Plângere - Penitenciar

Rezoluţie 65 din 15.09.2015


Prin plângerea înregistrată sub nr. W petentul E.O. a contestat deciziile nr. T si Ţ privind dreptul la vizită intimă cu soţia .

Petentul a fost audiat de judecătorul de supraveghere a privării de libertate din cadrul Penitenciarului Bacău la Y si Z, declaraţiile acestuia fiind consemnate în scris şi ataşate la dosar.

In motivarea plângerii, petentul a arătat că s-a căsătorit în penitenciar la data de G cu numita L.A. si a formulat cereri în sensul acordării dreptului la vizită intimă prevăzut de Legea nr. 254/2013.

Au fost ataşate la dosarul cauzei copii ale cererilor nr. T prin care a solicitat dreptul de vizita intima de 48 ore ocazionat de încheierea căsătoriei, cerere aprobata la data de N, nr. S prin care petentul a solicitat sa i se acorde restul de 24 ore rămas din cele 48 ore, vizita care a fost întrerupta la solicitarea soţiei petentului, nr. Ţ prin care a solicita sa i se aprobe drept de vizita intima 2 ore lunar, cerere respinsa întrucât petentul nu îndeplineşte cumulativ prevederile Deciziei ANP nr. 42053/DSDRP.

Cu ocazia audierilor, petentul a precizat ca înţelege sa conteste doar decizia prin care i s-a respins solicitarea de acordare a restului de 24 ore din cele 48 ocazionate de încheierea căsătoriei. A arătat ca i s-a admis cererea de acordare a vizitei intime de 48 ore. dar ca aceasta vizita a fost întrerupta după 24 ore, la solicitarea soţiei întrucât are copil mic si trebuia alăptat.

Din analiza actului administraţiei Penitenciarului Bacău nr. R rezultă că i s-a respins cererea întrucât vizita intima a fost întreruptă la solicitarea soţiei petentului si acest caz de întrerupere nu intra in categoria „excepţional" potrivit art. 44 din HG nr. 1897/2006.

Prin art. 69 din Legea nr. 254/2013 coroborat cu art. 43 alin. 1 din HG nr. 1897/2006 se stabilesc o serie de condiţii cumulative pentru acordarea dreptului de vizita intima si anume:

(1) Pot beneficia de vizită intimă persoanele condamnate care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

a) sunt condamnate definitiv şi sunt repartizate într-un regim de executare a pedepselor privative de libertate:

b) nu sunt în curs de judecată în calitate de inculpat;

c) există o relaţie de căsătorie, dovedită prin copie legalizată a certificatului de căsătorie sau, după caz, o relaţie de parteneriat similară relaţiilor stabilite între soţi;

d) nu au beneficiat, în ultimele 3 luni anterioare solicitării vizitei intime, de permisiunea de ieşire din penitenciar;

e) nu au fost sancţionate disciplinar pe o perioadă de 6 luni, anterioară solicitării vizitei intime, sau sancţiunea a fost ridicată:

f) participă activ la programe educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială ori la muncă.

(2) Persoana condamnată căsătorită poate beneficia de vizită intimă numai cu soţul sau soţia.

(3) Pentru acordarea vizitei intime, partenerii trebuie să fi avut o relaţie similară relaţiilor stabilite între soţi anterior datei primirii în penitenciar.

(4) Dovada existenţei relaţiei de parteneriat se face prin declaraţie pe propria răspundere, autentificată de notar.

(5) Directorul penitenciarului poate aproba vizite intime între persoane condamnate, în condiţiile prezentului articol.

(6) Numărul, periodicitatea şi procedura desfăşurării vizitelor intime se stabilesc prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.

Potrivit art. 44 alin. 2 din HG nr. 1897/2006 atunci când vizita intimă este determinată de încheierea căsătoriei în timpul detenţiei, durata acesteia este de 48 de ore. Vizita se va desfăşura cu acordul directorului penitenciarului, care va stabili totodată şi momentul în care se desfăşoară vizita, informând în timp util soţii. In mod excepţional, vizita prevăzută la alineatul 2 poate fi întreruptă pentru o perioadă de maximum 24 de ore, fără ca perioada de timp pentru care a avut loc întreruperea să se calculeze la durata totală a vizitei.

Din analiza actelor dosarului, judecătorul de supraveghere constata ca petentului i s-a aprobat acest drept de vizita, vizita care a fost 'întrerupta la solicitarea soţiei petentului.

Acesta arata ca are un copil de S luni care trebuie alăptat si din acest motiv soţia sa a intreprupt vizita, la dosar fiind depusa cererea acesteia in care arata ca la data de H a solicitat ieşirea de la vizita intima la ora Q pentru ca are un copil mic sugar.

Întrucât întreruperea vizitei intime s-a realizat la cerere si nu este imputabila Penitenciarului Bacău, judecătorul de supraveghere constata ca in mod justificat s-a respins cererea acestuia de acordare a restului de 24 ore din vizita intima prilejuita de încheierea căsătoriei.

Motivul invocat de petent (are un copil mic care trebuie alăptat) nu se poate încadra într-un caz excepţional. Petentul a fost anunţat data când va beneficia de vizita intima, iar soţia acestuia avea posibilitatea de a-i asigura copilului hrana si supravegherea acestuia de către o alta persoana pentru 48 ore.

Prin urmare, întrucât petentul nu îndeplineşte condiţiile cerute de art. 44 din HG 1897/2006, astfel că în mod corect cererea sa a fost respinsă.

Faţă de considerentele anterior expuse, plângerea urmează a fi respinsă ca nefondată.