Actiune in constatare nulitate absoluta exceptia lipsei calitatii procesuale active

Hotărâre **** din 02.10.2014


Dosar nr. ………/2013

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA SECTORULUI 4 BUCUREŞTI

SECŢIA CIVILĂ

Î N C H E I E R E

ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN DATA DE sept .2014

COMPLETUL CONSTITUIT DIN:

PREŞEDINTE : …..

GREFIER : .

 

Pe rol se află soluţionarea cauzei civile privind pe reclamanta B..I…, în contradictoriu cu pârâţii N… V…., N……L.. N….. şi A……. F……..I…..  având ca obiect anulare act.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică au răspuns pârâţii persoane fizice prin avocat F.R.., care depune la dosar împuternicire avocaţială, lipsind reclamanta şi pârâta .

Procedura de citare este legal  îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă după care:

Instanţa, din oficiu, în baza art. 131 Cod procedură civilă, constată că este competentă general, material şi teritorial să judece prezenta cauză.

Instanţa pune în discuţie estimarea duratei cercetării procesului.

Avocatul pârâţilor estimează durata necesară cercetării procesului la 120 de zile

Instanţa în temeiul dispoziţiilor art. 238 Cod procedură civilă estimează durata necesară cercetării procesului la 60 de zile.

Avocatul pârâţilor solicita instanței să-i comunice răspunsul la întâmpinare. Menţionează că aceasta a fost depus la dosar prin fax, iar la dosar nu este depus originalul. Solicită ca acesta sa fie depus in original la dosar.

Instanța aduce la cunoştinţă avocatului pârâţilor că părţile pot comunica instanței înscrisurile şi prin alte mijloace procedurale, cum ar fi fax-ul.

Instanța acordă pârâţilor cuvântul pe excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei şi pe excepţia lipsei de interes, invocate de aceştia prin întâmpinare.

Avocatul pârâților solicita admiterea excepţiei lipsei calităţii procesuale active, apreciind ca reclamanta se prevalează de dispoziţiile Legii nr. 85/1992 şi ale Decretului – Lege nr. 61/1990, dispoziţiile legale care in speţa de faţă nu pot fi aplicabile, reclamanta nu a reușit să-şi demonstreze calitatea de proprietar al imobilului. Precizează ca imobilul a fost închiriat unei persoane fizice care ulterior a decedat, iar reclamanta din prezenta cauză a considerat că trebuie să se prezinte in prezenta cauza deși nu deține nici un titlu de proprietate. Afirma ca la un moment dat adevăratul proprietar a solicitat evacuarea acesteia, pentru lipsă titlului de proprietate. Este de părere ca reclamanta nu are dreptul să fie nici măcar terţ interesat in prezenta cauza. Având cuvântul pe excepţia lipsei de interes, apreciază ca aceasta ar trebui unita cu fondul cauzei, in eventualitatea respingerii excepţiei lipsei calităţii procesuale active.

Instanța reţine cauza în pronunţare asupra excepţiilor invocate de pârâţi prin întâmpinare.

I N S T A N Ţ A

Având nevoie de timp pentru a delibera precum şi pentru a da  posibilitatea părţilor să depună la dosar concluzii scrise, va amâna pronunţarea, motiv pentru care,

D I S P U N E

Amâna pronunţarea la data de ...10.2014.

Pronunţată în şedinţă publică, azi …..2014.

PREŞEDINTE, GREFIER,

…………………….

 

 

Dosar nr. ……/2013

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA SECTORULUI 4 BUCUREŞTI

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ NR. …..

ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN DATA DE ..OCT.2014

COMPLETUL CONSTITUIT DIN:

PREŞEDINTE : …..

GREFIER : ..

 

Pe rol se află soluţionarea cauzei civile privind pe reclamanta B… I…, în contradictoriu cu pârâţii N… V…., N……L.. N….. şi A……. F……..I….. având ca obiect anulare act.

Dezbaterile si susţinerile părţilor au fost consemnate in încheierea de şedinţă din data de ….09.2014 care face parte integrantă din prezenta hotărâre, când instanţa având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea, la data de …..10.2014.

I N S T A N Ţ A

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de …...04.2013 reclamanta B…I.. a solicitat instanţei în contradictoriu cu pârâţii N… V…., N……L.. N….. şi A……. F……..I…..  să constate nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare cu plata integrală nr. …..2012 încheiat între AFI şi ceilalţi doi pârâţi, cu obligarea acestora la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat, în esenţă, că a locuit în apartamentul 36 ce a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare a cărui nulitate o solicită, până la data de ...2012 când a fost dată afară de pârâtul N. şi a aflat ulterior că acesta, împreună cu soţia a achiziţionat locuinţa, deşi nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege. Apreciază reclamanta că acest contract este lovit de nulitate absolută, pârâtul, împreună cu AFI apelând la o inginerie juridică ce le-a creat aparenţa de legalitate, lucru posibil ca urmare a relaţiilor pe care pârâtul le avea.

În drept, reclamanta îşi întemeiază cererea pe dispoziţiile art. 948 pct 4 Cod civil.

Reclamanta a fost scutită de plata taxei de timbru prin încheierea instanţei din .03.2014.

La data de .07.2014, prin serviciul Registratură, pârâţii N….. au depus întâmpinare prin care au invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a reclamantei, excepţia lipsei de interes şi au solicitat respingerea ca neîntemeiată a acţiunii.

