihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad şi tip de handicap sunt aprobate prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sănătăţii".

Conform Hotărârii de Guvern nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor, evaluarea persoanelor adulte cu handicap este un proces complex şi continuu prin care sunt estimate şi recunoscute particularităţile de dezvoltare, integrare şi incluziune socială a acestora.

Astfel cum au arătat şi pârâtele prin întâmpinările formulate în cauză, procesul presupune colectarea de informaţii cat mai complete şi interpretarea acestora in scopul orientării asupra deciziei şi intervenţiei, stabilindu-se astfel măsura în care afecţiunea medicala generatoare de handicap, respectiv, deficienta funcţionala cauzata de boală afecteaza viata personala (autonomia în plan personal - capacitatea de autoservire şi îngrijire) şi integrarea socială a persoanei (autonomia în plan social - comunicare, orientare, mobilizare).

Instanţa apreciază că sunt întrunite condiţiile prevăzute de Ordinul Comun 762/31.08.2007 al MMFES şi nr. 1992/19.11.2007 al MSP pentru ca reclamanta să fie încadrat în gradul ,,grav'' de handicap şi să beneficieze de facilitatea conferită de art. 35 din Legea 448/2006 – dreptul de a avea un asistent personal.

În urma evaluării socio-psiho-medicale în conformitate cu Ordinul nr. 762/1992/31.08.2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cap. 4. B. II – evaluarea gradului de handicap în afectarea capacităţii sângelui de a transporta oxigen, s-a realizat încadrarea reclamantei la deficienţă accentuată – handicap accentuat.

În cuprinsul acestui ordin cap. 4. B. II lit .b se arată că  dacă se ia ca parametru valoarea hemoglobinei, se consideră: valori normale = 14 g/dl (±2) la bărbaţi; 13 g/dl (±2) la femei (valorile variază în funcţie de vârstă); anemie uşoară la Hb între 10-12 g/dl; anemie medie la Hb între 8-10 g/dl;

şi anemie severă la Hb sub 8 g/dl, menţionându-se la litera c că în aprecierea deficienţei funcţionale se ţine seama de: severitatea anemiei, necesitatea transfuziilor repetate, raspunsul la tratament si caracteristicile bolii primare care a generat anemia. Se precizează că handicapul accentuat/grav este caracterizat - de anemie severă cu hb sub 8 gr%, - forme cu complicaţii, tromboze, hemoragii repetate şi mielodisplazie sau forme care necesită transfuzii frecvente.

Reclamanta fiind diagnosticată cu anemie severă cu Hb sub 8 gr% se încadrează conform Cap 4 sectiunea 2B II din Ordinul MMFES şi MSP nr. 762/1992/2007 la deficienţă accentuată/gravă.

În ceea ce priveşte lipsa complicaţiilor, instanţa apreciază că, cele trei criterii menţionate la caracterizarea deficientei ca fiind accentuată/gravă, respectiv "Anemie severă cu Hb sub 8 gr%;- Forme cu complicaţii, tromboze, hemoragii repetate, mielodisplazie;- Forme care necesită transfuzii frecvente",  nu trebuie să fie intrunite cumulativ, neexistând o prevedere legală in acest sens.

Instanţa apreciază că reclamanta trebuie încadrată în grad de handicap grav, având în vedere durata bolii de care suferă, fiind diagnosticată iniţial la vârsta de 1 an şi 5 luni, faptul că se internează în mod frecvent pentru tratament, iar boala de care suferă nu este vindecabilă, necesitând supraveghere permanentă şi tratament adecvat pentru a nu se agrava.

În ceea ce priveşte  necesitatea unui asistent personal, instanţa consideră că acesta rezultă din întregul istoric al bolii, din necesitatea urmăririi zilnice a stării de sănătate a reclamantei şi a medicatiei acesteia, frecventa internărilor în spital, din frecvenţa cu care sunt efectuate controalele medicale. Instanţa arată că din punctul său de vedere pentru a beneficia de asistent personal nu este necesară dovedirea unei stări de dependentă totală de o altă persoană. Din punctul de vedere la instanţei, reclamanta are nevoie de ajutor astfel cum rezultă din referatul de anchetă socială şi este ajutată de părinţii săi pentru a putea respecta regimul de viaţă la care boala de care suferă o obligă pentru a nu se agrava.

Instanţa mai arată şi faptul că şcolarizarea reclamantei şi faptul că boala nu s-a agravat, nu poate să înlăture concluziile mai sus arătate, putând indica numai faptul că familia reclamantei şi reclamanta se preocupă, respectă indicaţiile medicale şi asigurând o îngrijire adecvată.

Faţă de argumentele mai sus expuse, instanţa urmează să admită acţiunea şi să dispună anularea deciziei nr. .... emisă de către pârâta Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, precum şi anularea parţială a certificatului de încadrare în grad de handicap nr. ...., emis de către pârâta Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, în ceea ce priveşte  încadrarea în grad de handicap accentuat cu deficienţă funcţională accentuată, fără asistent personal şi să oblige pârâta Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj să emită reclamantei un alt certificat de încadrare în grad de handicap în cuprinsul căruia să se menţioneze încadrarea reclamantei în gradul de handicap grav, cu deficienţă funcţională gravă, cu asistent personal.

În ceea ce priveşte cererea de obligare a pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată, instanţa o apreciază întemeiată, având în vedere că aşa cum prevede art. 453 alin. 1 din Codul de procedură civilă, pârâtele au pierdut procesul şi urmează să oblige pârâtele, la plata către reclamantă a câte 250 lei fiecare reprezentând cheltuieli de judecată, având în vedere şi dispoziţiile art. 455 din Codul de procedură civilă. Instanţa arată că în proces, reclamanta a realizat cheltuieli în cuantum total de 500 lei reprezentând onorariul avocatului.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea formulată de reclamanta ....., în contradictoriu cu pârâtele COMISIA SUPERIOARĂ DE EVALUARE A PERSOANELOR ADULTE CU HANDICAP DIN CADRUL AUTORITĂŢII NAŢIONALE PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI, .... ... şi COMISIA  DE EVALUARE A PERSOANELOR ADULTE CU HANDICAP DOLJ, ...

Dispune anularea deciziei nr. ...., emisă de către pârâta Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, precum şi anularea parţială a certificatului de încadrare în grad de handicap nr. ...., emis de către pârâta Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, în ceea ce priveşte  încadrarea în grad de handicap accentuat cu deficienţă funcţională accentuată, fără asistent personal.

Obligă pârâta Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj să emită reclamantei un alt certificat de încadrare în grad de handicap în cuprinsul căruia să se menţioneze încadrarea reclamantei în gradul de handicap grav, cu deficienţă funcţională gravă, cu asistent personal.

Obligă pârâtele la plata către reclamantă a câte 250 lei fiecare reprezentând cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Tribunalul Dolj.

 Pronunţată în şedinţa publică de la 27 Aprilie 2017.