Individualizarea obligaţiilor prevăzute de art. 93 al. 2 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, în cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere

Decizie 925 din 26.09.2018


Potrivit dispozițiilor art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere instanţa trebuie să impună condamnatului una sau multe obligaţii, însă obligarea inculpaților de a nu părăsi teritoriul României nu este o măsură eficientă în cauză, ţinând seama că ambii inculpaţi au făcut dovada că lucrează în străinătate, în condiţiile în care şi înainte de comiterea faptelor au locuit şi lucrat perioade mari de timp pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană (Germania şi Italia).

În aceste condiţii limitarea dreptului de liberă circulație a inculpaților în afara graniţelor României nu ar face decât să îi împiedice pe aceştia să revină în ţările în care au posibilitatea de a lucra în mod legal şi ar reduce şansele unei reinserţii sociale care să îi determine pe inculpaţi să nu reia comportamentul infracţional.

Decizia penală nr. 925/A/26.09.2018 a  Curţii de Apel Galaţi

Prin sentinţa penală nr. 265/31.05.2018 a Tribunalului Galaţi s-a dispus, în baza art. 314 al. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p. şi referire la art. 374 al. 4 C.p.p./art. 396 al. 10 C.p.p. condamnarea fiecăruia dintre inculpaţii ... şi ... la câte o pedeapsă a închisorii în cuantum de 1 an şi 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori în formă continuată.

În baza art. 365 al. 1 lit. a C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p. şi referire la art. 374 al. 4 C.p.p./art. 396 al. 10 C.p.p. a fost condamnat inculpatul ... la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice în formă continuată.

 În baza art. 365 al. 1 lit. a şi al. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p. şi referire la art. 374 al. 4/art. 396 al. 10 C.p.p. a fost condamnat inculpatul ... la pedeapsa de  9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice în formă continuată.

În conformitate cu disp. art. 38 al. 2 C.p./art. 39 al. 1 lit. b C.p. s-a dispus ca inculpatul ... să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 6 luni închisoare, sporită cu 3 luni închisoare, astfel încât inculpatul va executa o pedeapsă rezultantă de 1 an şi 9 luni închisoare.

În conformitate cu disp. art. 38 al. 2 C.p./art. 39 al. 1 lit. b C.p. s-a dispus ca inculpatul ... să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 6 luni închisoare, sporită cu 3 luni, astfel încât va executa 1 an şi 9 luni închisoare.

În temeiul disp. art. 72 C.p. s-a dedus din pedepsele închisorii astfel aplicate inculpaţilor perioada executată în stare de reţinere şi arestare preventivă de la 18.11.2017 la 10.05.2018.

În conformitate cu disp. art. 91 C.p. s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor astfel aplicate inculpaţilor ... şi ... pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, calculat conform art. 92 C.p.

În temeiul disp. art. 93 al. 1 C.p. au fost obligaţi inculpaţii mai sus menţionaţi ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi, la datele fixate de acesta;

- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea  acestora;

- să anunţe în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile

- să comunice schimbarea locului de muncă;

- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă.

În baza disp. art. 93 al. 2 lit. d C.p. s-a impus inculpaţilor ... şi ... să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei.

În baza art. 93 al. 3 C.p. pe parcursul termenului de supraveghere s-a dispus ca inculpaţii să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei municipiului ... (inculpatul ...), respectiv în cadrul Primăriei ... (inculpatul ...) pe o perioadă de 60 zile.

În temeiul art. 91 al. 4 C.p. s-a atras atenţia inculpaţilor asupra dispoziţiilor art. 96 C.p.

În baza disp. art. 399 al. 1 C.p.p. s-a dispus menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar adoptată în privinţa inculpaţilor ... şi ...

În conformitate cu disp. art. 112 al. 1 lit. b C.p. s-a dispus confiscarea echipamentelor hardware şi software destinate clonării cardurilor, ridicate de la inculpatul ... şi depuse la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J. ... cu dovada seria ... nr. ... drept bunuri utilizate la săvârşirea infracţiunilor.

În temeiul disp. art. 112 al. 1 lit. a C.p. s-a dispus confiscarea celor 14 carduri clonate ridicate de la inculpatul ..., carduri inscripţionate „... GIFTCARD 5% ...”, fiecare dintre acestea având inscripţionat numărul ...

În baza disp. art. 112 al. 1 lit. b C.p. s-a dispus confiscarea echipamentelor hardware şi software destinate clonării cardurilor ridicate de la inculpatul ..., echipamente ce se află în custodia ..., drept bunuri utilizate la săvârşirea infracţiunilor şi care consistă în laptopul cu carcasă de culoare argintie marca Dell cu seria ..., fără cablu de alimentare, cu hard-disk aferent marca FUJITSU model ... cu seria ...

Pentru a pronunţa sentinţa penală, prima instanţă a reţinut următoarele:

Prin rechizitoriul cu nr. 278/D/P/2017 întocmit de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J.-D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Galaţi s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv la domiciliu, a inculpaţilor:

 - ..., cercetat pentru săvârşirea, în concurs, a infracţiunilor de deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori în formă continuată şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice în formă continuată prevăzute de art. 314 al. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p., respectiv art. 365 al. 1 lit. a C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p., cu referire la art. 38 al. 2 C.p. şi

 - ..., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori în formă continuată şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice în formă continuată, prevăzute de art. 314 al. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p. şi art. 365 al. 1 lit. a şi al. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p., ambele cu referire la art. 38 al. 2 C.p.