În esenţă, pârâţii arată că reclamanta nu are nici calitate şi nici interes să solicite constatarea nulităţii contractului, iar cererea pe fond este neîntemeiată deoarece pârâţii au dobândit folosinţa apartamentului nr. 36 prin contractul încheiat cu pârâta AFi în data de …..2014, în urma unei cereri motivate şi aprobate de AFI: Mai arată pârâţii că reclamanta şi-a afirmat folosinţa apartamentului deşi nu avea nici un titlu, în condiţiile în care apartamentul fusese închiriat numitului G.. A…, decedat din 1999.  Afirmă pârâţii că reclamanta nu avea contract de închiriere cu AFI nu a făcut dovada că era soţia fostului locatar, astfel că AFI a solicitat în instanţă şia obţinut evacuarea acesteia, numai că, reclamanta nu a permis accesul în apartament, acesta ajungând într-o avansată stare de degradare.

În drept, pârâţii au invocat dispoziţiile art. 205-208 N cpc.

Analizând cu prioritate excepţia lipsei calităţii procesuale active invocată de pârâţi, în condiţiile art. 248 alin. 1 Cod de procedură  civilă, instanţa reţine că în ceea ce priveşte calitatea procesuală, aceasta presupune existenţa unei identităţi între reclamant şi cel care este titularul dreptului din raportul juridic dedus judecăţii (calitate procesuală activă), precum şi între pârât şi cel obligat în acelaşi raport juridic (calitate procesuală pasivă).

Întrucât reclamantul este cel care declanşează procedura juridică, lui îi revine obligaţia de a justifica atât calitatea sa, cât şi calitatea procesuală a pârâtului, obligaţie care îşi are temeiul  în dispoziţiile art. 194 Cod procedură civilă, care prevede că cererea de chemare în judecată trebuie să cuprindă, printre alte elemente, obiectul, precum şi motivele de fapt şi de drept  pe care se întemeiază pretenţia reclamantului. Prin indicarea pretenţiei sale, precum şi a împrejurărilor de fapt  şi de drept pe care se bazează această pretenţie, reclamantul justifică îndreptăţirea pe care o are de a introduce cererea împotriva unui anumit pârât.

Instanţa trebuie să constate dacă reclamantul este titularul dreptului în raportul juridic dedus judecăţii ori se poate prevala de interesul ce poate fi realizat pe calea justiţiei, iar în privinţa pârâtului se verifică, pornind de la acelaşi raport juridic, dacă el este obligat în acel raport.

Instanţa reţine că prin sentinţa civilă nr. ……..2010 a Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti a fost admisă în parte acţiunea formulată de reclamanta AFI, s-a dispus evacuarea pârâtei B.. I… din imobilul situat în Bucureşti, ….., sector 4, fiind obligată şi la plata sumei de 361,86 lei contravaloare lipsă de folosinţă, precum şi la plata cheltuielilor de judecată. Hotărârea a rămas definitivă şi irevocabilă prin respingerea recursului ca nefundat. S-a reţinut cu putere de lucru judecat că imobilul din Bucureşti, ….. sector 4 a făcut obiectul contractului de închiriere nr. …...03.1997, încheiat între PMB şi pârâtul G….A…. Chiriaşul a decedat la data de 28.11.1999, iar din probele administrate în cauză şi din susţinerile pârâţilor a rezultat că B.. I… nu s-a încadrat în niciuna din categoriile enumerate de art. 27 alin 1 din legea 114/1996, astfel încât în lipsa unui titlu locativ asupra imobilului menţionat, s-a dispus evacuarea sa.

Se mai constată că pârâţii N… V. şi N..L.. au dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului menţionat prin contractul de vânzare-cumpărare a cărui nulitate se cere, aceştia deţinând drept de folosinţă al locuinţei în baza contractului de închiriere nr. …-2010.

Având în vedere condiţiile exercitării acţiunii civile (mai exact, condiţia interesului, în principiu, interesul procesual trebuind să fie personal), rezultă că nulitatea absolută nu poate să fie invocată de o persoană complet străină de actul juridic respectiv, întrucât o astfel de persoană nu ar justifica un interes propriu, care să fie în legătură cu cauza nulităţii absolute a actului juridic respectiv. Astfel că, deşi nulitatea absolută ocroteşte un interes general, un asemenea interes nu exclude existenţa şi a unui interes individual, iar persoana care invocă nulitatea absolută a unui act juridic trebuie să urmărească obţinerea unui folos propriu din anularea actului respectiv.

Cum, aşa cum s-a reţinut cu putere de lucru judecat prin sentinţa civilă nr…...2010 a Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti că reclamanta nu s-a încadrat în niciuna din categoriile enumerate de art. 27 alin 1 din legea 114/1996, astfel că prin constatarea nulităţii contractului de vânzare cumpărare invocat încheiat între pârâte nu ar fi obţinut vreun folos propriu, instanţa urmează să constate că nu are calitate procesuală activă în cauză şi să respingă acţiunea ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei, B……. I…. domiciliată în Bucureşti, ….., sector 4, invocată de pârâţii N.. V…. domiciliat în Bucureşti str. …., sector 4 şi N…. L.. domiciliată în Bucureşti……, sector 3 în contradictoriu cu pârâta A… F.. I..cu sediul în Bucureşti,  B-dul ….., sector 3, prin întâmpinare.

Respinge cererea ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.

Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare, apel care se va depune la Judecătoria Sector 4 Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, ….10.2014.

PREŞEDINTE, GREFIER,

Solutia instantei a ramas definitiva prin respingerea apelului