Efectul vânzării autovehiculului față de obligația de a achita rovinietă. Debitorul obligației

Sentinţă civilă 7186 din 06.11.2017


Instanța reține că la data  constatării contravenției petenta nu deținea în proprietate și nici nu folosea auto cu nr. de înmatriculare .... În consecință, la data constatării contravenției reținută în sarcina petentei, aceasta nu avea obligația de a achiziționa rovinietă pentru auto cu nr. de înmatriculare ...

Sentința civ. 7186/6.11.2017

Prin sentința civ. 7186/6.11.2017 a Judecătoriei Galaţi s-a dispus:

„Admite plângerea formulată de petenta ... în contradictoriu cu intimata ...

Anulează procesul verbal seria ... și în consecință înlătură sancțiunile aplicate prin acesta.”

Pentru a pronunţa această sentinţă prima instanţă a reţinut următoarele:

Prin procesul verbal de constatare a contravenției seria ... încheiat de un agent constatator din cadrul intimatei CNAIR, s-a aplicat petentei sancțiunea  amenzii contravenționale în sumă de 1250 lei pentru săvârșirea faptei contravenționale prevăzute de disp. art. 8 alin 1 din OG nr. 15/2002 și sancționată de  art. 8 alin 32 din același act normativ.

S-a reținut  că la data de ... pe DN1B  KM 24+785 m Albești Paleologu, jud. Prahova, auto cu nr. de înmatriculare ... aparținând petentei a fost surprins circulând fără rovinietă valabilă.

Verificând, potrivit art. 34 al. 1 din O.G. nr. 2/2001, legalitatea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, instanţa reţine că acesta a fost încheiat cu respectarea dispoziţiilor legale incidente, neexistând cazuri de nulitate absolută ce ar putea fi invocate din oficiu.

Sub aspectul temeiniciei, instanţa reţine că, deşi O.G. nr. 2/2001 nu cuprinde dispoziţii exprese cu privire la forţa probantă a actului de constatare a contravenţiei, din economia textului art. 34 rezultă că procesul verbal contravenţional face dovada situaţiei de fapt şi a încadrării în drept până la proba contrară.

Forţa probantă a rapoartelor sau a proceselor-verbale este lăsată la latitudinea fiecărui sistem de drept, putându-se reglementa importanţa fiecărui mijloc de probă, însă instanţa are obligaţia de a respecta caracterul echitabil al procedurii în ansamblu atunci când administrează şi apreciază probatoriul.

În speța de față, petenta a probat o situație contrară celei reținute in procesul verbal contestat fiind răsturnată prezumția de temeinicie a procesului verbal.

Astfel, conform art. 8 din OG 15/2002 fapta de a circula fără a deține rovinietă valabilă constituie contravenție și se sancționează cu amendă iar potrivit disp. art. 7 responsabilitatea achitării tarifului de utilizare şi a deţinerii rovinietei valabile, precum şi a achitării tarifului de trecere sau a tarifului de concesiune revine în exclusivitate utilizatorilor români, iar în cazul utilizatorilor străini, aceasta revine în exclusivitate conducătorului auto al vehiculului.

În sensul art. 1 alin. 1 litera b) din OG 15/2001 utilizatori sunt persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România, denumite în continuare utilizatori români, respectiv persoanele fizice ori juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în alte state, denumite în continuare utilizatori străini.

Din interpretarea dispozițiilor mai sus enunțate, instanța reține ca pentru a deține calitatea de utilizator orice persoană trebuie să fie înscrisă în certificatul de înmatriculare și să dețină în proprietate sau să folosească în baza unui drept legal un autoturism înmatriculat în România.

În speța de față, petenta a vândut la data de ...,  numitului ... auto cu nr. de înmatriculare ..., vehicul  ce figurează ca fiind radiat din evidențele fiscale  ca urmare a declarației petentei, astfel cum rezultă din adresa emisă de Primăria Galați.

Astfel, instanța reține că la data  constatării contravenției petenta nu deținea în proprietate și nici nu folosea auto cu nr. de înmatriculare .... În consecință, la data constatării contravenției reținută în sarcina petentei, aceasta nu avea obligația de a achiziționa rovinietă pentru auto cu nr. de înmatriculare ...

Instanța de control judiciar a respins apelul ca nefondat, apreciind că menţiunea din certificatul de înmatriculare este pur formală şi că în favoarea petentului operează prezumţia relativă că transmis dreptul de proprietate asupra autovehiculului în legătură cu care agentul constatator a reţinut săvârşirea contravenţiei.