S-a reţinut, în esenţă, prin actul de sesizare, că inculpatul ..., acţionând în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 25.09.2017-15.11.2017 a importat din Marea Britanie în România, a deţinut şi pus la dispoziţia inculpatului ... dispozitive hardware concepute şi adaptate în scopul accesării ilegale a ATM-urilor (skimming), echipamente hardware pe care le-a primit, deţinut şi transmis cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică, prin înscrierea pe carduri blanc a datelor obţinute ilicit prin skimming, dar şi că a ajutat pe acelaşi inculpat în intervalul 3-15.11.2017 la importul altor dispozitive hardware de acelaşi gen, deţinând totodată până la data de 18.11.2017 echipamente software destinate scrierii pe cardurile blanc, în acelaşi scop de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronice;

În privinţa inculpatului ... s-a reţinut că, acţionând în mod repetat şi în baza aceleiaşi hotărâri infracţionale, în perioada 21.10.2017-18.11.2017, a deţinut dispozitive hardware concepute şi adaptate în scopul accesării ilegale a ATM-lor (skimming), din care o parte le-a primit de la inculpatul ..., iar o parte le-a importat în intervalul 13-15.11.2017 din Bulgaria în România, echipamente hardware pe care le-a primit şi deţinut cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică, prin înscrierea pe carduri blanc a datelor obţinute ilicit prin skimming.

Prezenta cauză penală a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi la data de 09.03.2018, astfel încât a fost stabilit termenul de cameră preliminară în conformitate cu disp. art. 344 C.p.p.

Ulterior, prin încheierea finală de cameră preliminară nr. 85/19.04.2018 a Tribunalului Galaţi pronunţată în camera de consiliu, în conformitate cu disp. art. 346 al. 1 C.p., a fost constatată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 278/D/P/2017 al Parchetului de pe lângă I.C.C.J.-D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Galaţi privind pe inculpaţii în cauză, legalitatea administrării probelor precum şi a efectuării actelor de urmărire penală; s-a dispus totodată începerea judecăţii cauzei în privinţa inculpaţilor ... şi ...

Din examinarea actelor şi lucrărilor dosarului instanţa a reţinut situaţia faptică potrivit căreia:

La data de 27.09.2017, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice s-au sesizat din oficiu despre faptul că la data de 26.09.2017, inculpatul ..., care la acel moment se afla pe teritoriul Marii Britanii, a expediat un colet conţinând dispozitive de skimming prin intermediul firmei de transport internaţional persoane şi colete ..., colet având ca destinatar pe concubina sa, neidentificată la acel moment şi căreia i s-a atribuit indicativul de cod „...”,  iar ca date de expediţie - adresa de livrare din municipiul ... şi numărul de contact ...

Din informaţiile deţinute, acest colet urma a fi recepţionat de concubina inculpatului ..., iar dispozitivele de skimming urmau a fi utilizate la compromiterea de bancomate în vederea obţinerii de credenţiale bancare.

Ulterior s-a reuşit identificarea persoanei de sex feminin căreia i s-a atribuit indicativul de cod „...” (destinatara coletului) ca fiind martora ...

În aceste condiţii, prin ordonanţa provizorie nr. 104/AP/2017 din 27.09.2017 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi - ce a fost ulterior confirmată în termenul legal de către judecătorul de drepturi şi libertăţi prin încheierea din 29.09.2017 în dosar nr. 3824/121/2017 al Tribunalului Galaţi - s-a dispus autorizarea cu titlu provizoriu, pe o durată de 48 de ore, de la 27.09.2017 ora 10:30, până la data de 29.09.2017, ora 10:30, a reţinerii de către firma de transport internaţional colete ..., cu sediul în oraş ..., str. …. nr. …, jud. ..., a corespondenţei expediate de făptuitori – colete ce au înscris drept destinatar „...”, iar ca date de expediţie - adresa de livrare din municipiul ..., precum şi predarea în vederea percheziţionării de către firma de transport rapid ... a corespondenţei şi obiectelor menţionate anterior, lucrătorilor de poliţie judiciară desemnaţi în baza delegării.

Activitatea a fost efectuată de lucrători din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice.

Procedându-se la punerea în executare a ordonanţei cu titlu provizoriu au fost identificate echipamente hardware destinate compromiterii bancomatelor şi obţinerii neautorizate ale datelor cardurilor bancare în vederea clonării acestora şi efectuării de retrageri neautorizate de numerar prin intermediul cardurilor astfel falsificate  – activităţi de skimming, din care o parte erau disimulate în piese auto de mari dimensiuni, inclusiv două baghete din material plastic de culoare gri, inscripţionate ..., de dimensiuni aproximative 35cmx2cm, având pe revers un ansamblu electronic artizanal de mici dimensiuni conectat la o camera video miniaturală.

De asemenea, tot cu ocazia percheziţionării coletelor au fost identificate următoarele:

- laptop marca Dell Latitude D-830 cu carcasă de culoare gri având inscripţionată seria ...,

- card micro SD HC1 marca Samsung de capacitate 16 Gb inscripţionat ... Made in Philippine, ataşat uneia din cele două baghete destinate montării disimulate de camere video utilizate la înregistrarea introducerii codurilor PIN de către utilizatorii bancomatelor.

În aceste condiţii prin ordonanţa numărul 106/27.09.2017 din data de 25.09.2017 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi - ce a fost ulterior confirmată în termenul legal de către judecătorul de drepturi şi libertăţi prin încheierea din 29.09.2017 în dosar nr. 3827/121/2017 al Tribunalului Galaţi - s-a dispus autorizarea supravegherii tehnice – pe o durată de 48 ore, de la data de 27.09.2017, ora 12:30, până la data de 29.09.2017, ora 12:30, constând în accesul direct la sistemul informatic şi mijloacele de stocare a datelor informatice identificate cu ocazia punerii în executare a ordonanţei provizorii nr. 104/AP/20.

