Fond funciar - constituire drept de proprietate

Sentinţă civilă 484/2015 din 05.08.2015


Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamantul C V,domiciliat în sat şi pe pârâta COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR BUNEŞTI-AVEREŞTI, având ca obiect „fond funciar /soluţionare cerere de constituire a dreptului de proprietate”.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică se prezintă reclamantul,lipsă fiind pârâta.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează:

- dosarul are ca obiect „fond funciar /soluţionare cerere de constituire a dreptului de proprietate”,

- se află la primul termen de judecată,

- în cadrul etapei procedurii prealabile, părţile s-au încunoştinţat reciproc în legătură  cu pretenţiile şi apărările lor,

- părţile au fost legal citate,procedura de citare este legal îndeplinită deoarece, la dosar fiind ataşate dovezile în acest sens, iar potrivit art.157, al.(1), lit.i NCPC, instanţa prezumă că părţile cunosc şi termenele de judecată ulterioare,pentru care citaţia le-a fost înmânată personal, prin reprezentant legal sau convenţional, ori prin funcţionarul sau persoana însărcinată  cu primirea corespondenţei, sub semnătură de primire,

- nu s-a solicitat judecarea cauzei în lipsă conf. disp.art.411 al.1 pct.2,NCPC, după care:

Conform  dispoziţiilor art. 131alin.1 NCPC  instanţa verificând din oficiu competenţa generală, materială şi teritorială  exclusivă,  constată  că este competentă general, material şi teritorial să judece prezenta cauză, în temeiul dispoziţiilor art.94 alin.1 lit.a  coroborat cu art. 113 alin.1 pct.2  Noul Cd. pr. civilă.

Instanţa informează părţile  că a fost parcursă procedura prealabilă, că a fost sesizată cu soluţionarea acestei cauze,  după intrarea în vigoare a NCPC, în sensul că acţiunea reclamantului a fost întocmită conform prevederilor art.194-197 NCPC, pârâtul a depus întâmpinare prin care şi-a exprimat punctul de vedere, reclamantul nu a răspuns la întâmpinare.

Nemaifiind alte cereri,în baza art.254 NCPC instanţa trece la propunerea probatoriilor şi acordă cuvântul reclamantului.

Reclamantul solicită în dovedirea acţiunii proba cu actele din dosar.

Instanţa interpelează reclamantul dacă nu doreşte să administreze proba cu martori şi expertiză topo.

Reclamantul nu doreşte alte probe.

În baza art.258 NCPC,instanţa încuviinţează proba cu acte pentru reclamant.

Nemaifiind alte cereri,instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul la fond.

Reclamantul având cuvântul la fond solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată,respectiv obligarea pârâtei să-i constituie dreptul de proprietate asupra suprafeţelor de teren deţinute în proprietate şi predate la CAP de Ploton Mihai,în calitate de moştenitor testamentar al acestuia. Arată faptul că a depus  în anul 1991 o cerere care nu i-a fost primită ,ulterior a formulat cerere în anul 2005 care a fost înregistrată sub nr. 170/24 nov.2015.

Instanţa lasă cauza în pronunţare,după deliberare dându-se sentinţa de faţă.

INSTANŢA

Asupra acţiunii civile de faţă;

Prin cererea înregistrată la această instanţă sub nr.937/244/2015 reclamantul C V,  , a chemat în judecată pârâta Comisia Locală Bunesti-Averesti pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor, solicitând instanţei ca, prin hotărârea pe care o va pronunţa în cauză să oblige pârâta să soluţioneze cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafatele de teren deţinute de autorul său P M in termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, obligarea pârâtei la plata de daune cominatorii de 100 lei/zi pentru fiecare zi de întârziere a executării obligaţiei, cu cheltuieli de judecata.

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că în fapt, în anul 1990 a înregistrat la Comisia locala de fond funciar Bunesti-Averesti o cerere prin care solicita reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţelor de teren deţinute in proprietate si predate la CAP de P M, al cărui moştenitor testamentar este, conform testamentului autentificat sub nr. 3473/22.10.1984, cerere care nu a fost analizata pe motiv ca nu era depus testamentul prin care făcea dovada calitatii sale de moştenitor (acest lucru i s-a comunicat de reprezentantii comisiei la acea vreme) si pe care a reiterat-o prin cererea înregistrata sub nr. 170/24.11.2005.

