Săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 Cod pen şi, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 din Cod pen.

Sentinţă penală 161 din 06.06.2016


Prin rechizitoriul nr. /P/2014 din 1.10.2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani au fost trimişi în judecată inculpaţii, pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 Cod pen şi, pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 din Cod pen.

În fapt, se reţine că la data de 14.07.2014, persoana vătămată păşuna oile, fiind însoţită de martorii, fratele său, şi de martorul  . În jurul orei 17.40, persoana vătămată a observat că pe teritoriul administrat de acesta şi de fratele său, se aflau la păşunat oile care aparţineau inculpatului.

 Fiind însoţit de fratele său, persoana vătămată a mers cu intenţia de a îndepărta oile de pe imaşul lor, timp în care, dintr-o tufă de salcie  de pe acest islaz a ieşit în spatele persoanei vătămate, inculpatul. Acesta  a lovit persoana vătămată cu un par în zona capului, la scurt timp martorul a intervenit în apărarea persoanei vătămate, dar, la rândul lui, a fost lovit şi acesta de cu  parul peste braţul drept.

De asemenea, inculpatul s-a aruncat asupra fratelui persoanei vătămate, cei doi au căzut la pământ, iar inculpatul continua să îl lovească pe. Persoana vătămată  a încercat să îl îndepărteze pe inculpat de fratele său, dar a fost lovită peste cap cu un par de inculpatul.

La un moment dat, având în vedere că persoana vătămată era plină de sânge, în urma loviturilor primite, cei doi inculpaţi şi-au luat oile  şi au plecat.

Persoana vătămată a depus certificatul medico-legal nr. 6987 din 16.07.2014 din care rezultă că aceasta a prezentat excoriaţii, echimoze, plăgi contuze care s-au putut produce prin lovire cu corpuri contondente şi pot data din data de 14.07.2014, pentru aceste leziuni, persoana vătămată a necesitând pentru vindecare 7-9 zile de îngrijiri medicale.

Martorul, fratele persoanei vătămate, prezent la locul respectiv, a declarat că la data de 14.07.2014, se afla cu fratele său şi martorul, la păşunat oile care îi aparţineau acestuia, pe un islaz din satul Miteşti. În jurul orei 17.40, a văzut că oile aparţinând inculpatului,  se aflau pe terenul pe care acesta îl  avea în folosinţă în desfăşurarea activităţii  de păşunat. Împreună cu persoana vătămată, a încercat să îndepărteze oile respective, dar imediat în spatele persoanei vătămate a ieşit inculpatul, înarmat cu un par. 

Inculpatul, fără să  spună nimic, a lovit persoana vătămată  cu acel par în creştetul capului, martorul a  venit în apărarea persoanei vătămate, moment în care inculpatul a lovit pe martor  cu parul peste braţul drept. În continuare, inculpatul s-a repezit asupra martorului, l-a trântit  la pământ, s-a urcat peste acesta şi a continuat să îl lovească. Persoana vătămată a venit de data aceasta în apărarea martorului, a încercat să îl despartă pe inculpat de acesta, dar a fost lovit cu parul în zona capului de către inculpatul.

Ulterior, cei doi inculpaţi au plecat iar martorul a precizat că nu doreşte să depună plângere penală pentru agresiunea suferită.

De asemenea, martorul  a declarat că la data de 14.07.2014 se afla cu persoana vătămată şi cu martorul la imaşul din satul Miteşti, acesta fiind cel care îi mai ajuta pe cei doi  la muncă.  În jurul orei 17.40  martorul a rămas să păzească cârdul de oi, în timp ce persoana vătămată, însoţită de fratele său, a mers să îndepărteze oile aparţinând inculpatului de pe terenul lor.

Martorul precizează  că se afla la aproximativ  50 m  în momentul în care persoana vătămată şi martorul se îndreptau spre cârdul de oi aparţinând inculpatului.

Cu privire la  agresiunea ce a urmat, martorul a preciza că de după un tufiş  a ieşit inculpatul Ţuvichi Vasile, cu un par ţinut în ambele mâini, cu care, pe la spate, l-a lovit pe Buzenchi Costel la zona capului, apoi s-a îndreptat către Buzenchi Mihai şi l-a lovit şi pe acesta peste braţul drept, cu acel par şi l-a pus la pământ, lovindu-l cu pumnii”. Martorul mai arată că a văzut cum Buzenchi Costel  a vrut să intervină însă Mihăilă Cristinel l-a lovit şi acesta cu un par  pe Buzenchi Costel în zona capului, acesta din urmă sângerân şi mai tare din cauza acestor lovituri.

Martorul a precizat că inculpaţii au plecat  când au observat că  persoana vătămată sângerează  foarte mult la nivelul capului.