Procedându-se la punerea în executare a ordonanţei cu titlu provizoriu au fost identificate pe cardul micro SD un fişier foto tip ,,jpeg” şi 5 (cinci) fișiere tip, „avi” ce dovedesc că două persoane neidentificate de sex masculin, vorbitoare de limba română, au verificat funcţionalitatea camerei video disimulate aferente cardului de memorie, pe laptop marca Dell Latitude D-830 nefiind identificate la acel moment date care să intereseze cauza.

Ulterior sosirii pe teritoriul României la data de 27.09.2017 și a revenirii în municipiul ..., inculpatul ... a luat legătura cu martora ...  pentru a intra în posesia echipamentelor de skimming pe care i le-a expediat în mod disimulat în coletul recepţionat de aceasta la data de 27.09.2017.

Pe de altă parte, la data de 11.10.2017, inculpatul ... a luat legătura telefonic cu societatea de curierat ... cu punct de lucru în municipiul ... str... numărul …, județul ... și a solicitat expedierea a două colete conținând două bare de protecție (spoilere) auto către un destinatar din municipiul ... Din informațiile obținute a reieșit faptul că cele două colete au fost ridicate în vederea livrării de către un lucrător al ... de la adresa fără forme legale a inculpatului ... din mun. ..., str. ..., bl. ..., ap. ...

Prin ordonanţa provizorie nr. 108/AP/2017 din 11.10.2017 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi -  ce a fost ulterior confirmată în termenul legal de către judecătorul de drepturi şi libertăţi prin încheierea de şedinţă din 13.10.2017, în dosar 3997/121/2017 al Tribunalului Galaţi - s-a dispus autorizarea cu titlu provizoriu, pe o durată de 48 de ore, de la 11.10.2017 ora 14:00,  până la data de 13.10.2017, ora 14:00, a reţinerii de către firma de transport colete ..., CUI ..., cu sediul în mun. …, str. ... nr. .., jud. ... și punct de lucru în mun. ..., str. …., nr. …, jud. ...,  a corespondenţei (colete) expediate de către numitul ...., CNP … unui destinatar din mun. ., jud. ..., precum şi predarea în vederea percheziţionării de către societatea ... a corespondenţei şi obiectelor menţionate anterior, lucrătorilor de poliţie judiciară desemnaţi în baza delegării.

Activitatea a fost efectuată de lucrători din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice.

Procedându-se la punerea în executare a ordonanţei cu titlu provizoriu au fost identificate două bare de protecție auto față și spate, tip spoiler, înfăşurate în folie de protecţie din material plastic transparent, cu protecţie suplimentară din burete, carton şi polistiren, prezentând aceleași caracteristici cu barele auto identificate în coletul expediat de către inculpatul numitul ... la data de 26.09.2017 din Marea Britanie prin societatea de transport ... care a făcut obiectul ordonanței provizorii nr. 104/AP/2017 din data de 27.09.2017 de autorizare a reținerii și predării corespondenței și obiectelor.

În interiorul barei faţă, respectiv în cele două zone de curbură, sub protecţiile din polistiren, au fost identificate două bucăţi de formă paralelipipedică (de dimensiuni aproximative 17cmx5cm) din polistiren de culoare albă înfăşurat pe laturi cu bandă adezivă de culoare albă, în unele zone banda adezivă fiind detașată. Cele două bucăți din polistiren prezintă aceleași caracteristici cu cele depistate la data de 27.09.2017 în coletul expediat din Marea Britanie de către numitul ... în care au fost identificate dispozitivele electronice și dispozitivele asemănătoare fantelor de introducere a cardurilor în terminalele ATM, descrise cu ocazia punerii în executare a ordonanței provizorii nr. 104/AP/2017 din data de 27.09.2017.

De asemenea, pe lungimea spoilerului faţă, în zona de deasupra grilei de aerisire, au fost identificate bucăți secționate de polistiren suprapus, pe ale căror lungimi se observă urme de lipire cu bandă dublu adezivă. S-a observat faptul că bucățile secționate de polistiren suprapus corespund din punctul de vedere al caracteristicilor cu cele care au fost expediate de către inculpatul ... la data de 26.09.2017 din Marea Britanie, într-una dintre acestea fiind identificată, la momentul punerii în executare a ordonanţei provizorii nr. 104/AP/2017, bagheta din material plastic de culoare gri, inscripţionate ..., de dimensiuni aproximative 35cm x 2cm, având pe revers un ansamblu electronic artizanal de mici dimensiuni conectat la o camera video miniaturală.

Aceste aspecte dovedesc că dispozitivele de skimming identificate la data de 27.09.2017 au fost recuperate de către inculpatul  ... ulterior acestei date, au rămas în posesia acestuia, aspect care de altfel a fost recunoscut în cele din urmă de către inculpat, după cum se va arăta ulterior pe parcursul prezentului rechizitoriu.

Din datele și informațiile obținute ulterior prin exploatarea operativă a conținutului convorbirilor telefonice ale numitului ..., interceptate şi înregistrate în urma autorizării judecătorului a reieșit că, ulterior datei de 08.11.2017, acesta intenționa să se deplaseze pe teritoriul ..., în oraşul ...,  împreună cu utilizatorul postului telefonic ... - persoană neidentificată  inițial şi căruia i s-a atribuit indicativul de cod AN 1, identificat ulterior drept inculpatul ..., în scopul prelucrării dispozitivelor de skimming ori a obţinerii de alte astfel de dispozitive pe care să le utilizeze ulterior la terminale ATM din străinătate.