Nici pana la acest moment Comisia locala de fond funciar Bunesti-Averesti nu a soluţionat cererea, desi reclamantul a depus la dosar toate documentele care atesta faptul ca este moştenitorul numitului P M decedat la data de 26.12.1984 si dovada ca acesta a predat la CAP 4,03 ha teren, asa cum rezulta din rolul agricol din anul 1956.

În sarcina comisiei locale subzistă obligaţia de a prelua şi analiza cererile depuse în conformitate cu prevederile legii, pentru reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate, precum şi aceea de a de a înainta şi prezenta spre aprobare şi validare comisiei judeţene situaţiile definitive, împreună cu documentaţia necesară. Pârâta nu a dat până în prezent o soluţie cererii petentului, lipsindu-l de posibilitatea de a parcurge procedura reglementată de dispoziţiile art.51 şi următoarele din Legea nr, 18/1991 republicată.

În drept, reclamantul a invocat dispoziţiile art. 5, 51-53 din Legea 18/1991, art. 1528 C.civ. În dovedirea cererii, a solicitat proba cu înscrisuri.

Potrivit legii, prezenta cerere este scutită de plata taxei judiciare de timbru.

Pârâta Comisia Locală Buneşti-Avereşti pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor a formulat întâmpinare şi a solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată, arătând că în fapt, la data de 24.11.2005, a înregistrat sub nr. 170, cererea numitului Chiriac D. Vasile, prin care solicita terenurile autorului Ploton V. Matei, la care anexa testamentul ce îl instituia legatar universal. Comisia a analizat cererea reclamantului iar soluţia dată a fost de respingere, motivat de faptul că terenurile defunctului Ploton V. Matei, au fost solicitate şi validate prin Hotărârea Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui nr. 101/1991, anexa 3 poziţia 627 moştenitorilor Stan M. Maria, Moişanu I. Aurel şi Condurache Constantin. Reclamantul nu a depus cerere în baza Legii nr. 18/1991, în arhiva instituţiei nu se regăseşte cererea despre care face vorbire în anul 2005, fie şi neaprobată.

Pârâta a solicitat proba cu înscrisuri şi a depus la dosar copie după Hotărârea Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui nr. 101/1991, anexa 3 poziţia 627, cererea moştenitorilor Moişanu I. Aurel şi Condurache Constantin, Hotărârea Comisiei locale de fond funciar Buneşti-Avereşti nr. 2/2006.

Din analiza şi coroborarea înscrisurilor depuse la dosar, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Reclamantul Chiriac Vasile este moştenitor testamentar al numitului Ploton V. Matei, decedat la data de 26.12.1984, conform testamentului autentificat sub nr. 3473/22.10.1984, fila 6 dosarul cauzei.

La data de 24.11.2005, Chiriac D. Vasile a formulat o cerere către Comisia Locală Bunesti-Averesti pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor, înregistrată sub nr. 170, prin care solicita reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor care au aparţinut autorului său, Ploton V. Matei. Comisia Locală a respins această cerere deoarece terenurile defunctului Ploton V. Matei, fuseseră solicitate şi validate prin Hotărârea Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui nr. 101/1991, anexa 3 poziţia 627 moştenitorilor legali Stan M. Maria, Moişanu I. Aurel şi Condurache Constantin.

În speţă, reclamantul nu a făcut dovada că ar fi depus vreo cerere în anul 1990, în baza Legii nr. 18/1991, iar pârâta a comunicat că în arhiva instituţiei nu se regăseşte o astfel de cerere.

Conform art.13 din HG nr. 890 din  4 august 2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor, stabilirea dreptului de proprietate pentru foştii cooperatori, în viaţă la momentul intrării în vigoare a legii, se face pe numele persoanelor îndreptăţite, iar pentru cooperatorii decedaţi, pe numele moştenitorilor.

Conform art. 9, 11 din HG nr. 890 din  4 august 2005, lucrările privind stabilirea dreptului de proprietate pentru foştii membri ai cooperativelor agricole de producţie şi pentru celelalte persoane prevăzute de lege se desfăşoară de comisiile comunale, orăşeneşti sau municipale, după caz, luându-se în considerare suprafaţa terenurilor aduse în cooperative, preluate de acestea în baza unor legi speciale, sau în orice alt mod de la membrii cooperatori. Suprafaţa adusă în cooperativă este cea care rezultă din actele de proprietate, cartea funciară, cadastru, cererile de înscriere în cooperativă, registrul agricol de la data intrării în cooperativă, evidenţele cooperativei sau din orice alte probe, inclusiv declaraţii ale martorilor.

