Fond funciar

Sentinţă civilă 411/2016 din 02.06.2016


Pe rol fiind pronunţarea  cauzei civile privind pe reclamantul C E, şi pe pârâtele COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR PĂDURENI,judeţul Vaslui COMISIA JUDEŢEANĂ PENTRU APLICAREA L 18/1991 VASLUI, având ca obiect „fond funciar

La apelul nominal făcut în şedinţa publică la pronunţare,lipsesc părţile.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care arată că, dezbaterile în prezenta cauză au avut loc în şedinţa publică din data de 23 mai 2016, au fost consemnate în încheierea din acea zi, care face parte integrantă din prezenta hotărâre când instanţa,  din lipsă de timp pentru deliberare, amână pronunţarea pentru termenul de astăzi.

Instanţa lasă cauza în pronunţare, după deliberare dându-se sentinţa de faţă.

INSTANŢA

Asupra acţiunii civile de faţă;

Prin cererea înregistrată la această instanţă sub nr. 2225/244/2015 reclamantul C E, , a chemat în judecată pârâtele: Comisia Locală a comunei Pădureni, judeţul Vaslui pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor, cu sediul în comuna Pădureni, jud. Vaslui şi Comisia Judeţeană Vaslui pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor, cu sediul în mun. Vaslui, strada Ştefan cel Mare, nr. 79, jud. Vaslui, solicitând instanţei ca, prin hotărârea pe care o va pronunţa în cauză să dispună:

- echivalarea suprafeței de 1,91 teren vie nobila reconstituita prin hotărârea 40/25.05.2001 de Comisia locala de fond funciar Pădureni în teren arabil echivalent valoric,

- obligarea pârâtei sa dispună reconstituirea dreptului de proprietate pentru diferenţa de teren,

- obligarea pârâtei să îl pună în posesie cu suprafaţa de teren echivalentă valoric suprafeţei de 1,91 ha teren cultivat cu vie nobila şi 0,45 ha teren arabil,

- obligarea pârâtei să întocmească şi să înainteze documentaţia necesară emiterii titlului de proprietate în termen de 10 zile de la rămânerea hotărârii definitive, sub sancţiunea de daune cominatorii de 100 lei/zi de întârziere.

Cu cheltuieli de judecata.

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că în fapt, prin hotărârea 40/25.05.2001 emisă de Comisia locală de fond funciar Pădureni, s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 2,36 ha, din care 1,91 ha teren cu vie nobilă şi 0,45 ha teren arabil, în favoarea mamei sale Cojenel Maria decedată la data de 19.03.2007, al cărei unic moştenitor este. În repetate rânduri a luat legătura cu reprezentanţii pârâtei în vederea punerii in posesie cu suprafeţele de teren reconstituite, însă nu a putut ajunge la un acord cu aceştia, în condiţiile în care i-au adus la cunoştinţă ca nu poate fi pus în posesie pe vechiul amplasament, comisia locală de fond funciar oferindu-i un alt amplasament, însă cu o alta categorie de folosinţa in ceea ce priveşte suprafaţa le 1.91 ha teren vie nobila, net inferior valoric.

 A arătat Comisiei locale de fond funciar că este de acord cu punerea în  posesie pe un alt amplasament dacă îi este atribuită o suprafaţă de teren arabil echivalentă valoric suprafeţei de 1,91 ha teren vie nobila, lucru pe care l-au refuzat, recomandându-i să se adreseze instanţei de judecata.

În drept, reclamantul a invocat dispoziţiile Legii nr. 18/1991, HG 390/2005. În dovedirea cererii, reclamantul a solicitat proba cu înscrisuri, expertiză agricolă.

Pârâtele, deşi legal citate, nu au formulat apărări scrise sau probe.

Din analiza şi coroborarea probelor administrate în cauză, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

La data de 25.05.2001, Comisia Judeţeană Vaslui pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor a emis hotărârea  nr. 40 prin care a validat propunerea Comisiei Locale Pădureni de Fond Funciar privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 2,36 ha, în favoarea mamei reclamantului, C M. Suprafaţa menţionată este formată din 1,91 ha teren cu vie nobilă şi 0,45 ha teren arabil. C M a decedat la data de 19.03.2007, iar reclamantul este fiul ei.

