Art. 336 alin. 1 Cod penal

Sentinţă penală 251 din 05.10.2016


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg. Neamţ emis la data de 17.03.2016 în dosarul penal nr. 1891/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg. Neamţ, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului M. A., pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge” prev. de art. 336 alin.1 C.pen.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut în sarcina inculpatului că, la data de 30.08.2015, a condus pe drumul public DJ 157F, în localitatea Leghin, com. Pipirig, jud. Neamţ, autoturismul marca Audi cu numărul de înmatriculare NT-XX-..., în condiţiile în care avea în sânge o alcoolemie de peste 0,80 g%0 (respectiv 1,30 g%0).

În declaraţiile date atât în faza de urmărire penală, cât şi în faza de judecată a procesului penal, inculpatul a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice ( a declarat că a consumat 400 ml vin în intervalul orar 20:00-21:00 , rezultatul alcoolemiei fiind influenţat de faptul că în seara zile de 29.08.2015 a mai consumat băuturi alcoolice ).

În faţa instanţei de judecată, inculpatul a recunoscut şi regretat fapta comisă.

Analizând în mod coroborat actele şi lucrările cauzei, ansamblul probelor administrate în faza urmăririi penale, instanţa reţine aceeaşi situaţie de fapt ca cea reţinută în rechizitoriu. Astfel:

La data de 30.08.2015, organele de poliţie aflate în exercitarea atribuţiilor de supraveghere şi control a traficului rutier, au oprit pe D.J. 157 F, în localitatea Leghin , com. Pipirig, autoturismul marca Audi cu nr. NT-XX-..., condus de M. A..

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest şi s-a constatat că are o îmbibaţie alcoolică de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În aceste condiţii, inculpatul M. A. a fost condus la Spitalul Tg. Neamţ pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Conform buletinului de analiză toxicologică–alcoolemie nr. A12/1272 A din 02.09.2015 al SJML Neamţ rezultă că inculpatul M. A. avea o îmbibaţie alcoolică de 1,30 g%o alcool pur în sânge la prima probă şi 1,15 g%o alcool pur în sânge la a doua probă.

Această situaţie de fapt a fost reţinută pe baza următoarelor mijloace de probă: proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante; buletin de analiză toxicologică-alcoolemie; rezultatul testului alcooltest; declaraţie suspect; declaraţie inculpat.

În drept, fapta inculpatului realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin 1 din Noul Cod penal.

Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa constată că, prin modalitatea concretă de săvârşire, fapta dedusă judecăţii prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit şi apreciază că în raport de persoana inculpatului (care este o persoană tânără, bine integrată în societate, se întreţine singur, se aflată în continuarea studiilor, chiar dacă ambii părinţi sunt decedaţi), de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acesteia.

De asemenea, din fişa de cazier judiciar a inculpatului, aflată la dosarul cauzei, rezultă că nu este cunoscut cu antecedente penale, cu privire la acesta nu s-a mai dispus renunţarea la aplicarea pedepsei în ultimii 2 ani anteriori datei comiterii infracţiunii pentru care este judecată, acesta nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată şi nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor iar maximul special prevăzut de lege pentru infracţiunea dedusă judecăţii este de 5 ani închisoare, valoare inferioară celei prevăzute de art. 80 alin. (2) lit. d) Cod penal.

Faţă de aceste considerente, în baza art. 396 alin. (3) Cod procedură penală raportat la art. 80 Cod penal, instanţa va renunţa la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul M. A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii mai sus menţionate.

În baza art. 81 Cod penal, instanţa va aplica inculpatului M. A. un avertisment, atrăgându-i atenţia asupra conduitei sale viitoare, în sensul de a nu mai comite infracţiuni, precum şi asupra consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni: posibilitatea condamnării sale, respectiv lipsa posibilităţii de a mai beneficia de instituţia renunţării la aplicarea pedepsei, conform art. 80 alin.(2) lit. b) Cod penal.

În baza disp. art. 398 şi art. 274 alin. alin.1 Cod procedură penală va obliga inculpatul la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat.