Posibilitatea acordării, pe cale judiciară, a grupei i sau a II-a de muncă, conform prevederilor Ordinului nr. 50/1990. Nerelevanță acordare spor de toxicitate și acordare grupă i sau a II-a de muncă altor salariaţi.

Decizie 566 din 12.10.2017


Temei de drept: Ordinul nr. 50/1990, art. 6, Anexe, Decizia nr. 9/16.05.2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție

Pe cale jurisdicțională poate fi oferit dreptul de a obţine recunoaşterea faptului că a lucrat în condiţii deosebite faţă de cele normale doar în situația premisă a ocupării unui loc de muncă sau a desfăşurării unei activităţi dintre cele enumerate limitativ în anexele 1 şi 2 ale variantei consolidate a Ordinului nr. 50/1990 și numai dacă angajatorul nu a parcurs procedura legală de încadrare a salariaţilor în condiţii deosebite de muncă corespunzătoare grupei I sau a II-a de muncă, fie pentru că a considerat că locurile de muncă din unitate nu îndeplinesc astfel de condiţii, fie pentru că a ignorat aplicarea legii (nu a întreprins demersurile care se referă la procedura de evaluare a acestor locuri de muncă) pe perioada de valabilitate a ordinului.

Împrejurarea că persoana în cauză a primit un spor special acordat pentru desfăşurarea activității în condiţii nocive de muncă nu are relevanţă juridică la încadrarea în grupa de muncă pretinsă, în condiţiile în care nu sunt întrunite criteriile legale.

Existența altor salariaţi care beneficiază de grupă de muncă nu are relevanţă juridică în cauză, întrucât legislaţia în materie reglementează expres criteriile pe baza cărora se stabilesc locurile de muncă ce se încadrează în grupa I şi II de muncă, organele competente care fac aceste încadrări, metodologia pe baza căreia unităţile efectuează încadrarea în grupele I şi II de muncă.