C M nu a fost pusă în posesie cu suprafaţa menționată şi nu s-a emis titlul de proprietate pentru terenul al cărei proprietar era. După decesul acesteia, reclamantul s-a prezentat la Comisia Locală şi a solicitat punerea în posesie pe vechiul amplasament, pentru suprafaţa de teren pe care era proprietară autoarea sa. Comisia Locală Pădureni nu a putut efectua acest lucru deoarece terenul în suprafaţă de 1,91 ha se afla în posesia altor locuitori ai comunei Pădureni, cu titluri de proprietate, iar la dispoziţia Comisiei nu exista disponibil teren cu aceeaşi categorie de folosinţă, vie nobilă. Comisia locală de fond funciar i-a oferit reclamantului un alt amplasament pentru suprafaţa de 1,91 ha teren vie nobilă, dar cu o altă categorie de folosinţă, inferioară valoric, aspect cu care reclamantul nu a fost de acord.

Conform expertizei tehnice agricole efectuată în cauză de expert O V, terenul în suprafaţă de 1,91 ha, se află în posesia altor locuitori ai comunei Pădureni, cu titluri de proprietate, conform Legii nr. 18/1991 (pagina 8 din anexa nr.2). Ca mod de folosinţă, în acest moment, terenul este ocupat în cea mai mare parte de păşuni, lucernă şi mai puţin cu vie nobilă, deşi în anul 1991 întreaga suprafaţă era ocupată cu vie nobilă încadrată într-un trup viticol cu soiuri nobile ( Cabernet Sauvignon, Pinot Noir).

Din declaraţiile reclamantului C E şi a reprezentantului Primăriei Pădureni, în anul 1962, anul înfiinţării Cooperativei Agricole de Producţie Pădureni, pe terenul în litigiu, exista viţă de vie pe rod. Între anii 1980-1983, plantaţia a fost defrişată şi reînfiinţată o plantaţie nouă, după normele tehnice valabile la acel moment.

Terenurile arabile libere, disponibile pentru a fi puse în posesie de către Comisia Locală de Fond Funciar Pădureni sunt cuprinse în anexa nr. 2 (în totalitate întocmită şi asumată de Primăria Pădureni) ce conţine 8 pagini şi este parte a acestui raport de expertiză.

Referitor la stabilirea echivalentului în teren arabil a suprafeţei de 1,91 ha vie nobilă trebuie avut în vedere Hotărârea de Guvern 131/1991, anexa nr. 21, publicată în MO nr. 43/1991 care prevede că 1 ha vie nobilă poate fi echivalat de către comisie cu 1 - 4 ha arabil, în funcţie de calitatea solului, relief, numărul de butuci/ha, vârsta plantaţiei, podgoria consacrată şi potenţialul de producţie al plantaţiei.

Studiind evoluţia pieţei imobiliare la nivel de ţară, judeţ şi local, toate datele converg că în zona Podişului Moldovei, un hectar de teren agricol costă, pe piaţa primară, 1.800 - 2.500 euro. Specific comunei Pădureni sunt terenurile în pantă, cu fertilitate mică spre medie cu deficit major de precipitaţii ceea ce face ca preţul pe unitatea de suprafaţă să fie chiar mai mic în unele cazuri.

Având ca bază, caracterizarea şi încadrarea de mai sus a terenurilor, expertul a stabilit că echivalarea 1 ha vie nobilă cu 3 ha arabil, este rezonabilă. În consecinţă, 1,91 ha vie nobilă va fi echivalent cu 5,73 ha teren arabil.

În speţă, instanţa constată că, deşi C M a făcut dovada dreptului de proprietate, iar Comisia Locală Pădureni a propus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 2,36 ha în favoarea acesteia, nici la acest moment succesorul susnumitei nu a fost pus în posesie şi nu s-a eliberat titlu de proprietate, nefiind întocmita documentația in vederea emiterii titlului de proprietate, in conformitate cu prevederile art.5, art.33 si următoarele din HG nr.890/2005.

Potrivit dispoziţiilor art. 42 din acelaşi act normativ, după analizarea şi verificarea cererilor şi a actelor doveditoare, conform prevederilor art. 9 alin. (5) şi ale art. 11 din Legea nr. 18/1991, republicată, comisia locală va completa anexa nr. 24 şi o va înainta comisiei judeţene pentru validare. După validarea anexei nr. 24, foştilor proprietari li se reconstituie dreptul de proprietate în localităţile în care există terenuri agricole, aflate la dispoziţia comisiilor locale, iar în situaţia în care aceste suprafeţe sunt insuficiente, din domeniul privat al statului din acelaşi judeţ sau din judeţele învecinate. În aceste situaţii se vor elibera titluri de proprietate în condiţiile legii.

