Încetarea procesului penal - retragerea plângerii prealabile

Sentinţă penală 27 din 27.02.2019


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi cu numărul X/P/2017 din data de 27.11.2018, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul P. M. V., fiul lui O. şi E., în comuna Greceşti, judeţul Dolj, domicilit în comuna Greceşti, sat Greceşti, str. Măneşti, nr.X, jud. Dolj, necăsătorit, studii – 10 clase, fără ocupaţie, fără loc de muncă, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 alin. 2 din Codul penal.

În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt, că, la data de 04.07.2017, inculpatul P.M.V. a exercitat violenţe asupra persoanei vătămate O. D., urmare actelor de agresiune, persoana vătămată necesitând 45-50 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

A reţinut procurorul de caz că, la data de 07.07.2017, la Postul de Poliţie Greceşti s-a înregistrat plângerea formulată de persoana vătămată O. D., din conţinutul căreia rezultă că la data de 04.07.2017, în jurul orei 13:30, în timp ce aştepta microbuzul împreună cu concubina sa Ş. M. şi martorul F. M., a fost agresat fizic de către inculpatul P. M. V., care l-a lovit cu un baston în zona braţului drept.

Fiind audiat în calitate de persoană vătămată, O.D. a declarat că în cursul anului 2017 a primit spre folosinţă o suprafaţă de teren, situată în comuna Greceşti, iar la data de 07.07.2017, în jurul orei 07:00, s-a deplasat la respectivul teren pentru a muta iapa pe care o avea priponită,  însă când a ajuns  în zona precizată a constatat că pe acel teren păşteau mai mulţi măgari ce aparţineau inculpatului P.M.V. Văzând aceasta, persoana vătămată a mers la locuinţa familiei inculpatului, a vorbit cu martora T. A. A. căreia i-a cerut să îi transmită inculpatului P.M.V. să îşi mute măgarii de pe terenul respectiv, folosind un limbaj necorespunzător la adresa acestuia.

A reţinut procurorul în actul de sesizare că, potrivit susţinerilor persoanei vătămate, în jurul orei 13:00, i-a condus în staţia de autobuz pe concubina sa, martora Ş.M. şi pe martorul F. M., iar în timp ce aşteptau microbuzul a apărut inculpatul P. M. V., care i-a smuls din mână bastonul cu care se deplasa, şi fără să-i spună ceva, i-a aplicat mai multe lovituri în zona braţului drept pe care persoana vătămată îl ridicase pentru a se apăra, apoi l-a aruncat în şanţul de pe marginea drumului. Tot cu aceeaşi ocazie, inculpatul a lovit-o cu bastonul şi cu pumnul în zona feţei  pe martora Ş.M..

Persoana vătămată O. D. a depus la dosarul cauzei certificatul medico-legal nr.1292/A2/24.07.2017, emis de IML Craiova din cuprinsul căruia rezultă că a fost internat în perioada 04 – 11.07.2017 în secţia de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova cu diagnosticul "fractură oblică 1/3 medie cubitus drept. Agresiune fizică", iar ca urmare a leziunilor suferite necesită 40-45 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

A mai reţinut procurorul că, aspectele învederate de persoana vătămată au fost confirmate de concubina acestuia, martora Ş. M.,  care a relatat că la data de 04.07.2017, în jurul orei 13:00, se afla în staţia de microbuz împreună cu persoana vătămată şi martorul F. M., iar în timp ce aşteptau microbuzul a apărut inculpatul P.M.V., care i-a smuls din mâna dreaptă bastonul persoanei vătămate şi i-a aplicat mai multe lovituri cu acesta în zona braţului drept, târându-l apoi în şanţul de pe marginea drumului. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul a agresat-o şi pe martoră, aplicându-i o palmă în zona feţei, precum şi o lovitură cu bastonul în zona şoldului.

Martora Ş. M. a arătat că nu doreşte să formuleze plângere penală împotriva inculpatului cu privire la infracţiunea de lovire sau alte violenţe.

Procurorul a reţinut că, martorul F. M. a declarat că în timp ce aştepta microbuzul împreună cu persoana vătămată şi martora Ş.M. a venit inculpatul P. M. V., care i-a adresat injurii persoanei vătămate şi smulgându-i bastonul cu care persoana vătămată se deplasa, i-a aplicat o lovitură cu acesta în zona braţului drept, pe care acesta îi ridicase pentru a se proteja. În momentul în care concubina acestuia l-a întrebat de ce îi loveşte, inculpatul i-a aplicat acesteia o lovitură cu pumnul în zona feţei, iar pe persoana vătămată  O. D. l-a împins în şanţul de pe marginea drumului. 

Procurorul a mai arătat în actul de sesizare că, fiind audiat, inculpatul P. M. V. a declarat că la data de 04.07.2017, în jurul orei 11:00 a fost contactat de către sora sa, martora T.A.A., care i-a relatat că persoana vătămată O. D. s-a deplasat la domiciliul acesteia pentru a-i transmite părinţilor lor să mute animalele de pe terenul său, adresându-le expresii şi cuvinte jignitoare. Mai arată inculpatul că în timp ce se deplasa către locuinţa părinţilor săi, i-a întâlnit în staţia de microbuz pe O. D., Ş.M. şi F. M., ocazie cu care persoana vătămată i-a adresat injurii şi a ridicat bastonul  pe care-l folosea pentru sprijin deasupra capului. Crezând că persoana vătămată avea intenţia de a-l lovi, i-a luat acestuia bastonul din mână, după care l-a împins, acesta căzând în şanţul de pe marginea drumului. În aceeaşi împrejurare a împins-o şi pe martora Ş.M., ca urmare a faptului că aceasta i-a adresat injurii, în urma violenţelor aceasta  a căzut pe marginea drumului.

