Minori şi familie

Hotărâre 998 din 07.05.2018


Document finalizat

Cod ECLIECLI:RO:JDBRLD:2018:001.000998

Dosar nr. X

R O M A N I A

JUDECATORIA BARLAD

JUDB

SENTINTACIVILANr. 998/2018

Sedinta publica de la 07 Mai 2018

Instanta constituita din:

JUDECATORIA

Prin cererea inregistrata la data de 09.03.2017 sub numar de dosar X, X X si X X-X au solicitat sa se pronunte o hotarare judecatoreasca prin care sa se dispuna desfacerea casatoriei lor incheiata la data de 17.02.2001, prin acord; sa se dispuna ca autoritatea parinteasca fata de minorele X X X, nascuta la data de 25.11.2000, si X X X, nascuta la data 27.11.2004, sa fie exercitata in comun de ambii parintii; sa se stabileasca locuinta minorelor X X X, nascuta la data de 25.11.2000, si X XX, nascuta la data 27.11.2004 la domiciliul reclamantei, din Italia, X, str. X X, nr. 8, provincia X; sa se dispuna obligarea reclamantului X X-X, la plata unei pensii de intretinere pentru cele doua minore, raportat venitului minim pe economia nationala; sa se dispuna revenirea reclamantei la numele avut anterior casatoriei, acela de X.

In motivarea in fapt, partile s-au casatorit la data de 17.02.2001. Anterior incheierii casatoriei partile au avut o relatie de concubinaj din care a rezultat minora X X X, nascuta la data de 25.11.2000, iar in timpul casatoriei a rezultat minora X XX, ambele fiind in ingrijirea reclamantei.

Considera ca relatia de casatorie nu mai poate continua, partile ajungand la concluzia ca este mai bine, atat pentru fiecare dintre ei, cat si pentru copii,sa divorteze.

Avand in vedere faptul ca ambele parti de acord cu divortul si exista si intelegerea cu privire la minore, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata.

In dovedirea cererii partile au folosit proba cu inscrisuri.

In drept, invoca disp. art. 37 4, 383, 397, 400, 402 C. civ. si 929 si urm. C. pr. civ.

Partile au fost reprezentate prin avocat, potrivit procurilor speciale , in temeiul art. 921 C. proc. civ. avand in vedere ca au resedinta in strainatate.

Analizand materialul probator administrat in cauza, instantaretine urmatoarele:

Partile s-au casatorit la data de 17.02.2001, casatoria lor fiind inregistrata la acea data sub nr. 42 la mun. Barlad, jud. Vaslui, conform certificatului de casatorie aflat in copie conforma cu originalulla fila 7 in prezentul dosar.

Din relatia partilor au rezultat, minoreleX X-X,nascuta la data de 25.11.2000 si X XX,nascuta la data de 27.11.2004 .

In cauza sunt aplicabile dispozitiile articolului 373 lit. a din Codul civil (Legea nr. 287/2009), conform caruia: „Divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea ambilor sotisau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot”.

Totodata, sunt aplicabile prevederile art. 6131 alin.1-2 din Codul de procedura civila, potrivit carora:

„(1) In cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Atunci cand este cazul, sotii vor stabili si modalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului.

(2) Primind cererea de divort (…), instanta va verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care va fixa termen pentru solutionarea cererii in camera de consiliu”.

In temeiul textului de lege sus invocat si constatand existenta consimtamantului partilor in desfacerea casatoriei, cererea formulata este intemeiata, urmand sa fie admisa.

