Acţiune în anulare transfer patrimonial şi repunere in termen.

Sentinţă civilă 1088 din 22.06.2018


Pe rol se află judecarea cauzei privind pe reclamanta A SPRL şi pe pârâtele S.C. C S.R.L., S.C. B S.R.L., având ca obiect acţiune în anulare transfer patrimonial şi repunere in termen.

Deliberând asupra cauzei:

Prin încheierea nr. 191/ 30.08.2017 ,  pronunţată în dosarul de bază nr. 6677/99/2017 al Tribunalului Iaşi,  s-a deschis procedura simplificată a insolvenţei faţă de debitorul SC C SRL, fiind numit lichidator judiciar C.I.I. CA, care a fost înlocuit ulterior, din motive medicale, cu A SPRL Iaşi.

La data de 29.11.2017, lichidatorul judiciar  a formulat, în contradictor cu debitorul SC C SRL şi pârâta SC B SRL, acţiune pentru anularea transferului patrimonial avînd ca obiect vehiculul marca Peugeot 206, număr de identificare ..., an de fabricaţie 2007,  transfer  realizat  între cele două părţi la data de 23.10.2015.

În motivarea acţiunii, lichidatorul judiciar a arătat, în esenţă,  că  acest transfer este unul fraudulos deoarece  debitorul a ales pentru vînzarea bunului metoda negocierii directe în loc să opteze pentru o metodă care să asigure identificarea unui număr cât mai mare de ofertanţi, ceea ce ar fi permis, în situaţia financiară dificilă în care se afla societatea ,  obţinerea celui mai bun preţ .

 Ca temei legal al acţiunii, lichidatorul judiciar a invocat disp. art. 117 şi 118 alin.1 lit.c din Lg.85/2014.

 În apărare, atît  debitorul , cît şi pârâta SC B SRL au solicitat  respingerea acţiunii, susţinînd  că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru anularea acestui transfer, bunul fiind vândut la valoarea reală de piaţă şi fără a exista vreo intenţie de fraudare a creditorilor.Mai mult decît atît, la momentul la care s-a efectuat vînzarea , cei  care s-au înscris la masa credală nici nu dobândiseră calitatea creditori.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri, iar , la cererea instanţei , lichidatorul  judiciar a depus la dosar un raport de evaluare a bunului în discuţie.

Examinînd acţiunea cu care a fost investită, prin prisma probelor administrate şi a dispoziţiilor legale incidente în speţă, instanţa consată că aceasta este neântemeiată.

Astfel, deşi lichidatorul judiciar a invocat ca temei de drept al acţiunii dispoziţiile  art. 117 şi 118 alin.1 lit.c din Lg.85/2014, în realitate  acest temei este dat de disp. art. 117  alin.2 lit.c  din acelaşi act normativ, aspect  ce se desprinde  din modul de  redactare a cererii introductive.

În continuare se reţine că potrivit art. art. 117  alin.2 lit.c din Lg.85/2014,  vor putea fi anulate, pentru restituirea bunurilor transferate sau a valorii altor prestaţii executate,  acte încheiate în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii, cu intenţia tuturor părţilor implicate în acestea de a sustrage bunuri de la urmărirea de către creditori sau de a le leza în orice alt fel drepturile.

Acest caz de anulare presupune să se facă dovada certă a participării la fraudă  a ambelor părţi contractante. Ori, dacă în cazul debitorului  frauda ar putea fi prezumată , în ceea ce-l priveşte pe cumpătător  intenţia de fraudă trebuie dovedită, ceea ce în speţă nu s-a realizat.

Autoturismul  în discuţie a fost vîndut  la data de 23.10.2015 pentru suma de 5314,45 lei, în timp ce valoarea de piaţă la momentul efectuării evaluării de către expert ( aprilie 2018) fiind de 3000 lei.

Luând în consideraţie şi  anul de fabricaţie al autovehiculului  (2007), se poate aprecia că la data efectuării transferului  pîrîta a plătit un preţ  de piaţă real.

În aceste condiţii, nu se poate considera că  intenţia pârâtei la data cumpărării  autovehiculului  era aceea de a beneficia de un chilipir  care  ar fi născut suspiciuni asupra bunei sale credinţe.

În concluzie, dat  fiind faptul că  în speţă nu a fost dovedită  intenţia tuturor părţilor implicate în transferul patrimonial de a sustrage bunuri de la urmărirea de către creditori, ca una din condiţiile  impuse de lege  pentru anularea  unor asemenea operaţiuni,  instanţa  va proceda la respingerea  cererii de chemare în judecată.

Respinge acţiunea în anulare transfer patrimonial formulată de lichidatorul judiciar  A SPRL, în contradictor cu debitorul S.C. C S.R.L. şi pârâta S.C. B S.R.L.