Proces-verbal de contravenţii

Decizie 1020 din 29.11.2016


Proces-verbal de contravenţii

Cuprins pe materii : Contencios-administrativ

Index alfabetic : rovinietă

La data de ....pe rolul Tribunalului Galaţi secţia CAF  a fost înregistrat sub nr .....apelul declarat de ......X  în contradictoriu cu intimata Y împotriva sentinţei civile nr ......pronunţată de Judecătoria Galaţi .

În motivarea apelului declarat, apelanta a susţinut că din analiza dispozoiţiilor art 7 şi art 8 cu cele ale art 1 alin 1 pct b din OG nr 15/2002 reiese cu claritate că responsabilitatea achitării rovinietei revine persoanei înscrise în cartea de identitate a autoturismului ca deţinător sau utilizator al autoturismului , indiferent de persoana care conduce efectiv autoturismul la momentul constatării contravenţiei. Apelanta a precizat că înscrierea în cartea de identitate a utilizatorului este o condiţie de opozabilitate , iar formalităţile prev de OG nr 15/2002 sunt necesare pentru a face actul încheiat de părţi opozabil şi persoanelor ce nu au participat la încheierea sa. Această formă de opozabilitate este obligatorie , iar nerespectarea sa se sancţionează cu inopozabilitatea actului juridic faţă de terţi.

În termen legal, intimata a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea apelului declarat motivat de faptul că la data de .....a vândut maşina , iar la data de .....a radiat-o  din evidenţele fiscale de pe numele său.

Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul reţine că prin sentinţa civilă nr ......Judecătoria Galaţi a admis plângerea formulată de Y împotriva procesului-verbal seria .......pe care l-a anulat şi a exonerat de la plata amenzii de 250 de lei.

Analizând procesul-verbal contestat, prima instanţă a reţinut că acesta respectă condiţiile de legalitate privind încheierea sa.

În ceea ce priveşte temeinicia procesului-verbal , Judecătoria Galaţi a reţinut că din conţinutul contractului de vânzare-cumpărare din data de .....rezultă că intimata petentă a transmis dreptul de proprietate asupra autovehiculului înmatriculat sub nr .....către numitul......, iar la data de .....a solicitat radierea din evidenţele Primăriei municipiului Galaţi a autoturismului.

Cf art 11 alin 4 din OUG nr 195/2002 , prima instanţă a reţinut că în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul , datele noului proprietar se înscriu în evidenţele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorităţiin competente , transcrierea transmiterii dreptului de proprietate , în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. În concluzie, judecătoria a apreciat că era în sarcina cumpărătorului să facă demersurile necesare pentru înmatricularea autoturismului pe numele său. La data de ......rezultă că petentul nu mai avea calitatea de utilizator al autoturismului , aşa cum este aceasta definită la art 1 alin 1 lit b din OG nr 15/2002 şi anume persoana fizică sau juridică înscrisă în certificatul de înmatriculare care are în proprietate sau care , după caz, poate folosi în baza unui drept legal, vehiculele înmatriculate în România.

Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul reţine că prin procesul-verbal .....intimata a fost sancţionată pentru că la data de .....a condus autoturismul înmatriculat sub nr .....fără a fi achitat rovinieta. Din contractul de vânzare de la fila 7 dosar de fond rezultă că la data de .....maşina a fost vândută către....., iar o zi mai târziu cf filei 4 a aceluiaşi dosar a fost radiat de la serviciul de taxe şi impozite de pe numele intimatei. În acest fe, al radierii de la serviciul de taxe şi impozite, contractul de vânzare-cumpărare a dobândit dată certă cf art 278 Cpc , devenind astfel opozabil nu numai părţilor, ci şi terţilor. Pe cale de consecinţă, înainte de data reţinută pentru săvârşirea contravenţiei , ...., intimata nu mai era deţinătoarea maşinii. Cf art 1 alin 1 lit b din OG nr 15/2002 deţinător este  persoana fizică sau juridică înscrisă în certificatul de înmatriculare care are în proprietate sau care , după caz, poate folosi în baza unui drept legal, vehiculele înmatriculate în România. În acest caz, chiar dacă în certificatul de înmatriculare figura intimata, nu este îndeplinită condiţia de a fi fost şi proprietara maşinii. Cf art 11 alin 4 din OUG nr 195/2002  tribunalul apreciază că în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul , datele noului proprietar se înscriu în evidenţele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorităţiin competente , transcrierea transmiterii dreptului de proprietate , în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. În concluzie, în mod temeinic şi legal , judecătoria a apreciat că era în sarcina cumpărătorului să facă demersurile necesare pentru înmatricularea autoturismului pe numele său.

Pentru cele arătate mai sus, instanţa va respinge apelul declarat , menţinând sentinţa apelată.

Tribunalul Galaţi decizia nr 1020/29.11.2016