Recurs. Motivarea sumară a deciziei prin care se respinge cererea de înregistrare în scop de tva, motive cuprinse în corespondenţa anterioară ori într-un alt act administrativ sau o operaţiune tehnică ce stă la baza emiterii deciziei

Decizie 866 din 02.03.2018


Motivarea actelor administrative se poate face şi pe calea unei corespondenţe anterioare dintre autoritatea publică şi destinatarul actului administrativ precum şi printr-un alt act administrativ sau o operaţiune tehnică ce stă la baza emiterii acestuia, cu singura condiţie ca acestea să îi fie comunicate destinatarului actului.

Decizia prin care s-a respins reclamantei cererea de înregistrare în scop de TVA este motivată sumar în fapt şi în drept, însă, la baza emiterii acesteia a stat un procesul verbal emis de Direcţia Regională Antifraudă în cuprinsul căruia sunt expuse pe larg considerentele care au stat la baza concluziei reţinute prin decizia a cărei anulare se cere, proces verbal emis anterior datei emiterii deciziei şi comunicat sub semnătură reprezentantului legal al reclamantei.

Prin coroborarea conţinutului celor două acte juridice, a fost respectat dreptul reclamantei la informare asupra motivelor care au determinat emiterea actului administrativ contestat, fiind asigurată şi posibilitatea cenzurii judiciare a acestor motive.

Curtea de Apel Oradea - Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal

Decizia nr. 866 din 2 martie 2018

- O.G. nr. 92/2003

- Legea nr. 554/2004

 

Prin sentinţa nr. (...), Tribunalul (...) a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta S.C. (...) S.R.L. în contradictoriu cu pârâta Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (...) prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (...).

A anulat Decizia nr. (...) şi Decizia nr. (...), emise de pârâtă.

A respins ca nefondate restul pretenţiilor.

Împotriva acestei sentinţe a formulat recurs recurenta Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (...) prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (...), solicitând admiterea recursului, casarea în parte sentinţei în sensul respingerii în totalitate a acţiunii formulate de reclamantă, cu consecinţa menţinerii ca legale şi temeinice a actelor administrative atacate.

În motivare, arată recurenta că sentinţa recurată este lipsită de temei legal, fiind dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de drept material fiind incident motivul de recurs prevăzut de art. 488 pct. 8 Cod procedură civilă.

Învederează instanţei recurenta precizarea că în ceea ce priveşte Decizia nr. (...) privind înregistrarea în scopuri de TVA, aceasta reprezintă un formular tipizat, aprobat prin OPANAF nr. 521/26.01.2016, pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unui formular, art. 3 alin. (1), prin care se aprobă modelul şi conţinutul formularului "Decizie privind înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare", prevăzut în anexa nr. 2, anexată prezentei.

Conform acestui ordin, organului fiscal îi revine sarcina de a selecta soluţia aplicabilă societăţii, în funcţie de îndeplinirea sau nu a criteriilor stabilite prin actul normativ, fapt ce se constată, potrivit prevederilor legale printr-un control desfăşurat la sediul societăţii.

Astfel, prin procesul verbal nr. (...), încheiat ca urmare a controlului efectuat la sediul reclamantei s-a constatat faptul că aceasta nu justifică intenţia şi nu are capacitatea de a desfăşura activitate economică, fapt binecunoscut de către reclamantă.

Pentru aceste motive, consideră recurenta că soluţia instanţei, bazată pe interpretarea eronată a prevederilor legale cu caracter special, menţionate mai sus este nelegală şi netemeinică.

În ceea ce priveşte Decizia nr. (...) privind soluţionarea contestaţiei, precizează recurenta că aceasta cuprinde atât motivele de fapt, cât şi cele de drept pe care se întemeiază, întrucât raportat la natura juridică a acesteia de act administrativ, motivarea unui astfel de act nu trebuie să fie una exhaustivă, câtă vreme cuprinde analiza apărărilor de fapt şi de drept ale reclamantei.

În drept, recurenta invocă prevederile art. 488 pct. 8 Cod procedură civilă coroborate cu cele ale art.20 din Legea nr. 554/2004.