Conform prevederilor art. 72 si următoarele din HG nr.890/2005, punerea în posesie a proprietarilor - persoane fizice si juridice - în cadrul zonelor teritoriale delimitate se va face de comisia locala sau de comisia județeană, după caz, conform planului parcelar elaborat pe baza planurilor amenajistice si a măsurătorilor topografice.

Comisia de Fond Funciar Pădureni a identificat 7 tarlale (119, 110, 44, 121 şi 77) şi 12 parcele în care poate să pună în posesie pe reclamantul Cojenel Eugen, urmând a propune acestuia variante care să nu fărâmiţeze excesiv terenul la care este îndreptăţit acesta.

 Acţiunea fiind întemeiată şi dovedită, urmează a fi admisă. Instanţa va constata că suprafaţa de 1,91 teren vie nobila reconstituita prin hotărârea 40/25.05.2001 de Comisia locala de fond funciar Pădureni echivalează cu 5,73 ha teren arabil, conform expertizei tehnice Onceanu Vasile ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

La această suprafaţă se va adăuga şi cea de 0,45 ha arabil la care era îndreptăţită C M, iar pentru totalul de 6,18 ha teren arabil, pârâta Comisia Locală a comunei Pădureni, judeţul Vaslui pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor va fi obligată să dispună reconstituirea dreptului de proprietate, să îl pună în posesie pe reclamant cu această suprafaţă de teren şi să întocmească şi să înainteze documentaţia necesară emiterii titlului de proprietate în termen de 10 zile de la rămânerea hotărârii definitive.

În ceea ce privește acordarea daunelor cominatorii, având în vedere că pârâta Comisia Locală Pădureni nu a depus diligenţele necesare pentru a întocmi documentația necesară pentru a se elibera autoarei reclamantului titlul de proprietate asupra terenurilor la care era îndreptăţită, atât aceasta cât şi succesorul ei suferind un prejudiciu ce decurge din faptul ca timp de peste 15 ani au fost  lipsiţi de atribuţiile conferite de dreptul de proprietar, instanța va reţine cererea ca întemeiată.

În baza art. 453 cod pr. civilă, fiind căzută în pretenţii pârâta Comisia Locală a comunei Pădureni, judeţul Vaslui pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor va fi obligată să achite reclamantului 2000 lei cheltuieli de judecată reprezentând onorariu apărător ales şi onorariu expert.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

 

Admite acţiunea civilă formulată de reclamantul C E, în contradictoriu cu pârâtele: Comisia Locală a comunei Pădureni, judeţul Vaslui pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor, cu sediul în comuna Pădureni, jud. Vaslui şi Comisia Judeţeană Vaslui pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor, cu sediul în mun. Vaslui, strada Ştefan cel Mare, nr. 79, jud. Vaslui.

Constată că suprafaţa de 1,91 teren vie nobila reconstituita prin hotărârea 40/25.05.2001 de Comisia locala de fond funciar Pădureni echivalează cu 5,73 ha teren arabil, conform expertizei tehnice O V ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Obligă pârâta Comisia Locală a comunei Pădureni, judeţul Vaslui pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor să dispună, pentru numita C M, reconstituirea dreptului de proprietate pentru un total de 6,18 ha teren arabil, să îl pună în posesie pe reclamant cu această suprafaţă de teren şi să întocmească şi să înainteze documentaţia necesară emiterii titlului de proprietate în termen de 10 zile de la rămânerea hotărârii definitive, sub sancţiunea de daune cominatorii de 100 lei/zi de întârziere de la data rămânerii definitive a hotărârii.

În baza art. 453 cod pr. civilă, obligă pârâta Comisia Locală a comunei Pădureni, judeţul Vaslui pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor să achite reclamantului 2000 lei cheltuieli de judecată.

Cu apel în 30 zile de la comunicare. În cazul declarării apelului, cererea se va introduce la Judecătoria Huşi.

Pronunţată în şedinţa publică azi, 02.06.2016.