Somație europeană de plată. Regulamentul (ce) nr. 1896/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2006

Sentinţă civilă 10700 din 02.06.2011


Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti la data de 07.06.2010, sub nr. x, creditoarea SCA x in contradictoriu cu debitoarea SC x a solicitat instantei emiterea somatiei europene de plata prin care sa fie obligata debitoarea la plata sumei de xeuro, reprezentand contravaloare facturi neachitate si somarea debitoarea la plata dobanzii legale, in cuantum de x euro.

In drept , a invocat Regulamentul nr. 1896/2006.

Au fost atasata la dosar cererea de somatie europeana de plata si inscrisuri.

In cuprinsul cererii, petenta a aratat ca intre x si parata s-au incheiat doua contracte de asistenta juridica, ce au avut ca obiect proiectul imobiliar „x. Parata a achitat facturile emise in baza acestor contracte, exceptie facand facturile ce stau la baza prezentei cereri, a caror intarziere de plata este de aproape 2 ani. In ceea ce priveste dobanda legala calculata asupra debitului, petenta a aratat ca  s-a facut tinand cont de o scadenta de 30 de zile de la data emiterii facturilor si avand in vedere o dobada de 6 %/an, conform art. 4 din  OG nr. 9/2000. Valoarea totala a  dobanzii pentru cele 2 facturi este de x euro.

Potrivit art. 8 din Regulamentul ( CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somatie de plata, instanta sesizata cu o cerere de somatie europeana de plata examineaza, in cel mai scurt termen si bazandu-se pe formularul de cerere, daca sunt indeplinite conditiile mentionate in articolele 2,3,4,6,7 si daca cererea apare ca fi intemeiata.

Instanta apreciaza ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 2 si 3 , fata de natura civila si transfrontaliera a litigiului.

De asemenea, sunt indeplinite conditiile art. 4 din Regulament, in sensul ca creanta invocata de petent in valoare de 37.000 euro este pecuniara, lichida si exigibila la data la care s-a introdus cererea de somatie europeana de plata.

In aceasta privinta, instanta constata ca potrivit art. 3 din contractul de asistenta juridica din  x, onorariul x pentru serviciile prestate in favoarea clientului, astfel cum acestea sunt descrise la art. 2.1 lit. a-c este de x euro. Plata neta, excluzand din acesta comisioanele bancare de virament, se va face, pe baza unei facturi pro-forma emise de x,  insotite de descrierea activitatii desfasurate de T&A in favoarea clientului. Factura proforma este platibila in 15 zile de la data emiterii.

La data de  x, petenta a emis factura proforma in valoare de x euro.

Potrivit art. 3 din contractul de asistenta juridica din  x, onorariul x pentru serviciile prestate in favoarea clientului , astfel cum acestea sunt descrise la art. 2.1 lit. a-b este de x euro. Plata neta, excluzand din acesta comisioanele bancare de virament, se va face, pe baza facturii pro-forma emise de x,  insotite de descrierea activitatii desfasurate de x in favoarea clientului. Factura proforma este platibila in 15 zile de la data emiterii.

La data de  x, petenta a emis factura proforma in valoare de x euro.

Potrivit art. 6 , competenta se determina in conformitate cu normele de drept comunitar aplicabile in materie, in special Regulamentul (CE) nr. 44/2001.

Potrivit art. 5 din Regulamentul nr. 44/2001, o persoana care are domiciliul pe teritoriul unui stat membru poate fi actionata in justitie intr-un alt stat membru: 1. a in materie contractuala, in fata instantelor de la locul in care obligatia care formeaza obiectul cererii a fost sau urmeaza a fi executata, b. in sensul aplicarii prezentei dispozitii si in absenta unei conventii contrare , locul de executare al obligatiei in cauza este in cazul prestarii de servicii, locul dintr-un stat membru unde, in temeiul contractului, au fost sau ar fi trebuit sa fie prestate serviciile.

Potrivit art. 149 pct. 4 din Legea nr. 105/1992, instantele judecatoresti romane sunt competente daca  locul unde a luat nastere sau trebuie executata, fie chiar in parte, o obligatie izvorita dintr-un contract, se afla in Romania. De asemenea, potrivit art. 155 din acelasi act normativ, in cazul in care instantele romane sunt competente, potrivit dispozitiilor prezentului capitol, si nu se poate stabili care anume dintre ele este indreptatita sa solutioneze procesul, cererea va fi indreptata, potrivit regulilor de competenta materiala, la Judecatoria sectorului 1 al municipiului Bucuresti sau la Tribunalul municipiului Bucuresti.