Intimata S.C. (...) S.R.L. a formulat întâmpinare, solicitând respingerea recursului şi menţinerea ca legală şi temeinică a sentinţei recurate.

În motivare, arată intimata că instanţa de fond a făcut o justă apreciere a probelor reţinând în mod temeinic că Decizia nr. (...) este un act administrativ fiscal iar motivarea acestuia nu poate fi limitată la considerentele legate de competenţa emitentului ori la temeiuri de drept fără a conţine elemente de fapt pertinente pentru respingerea solicitării societăţii. Nici Decizia (...) nu precizează temeiurile care au stat la baza respingerii cererii de înregistrare în scopuri TVA.

Consideră intimata că deciziile emise reprezintă acte administrative fiscale fiind şi cele supuse controlului legalităţii astfel încât explicaţiile pârâtei din cererea de recurs cu privire la formularele privind înregistrarea în scopuri de TVA nu poate fi primită.

Arată intimata că în speţă, ca urmare a solicitării societăţii de acordare a codului de TVA intracomunitar pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost înfiinţată, inspectorii desemnaţi, au efectuat un control, verificând existenţa sediului societăţii şi au adresat reprezentantului societăţii, un număr de întrebări, ale căror răspunsuri sunt consemnate în procesul-verbal (...).

Urmare a acestei situaţii, au întocmit acest Proces-verbal prin care au hotărât, respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA, fără ca această opţiune să fie motivată în vreun fel.

Consideră intimata că această modalitate de soluţionare a unei cereri este inadmisibilă, atât timp cât nu se oferă o motivaţie pertinentă a luării unei astfel de decizii. De obţinerea acestui cod de TVA este dependentă însăşi existenţa societăţii, întrucât, fără obţinerea lui, societatea nu poate funcţiona. Obiectul de activitate al societăţii este unul specific, respectiv - transport internaţional de mărfuri, activitate care în lipsa unui cod valabil de TVA nu poate fi desfăşurată, întrucât societatea nu poate emite facturi, pentru transportul efectuat. Având în vedere importanţa înregistrării în scopuri de TVA pentru societate, consideră intimata că decizia admiterii cererii sau, în cazul de faţă, a refuzului efectuării acestei înregistrări nu poate fi rezultatul aprecierii subiective a autorităţii de control emitentă a procesului - verbal.

În opinia intimatei, decizia refuzului înregistrării în scop de TVA, astfel cum a fost ea luată, în lipsa expunerii motivelor şi a considerentelor care au dus la luarea acesteia, apare ca fiind una arbitrară.

În drept, intimata nu şi-a motivat întâmpinarea.

Analizând recursul, instanţa a reţinut următoarele:

În data de 24.02.2016 intimata a depus la recurentă o cerere de înregistrare în scopuri de TVA, înregistrată la recurentă sub nr. (...). Prin decizia nr. (...) solicitarea intimatei a fost respinsă pe motiv că intimata nu furnizează corect şi complet datele şi informaţiile solicitate şi nu clarifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, potrivit prevederilor art. 8 alin. 7 din Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. (...) (fila 5 dosar fond). Intimata a formulat contestaţie administrativă împotriva acestei decizii, contestaţia fiind respinsă prin decizia nr. (...) emisă de recurentă (filele 43-46 dosar fond).

Curtea a constatat că recursul este întemeiat, hotărârea fiind pronunţată pe baza unei greşite interpretări a legii.

Astfel, instanţa de control judiciar a reţinut, în prealabil, că prin recursul formulat nu se contestă şi soluţia pronunţată de instanţa de fond cu privire la capătul de cerere privind admiterea cererii intimatei de înregistrare în scop TVA, astfel că soluţia asupra acestui petit, pronunţată de instanţa de fond, precum şi considerentele decisive avute în vedere pentru pronunţarea acestei soluţii, respectiv cele privind neîndeplinirea de către intimată a condiţiei privind dovedirea intenţiei şi capacităţii de a desfăşura activitate economică, au intrat sub autoritatea de lucru judecat, nefăcând obiectul analizei în prezenta cale de atac.

Prin urmare, instanţa de recurs a fost învestită numai cu analiza îndeplinirii cerinţei de formă a motivării actelor administrative a căror anulare se cere cu consecinţe asupra legalităţii emiterii actelor administrative a căror anulare s-a dispus de către instanţa de fond.