(2) În baza prevederilor art. 23 şi 24 din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, terenurile atribuite din intravilanul localităţilor pentru construcţia de locuinţe şi anexe gospodăreşti, se înscriu în proprietatea deţinătorilor actuali, în limita suprafeţelor primite în acest scop de la fostele cooperative agricole de producţie sau de la fostele consilii populare.

(3) Foştii proprietari sau moştenitorii acestora vor fi compensaţi cu o suprafaţă de teren echivalentă valoric din terenurile intravilane sau, în lipsă, extravilane, ce au aparţinut deţinătorilor prevăzuţi la alin. (1) sau ascendenţilor acestora, din rezerva comisiei locale sau, după caz, din terenul proprietate privată a comunei, oraşului sau a municipiului, acceptată de foştii proprietari sau de moştenitorii acestora.

Art. 11. - (1) Potrivit prevederilor legale, stabilirea dreptului de proprietate se face numai la cerere, formulată de fiecare persoană îndreptăţită, personal sau prin mandatar. Când sunt mai mulţi moştenitori cererea se poate face şi în comun, fiind semnată de fiecare dintre ei.

(2) În cerere se vor menţiona următoarele date şi elemente: numele şi prenumele solicitantului şi ale părinţilor, calitatea, gradul de rudenie, suprafaţa de teren la care se socoteşte îndreptăţit, precum şi orice alte date necesare pentru stabilirea dreptului de proprietate potrivit legii.

(3) La cerere se vor anexa: acte de proprietate, certificat de moştenitor, hotărâre judecătorească, dacă există; în toate cazurile, certificat de naştere, certificat de deces al autorului, în cazul moştenitorilor, precum şi orice alte acte din care să rezulte dreptul de proprietate asupra terenului solicitat.

(4) Totodată la cerere se va anexa declaraţia prevăzută la art. 10 alin. (2) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(5) Cererea, împreună cu actele prevăzute la alin. (3), se depune la consiliul local în a cărui rază teritorială este situat terenul, fie personal, fie prin poştă, înăuntrul termenului prevăzut de lege.

(6) În cazul în care cererea se depune personal, solicitantul va prezenta actele doveditoare în original şi câte o copie xerox, semnată pentru conformitate, rămânând la comisie numai copiile acestora.

(7) Când cererea se transmite prin poştă, la aceasta se vor anexa copii xerox semnate pentru conformitate pe propria răspundere de către solicitant. (8) În cazul în care după înregistrarea cererii, fostul proprietar prezintă probe doveditoare înainte de punerea în posesie, pentru suprafeţe mai mari avute în proprietate, reconstituirea se face pentru întreaga suprafaţă dovedită.

(9) În toate cazurile cererea poate fi soluţionată şi fără prezenţa solicitantului, dacă acesta nu şi-a exprimat în scris dorinţa de a participa la soluţionare. Prezenţa solicitantului este obligatorie la primirea titlului de proprietate, care trebuie semnat, precum şi la punerea în posesie.

(10) Cererile depuse potrivit prevederilor art. 9 din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele depuse în baza Legii nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, vor urma procedura prevăzută de acestea.

Instanţa constată că reclamantul nu a făcut dovada că a dezbătut moştenirea rămasă după autorul său şi nici că a depus în termen legal cerere la comisia locală pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Comisia locală nu poate emite titluri de proprietate decât pe numele persoanelor care formulează cerere, chiar dacă mai sunt alţi moştenitori, ea nu are de unde să cunoască acest lucru. În plus, reclamantul nu poate pretinde emiterea unui alt titlu de proprietate pentru suprafaţa de teren ce a aparţinut autorului său până nu se lămureşte situaţia juridică a moştenirii rămase, nu pot exista două titluri de proprietate cu titulari diferiţi având ca obiect aceeaşi suprafaţă de teren.

Având în vedere aceste aspecte, instanţa constată că acţiunea reclamantului este neîntemeiată, motiv pentru care cererea va fi respinsă.

În baza art.453 cod pr. civilă, instanţa va lua act că pârâta nu a solicitat cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge acţiunea civilă formulată de reclamantul CHRIAC VASILE,  CNP - 1591027372234, domiciliat in sat Bunesti, com. Bunesti-Averesti, jud. Vaslui, în contradictoriu cu pârâta Comisia Locală Bunesti-Averesti pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor.

În baza art.453 cod pr. civilă, instanţa ia act că pârâta nu a solicitat cheltuieli de judecată.

Cu apel în 30 zile de la comunicare. În cazul declarării apelului, cererea se va introduce la Judecătoria Huşi.

Pronunţată în şedinţa publică azi, 05.08.2015.