S-a reţinut că situaţia de fapt mai sus menţionată s-a dovedit cu probe obţinute pe baza următoarelor mijloace de probă: plângerea persoanei vătămate, f.12;  declaraţia persoanei vătămate, f.13-15; declaraţiile martorilor, f. 23-28; declaraţiile de suspect şi inculpat ale părţii P. M. V., f.30, 32 şi certificatul medico-legal însoţit de acte medico-legale, f. 16-22.

În procedura camerei preliminare, fază procesuală distinctă de faza judecăţii, la termenul din data de 09 ianuarie 2019, judecătorul de cameră preliminară a constatat că, sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege cu privire la competenţa organelor judiciare, iar rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi numărul X/P/2017 din data de 27 noiembrie 2018 cuprinde menţiunile prevăzute de art. 328 alin. 1 şi alin. 2 raportat la art. 285 alin. 2, ambele din Codul de procedură penală republicat, indicându-se denumirea parchetului şi data emiterii, numele, prenumele şi calitatea celui care l-a întocmit, semnătura celui care l-a întocmit, faptele şi identitatea persoanei pentru care s-a efectuat urmărirea penală, încadrarea juridică a acestora, motivele de fapt şi de drept, probele şi mijloacele de probă, dispoziţia de trimitere în judecată, cheltuielile judiciare, precum şi numele şi prenumele persoanelor care trebuie citate în instanţă, cu indicarea calităţii lor în proces şi locul unde urmează a fi citate.

De asemenea, judecătorul de cameră preliminară a constatat că, rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi numărul X/P/2017 din data de 27 noiembrie 2018 este verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei de Prim – procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi.

Totodată, judecătorul de cameră preliminară constată că, în cauză au fost respectate normele procesual penale care guvernează faza urmăririi penale, neimpunându-se excluderea vreunui mijloc de probă sau sancţionarea vreunui act de urmărire penală.

Judecătorul de cameră preliminară a mai constatat că, în cauză nu au fost formulate cereri şi excepţii şi nici din oficiu nu se impun a fi invocate.

În raport cu cele mai sus menţionate, în temeiul art. 346 alin. (1) din Codul de procedură penală republicat, judecătorul de cameră preliminară a constatat ca fiind întrunite condiţiile prevăzute de lege cu privire la competenţa organelor judiciare; constată  legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriului Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi numărul X/P/2017 din data de 27 noiembrie 2018, fiind respectate dispoziţiile art. 328 alineatul 1 şi alineatul 2, raportate la prevederile art. 285 alineatul 2, ambele din Codul de procedură penală republicat; constată legalitatea administrării probelor şi a mijloacelor de probă, respectiv: plângerea persoanei vătămate;  declaraţia persoanei vătămate, declaraţiile martorilor, declaraţiile de suspect şi inculpat ale părţii P.M.V. şi certificatul medico-legal însoţit de acte medico-legale, neimpunându-se excluderea vreunui mijloc de probă, precum şi legalitatea actelor de urmărire penală, neimpunându-se sancţionarea vreunui act de urmărire penală.

În consecinţă, prin Încheierea din camera de Consiliu de la data de 09 ianuarie 2019 judecătorul de cameră preliminară a dispus începerea judecăţii cauzei înregistrată pe rolul Judecătoriei Filiaşi la data de 28.11.2018, privind pe inculpatul P.M.V.

La solicitarea instanţei s-a înaintat la dosar fişa cazierului judiciar a inculpatului P.M. V., aflată la fila nr. 15 din dosar.

În şedinţa publică din data de 27 februarie 2019, persoana vătămată O.D. a arătat că îşi retrage plângerea pe care a formulat-o împotriva inculpatului şi că nu mai are nici un fel de pretenţii faţă de acesta, instanţa procedând la luarea unei declaraţii persoanei vătămate în acest sens (declaraţie aflată la fila numărul 16 din dosar).

Potrivit art. 158 alin. 1 şi 2 Cod pen., retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile. Retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă. 

Potrivit art. 16 alin. 1 lit. g Cod pr. pen., acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală. Potrivit art. 396 alin. 6 Cod pr. pen., Încetarea procesului penal se pronunţă în cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. e)-j). 

Raportat la poziţia procesuală a persoanei vătămate prin care aceasta şi-a retras plângerea formulată împotriva inculpatului, în baza art. 396 alin. (1), (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. g) C. proc. pen., va înceta procesul penal având ca obiect săvârşirea de către inculpatul P. M. V., a infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 Cod pÎn baza art. 22 Cod pr. pen., va lua act de renunţarea părţii civile O. D. la pretenţiile civile.

În baza art. 275 alin. (1) pct. (2) lit. b) Cod proc. pen., va obliga partea civilă O. D.la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.