S-a procedat astfel la efectuarea de supravegheri operative, ocazie cu care, la data de 13.11.2017, în jurul orei 15:00, la ieşirea din comuna ..., judeţul ..., rulând către municipiul ..., organele de poliţie judiciară au depistat autoturismul marca Volkswagen Passat Break de culoare gri cu numărul de înmatriculare ... condus de către o persoană neidentificată, scaunul pasagerului dreapta fiind ocupat de către inculpatul ...

Procedând la urmărirea autoturismului, s-a stabilit că la ora 15:10 acesta a parcat în parcarea aferentă blocului .... de pe strada …, iar la orele 15:15, la autoturism şi-a făcut apariţia inculpatul ... având asupra sa o geantă de voiaj de culoare albastră.

După ce i-a salutat pe cei doi care sosiseră cu autoturismul, acesta a ocupat scaunul şoferului şi s-au deplasat împreună către Gara CFR ... unde au condus persoana neidentificată care şofase iniţial autoturismul.

În paralel, s-a procesat la interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi comunicaţiilor telefonice, iniţial cele ale martorei ... , ulterior şi cele ale inculpatului ... şi în final şi cele ale inculpatului ...

Din conţinutul convorbirilor telefonice purtate de inculpaţii  ... şi ..., aşa cum au fost expuse mai sus, rezultă că cei doi s-au deplasat pe teritoriul Bulgariei în perioada 13-15.11.2017, de unde au procurat alte dispozitive de skimming, ce au fost în final găsite şi ridicate din locuinţa inculpatului ... ori găsite asupra persoanei acestuia.

Mai mult, s-a stabilit că aceste dispozitive erau destinate compromiterii ATM-urilor din statul sud american Peru, inculpatul ... procurând în acest sens bilet de avion pe relaţia Madrid – Lima (capitala statului Peru).

Conform celor convenite telefonic cu inculpatul ..., şi acesta urma să se deplaseze ulterior în Peru pentru a participa alături de inculpatul ... la activitatea infracţională de compromitere a bancomatelor.

În dimineaţa zilei de 18.11.2017, inculpatul ... a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Iaşi în timp ce se îmbarca pe o cursă aeriană Tarom, iar asupra acestuia, precum şi în bagajul de cală fiind identificate disimulate, inclusiv în interiorul unei orgi electronice de jucărie, echipamente de skimming (tăbliţe destinate montării la fantele de introducere a cardurilor, camere video miniaturale destinate capturării codurilor PIN etc. precum şi alte ansambluri electronice destinate compromiterii ATM-urilor).

În acest sens, asupra inculpatului ... au fost identificate următoarele bunuri de interes pentru cauză:

- în lăcaşul pentru baterie al telefonului mobil marca Motorola de culoare neagră prevăzut cu clapetă, depistat asupra numitului ..., au fost identificate trei plăcuţe metalice în formă dreptunghiulară, prezentând decupături în zona de mijloc şi pe laturi, model deep-insert skimmer, două dintre ele având aplicate şi componente electronice. Aceste dispozitive se utilizează pentru introducerea în fanta instrumentului de plată electronică a terminalului ATM şi au ca rezultat copierea în mod fraudulos a datelor înscrise pe banda magnetică a cardului; ulterior, aceste date copiate sunt rescrise pe suporţi prevăzuţi cu bandă magnetică ce sunt utilizați în vederea efectuării de retrageri frauduloase de numerar;

- într-o caserolă din plastic cu capac de culoare galbenă au fost identificate mai multe obiecte de forma dreptunghiulară din plastic şi metal ce prezintă decupaje care facilitează montarea şi demontarea de dispozitive de skimming tip deep-insert în interiorul fantei de introducere a cardurilor în terminale ATM în vederea copierii neautorizate a datelor cardurilor introduse. În aceeaşi caserolă au mai fost identificate două şurubelniţe cu mânere de culoare albastră, un marker permanent de culoare neagră precum şi două benzi adezive, una tip scotch şi una de culoare albă, obiecte care facilitează montarea prin lipire a dispozitivelor de skimming şi disimularea acestora pe terminalele ATM ce urmează a fi compromise.

De asemenea, cu ocazia efectuării aceluiaşi control al bagajelor, a fost identificată o orgă electronică de jucărie în formă dreptunghiulară, care prezenta urme de zgârieturi pe carcasa din plastic, în zona de înfiletare a şuruburilor, fapt ce denota că aceasta fusese anterior demontată. După ce s-a procedat la demontarea instrumentului muzical tip orgă, în interiorul acesteia au fost identificate disimulate următoarele bunuri:

- pe latura opusă difuzorului, aplicat cu bandă adezivă de culoare neagră pe interiorul carcasei spate a orgii au fost identificate învelite în şerveţele din hârtie două plăcuţe metalice în formă dreptunghiulară, prezentând decupături în zona de mijloc şi pe laturi, model deep-insert skimmer, având aplicate şi componente electronice pe una dintre feţe;

- în interiorul instrumentului muzical, în zona mediană din spatele clapetelor orgii, au fost identificate, ambalate în şerveţele din hârtie, lipite cu bandă adezivă de culoare neagră, mai multe ansambluri electronice constând în trei circuite electronice de culoare roşie prevăzute la unul din capete cu mufă de alimentare tip pin şi la celălalt capăt cu port pentru mufă USB. Alături de acestea, în acelaşi ambalaj au mai fost identificate trei ansambluri electronice prevăzută la unul din capete cu port USB, iar la celălalt capăt conectat cu mufă cu pini si cablu conector.

