Delapidare

Sentinţă penală 52 din 12.01.2009


Sentinţa penală nr, ... din ...Januarie 2009

Constată că prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria .... înregistrat sub nr..../.. ./2008 din ... .2008, a fost trimisă în judecată inculpata R.D., fostă P., fiica lui ... şi ... , născută la ... , în oraş ..., judeţul ..., cu acelaşi domiciliu, ... judeţul ..., CNP 2..., cetăţean român, studii superioare, căsătorită, fără copii, fără ocupaţie, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals intelectual şi uz de fals, toate în formă continuată, prevăzute de ari 215/1 al.2 Cod penal cu aplicarea art.41 al,2 Cod penal» art.289 Cod penal cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal şi respectiv de art.291 Cod penal cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal şi toate cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal, constând în aceea că în perioada februarie 2003-februarie 2006, lucrând ca ofiţer ghişeu (teller). ia Agenţia ... a .... în mai multe rânduri, dar în baza unei rezoluţii infracţionale unice, fără împuternicire, şi-a însuşit sume din conturile clienţilor, pe care îi semna în fals şi efectua transferuri neautorizate între conturi, întocmind în fals mai multe documente bancare interne, prejudiciul în valoare de ... lei nefiind recuperat.

în cauză s-au depus acte, materialul de urmărire penală şi au fost audiaţi 23 martori, probatorii din analiza cărora instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

în perioada februarie 2003-februarie 2006, inculpata a lucrat ca ofiţer ghişeu (teller) ia Agenţia ... a ...

în această calitate, a efectuat activităţi cu caracter penal, astfel: -a lichidat integral sau parţial, mai multe depozite şi şi-a însuşit sumele din acestea, prin semnarea în fals a titularilor ordinelor de plată, iar pentru diferenţele rămase, în cazul lichidărilor parţiale, constituia un nou depozit, pe care, însă, ÎI lichida ulterior şi îşi însuşea şi sumele din acesta; - a semnat în fals pe titulari sau nu întocmea cererile de constituire depozit, cererile de lichidare şi ordinele de plată, după care ridica sumele din conturile de acumulare sau din conturile clienţilor băncii; - a lichidat depozite în valută, a vândut sumele respective pe piaţa interbancară şi şi-a însuşit sumele în lei astfel convertite, prin semnarea în fals a ordinelor de vânzare valută şi a documentelor de plată; - pe cererile clienţilor de lichidare a depozitului, inculpata a completat, în fals, pe lângă contul solicitat şi numărul altui cont al aceluiaşi client, pe care apoi îl lichida abuziv; - a ridicat în numerar, sume oe bar-; ~ <-  . jnturile de pensii, în baza unor ordine de plată semnale h fr« ~ ¦ a constituit depozite pentru aceste sume, conform înţelegerii l j -^.r___, însuşindu-şi banii; - a constituit depozite din

sumele provenite din pensie, dar le-a lichidat în moa abuziv ulterior, fără a avea împuternicire în acest sens; - a oprit unul din cele trei exemplare ale contractului de depozit pentru a avea specimenul de semnătură al clientului respectiv, în vederea lichidării ulterioare a depozitului şi a sustras sume de bani din alte conturi pentru f -:;- *'-:titui imediat depozitul clientului care se interesa de situaţia ' ,¦ .: ~. -»ncîarâ,desfiinţâncl depozitele altor clienţi ai băncii.

Clienţii ale căror conturi au fost lichidtV f: <-. ¦ «ci un mandat de către inculpată, erau fie prieteni sau memb': c-i K , n ei, fie persoane în vârstă, care aveau constituite, de regulă, dapozuc oe valori mai mari.

Comiterea faptelor a fost descoperită la începutul bp< -iui 2006, prin depistarea unor transferuri în şi din conturile unor persoa.-.-j: juridice, fără documentele legale,

S-a dispus efectuarea unui audit intern, în urma căruia s-a constatat producerea prejudiciului de ... Iei.

S-a constatat cu această ocazie că toate operaţiunile ilegale s-au efectuat în timpul în care inculpata era de servic >, r3 ofiţer ghişeu.

Martorii audiaţi în cauză sub prestare de jirâ"-.*nt, confirmă că semnăturile de pe actele bancare nu Ie aparţin şi precizează că nu se constituie părţi civile deoarece nu au prejudiciu, acesta fiind acoperit integral de către bancă.

Inculpata legal citată nu s-a prezentat în instanţă şi s-a sustras şi urmăririi penale, dar a recunoscut săvârşirea faptelor în nota explicativă dată în faţa organelor de audit intern.

Expertiza contabilă efectuată în timpul urmăririi penale a stabilit prejudiciul produs.