Prin declaraţiile sale din cursul urmăririi penale inculpatul a menţionat că la data de 14.07.2014, în jurul orei 17.30, în timp ce se afla la stână, a fost sunat de inculpatul, care se afla cu oile la păşunat, care i-a spus să vină repede că fraţii şi îl bat. După aproximativ 5 minute,  inculpatul a ajuns la locul indicat de inculpatul, unde l-a găsit bătut pe acesta de fraţii persoane care aveau pari în mână. Inculpatul mai susţine că l-a  prins de gât pe, lovindu-se reciproc şi trântindu-se la pământ, el fiind cel lovit de cu  parul  în spate, inculpatul nelovindu-l pe acesta.

Inculpatul îşi explică leziunile suferite de persoana posibil datorită unei altercaţii cu.

În cursul judecăţii inculpatul a menţionat că atunci când a ajuns la locul conflictului persoana vătămată şi fratele acesteia îl loveau cu parii pe. El a intervenit, îndepărtându-i pe agresori, însă nu i-a lovit pe sau pe, pe acesta din urmă nevăzându-l să fi fost lovit. Mai susţine că în legătură cu neînţelegerile privind posesia terenurilor a formulat plângere împotriva fraţilor la Postul de poliţie Tupilaţi.

Inculpatul a declarat că la data de 14.07.2014, în jurul orei 17.00 se afla cu oile la păşunat, oi,  care la un moment dat, au intrat  pe un teren administrat de fraţii. În acel moment, inculpatul a văzut că a venit spre el persoana vătămată

 şi martorul , care aveau pari în mână. Persoana vătămată

 l-a lovit cu parul peste cap, dar inculpatul precizează că el nu a lovit persoana vătămată cu parul ce îl avea în mână. Inculpatul mai susţine că a văzut cum se lovea reciproc cu, acesta din urmă neavând par în mână dar lovindu-l pe acesta cu parul în zona spatelui.

Cu privire la agresiunile suferite de persoana vătămată, inculpatul a mai declarat că nu ştie cine dintre ei i-a provocat acestuia leziunile din zona a capului.

De asemenea, inculpatul a prezentat un certificat medico-legal din care rezultă că a prezentat leziuni postraumatice posibil produse prin lovire cu corp dur, în data de 14.07.2014 şi care necesită pentru vindecare 3-4 zile îngrijiri medicale.

În cursul judecăţii inculpatul a arătat că a fost lovit de persoana vătămată şi fratele acesteia, ambii având pari în mână, de asemenea, şi inculpatul fiind lovit de persoana vătămată. Mai susţine că pentru a se apăra l-a lovit pe cu un băţ, dar nu –şi aminteşte cum l-a lovit, fiind apoi şi el lovit şi trântit jos. Susţine că doar el a lovit astfel persoana vătămată, inculpatul nelovind-o.

Prin acelaşi rechizitoriu s-au mai dispus:

- în temeiul art. 315 alin. 1 lit. b C.p.p raportat la art. 16 lit. d  C.p.p, clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovirea sau alte  violenţe, prev. de art. 193 alin.2 C.p, privitor la leziunile suferite de inculpatul, deoarece există o cauză justificativă, respectiv legitima apărare.

- în temeiul art. 315 alin. 1 lit. b C.p.p raportat la art. 16 lit. c C.p.p, clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovirea sau late violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 C.p, privitor la leziunile suferite de inculpatul, deoarece  nu există probe că persoana vătămată a săvârşit infracţiunea.

- în temeiul art. 315 alin. 1 lit. b din C.p.p raportat la art. 16 lit. a  C.p.p, clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovirea sau alte  violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 C.p, privitor la persoana rămasă neidentificată, aflată  de faţă la momentul agresiunii persoanei vătămate de  inculpaţi, deoarece fapta nu există.

- În temeiul art. 315 alin. 1 lit. b din C.p.p raportat la art. 16 lit. f  din C.p.p clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovirea sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 1 C.p, (referitor la agresiunea martorului) deoarece  lipseşte plângerea prealabilă.

Persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu sumele de 5000 lei reprezentând despăgubiri morale şi 2000 lei reprezentând contravaloare medicamente şi lipsă câştig.

S-au mai constituit părţi civile Spitalul Municipal Paşcani cu suma de 139 lei-cheltuieli de spitalizare şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi cu suma de 374 lei reprezentând cheltuieli de transport.

Au fost administrate ca mijloace de probă: declaraţie persoana vătămată, certificat medico-legal nr.6987/ 16.07.2014, proces verbal încheiat de organele de poliţie, declaraţiile martorilor declaraţiile inculpaţilor.

Analizând probatoriul administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

La data de 14.07.2014, persoana vătămată a formulat plângere plângere prealabilă împotriva inculpaţilor, arătând că în aceeaşi zi a fost lovit de aceştia, cauzându-i-se leziuni care au necesitat pentru vindecare 7-9 zile îngrijiri medicale.