In speta, se constata ca prin sentinta comerciala nr. x a Tribunalului Bucuresti, Sectia a VI a Comerciala, s-a admis exceptia necompetentei materiale a instantei si s-a declinat competenta de solutionare a  cauzei in favoarea Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, cauza fiind inregistrata pe rolul acestei instante la data de x sub nr. x.

De asemenea, instanta constata ca sunt indeplinite si conditiile prevazute de art. 7 din Regulament in sensul ca cerere de somatie europeana de plata s-a introdus utilizandu-se formularul tip A, cererea cuprinde numele si adresa partilor si dupa caz a reprezentantilor acesteia si a instantei sesizate, valoarea creantei si dobanzile, rata dobanzii si perioada pentru care se cer aceste dobanzi, cauza actiunii, respectiv descrierea circumstantelor invocate ca temei al creantei si al dobanzilor, o descriere a elementelor de proba in sprijinul creantei, temeiul competentei, caracterul transfrontalier al litigiului, semnatura si stampila petentului. De asemenea, reclamantul a declarat ca dupa cunostinta sa informatiile furnizate sunt exacte si recunoaste ca orice declaratie falsa intentionata risca sa atraga sanctiunile prevazute de legislatia statului membru de origine.

Prin incheierea de sedinta de la data de x, potrivit art. 10 din Regulamentul nr. 1896/2006, s-a dispus comunicarea catre reclamant a Formularului tip C , acesta fiind invitat sa accepte sau sa refuze propunerea de somatie europeana de plata pentru suma stabilita de instanta, fiind informat cu privire la consecintele deciziei sale.  Instanta a precizat ca nu sunt indpelinite conditiile prevazure de art. 8 din Regulamentul  ( CE) nr. 1896/2006 pentru cererea avand ca obiect obligarea debitoarei la plata dobanzii de 6 %/an , conform art. 4 din OG nr. 9/2000. Astfel, s-a solicitat creditoarei sa mentioneze daca isi mentine cererea de emitere a somatiei europene de plata prin care a solicitat somarea debitoarei la plata sumei de x euro , reprezentand contravaloare facturi neachitate.

La data de x, creditoarea a aratat ca accepta propunerea instantei adresata acesteia de a modifica cererea de emitere a somatiei europene de plata, in sensul renuntarii la capatul 2 de cerere si anume aplicarea dobanzilor legale ( x euro), calculate debitului principal si ca isi mentine cererea de emitere a somatiei europene de plata, pentru debitul principal in cuantum  de x euro , cu titlu de creanta neachitata conform contractului de asistenta juridica si facturi neachitate atasate dosarului cauzei.

In temeiul art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 si vazand ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 8 si nu este incident niciunul dintre cazurile reglementate de art. 11 in care poate interveni respingerea cererii ( cererea nefiind vadit nefondata , iar reclamantul a trimis raspunsul in termenul stabilit de instanta si a acceptat  propunerea instantei, in conformitate cu art. 10) , instanta va admite cererea privind pe creditoarea x şi pe debitoarea S.C. x S.R.L si va dispune emiterea,  conform art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somatie de plata, somatia europeana de plata.

De asemenea, potrivit art. 12 alin. 2 din Regulament, somatia europeană de plată se va emite împreună cu o copie a formularului de cerere, iar conform alin. 3,  in somatia europeană de plată, pârâtul estre informat cu privire la posibilitatea: (a) de a plăti reclamantului suma care este menționată în somația de plată; sau (b) de a se opune somației de plată făcând opoziție la instanța de origine, opoziție care trebuie trimisă în termen de treizeci de zile de la data la care i s-a comunicat sau notificat somația. Potrivit  alin. 4, in conformitate cu somația europeană de plată, pârâtul este informat că: (a) somația a fost emisă numai pe baza informațiilor furnizate de reclamant și nu a fost verificată de către instanță; (b) somația va deveni executorie cu excepția cazului în care s-a făcut opoziție la instanță, în conformitate cu articolul 16; (c) atunci când s-a făcut opoziție procedura continuă în fața instanțelor competente din statul membru de origine în conformitate cu normele de procedură civilă de drept comun, cu excepția cazului în care reclamantul a cerut în mod expres ca procedura să ia sfârșit în acest caz. Totodata, potrivit  alin. 5, instanța se asigură că somația de plată este comunicată sau notificată pârâtului în conformitate cu legislația națională, potrivit modalităților conforme standardelor minimale stabilite la articolele 13, 14 și 15.

Se va atasa somatiei europene de plata formularul tip F din Anexa VI.