- în interiorul instrumentului muzical tip orgă, pe laturile acesteia, de-o parte şi de alta a clapelor au fost identificate, ambalate în folie alimentară transparentă şi lipite cu bandă adezivă de culoare neagră, două baghete de dimensiune aproximativă 35cm x 2cm de culoare gri, cu inscripţia NCR, ce prezintă, fiecare, în partea de jos un orificiu de mici dimensiuni, iar pe avers având ataşat un ansamblu artizanal format din circuit electronic cu port USB, card de memorie SD, şi acumulator, precum şi cameră video miniaturală montată în dreptul orificiului (dispozitive destinate achiziţiei şi stocării codurilor PIN).

Cu ocazia efectuării controlului bagajelor inculpatului ... a fost, de asemenea, depistat asupra sa un ambalaj din carton cu inscripţia AQUAFRESH în interiorul căruia a fost identificat un ansamblu electronic prevăzut cu slot de introducere a unui dispozitiv de stocare informaţii (microsd) la unul din capete, iar la celălalt capăt având conectată o cameră video miniaturală; ansamblul electronic era prevăzut cu două fire de conectare (roşu şi negru), fiind confecţionat artizanal şi dispus pe reversul unui suport dreptunghiular reflectorizant, prevăzut cu două şuruburi de prindere tip inbus, în mijlocul unuia dintre capurile acestor şuruburi observându-se ieşire camerei video miniaturale. Acest tip de dispozitiv este utilizat pentru achiziţia codurilor PIN în momentul tastării acestora de către utilizatorii terminalelor ATM compromise.

Din analiza comparativă efectuată cu acea ocazie s-a observat faptul că baghetele de dimensiune aproximativă 35cm x 2cm de culoare gri, cu inscripţia NCR găsite asupra numitului ... cu ocazia depistării acestuia în punctul de trecere a frontierei aferent Aeroportului Internaţional Iaşi, prezintă elemente de identitate cu baghetele identificate cu ocazia punerii în executare a dispoziţiilor ordonanţei provizorii cu numărul 104/AP/2017 în ceea ce priveşte dimensiunile acestora, capetele baghetelor, modul de prindere a benzii adezive, modurile de construire şi de dispunere a componentelor, modul de aplicare a scrisului (pe un singur rând) pe circuitul electronic precum şi înscrisul de pe circuitul electronic, inclusiv modul de dispunere a petelor şi zgârieturilor.

Cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare în data de 18.11.2017, la adresa din mun. ..., str. ... nr. ...,  jud. ... - locuinţa fără forme legale a inculpatului ..., au fost identificate şi ridicate următoarele bunuri de interes pentru cauză:

- un număr de 14 carduri, inscripţionate „... GIFTCARD 5% ...”, fiecare dintre acestea având următorul număr: ...;

- un număr de 7 dispozitive din plastic, confecţionate artizanal, care imită fanta unui bancomat, prin care se poate introduce în acesta un card bancar, pe fiecare dintre acestea fiind montate dispozitive electronice miniaturale;

- 2 dispozitive artizanale de mici dimensiuni pe care sunt montate dispozitive electronice, printre care şi o mufă de conectare mini USB;

- un dispozitiv artizanal cu interfaţa de conectare micro USB şi 4 pini;

- un cablu de date micro USB marca „NOKIA”;

- un dispozitiv artizanal, având pe o parte leduri, iar pe cealaltă parte circuite electronice, din care se observă un slot micro USB şi un acumulator.

Procedându-se la verificarea benzilor magnetice a celor 14 (paisprezece) carduri inscripţionate „... GIFTCARD 5% ...” cu dispozitivul specializat de citire MSR 120D, s-a constatat că acestea sunt falsificate, fiind inscripţionate cu datele unor instrumente de plată electronică (carduri bancare credit/debit) emise de instituţii precum ING Direct (France), CityBank N.A.- United States, Ulster Bank - Ireland, Bank of America, Westpac Banking Corporation Japan, Bank Hapoalim Israel.

Revenind la depistarea inculpatului ... şi percheziţiile domiciliare efectuate în data de 18.11.2017 la locuinţele celor doi inculpaţi, precum şi la cea a martorei ..., pe lângă bunurile şi dispozitivele menţionate mai sus au fost ridicate mai multe sisteme informatice (inclusiv terminale telefonice mobile tip smartphone), precum şi mijloace de stocare a datelor informatice, ce au fost supuse ulterior unor percheziţii informatice.

Dacă în urma efectuării percheziţiei informatice asupra sistemelor şi mijloacelor de stocare ridicate de la martoră, nu aceeaşi este situaţia în cazul celor doi inculpaţi.

Astfel, în cazul celor ridicate de la inculpatul ..., pe unul dintre acestea - hard-disk-ul marca FUJITSU model ... cu seria ... din laptopul cu carcasă de culoare argintie marca Dell cu seria ... (laptop despre care reamintim că a fost identificat în coletul expediat de inculpat martorei ...) au fost identificate următoarele date informatice de interes pentru cauză:

- 9 (nouă) fișiere componente ale aplicației informatice MSR206 cu ajutorul căreia se pot citi/scrie datele aflate pe banda magnetică a cardurilor bancare (aspecte ce caracterizează conţinutul constitutiv al unui act material distinct din cuprinsul infracţiunii de deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, prevăzute de art. 314 al. 2 Cod penal, în forma deţinerii de echipamente software);

- Două fișiere executabile având extensia ,,EXE” dintre care unul are rolul de a identifica sistemul de operare și de a instala driverele necesare funcționării unui dispozitiv, iar cel de-al doilea fișier executabil face legătura cu un dispozitiv în vederea citirii datelor înscrise;

- Un fișier de tip document având extensia ,,TXT” ce cuprinde bin-uri (BIN – bank identification number, primele șase cifre din numărul de card ce reprezintă codul băncii emitente a cardului bancar).

