Contestaţie la executare. Calcului termenului de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită a unui proces verbal de contravenţie.

Sentinţă civilă 1831 din 10.03.2017


Contestaţie la executare. Calcului termenului de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită a unui proces verbal de contravenţie. Caracterul special al dispoziţiilor art. 709 C.pr.civ., faţă de normele cu caracter general privind prescripția dreptului material la acțiune, reglementate de Codul civil. Față de data comunicării procesului-verbal de contravenție nr. seria R12 nr. 0128027 din data de 22.02.2012, respectiv 07.03.2012 și de dispozițiile legale anterior enunțate, instanța reține că procesul – verbal de contravenție a devenit executoriu, prin neatacarea în termenul de 15 zile de la comunicare, la data de 23.03.2012. Astfel, termenul de 3 ani de prescripție a executării a început să curgă la data de 23.03.2012.

Dispozițiile privind prescripția dreptului material la acțiune, reglementate de Codul civil, constituie norma generală în materia instituției prescripției extinctive, iar dispozițiile Codului de procedură civilă constituie norma specială, aplicabilă instituției prescripției executării silite. Astfel, dispozițiile normei generale, respectiv ale art. 2537 C. civ. și ale art. 2541 C. civ., în ceea ce privește întreruperea termenului de prescripție a executării sunt aplicabile doar în ipoteza în care norma specială nu prevede condițiile întreruperii termenului de prescripție a executării silite. Întrucât norma specială, reprezentată de dispozițiile art. 708 C. proc. civ., a reglementat expres și limitative cazurile de întrerupere a termenului de prescripție a executării silite, instanța reține că aceste cazuri nu pot fi extrapolate la cele prevăzute în norma general.

Sentinţa civilă nr. 1831/10.03.2017 a Judecătoriei Galați 

Instanța reține că potrivit art. 706 alin. (1) C. proc. civ.  ”Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.”

Potrivit art. 37 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor  “Procesul-verbal neatacat în termenul prevăzut la art. 31 (…) constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate.” şi art. 39 alin. 1 lit. a ) din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor prevede că „punerea în executare a sancţiunii amenzii contravenţionale se face de către organul din care face parte agentul constatator, ori de câte ori nu se exercită calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei în termenul prevăzut de lege; şi potrivit alin. (2) În vederea executării amenzii, organele prevăzute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, neatacat cu plângere în termenul legal, în termen de 30 de zile de la data expirării acestui termen, (…). „

Față de data comunicării procesului-verbal de contravenție nr. seria R12 nr. 0128027 din data de 22.02.2012, respectiv 07.03.2012 și de dispozițiile legale anterior enunțate, instanța reține că procesul – verbal de contravenție a devenit executoriu, prin neatacarea în termenul de 15 zile de la comunicare, la data de 23.03.2012.

Astfel, termenul de 3 ani de prescripție a executării a început să curgă la data de 23.03.2012.

În ceea ce privește efectul întreruptiv al cursului termenului de prescripție a executării silite, prin notificarea efectuată de intimat nr. 009780 din data de 14.11.2014, comunicată contestatorului la data de 26.11.2014, instanța reține că această susținere a intimatului este nefondată.

Această concluzie se impune față de dispozițiile art. 708 C. proc. civ., care enumeră limitativ cazurile de întrerupere a termenului de prescripție a executării silite.

Instanța reține, totodată, că dispozițiile privind prescripția dreptului material la acțiune, reglementate de Codul civil, constituie norma generală în materia instituției prescripției extinctive, iar dispozițiile Codului de procedură civilă constituie norma specială, aplicabilă instituției prescripției executării silite. Astfel, dispozițiile normei generale, respectiv ale art. 2537 C. civ. și ale art. 2541 C. civ., în ceea ce privește întreruperea termenului de prescripție a executării sunt aplicabile doar în ipoteza în care norma specială nu prevede condițiile întreruperii termenului de prescripție a executării silite. Întrucât norma specială, reprezentată de dispozițiile art. 708 C. proc. civ., a reglementat expres și limitative cazurile de întrerupere a termenului de prescripție a executării silite, instanța reține că aceste cazuri nu pot fi extrapolate la cele prevăzute în norma general.

Prin urmare, notificarea efectuată de către intimat nu are ca efect întreruperea termenului de prescripție a executării silite și nu determină începerea curgerii unui nou termen de prescripție.

Astfel, termenul de prescripție a executării silite a titlului executoriu reprezentat de procesul-verbal de contravenție s-a împlinit la trei ani de la data de 23.03.2012, respectiv la data de 23.03.2015.

Întrucât executarea silită începe prin cererea adresată organului de executare și având în vedere că, în prezenta cauză cererea de executare silită a fost adresată executorului judecătoresc la data de 12.05.2015, instanța apreciază că executarea silită a fost începută cu depășirea termenului de prescripție a executării silite.

Pentru aceste considerente și întrucât prin împlinirea termenului de prescriere a executării silite, titlul executoriu își pierde puterea executorie, instanța urmează să admită contestația la executare formulate de către contestatorul ZCD și să dispună anularea executării silite desfăşurate împotriva contestatorului, obiect al dosarului de executare silită nr. xxxx/2015 al BEJA MCBF.