Liberare condiţionată

Sentinţă penală 1300 din 24.08.2018


SENTINŢA PENALĂ  Nr. 1300

Şedinţa publică de la 24.08.2018

INSTANŢA

Prin cererea adresată acestei instanţe la data de 26.07.2018 şi înregistrată sub nr………….. petentul condamnat ………… a solicitat liberarea condiţionată.

La dosar s-au depus procesul verbal nr.383/14.08.2018 şi caracterizarea petentului emise de Penitenciarul Tulcea, precum şi alte acte în susţinerea cererii.

La 14.08.2018 s-a ataşat la dosar şi propunerea comisiei de liberare condiţionată.

În drept, potrivit art. 100 alin. (1) Cod penal, liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:

a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că prin sentinţa penală nr……….. a Judecătoriei Constanţa petentul a fost condamnat la o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art.192 Noul Cod penal.

Condamnatul a început executarea pedepsei la 31.07.2015, urmând ca aceasta să expire la data de 27.04.2021, adică 2314 zile.

Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute  2/3 din pedeapsă, respectiv  1542 zile.

De la data de 31.07.2015 până la 14.08.2018 condamnatul a executat 1111 zile, 216 zile – Legea nr.169/2017 şi 217 zile ca urmare a muncii prestate la deservire, totalizând un număr de 1544 zile.

Prin urmare, se constată că prima cerinţă prevăzută de lege, respectiv cea referitoare la fracţia de pedeapsă, este îndeplinită.

Din înscrisurile primite de la locul de deţinere rezultă că la data formulării cererii, condamnatul se află în executarea pedepsei în regim deschis, fiind îndeplinită şi cerinţa prevăzută de art. 100 alin. (1) lit. b) Cod penal.

Cu privire la obligaţiile civile, instanţa constată că petentul a achitat cheltuielile judiciare, iar celelalte obligaţii civile vor fi plătite în solidar de asigurător (Euroins România), fiind îndeplinită şi condiţia prevăzută la litera c a art.100 al.1 Noul Cod penal.

Cercetând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că persoana privată de libertate se află la prima analiză pentru liberare condiţionată.

În ceea ce priveşte indiciile referitoare la îndreptarea comportamentului persoanei condamnate şi la capacitatea acestuia de a se reintegra în societate (art.100 alin.1 lit.d C.pen.), instanţa apreciază că şi această condiţie este îndeplinită, întrucât din caracterizarea comportamentului petentului în perioada executării pedepsei reiese că acesta a avut o comportare corespunzătoare, s-a încadrat în programul ordonat al locului de deţinere, nu s-a semnalat cu abateri disciplinare, a muncit şi a fost recompensat de 19 ori pe perioada executării pedepsei cu suplimentarea drepturilor la pachet şi vizită, o dată cu permisiunea ieşirii din penitenciar pentru o zi şi de 2 ori cu suplimentarea dreptului la vizită intimă.

Pe perioada executării pedepsei, persoana privată de libertate a menţinut legătura cu membrii familiei de origine şi extinsă, precum şi alte persoane ce constituie mediul propriu de suport, beneficiind de suport moral şi material din partea acestora.

Având în vedere situaţia expusă, faptul că în cadrul Penitenciarului Tulcea comisia a considerat, cu unanimitate de voturi, că deţinutul poate fi liberat condiţionat, instanţa constată cererea întemeiată, urmând a o admite.

Se reţine că intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei, 27.04.2021, va constitui termen de supraveghere pentru condamnat potrivit art. 100 alin.6  Noul Cod penal.

 În baza art. 101 alin. (1) C. pen. condamnatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, orice schimbare a locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 101 alin. 1 lit. c) – e) se vor comunica Serviciului de Probaţiune  Constanţa.

În temeiul art. 100 alin. 5  Cod penal va atrage atenţia petentului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţele la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.

Va dispune punerea în libertate a condamnatului, dacă nu este arestat în altă cauză.

În temeiul art. 275 (3) NCPP cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Onorariul apărătorului din oficiu în sumă de 130 lei se va vira din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Tulcea.