Trebuie precizat că inculpatul ... a susţinut în mod constant, după cum vom arăta pe larg în secţiunea dedicată din rechizitoriu, cu privire la laptopul respectiv, că i-ar fi fost predat în Marea Britanie împreună cu camerele video disimulate, pe peronul unei gări de o persoană necunoscută trimisă de inculpatul ...

După ce a expediat laptopul împreună cu camerele video ascunse în piesele de caroserie auto în coletul destinat martorei şi le-a recuperat pe toate de la aceasta, inculpatul ... susţine că inculpatul ... pur şi simplu „a uitat” să ia laptopul împreună cu camerele video disimulate, el chiar contactându-l apoi telefonic pentru a-i atrage atenţia asupra acestui lucru.

Această apărare nu se coroborează însă cu niciun alt mijloc de probă administrat în cauză.

Astfel, după cum s-a arătat ulterior pe larg, inculpatul ... a susţinut că nu are nicio legătură cu laptopul respectiv, iar în urma verificării conţinutului fişierelor audio ale tuturor convorbirilor telefonice purtate între inculpaţi, interceptate în cauză, nu a fost identificată nicio convorbire telefonică de genul celei invocate de inculpatul ..., având ca subiect laptopul respectiv. 

Pe de altă parte, s-a reamintit că laptopul respectiv a fost supus unei proceduri de acces în sistem informatic la momentul verificării coletului în data de 29.09.2017, în baza ordonanţelor provizorii emise de procuror, nefiind identificate date de interes.

Mai mult, fiind întrebat cu privire la provenienţa respectivului laptop, la momentul identificării şi ridicării acestuia în locuinţa sa în urma efectuării percheziţiei domiciliare, inculpatul ... a susţinut că îi aparţine şi l-a achiziţionat din Irlanda.

Ca urmare a efectuării percheziţiei informatice asupra sistemelor informatice, respectiv asupra mijloacelor de stocare a datelor informatice ridicate de la inculpatul ... au fost identificate următoarele date de interes pentru cauză:

a) Pe memory-stick-ul marca Toshiba de culoare albastră cu capacitatea de 16 Gb au fost identificate:

- 313 (trei sute treisprezece) fișiere de tip document având extensia ,,TXT” ce reprezintă liste cu înșiruiri de caractere numerice asemănătoare cu cele înscrise pe banda magnetică a cardurilor bancare;

b) Pe laptopul marca Lenovo model Ideapad Yoga 11S cu seria ... au fost relevate următoarele:

- 20 (douăzeci) de fișiere de tip arhivă având extensia ,,RAR”, ce conțin la rândul lor mai multe fișiere cu denumiri sugestive asemănătoare cu cele identificate pe memory-stick-ul marca Toshiba. Nu a putut fi analizat conținutul fișierelor întrucât arhivele erau protejate cu parolă de acces.

- 6 (șase) fișiere având extensia ,,PGP” ceea ce denotă faptul că acestea erau criptate cu ajutorul aplicației informatice PGP, denumirea fișierelor fiind de asemenea sugestivă;

- 16 (șaisprezece) fișiere de tip link având extensia ,,LNK” create de sistemul de operare ca urmare a accesării fișierelor cu denumirea respectivă;

- Un fișier executabil având extensia ,,EXE” ce reprezintă interfața unui program de citire a datelor de pe un dispozitiv;

c) Pe laptopul marca HP cu carcasă de culoare albastră și cu seria 584037-001 au fost identificate:

- Un folder denumit ,,Skype” ce conține un număr de 5851 (cinci mii optsute cinzeci și unu) foldere și fișiere ale aplicației informatice cu același nume. Aplicația conține mesaje purtate prin internet. Acestea au fost transpuse într-o formă inteligibilă cu ajutorul aplicației Skype Log View.

- 3 (trei) fișiere executabile având extensia ,,EXE” unul cu denumirea ,, CDM 2.04.06” și două cu denumirea ,,Terminal6Raboti (2)” ce reprezintă programe de instalare a driverelor, conectare și descărcare a datelor de pe diferite dispozitive;

d) Pe memory-stick-ul marca Philips de culoare albă cu capacitatea 32 Gb au fost evidențiate:

- 26 (douăzeci și șase) fișiere de tip arhivă având extensia ,,RAR”, ce conțin la rândul lor mai multe fișiere cu denumiri sugestive (ex. Puerto, p. Rico etc). Conținutul fișierelor nu a putut fi analizat întrucât acestea erau protejate prin parolă. Unele dintre fișierele conținute de arhive se regăsesc și în formă inteligibilă tip document cu extensia ,,TXT” și conțin liste cu înșiruiri de caractere numerice asemănătoare cu cele înscrise pe banda magnetică a cardurilor bancare;

- 150 (o sută cinzeci) de fișiere tip document având extensia ,,TXT” ce reprezintă liste cu înșiruiri de caractere numerice asemănătoare cu cele înscrise pe banda magnetică a cardurilor bancare;

e) Pe cardul de memorie marca Kingston cu seria P332257 de capacitate 4 Gb au fost identificate:

- 31 (treizeci și unu) fișiere de tip imagine având extensia ,,JPG” ce reprezintă fotografii în detaliu realizate asupra unui bancomat.

Cu privire la toate aceste date informatice, inculpatul ... a susţinut că ar fi primit respectivele sisteme informatice şi medii de stocare pe care au fost găsite, împreună cu dispozitivele de skimming, de la cetăţeanul moldovean şi cel bulgar cu care s-a întâlnit în oraşul ... cu prilejul deplasării în ... pe care a efectuat-o împreună cu inculpatul ... în perioada 13-15.11.2017.

