Pensii

Sentinţă civilă 939 din 25.05.2017


Prin cererea înregistrata pe rolul Judecătoriei Moineşti la data de 20.09.2016 sub nr. 4436/260/2016, reclamanta A L a solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâtul B M, majorarea pensiei de întreţinere datorată de către pârât în favoarea minorei B A, născută la data de 18.06.2008.

În fapt, în motivarea cererii, reclamanta arată că prin sentinţa civilă 2115/2015, pronunţată în dosarul nr. 3616/260/2015 al Judecătoriei Moineşti, s-a dispus creşterea cuantumului pensiei de întreținere de la 100 lei la 190 lei lunar.

Reclamanta arată că a intervenit o schimbare în ceea ce priveşte nevoile minorei, care este elevă în clasa a II-a și sumele necesare pentru îmbrăcăminte, rechizite și medicamente au crescut.

Acțiunea nu a fost motivată în drept.

În dovedirea şi susţinerea cererii reclamanta a depus înscrisuri.

Legal citat pârâtul nu a depus întâmpinare dar s-a prezentat în fața instanței și a arătat că nu are un loc de muncă stabil și este la zi cu plata pensiei de întreținere.

Instanţa a administrat proba cu înscrisuri și interogatoriu. Reclamanta nu a indicat locul de muncă al pârâtului, afirmând că nu le cunoaște.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, minora B A, născută la data de 18.06.2008, este fiica pârâtului B M şi a reclamantei A L, fiind încredinţată spre creştere şi educare mamei sale.

 Prin sentinţa civilă nr. 2115/17.12.2015 pronunţată în dosarul cu nr. 3613/260/2015 al Judecătoriei Moineşti (f. 14), pensia de întreţinere stabilită în sarcina pârâtului a fost majorată de la 100 la 190 de lei.

În drept,

Potrivit art. 499 alin. (1) Cod civil  “Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.”

În cauză, în beneficiul minorei a fost obligat pârâtul la plata unei pensii de întreţinere majorate în cuantum de 190 lei/lunar. 

Potrivit art. 531 Cod civil instanţa de tutelă poate mări sau micşora pensia de întreţinere “Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte”.

Prin urmare, pentru a fi modificat cuantumul pensiei de întreţinere, este necesar să se schimbe cuantumul veniturilor debitorului acestei obligaţii sau necesităţile celui ce primeşte pensia de întreţinere, respectiv minora.

 Totodată, art. 524 Cod civil stabileşte condiţiile în care o persoană poate beneficia de întreţinere, respectiv se află în nevoie şi nu se poate întreţine din munca sau din bunurile sale.

În cazul de faţă, instanţa constată că au crescut necesităţile minorei și nivelul salarului minim pe economie. Având în vedere vârsta, faptul că frecventează cursurile şcolare conform adeverinței de la dosar, instanţa apreciază că  există modificări în ceea ce priveşte nevoia minorei B A.

În acest sens, instanţa consideră aplicabile dispoziţiile art. 527  Cod civil potrivit cărora „(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.  (2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale.” Şi totodată prevederile art. 529 alin. (1) Cod civil „Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.”.

Astfel, faţă de aceste considerente, cererea reclamantei de obligare a pârâtului la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorei într-un cuantum majorat apare ca fiind fondată, raportat la nevoia minorului, motiv pentru care urmează a fi admisă.

Pentru stabilirea în concret a pensiei de întreţinere, instanţa va avea în vedere cotele reglementate de art. 529 alin. (2) Cod civil, dispoziţie legală conform căreia „când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil”. La calculul în concret al pensiei va fi avut în vedere salarul minim net pe economia națională întrucât reclamanta a arătat că pârâtul nu are un loc de muncă stabil, fapt confirmat și de către acesta.

Aşadar, prin aplicarea cotei de ¼ la suma de 1064 lei, rezultă un cuantum al pensiei de întreținere de 265 lei.

Pentru considerentele expuse, instanţa urmează să admită cererea formulată de reclamanta A L, în numele şi în calitate de reprezentant legal al minorei B A în contradictoriu cu pârâtul B M şi va dispune majorarea pensiei de întreţinere stabilite prin sentinţa civilă nr. 2115/17.12.2015 pronunţată în dosarul cu nr. 3613/260/2015 al Judecătoriei Moineşti, de la 190 lei la 265 lei lunar şi, drept consecinţă, urmează să oblige pe pârât la plata pensiei de întreţinere în beneficiul minorului, în sumă de 265 lei lunar, începând cu data introducerii acţiunii, anume 20.09.2016, astfel cum prevede art. 532 Cod civil şi până la majoratul minorei.