Divorţ cu copii

Sentinţă civilă 23 din 06.01.2017


SENTINŢA CIVILĂ NR. 23

Şedinţa publică din data de 06.01.2017

Deliberând asupra cauzei deduse judecăţii, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Tulcea la data de ... sub nr. ........., reclamanta – pârâtă M.C. a chemat în judecată pe pârâtul – reclamant M.I.B. pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună desfacerea căsătoriei dintre părţi păstrarea numelui dobândit prin căsătorie, exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorului să se facă în comun de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei minorului la mamă,  obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere, precum şi cheltuieli de judecată.

Au fost depuse în susţinerea cererilor certificatul de căsătorie, certificat de naştere al minorului, alte înscrisuri.

În drept, au fost invocate prevederile art. 373 lit. b, art. 383 alin. 1, art. 397 raportat la art. 396 alin. 1, art. 400 alin. 1 raportat la art. 401 alin. 1, art. 402 alin 1 din Codul civil.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru de 200 lei.

Pârâtul – reclamant a formulat întâmpinare şi cerere reconvenţională, prin care a solicitat admiterea în parte a acţiunii reclamantei – pârâte cu consecinţa desfacerii căsătoriei din vina exclusivă a acesteia stabilirea locuinţei minorului la domiciliul său, obligarea acesteia la plata unei pensii de întreţinere, revenirea la numele avut anterior, exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorului să se facă în comun de către ambii părinţi, şi partajul bunurilor comune dobândite în cote diferite de 75 % pentru el şi 25 % pentru reclamanta – pârâtă.

Cererea reconvenţională a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru de 4710 lei.

La termenul de judecată din ... părţile prezente în faţa instanţei şi reprezentate de apărători, au arătat că sunt de acord cu toate capetele de cerere ale acţiunii solicitând a se lua act de tranzacţia încheiată şi pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să consfinţească înţelegerea lor.

Instanţa retine că dispoziţiile art. 438-441 din Codul de procedură civilă, aplicabile în cauză, prevăd că părţile se pot înfăţişa oricând în cursul judecăţii, chiar fără să fi fost citate, pentru a cere să se dea o hotărâre care să consfinţească învoiala lor. Învoiala va fi înfăţişată în scris şi va alcătui dispozitivul hotărârii.

Din examinarea înscrisului depus rezultă că sunt îndeplinite toate condiţiile, atât sub aspect formal, cât şi sub aspect material, pentru valabilitatea tranzacţiei, astfel încât instanţa, în baza prevederilor art. 438-441 din Codul de procedură civilă urmează să ia act de înţelegerea părţilor.

Tranzactia va alcătui dispozitivul hotărârii, potrivit art. 439 Cod procedură civilă.