Situaţia faptică mai sus descrisă a fost dovedită în cauză cu următoarele mijloace probatorii: procesele verbale de punere în executare şi cele de redare rezumativă ale măsurilor provizorii de supraveghere tehnică ale reţinerii corespondenţei şi ale accesului direct în sisteme informatice şi mijloace de stocare a datelor informatice; procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice ale inculpaţilor; procesul verbal de supraveghere operativă a întâlnirii dintre inculpaţii ... şi ...; procesul verbal de depistare a inculpatului ... pe Aeroportul Internaţional Iaşi; procesul verbal de percheziţie domiciliară la locuinţa fără forme legale a inculpatului ...; raportul preliminar şi cel final de constatare tehnico-ştiinţifică asupra dispozitivelor hardware ridicate de la inculpatul ..., procesul verbal de percheziţie informatică, declaraţiile martorei ..., procesul verbal de percheziţie domiciliară la locuinţa, fără forme legale, a inculpatului ...; precum şi declaraţiile proprii ale celor doi inculpaţi privind recunoaşterea activităţii infracţionale.

Audiaţi în cursul cercetării judecătoreşti, inculpaţii ... şi ... şi-au asumat situaţia faptică reţinută prin actul de sesizare, implicit probatoriile administrate în prima fază a procesului penal pe care nu le-au contestat, înţelegând să se prevaleze de procedura simplificată de soluţionare a cauzei.

În consecinţă, s-a apreciat că inculpaţii ... şi ... se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor deduse judecăţii, infracţiuni săvârşite în formă continuată şi în concurs,  prevăzute de disp. art. 314 al. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p., respectiv art. 365 al. 1 lit. a (şi al. 2 în privinţa inculpatului ...) cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p., precum şi a art. 38 al. 2 C.p.

La individualizarea, conform art. 74 C.p., a sancţiunilor ce au fost aplicate în cauză, au fost avute în vedere în mod deosebit, natura şi gradul de pericol social al infracţiunilor în discuţie, dar şi împrejurările legate de faptele comise şi de periculozitatea făptuitorilor; astfel, infracţiunile reţinute în sarcina inculpaţilor lezează relaţii sociale referitoare la încrederea publică în autenticitatea monedelor sau a altor valori precum şi a operaţiunilor care se efectuează cu acestea; pe de altă parte, inculpaţii în cauză se află la primul impact cu legea penală şi, deşi activitatea infracţională a acestora a presupus forma continuată, au afişat un comportament procesual sincer, ceea ce, în opinia instanţei, diminuează periculozitatea infractorului;

În consecinţă, le-au fost aplicate inculpaţilor, pentru fiecare infracţiune reţinută, câte o pedeapsă a închisorii într-un cuantum care să reflecte periculozitatea fiecărei fapte, cuantum redus cu 1/3 ca urmare a reţinerii dispoziţiilor legale procedurale ale art. 396 al. 10/art. 374 al. 4 C.p.p.

Faptele penale mai sus descrise, fiind comise în concurs, şi-au găsit eficienţa şi dispoziţiile legale ale art. 38 al. 2 C.p./art. 39 al. 1 lit. b C.p., inculpaţii urmând a executa pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 6 luni închisoare, sporită cu o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite (3 luni închisoare);

Raportat la modalitatea de executare a pedepselor astfel aplicate instanţa a constatat, raportat la natura activităţii infracţionale şi la elementele care circumstanţiază persoana inculpaţilor, că sancţiunile stabilite în sarcina acestora îşi pot găsi eficienţa şi fără executarea efectivă; în consecinţă, s-a dispus, în conformitate cu disp. art. 91 C.p., suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor închisorii aplicate inculpaţilor ... şi ... pe durata unui termen de supraveghere calculat conform disp. art. 92 C.p.

Au fost obligaţi cei doi inculpaţi ca pe durata termenelor de supraveghere stabilite să respecte măsurile de supraveghere prevăzute de art. 93 al. 1 C.p.

În temeiul disp. art. 93 al. 3 C.p. pe parcursul termenului de supraveghere cei doi inculpaţi au fost obligaţi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul primăriilor de la localitatea de domiciliu, iar în conformitate cu art. 91 al. 4 C.p. le li s-a atras atenţia asupra dispoziţiilor art. 96 C.p., asupra posibilităţii revocării suspendării executării pedepselor (în ipoteza în care, pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea credinţă, inculpaţii nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse de lege).

Totodată, în baza disp. art. 93 al. 2 lit. d C.p. le-a fost impusă celor doi inculpaţi şi obligaţia de a nu părăsi teritoriul României avându-se în vedere eficientizarea pedepselor aplicate.

De menţionat că inculpaţii ... şi ... au fost reţinuţi în prezenta cauză pentru 24 h la data de 18.11.2017, la data de 19.11.2017 în privinţa acestora fiind adoptată măsura preventivă a arestului, măsură ce a fost ulterior prelungită pe parcursul urmăririi penale până la data de 9.02.2017 când prin încheierea de şedinţă pronunţată de Tribunalul Galaţi (dosar 453/121/2018) s-a dispus înlocuirea stării de arest preventiv cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, măsură care a fost, de asemenea, înlocuită cu măsura controlului judiciar la 10.05.2018; astfel încât, în conformitate cu disp. art. 399 al. 1 C.p.p. s-a dispus prin prezenta hotărâre menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar cu privire la inculpaţii ... şi ..., iar în temeiul disp. art. 72 C.p. s-a dedus din pedeapsa rezultantă a închisorii aplicată acestora perioada executată în stare de reţinere şi arest preventiv/arest la domiciliu în intervalul 18.11.2017-10.05.2018.