Sub acest aspect, Curtea a constatat că prima instanţă a conchis că decizia nr. (...) este un act administrativ nemotivat, motivarea sa neputând fi limitată la considerente legate de competenţa emitentului ori la temeiul de drept al acestuia, ci trebuind să conţină şi elementele de fapt care să permită pe de o parte destinatarului să cunoască şi să evalueze temeiurile deciziei adoptate iar, pe de altă parte, să facă posibilă exercitarea controlului de legalitate.

Curtea a constatat că pentru a fi valid, orice act administrativ trebuie să fie adoptat de o autoritate publică competentă, cu respectarea formei şi procedurii prevăzute de lege şi să fie în conformitate cu conţinutul legii.

O condiţie esenţială de formă a oricărui act administrativ, indiferent dacă este individual sau normativ, este motivarea, cerinţă de ordin constituţional consacrată potrivit art. 31 alin. 2 din Constituţie. Lipsa totală a motivării atrage sancţiunea nulităţii actului administrativ.

Motivarea actelor administrative nu trebuie să fie una exhaustivă, însă este totuşi necesar ca orice persoană să poată înţelege lecturând actul administrativ care sunt măsurile dispuse prin acesta precum şi care au fost considerentele esenţiale de fapt şi de drept care au stat la baza luării respectivelor măsuri.

Pe de altă parte, Curtea a reţinut că motivarea actelor administrative se poate face şi pe calea unei corespondenţe anterioare dintre autoritatea publică şi destinatarul actului administrativ precum şi printr-un alt act administrativ sau o operaţiune tehnică ce stă la baza emiterii acestuia, cu singura condiţie ca acestea să îi fie comunicate destinatarului actului.

Transpunând aceste principii în speţă, Curtea a constatat că decizia nr. (...) este motivată sumar în fapt şi în drept, însă, la baza emiterii acesteia a stat procesul verbal nr. (...) emis de Direcţia Regională Antifraudă Fiscală (...) (filele 11-15 dosar fond) în cuprinsul căruia sunt expuse pe larg considerentele care au stat la baza concluziei reţinute prin decizia a cărei anulare se cere, respectiv aceea că intimata nu furnizează corect şi complet datele şi informaţiile solicitate şi nu clarifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, potrivit prevederilor art. 8 alin. 7 din Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. (...).

Instanţa de control judiciar a mai reţinut că procesul verbal menţionat a fost emis anterior datei emiterii deciziei a cărei anulare se cere şi că acest proces verbal i-a fost comunicat sub semnătură reprezentantului legal al intimatei.

În aceste condiţii, prin coroborarea conţinutului celor două acte juridice, Curtea a constatat că a fost respectat dreptul intimatei la informare asupra motivelor care au determinat emiterea actului administrativ contestat, fiind asigurată totodată şi posibilitatea cenzurii judiciare a acestor motive.

Pe cale de consecinţă este neîntemeiată concluzia instanţei de fond că decizia contestată nu este motivată, astfel că nu s-a putut reţine nulitatea acesteia pentru acest motiv.

Aceeaşi este situaţia şi cu privire la decizia de soluţionare a contestaţiei, cu atât mai mult cu cât aceasta cuprinde motive de fapt şi de drept mai ample decât decizia iniţială iar, pe de altă parte, face trimitere în mod expres la procesul verbal nr. (...) emis de Direcţia Regională Antifraudă Fiscală (...).

Prin urmare, nici cu privire la acest act administrativ nu s-a putut reţine nulitatea pentru nemotivare.

Pe cale de consecinţă, apar ca nelegale dispoziţiile primei instanţe de admitere a acţiunii şi de anulare a deciziei nr. (...) şi a deciziei nr. (...) emisă de recurentă.

Prin urmare, constatând incidenţa motivului de recurs prevăzut de art. 488 pct. 8 Cod de procedură civilă, instanţa a admis recursul, a casat în parte sentinţa recurată, a respins ca neîntemeiată cererea privind anularea deciziei nr. (...) şi a deciziei nr. (...) emise de pârâtă şi a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei recurate.