Din cercetările efectuate a rezultat că stâna la care lucrează ca cioban persoana vătămată (administrată de fratele său,), din satul Miteşti, com. Mirosloveşti, jud.Iaşi, se învecinează cu cea administrată de inculpatul, aflată la  aproximativ 2 km, în com. Tupilaţi, jud. Neamţ. Între cele persoanele angajate aici au existat anterior conflicte în legătură cu posesia terenului de păşunat animalele, aceştia aducându-şi reciproc acuze privind tulburarea posesiei în zonele de păşunat.

Pe aceste fond conflictual, la data de 14.07.2014 a avut loc un nou incident, în timp ce persoana vătămată păşuna oile, fiind însoţită de fratele său, şi de martorul. Aici persoana vătămată a observat că se aflau la păşunat şi oile de la stâna învecinată, a inculpatului şi a mers cu intenţia de a îndepărta oile de pe imaşul lor.

 În aceste împrejurări inculpatul a lovit persoana vătămată cu un par în zona capului. Când a intervenit în apărarea fratelui său, şi martorul a fost lovit de cu parul peste braţul drept, cei doi  căzând la pământ. În momentul în care persoana vătămată a încercat să îl îndepărteze pe inculpat de fratele său, a fost lovită peste cap cu un par de către inculpatul.

Ulterior cei doi inculpaţi şi-au luat oile şi au plecat de la locul respectiv.

Astfel, situaţia de fapt rezultă din declaraţia martorului care arată că inculpatul a lovit persoana vătămată cu parul în zona capului, după care toţi s-au încăierat.

Şi martorul, prezent la locul incidentului, susţine că persoana vătămată a fost lovită de inculpatul (şi de o altă persoană).

De asemenea, martorii confirmă conflictul, susţinând că persoana vătămată şi fratele său l-au lovit pe inculpatul, apoi pe inculpatul, venit mai târziu la locul respectiv.

Instanţa constată că leziunile persoanei vătămate sunt confirmate prin certificatul medico-legal nr. 6987/16.07.2014 din care rezultă că aceasta a prezentat excoriaţii, echimoze, plăgi contuze care s-au putut produce prin lovire cu corpuri contondente şi pot data din data de 14.07.2014, persoana vătămată a necesitând pentru vindecare 7-9 zile de îngrijiri medicale.

De asemenea, din înscrisurile aflate la dosar mai rezultă că în ziua agresării sale persoana vătămată a primit îngrijiri medicale la Spitalul Municipal de urgenţă Paşcani.

În ceea ce priveşte pe inculpaţi, a menţionat că atunci când a ajuns la locul conflictului persoana vătămată şi fratele acesteia îl loveau cu parii pe. El a intervenit, îndepărtându-i pe agresori, însă nu i-a lovit pe sau pe, pe acesta din urmă nevăzându-l să fi fost lovit. Mai susţine că în legătură cu neînţelegerile privind posesia terenurilor a formulat plângere împotriva fraţilor  la Postul de poliţie Tupilaţi.

Într-adevăr din adresa Postului de Poliţie Tupilaţi rezultă că atât inculpatul cât şi inculpatul  au formulat plângeri penale împotriva lui cu referire la acelaşi incident, ambii inculpaţi prezentând certificate medico legale care atestă necesitatea a câte 3-4 zile îngrijiri medicale pentru vindecarea leziunilor, soluţia dispusă fiind de clasare conf.art.16 lit.g Cod pr.pen.

De asemenea, din adresa Postului de Poliţie Mirosloveşti ai rezultă că un alt incident între părţi (când s-au  proferat doar injurii) a mai avut loc şi la data de 11.05.2014.

În ceea ce priveşte pe inculpatul, acesta a arătat că a fost lovit de persoana vătămată şi fratele acesteia, ambii având pari în mână, de asemenea, şi inculpatul fiind lovit de persoana vătămată. Mai susţine că pentru a se apăra l-a lovit pe cu un băţ, dar nu –şi aminteşte cum l-a lovit, fiind apoi şi el lovit şi trântit jos. Susţine că doar el a lovit astfel persoana vătămată, inculpatul nelovind-o.

Raportat la apărările inculpaţilor, constatând contradictorialitatea susţinerilor martorilor audiaţi în cauză, instanţa nu poate reţine  în favoarea inculpaţilor circumstanţa provocării acestora, reţinând împrejurarea că părţile s-au lovit reciproc, aşa cum rezultă de altfel din plângerile penale formulate de inculpaţi coroborate cu certificatele medico legale eliberate acestora.

