Cerere de reexaminare a taxei judiciare de timbru. Cheltuieli de judecată. Scutire

Hotărâre 17 din 13.03.2017


Rezumat:

În situaţia în care recursul priveşte exclusiv soluţia primei instanţe asupra cererii accesorii privind cheltuielile de judecată, cererea de recurs e scutită de plata taxei judiciare de timbru.

(Încheierea nr.17/13 martie 2017, dosar nr.2496/40/2016/a1)

Hotărâre:

Prin cererea înregistrată la data de 28.02.2017 sub nr.2496/40/2016/a1 pe rolul Curţii de Apel Suceava – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, petentul A. a solicitat reexaminarea taxei judiciare de timbru dispusă de C2 R în cursul procedurii prealabile în dosarul nr.2496/40/2016, aferentă recursului pe care acesta l-a declarat împotriva sentinţei nr.912/16.12.2016, pronunţată de Tribunalul Botoşani – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal în dosarul nr.2496/40/2016, în contradictoriu cu intimata Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice B.

În motivarea cererii de reexaminare, petentul arată că recursul pe care l-a formulat vizează doar soluţia dispusă de către instanţa de fond cu privire la cererea sa accesorie de obligare a pârâtei la plata cheltuielilor de judecată, iar cererea accesorie pe care a adresat-o primei instanţe nu a fost supusă timbrării cu ocazia judecării fondului cauzei.

În drept, invocă dispoziţiile art.28  şi 39 din O.U.G. nr.80/2013.

Analizând cererea de reexaminare prin prisma actelor dosarului şi a temeiurilor de drept invocate de petent, Curtea reţine următoarele:

Prin prezenta cerere de reexaminare, petentul A., în calitate de recurent în cauza de formează obiectul dosarului nr. 2496/40/2016, critică stabilirea în sarcina sa a obligaţiei de plată a taxei judiciare de timbru în sumă de 100 lei, aferentă cererii de recurs. Argumentează petentul că recursul formulat vizează exclusiv cheltuielile de judecată de la judecata în fond, şi care erau accesorii ale obligaţiei ce forma capătul principal de cerere, că o atare cerere accesorie nefiind timbrabilă la fond, nu este datorată taxă de timbru nici în faza recursului, exercitat exclusiv asupra acestui capăt de cerere accesoriu.

Prin Încheierea de şedinţă nr.17/13.03.2017, Curtea de Apel Suceava – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a admis cererea de reexaminare taxă timbru şi a înlăturat obligaţia de plată a taxei judiciare de timbru.

Astfel, potrivit art. 28 din OUG nr. 80/2013, dacă legea nu prevede altfel, este scutită de la plata taxei judiciare de timbru orice cerere pentru exercitarea unei căi de atac, ordinare şi extraordinare, împotriva hotărârii judecătoreşti prin care a fost soluţionată o acţiune sau cerere scutită, potrivit legii, de taxă judiciară de timbru. De asemenea, potrivit art. 35 alin. 2 din OUG 80/2013, dacă legea nu prevede altfel, cererile depuse în cursul judecăţii şi care nu modifică valoarea taxabilă a cererii sau caracterul cererii iniţiale, nu se taxează.

Or, este tocmai situaţia din prezenta cauză, unde recursul priveşte exclusiv soluţia primei instanţe asupra cererii accesorii privind cheltuielile de judecată, netimbrabilă la fond, şi, ca atare, cu acelaşi regim şi în calea de atac.

În susţinerea acestei soluţii, instanţa mai reţine că potrivit deciziei nr. 19/2013 pronunţată de Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie în soluţionarea unui recurs în interesul legii pentru interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1, art. 2 alin. 1) şi 15 lit. p) din Legea nr. 146/1997, se procedează la timbrarea distinctă doar a cererilor prin care se solicită, pe cale separată, acordarea cheltuielilor de judecată, cererile formulate ca şi accesorii în cauza în care au fost antamate, nefiind timbrabile.

Chiar dacă pronunţarea deciziei a avut în vedere reglementarea legală anterioară în materie (Legea nr. 146/1997), este de observat că argumentele avansate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie subzistă şi faţă de actuala reglementare (OUG nr. 80/2013), care conţine dispoziţii similare, chiar dacă în linie generală cu privire la chestiunea în cauză, cuprinse în art. 35 alin. 2 (spre deosebire de dispoziţiile din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, aprobate prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 760/C/1999).

De asemenea, în acest sens s-a pronunţat şi practica judiciară, reţinând că în situaţia în care calea de atac vizează exclusiv cheltuielile de judecată, sunt incidente dispoziţiile art. 28 din OUG nr. 80/2013, conform cărora, dacă legea nu prevede altfel, este scutită de la plata taxei judiciare de timbru orice cerere pentru exercitarea unei căi de atac ordinare şi extraordinare, împotriva hotărârii judecătoreşti prin care a fost soluţionată o acţiune sau cerere scutită, potrivit legii, de taxă judiciară de timbru. Cum cererea privind plata cheltuielilor de judecată este una accesorie, care nu se timbrează, nici calea de atac ce vizează exclusiv acest capăt de cerere nu se timbrează (Curtea de Apel Târgu Mureş, Minuta practica judiciară din 3.04.2015).