Obiecţiunile formulate de partea civilă .... au fost respinse, expertul menţinându-şi punctul de vedere iniţial.

La ultimul termen de judecată partea civilă şi-a completat pretenţiile civile cu suma de ... reprezentând prejudiciu descoperit ulterior trimiterii inculpatei în judecată şi pentru dovedirea căruia nu s-au administrat nici un fel de probatorii.

Starea de fapt fiind dovedită, în drept faptele săvârşite de inculpată întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de: delapidare, forma agravantă, prevăzută de art.215/1 al.1 şi 2 Cod penal, fals intelectual prevăzută de art,289 Cod penal şi de uz de fals prevăzută de art.291 Cod penal, toate în formă continuată prevăzută de ari.41 al.2 Cod penal, în baza cărora va aplica inculpatei câte o pedeapsă cu închisoarea pentru fiecare infracţiune.

Având în vedere că pentru infracţiunea de delapidare,inculpata a fost trimisă în judecată numai în baza ari '1 ? i al,2 Cod penal, instanţa urmează ca ,în baza art.334 Cod procec-«râ renaiă să procedeze la schimbarea încadrării juridice, reţinând temeiul de drept corect.

La individualizarea fiecărei pedepse aplicate inculpatei, conform art.72 Cod penal, instanţa va avea în vedere gradul de pericol social mare al infracţiunilor, valoarea mare a prejudiciului produs, împrejurările concrete în care au fost săvârşite faptele,atitudinea inculpatei,care s-a sustras cercetării, dar şi faptul că aceasta nu este cunoscută cu antecedente penale.

Toate cele trei infracţiuni fiind săvârşite în concurs real,instanţa urmează ca în baza art,33 lît.a Cod penal cu aplicarea art.34 lit.b Cod penal să dispună coi+ODirea acestora şi să aplice inculpatei pedeapsa cea mai grea pe car-* c --a executa.

Va interzice in>juL,-;tului exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 ai.Uita teza II, lit.b Cod penal în condiţiile şi pe durata prevăzută de art.71ai.2 Cod penal.

în baza art.215/1 al.2 Cod penal, va aplica inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a desfăşura activitate de funcţionar bancar, prevăzută de art.64 al.l lit.c Cod penal, pe o perioadă rezonabilă.

în baza art.348 şi 445 Cod procedură penală va declara ca fiind false în totalitate, înscrisurile ordine de plată şi ordine de lichidare, emise de către inculpată în fals, pentru cei 44 deponenţi-clienţi ai băncii, în conturile cărora aceasta a operat fără drept în scopul sustragerii sumelor de bani.

Sub aspectul răspunderii civile,instanţa constată că prin probele administrate prejudiciu! a fost dovedit în totalitate pentru suma iniţială de ...lei.

Referitor Ia suma de ... Iei , cu care partea civilă şi-a suplimentat pretenţiile la ultimul termen, după administrarea probatoriului pentru dovedirea prejudiciului, instanţa reţine că aceste pretenţii nu au fost dovedite prin probele deja administrate şi pentru dovedirea lor ar trebui administrate noi probatorii ceea ce ar contraveni normelor de procedură civilă care guvernează soluţionarea acţiunii civile în dosarul, penal, potrivit cărora propuneri '-*. probatorii se formulează la prima zi de înfăţişare, ca»- *n • - "t '¦ st Ia termenul din ....

Urmează :e • • ,=-««' 1.14 şi 346 Cod procedură penală şi ari998 Cod civil să oblige inculpata Ia despăgubiri civile către partea civilă .,., în cuantumul dovedit.

Va respinge diferenţa de pretenţii civile formulate de aceeaşi parte civilă la ultimul termen de judecată, pentru considerentele reţinute.

Partea civilă are posibilitatea legală ca printr-o acţiune în pretenţii, ce derivă din penal, să solicite obligarea inculpatei şi Ia alte pretenţii, descoperite ulterior, pentru dovedirea cărora să propună administrarea de probe, în termen legai.

Va obliga inculpata şi Ia plata către aceeaşi parte civilă a dobânzii legale Ia debitul produs.începând cu data creării acestuia şi până la achitarea integrală.

în vederea reparării prejudiciului produs, instanţa, în baza art.163 şi 353 Cod procedură penală va dispune instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător asupra bunurilor inculpatei

Va dispune plata onorariului apărător din oficiu, av..... - 200 lei din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul ,,.,

în baza art.191 al.1 Cod procedură penală va oW::p inculpata la cheltuieli judiciare către stat, în care va fi inclus şi onorariu' apărător din oficiu,

în baza ari 193 al.l şi 2 Cod procedură penală va obliga inculpata către partea civilă ia cheltuieli judiciare, reprezentând onorariu apărător ales.