În conformitate cu disp. art. 112 al. 1 lit. b C.p. s-a dispus confiscarea echipamentelor hardware şi software destinate clonării cardurilor, ridicate de la inculpatul ... şi depuse la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J. Galaţi cu dovada seria ... nr. ... drept bunuri utilizate la săvârşirea infracţiunilor.

În temeiul disp. art. 112 al. 1 lit. a C.p. s-a dispus confiscarea celor 14 carduri clonate ridicate de la inculpatul ..., carduri inscripţionate „... GIFTCARD 5% ...”, fiecare dintre acestea având inscripţionat numărul ...

În baza disp. art. 112 al. 1 lit. b C.p. s-a dispus confiscarea echipamentelor hardware şi software destinate clonării cardurilor ridicate de la inculpatul ..., echipamente ce se află în custodia BCCO Galaţi, drept bunuri utilizate la săvârşirea infracţiunilor şi care consistă în laptopul cu carcasă de culoare argintie marca Dell cu seria ..., fără cablu de alimentare, cu hard-disk aferent marca FUJITSU model MHW2080BH cu seria ...

În termen legal împotriva acestei sentinţe au declarat apel inculpaţii ... şi ... solicitând reducerea termenului de supraveghere stabilit de prima instanţă şi înlăturarea obligaţiei de a nu părăsi teritoriul României, fără acordul instanţei, instituită de instanţa de fond în baza art. 93 alin. 2 lit. d) Cod penal.

 Apelurile declarate de inculpaţii ... şi ... sunt fondate şi urmează a fi admise.

Examinând sentinţa supusă controlului judiciar prin prisma motivelor invocate, dar şi din oficiu sub toate aspectele de fapt şi de drept, conform art. 417 alin. 2 Cod procedură penală, Curtea constată că situaţia de fapt şi vinovăţia inculpaţilor ... şi ... au fost în mod corect reţinute de instanţa de fond, pe baza probelor administrate în cauză în faza de urmărire penală având în vedere că inculpaţii s-au prevalat de procedura recunoaşterii învinuirii, conform art. 375 Cod procedură penală.

În ceea ce priveşte motivele de apel invocate, Curtea apreciază, sub un prim aspect, că nu se justifică reducerea termenului de supraveghere stabilit de prima instanţă ca urmare a suspendării sub supraveghere a executării pedepselor de 1 an şi 9 luni închisoare aplicate fiecăruia dintre inculpaţii apelanţi.

Potrivit dispoziţiilor art. 92 alin. 1 Cod penal durata termenului de supraveghere este cuprinsă între 2 şi 4 ani, fără a putea fi însă mai mică decât durata pedepsei aplicate.

Coroborând aceste dispoziţii legale cu cele ale art. 91 alin. 1 lit. a) Cod penal, conform cărora se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere atunci când pedeapsa aplicată este de cel mult 3 ani închisoare, ţinând seama de faptul că pedeapsa de 1 an şi 9 luni este situată aproximativ la jumătatea pedepsei maxime pentru care se poate dispune această modalitate de executare a pedepsei, Curtea apreciază că termenul de supraveghere de 3 ani dispus în cauză, ce este la rândul său situat la mijlocul duratei prevăzute de  lege pentru un astfel de termen, a fost în mod corect individualizat de instanţa de fond.

Pe de altă parte, având în vedere gravitatea specifică a infracţiunilor comise, ce rezultă din modalitatea de concepere şi săvârşire, precum şi persoana inculpaților, Curtea apreciază că nu există motive de reducere a termenului de supraveghere, durata acestuia constituind în acelaşi timp o garanţie privind supravegherea eficientă a conduitei inculpaţilor, astfel ca pe viitor aceştia să nu mai comită alte fapte prevăzute de legea penală.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea motiv de apel invocat de inculpaţi, referitor la instituirea faţă de aceştia a obligaţiei de a nu părăsi teritoriul României, Curtea reţine că, potrivit dispozițiilor art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere instanţa trebuie să impună condamnatului una sau multe dintre următoarele obligaţii:

a) să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională;

b) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate;

c) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală;

d) să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei.

Dintre obligaţiile mai sus arătate, instanţa de fond a impus inculpaților apelanţi obligaţia prevăzută de art. 93 alin. 1 lit. d) Cod penal, considerând că aceasta este necesară pentru eficientizarea pedepselor aplicate.

Deosebit de prima instanţă, Curtea apreciază că obligarea inculpaților de a nu părăsi teritoriul României nu este o măsură eficientă în cauză, ţinând seama că ambii inculpaţi au făcut dovada că lucrează în străinătate, în condiţiile în care şi înainte de comiterea faptelor au locuit şi lucrat perioade mari de timp pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană (Germania şi Italia).

În aceste condiţii, limitarea dreptului de liberă circulație a inculpaților în afara graniţelor României nu ar face decât să îi împiedice pe aceştia să revină în ţările în care au posibilitatea de a lucra în mod legal şi ar reduce şansele unei reinserţii sociale care să îi determine pe inculpaţi să nu reia comportamentul infracţional.

Dimpotrivă, Curtea apreciază că mai eficientă în cazul inculpaţilor ar fi instituirea obligației de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, care să îi ajute pe inculpaţi să conştientizeze beneficiile unei conduite în acord cu legea şi regulile de convieţuire socială.

Faţă de cele mai sus arătate, Curtea consideră că apelurile declarate de inculpaţii ... şi ... sunt fondate, urmând a fi admise, cu consecinţa desfiinţării în parte a sentinței penale supuse controlului judiciar, pentru ca în rejudecare să se dispună înlocuirea obligației impuse de instanţa de fond, conform art. 93 alin. 2 Cod penal, privind interdicţia părăsirii României fără acordul instanţei de judecată, cu obligaţia frecventării unui program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

Celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate vor fi menţinute.