Divorţ cu copii

Sentinţă civilă 875 din 05.12.2019


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA CHIŞINEU CRIŞ operator 3210/2501

DOSAR NR.

SENTINŢA CIVILĂ NR.875

Şedinţa publică din 5 decembrie 2019

Preşedinte: 

Grefier:

S-a luat în examinare acţiunea civilă formulată de reclamantul AI în contradictoriu cu pârâta AM având ca obiect divorţ cu copii.

La apelul nominal se prezintă reclamantul asistat de av. AA din Baroul de Avocaţi Arad şi pârâta asistată de av. PM din Baroul de Avocaţi Arad.

Procedura de citare este îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei după care se ia poziţia la interogatoriu a părţilor.

Nemaifiind alte cereri de formulat şi  probe de administrat, instanţa declară terminată cercetarea procesului şi acordă cuvântul la dezbaterea pe fond a cauzei.

Reprezentantul reclamantului solicită admiterea cererii conform poziţiei părţilor, fără cheltuieli de judecată.

Reprezentantul pârâtei pune aceleaşi concluzii.

 

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile constată următoarele.

Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de 05.09.2019 reclamantul AI în contradictoriu cu pârâta AM a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună desfacerea căsătoriei încheiată între părţi, din vina pârâtei, reluarea numelui purtat anterior casatoriei de către pârâtă, stabilirea locuintei minorului la reclamant, exercitarea autorităţii părinteşti in comun, cu obligarea pârâtei  la pensia de întreţinere, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii se arată că părţile s-au despartit din cauza neînţelegerilor apărute.

In drept, a invocatat dispozitiile art.373 lit.b, 379, 383, 400 alin.2 C.civ., iar în probaţiune  a depus următoarele înscrisuri: certificat de naştere minor, certificat de căsătorie, (f.5-6).

Reclamantul a timbrat cererea cu suma de 100 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru conform chitanţei aflate la fila 12 dosar.

Pârâta, prin întâmpinare şi cerere reconvenţională, solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună desfacerea căsătoriei încheiată între părţi, din vina ambelor părţi, reluarea numelui purtat anterior casatoriei de către pârâtă, stabilirea locuintei minorului la mamă, exercitarea autorităţii părinteşti in comun, cu obligarea reclamantului  la pensia de întreţinere, cu cheltuieli de judecată.

Analizând actele şi lucrările aflate la dosar, instanţa reţine următoarele:

Potrivit certificatului de căsătorie, părţile s-au căsătorit la data de 1999, în faţa delegatului de stare civilă al Primăriei jud.Arad, căsătoria fiind înregistrată  în registrul stării civile nr.1 din 1999 (f.5). 

Potrivit certificatului de naştere, din căsătoria părţilor a rezultat minorul ARF, născut la 20.11.2003 .

Din poziţia părţilor, instanţa reţine că, părţile de comun acord solicită desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor. Pârâta să îşi  reia numele avut anterior acela de „P”. Locuinţa minorului să se stabilească la locuinţa mamei. Drepturile părinteşti asupra minorului să se exercite în comun de către ambii părinţi, cu obligarea reclamantului la plata pensiei de întreţinere pe seama minorului. Părţile nu solicită cheltuieli de judecată.

Având în vedere cele de mai sus şi dispoziţiile art. 373 lit. (a) şi art. 374 Cod civil, coroborat cu art. 930 Cod procedură civilă, instanţa va admite cererea formulată de reclamant şi va desface căsătoria încheiată între părţi la data de 1999 şi înregistrată sub nr.1 în 1999 în registrul stării civile al Primăriei jud.Arad, prin acordul părţilor.

Ţinând seama că între părţi nu a intervenit o înţelegere cu privire la  păstrarea numelui dobândit prin căsătorie, în temeiul art. 383 alin. (3) Cod civil, după desfacerea căsătoriei, pârâta va reveni la numele avut anterior căsătoriei, acela de „P”.

În temeiul art. 400 Cod  civil (Legea nr. 287/2009),  instanţa va stabili locuinţa minorului ARF, la locuinţa mamei. La luarea acestei măsuri, instanţa a avut în vedere poziţia reclamantului şi a pârâtei.

În temeiul art. 397 din Legea nr. 287/2009, drepturile părinteşti asupra minorului ARF, se vor exercita  de către ambii părinţi, existând în acest sens acordul părţilor.

În temeiul art. 402 Cod civil, va obliga reclamantul la plata unei pensii de întreţinere  lunară în cuantum de 1/4 din  veniturile nete realizate lunar de reclamant, dar nu mai puţin  de 1/4  din salariul minim net lunar pe economie în România, în favoarea minorului ARF, începând cu data introducerii acţiunii şi până la majoratul acestuia sau noi dispoziţii ale instanţei. La luarea acestei măsuri instanţa a avut în vedere poziţia părţilor.

În temeiul art.  451 Cod de  procedură civilă nu acordă cheltuieli de judecată nici uneia din părţi, văzând că nu s-au cerut.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea formulată de reclamantul AI, CNP , cu domiciliul în nr. jud.Arad, în contradictoriu cu pârâta AM, CNP , cu domiciliul nr. jud.Arad, după cum urmează:

Desface căsătoria încheiată între părţi la data de 1999 şi înregistrată sub nr.1 în 1999 în registrul stării civile al Primăriei jud.Arad, prin acordul părţilor.

După desfacerea căsătoriei, pârâta va reveni la numele avut anterior căsătoriei, acela de „P”.

Drepturile părinteşti asupra minorului ARF, CNP , se vor exercita de către ambii părinţi.

Stabileşte locuinţa minorului ARF, CNP, la locuinţa mamei/pârâte.

Obligă reclamantul AI, CNP, la plata unei pensii de întreţinere  lunară în cuantum de 1/4 din  veniturile nete realizate lunar de reclamant, dar nu mai puţin  de 1/4 din salariul minim net lunar pe economie în România, în favoarea minorului ARF, CNP, începând cu data introducerii acţiunii şi până la majoratul acestuia sau noi dispoziţii ale instanţei.

Fără cheltuieli de judecată.

Definitivă.

Pronunţată la data de 5 decembrie 2019. 

Preşedinte, Grefier,