Referitor la cererea de exercitare a autoritatii parintesti fata de minoreleX X-X,nascuta la data de 25.11.2000 si X XX,nascuta la data de 27.11.2004,instanta retine urmatoarele:

Din continutul referatului de ancheta psihosocialaintocmit de Tribunale di X- Sezione Civile- Italia, prin comisie rogatorie, depus la dosarul cauzei la data de 16.01.2018, astfel cum a fost tradus, rezulta caX X X traieste in X din anul 2005, lucreaza ocazional pentru terti, ca zidar. Este constant in intretinerea fiicelor sale si ceea ce castiga este suficient pentru intretinerea lor. Traieste in alta locuinta dar relatiile cu fiicele si cu fosta sotie sunt frecvente. X X, traieste cu cele doua fiice minore, intr-o locuinta proprietatea sa din centrul istoric. A lucrat mereu ca ingrijitoare la locuintele persoanelor in varsta., de cativa ani lucreaza cu contract regulamentar deColaborator la domiciliu , la o familie din X. X X de 17 ani, frecventeaza anul 4 la Liceul Clasic din X, dupa bacalaureat este orientata spre litere sau stiinte de asistenta medicala, a frecventat dansul si vioara, are un mare respect pentru tatal sau, care , chiar daca nu locuieste cu ele este mereu frecvent. XX, de 13 ani frecventeaza clasa a opta in X, va continua studiile in biochimie tot in X. Ca activitate extrascolara frecventeaza dansul.Locuinta in care stau este o casa mica independenta formata din parter, ca spatiu de zi si etajul intai pentru noapte, cu acces la cele doua camere prin scara interna, dintre care una este camera fetelor. Mobilata in intregime si aprovizionata cu aparatele electrodomestice necesare. Minorele si parintii lor, in timpul discutiilor au parut bine dispusi.

In cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 396 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) potrivit carora (1) Instanta de tutela hotaraste, odata cu pronuntarea divortului, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor, pe care ii asculta” , dar si dispozitiile art. 397 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) potrivit carora „Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti.

Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel”.

Autoritatea parinteasca este definita in art. 483 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) astfel : 1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.

(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.

(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.”

Fata de materialul probator administrat in cauza si intelegerea partilor instanta retine ca nu sunt motive ca dreptul la exercitiul autoritatii parintesti, astfel cum este definit in textul de lege mai sus mentionat, sa fie limitat vreuneia dintre parti, urmand a se stabili ca autoritatea parinteasca fata de minoreleX X-X,nascuta la data de 25.11.2000 si X XX,nascuta la data de 27.11.2004 , sa fie exercitata in comun de ambii parinti.

In ceea ce priveste locuinta minorelor, potrivit art. 400 din Codul civil (Legea nr. 287/2009), instantastabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic sau daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.

Avand in vedere referatul de ancheta psihosociala, precum si interesul minorelor de a crestein continuare intr-un mediu stabil, instanta urmeaza ca in temeiul art. 400 al 1 Codul civil (Legea nr. 287/2009), sa stabileasca locuinta minorelor lareclamanta in Italia, X, str. X Carpe, nr. 8, provincia X.

Intemeiulart.402 pct.1 si 2 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) fiecareparinte trebuie sa contribuie la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor, dispozitiile privind obligatia de intretinere prevazute de Titlul V din Codul civil (Legea nr. 287/2009), fiind aplicabile.

Potrivit art. 530 alin 1Cod Civil: “ obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala”.

Potrivit art. 524 Cod Civil:” Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale” iar potrivit art.529 (1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.

(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime pentru un copil,o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.

(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.”

Instanta, avand in vedere solutia la care a ajuns in ceea ce priveste locuinta minorelor, urmeaza ca potrivit art. 529 al.2 si art. 530 din Codul civil (Legea nr. 287/2009),sa dispuna obligarea reclamantului X X-X la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorelorX X-X si X XX, in cuantum de 386 lei lunar, cate 193 lei pentru fiecare, de la data introducerii actiunii – 09.03.2017 si pana la majoratul minorelor.

La calcularea cuantumului pensiei instanta a avut in vedere cuantumul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin HG 846/2017 – 1900 lei (net 1162 lei).

Cu privire la numele ce urmeaza a fi purtat de reclamanta dupa pronuntarea divortului,in temeiul art. 383 alin 2 din Codul civil (Legea nr. 287/2009), se va dispune ca aceasta sa revina la numele avut anterior casatoriei, respectiv X.

Urmeaza a lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

Cererea a fost legal timbrata.

Red./Tehnored./G.E./02.07.2018

ListatE.D./ 4 ex./ 03.07.2018

3