Faţă de aceste considerente, coroborând probatoriul reţinut, instanţa constată dovedită existenţa faptei de lovire şi a intenţiei inculpaţilor, în acest sens, urmând a dispune condamnarea lor la pedepse de câte 2000 (douămii) lei amendă penală- 10 lei/200  zile amendă, pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violenţe prev. de art.193 al.2 Cod pen.

Se vor atenţiona inculpaţii asupra disp.art.63 Cod pen, privind înlocuirea pedepsei amenzii neexecutate cu rea credinţă cu închisoarea.

La individualizarea naturii şi cuantumului pedepselor atât pentru inculpatul cât şi pentru inculpatul se reţin circumstanţele comiterii faptei, împrejurarea conlucrării la comiterea acesteia a doi făptuitori, urmările produse faţă de persoana vătămată, precum şi circumstanţele personale ale celor doi inculpaţi care nu sunt cunoscuţi cu antecedente penale, poziţia lor procesuală fiind de nerecunoaştere a săvârşirii faptei.

În ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, se reţine că persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu sumele de 5000 lei reprezentând despăgubiri morale şi 2000 lei reprezentând contravaloare medicamente şi lipsă câştig.

În acest sens a fost audiat martorul care a declarat că a lucrat în locul persoanei vătămate care era inaptă de muncă (nu putea lucra, având ameţeli), timp de 18 zile, fiind plătit cu câte 50 lei pe zi. a mai susţinut că în paralel cu munca la stână, persoana vătămată lucra şi cu căruţa, făcând diverse transporturi. Martorul neputând preciza exact cât câştiga astfel persoana vătămată, instanţa nu poate acorda acest venit nerealizat, care nu poate fi stabilit în mod cert.

Prin urmare, va obligă în solidar inculpaţii la plata către persoana vătămată a sume lor de 900 lei –venit nerealizat (50 lei/zi x 18 zile) şi 39 lei reprezentând contravaloarea certificatului medico legal (conform site-ului de specialitate).

Cu privire la despagubirile morale solicitate de persoana vatamata, instanta apreciaza ca acestea sunt intemeiate, avand in vedere suferinta fizica pricinuita acesteia, concretizata in numarul de zile de ingrjiri medicale necesare pentru vindecare, dar şi suferinţa psihică a  acesteia datorată agresării sale într-un loc public, de către două persoane înarmate cu corpuri contondente.

Avand in vedere aceste imprejurari, instanta apreciaza ca se impune acordarea unei compensatii morale persoanei vatamate, urmand a obliga inculpaţii în solidar la plata unor despagubiri morale catre aceasta in cuantum de 1000 lei, ceea ce reprezintă o reparaţie echitabilă a prejudiciului moral produs.

Apreciind dovedita legatura de cauzalitate dintre fapta inculpaţilor si cheltuielile  ulterioare privind acordarea de îngrijiri medicale în cadrul spitalului persoanei vatamate, precum şi transportul cu ambulanţa a acesteia, urmeaza a obliga inculpaţii în solidar  la plata sumelor de 139 lei către Spitalul Municipal de urgenţă Paşcani şi 374 lei către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi, reprezentând despăgubiri materiale.

Văzând şi disp.art. 276 al.1,4 Cod proc. pen.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Condamnă inculpatul, la pedeapsa de 2000 (douămii) lei amendă penală- 10 lei/200  zile amendă, pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violenţe prev. de art.193 al.2 Cod pen.

Atrage atenţia inculpatului asupra disp.art.63 Cod pen, privind înlocuirea pedepsei amenzii neexecutate cu rea credinţă cu închisoarea.

Condamnă inculpatul, la pedeapsa de 2000 (douămii) lei amendă penală- 10 lei/200  zile amendă, pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violenţe prev. de art.193 al.2 Cod pen.

Atrage atenţia inculpatului asupra disp.art.63 Cod pen, privind înlocuirea pedepsei amenzii neexecutate cu rea credinţă cu închisoarea.

Admite în parte acţiunea civilă formulată de persoana vătămată şi obligă în solidar inculpaţii la plata către aceasta a sumelor de 939 lei reprezentând despăgubiri materiale şi 1000 lei cu titlu de despăgubiri morale.

Admite acţiunea civilă formulată de Spitalul Municipal Paşcani şi obligă în solidar inculpaţii la plata către acesta a sumei de 139 lei reprezentând despăgubiri materiale.

Admite acţiunea civilă formulată de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi şi obligă în solidar inculpaţii la plata către acesta a sumei de 374 lei reprezentând despăgubiri materiale.

În tem. art. 276 al.1,4 Cod proc. pen. obligă pe inculpaţii la plata cheltuielilor judiciare către persoana vătămată în sumă de câte 500 lei reprezentând onorariu apărător.

În tem. art. 274 al. 2 Cod proc. pen. obligă pe inculpaţii la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de câte 150 lei.

Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 6.06.2016.

Preşedinte,

Pentru grefier aflata in c.o. semneaza grefier,