Obligatia de a face

Decizie 48 din 27.02.2015


R O M Â N I A

TRIBUNALUL MUREŞ

SECŢIA CIVILĂ

Dosar nr. 3885/320/2012/a1

Operator de date cu caracter personal înregistrat sub nr.2991

DECIZIA CIVILĂ Nr. 48/2015

Şedinţa publică de la 27 Februarie 2015

Completul constituit din:

Preşedinte  R. I.

Judecător A. B.

Judecător A. A.B.

Grefier G. O.

Pe rol judecarea recursului declarat de recurentul G. V., domiciliat în orașul ... sat ... nr....județul .. împotriva Încheierii civile din data de ... pronunţată de Judecătoria Târgu Mureş în dosar nr...

S-a făcut referatul cauzei, după care:

 Mersul dezbaterilor şi susţinerile în fond ale părţilor sunt consemnate în încheierea de şedinţă din data de 24 februarie 2015, care face parte integrantă din prezenta şi când instanţa a dispus amânarea pronunţării pentru data de azi, 27 februarie 2015.

T R I B U N A L U L,

Deliberând asupra cauzei, constată următoarele:

Prin încheierea din data de 7.11.2013 pronunţată  de Judecătoria Târgu Mureş în dosar  nr.3885/320/2012 în conformitate cu dispoziţiile art.1551 Cod pr.civilă, s-a dispus suspendarea judecării prezentei cauze având ca obiect cererea formulată de reclamantul G. V., în contradictoriu cu pârâţii M. P. .M., M.C., M. S., M. A. ,M. P., P. M., P. (fostă M.) E., D. Z., D. Ş., D. E, şi D. B.M. până la îndeplinirea de către reclamant a obligaţiilor procesuale stabilite în sarcina sa, constând în depunerea la dosar a actelor de stare civilă din care să rezulte calitatea de moştenitori a pârâţilor de rând 1-6 şi 8-11 după defuncţii care au avut calitatea de vânzători în antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat cu reclamantul.

S-a reţinut de prima instanţă că având în vedere că reclamantul nu s-a conformat dispoziţiilor instanţei de a depune la dosar actele de stare civilă din care să rezulte calitatea de moştenitori a pârâţilor de rând 1-6 şi 8-11 după defuncţii care au avut calitatea de vânzători în antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat cu reclamantul, instanţa apreciază că în aceste condiţii desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina reclamantului, motiv pentru care, în temeiul art. 1551 Cod procedură civilă, s-a dispus suspendarea judecării cauzei până la îndeplinirea de către reclamant a obligaţiilor procesuale stabilite în sarcina sa.

Împotriva încheierii, reclamantul G. V., a declarat în termen legal recurs,  prin care solicită casarea  încheierii atacate. S-a arătat că a efectuat toate demersurile pe care le putea face el personal, iar în baza rolului activ ar fi trebuit ca şi instanţa să îl sprijine în acest demers, lui neputându-se elibera actele de stare civilă ale altor persoane.

Instanţa de recurs reţine următoarele:

Prin Încheierea din 12.09.2013 prima instanţă a pus în vedere reclamantului să depună la dosar actele de stare civilă din care să rezulte calitatea de moştenitori a pârâţilor de rând 1-6 şi 8-11 după defuncţii care au avut calitatea de vânzători în antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat cu reclamantul, sub sancţiunea suspendării cauzei în caz de neconformare în temeiul art. 155 ind. 1 Cod procedură civilă.

Recurentul invocă faptul că actele de stare civilă nu se comunică altor persoane decât celor direct vizate şi autorităţilor, iar în baza rolului activ se impunea efectuarea de către instanţă a adreselor.

Instanţa de recurs observă că potrivit art.69 din Legea nr.119/1996 extrase ale actelor de stare civilă se eliberează la cererea scrisă a Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor, a serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, a instanţelor judecătoreşti, a parchetelor sau a poliţiei, la cererea serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor, a oficiilor de stare civilă din cadrul primăriilor unităţilor administrativ-teritoriale unde nu funcţionează serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor, a unităţilor din sistemul de ordine şi siguranţă publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a instituţiilor responsabile cu asistenţa socială şi protecţia drepturilor copilului, precum şi a notarilor publici.

Totodată conform art.70 din Legea nr.119/1996  comunicarea datelor înscrise în actele de stare civilă se poate face, în cazuri temeinic justificate, la cererea autorităţilor publice, altele decât cele cu atribuţii legale în materie, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare actul.

Or potrivit art. 63 lit.h din aceeaşi lege „constituie contravenţii la regimul actelor de stare civilă următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sunt considerate infracţiuni:

h) comunicarea datelor înscrise în actele de stare civilă în alte condiţii decât cele prevăzute la art. 70;”

Prin urmare era imposibilă prezentarea de către reclamant a actelor solicitate de instanţă.

Conform art. 155 ind. 1 Cod procedură civilă când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante, prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii, instanţa poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligaţii nu au fost respectate.

Instanţa de recurs reţine şi că potrivit art.22 alin.2 şi 3 C.pr.civ. judecătorul are îndatorirea să stăruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greşeală privind aflarea adevărului în cauză, pe baza stabilirii faptelor şi prin aplicarea corectă a legii, în scopul pronunţării unei hotărâri temeinice şi legale. În acest scop, cu privire la situaţia de fapt şi motivarea în drept pe care părţile le invocă, judecătorul este în drept să le ceară să prezinte explicaţii, oral sau în scris, să pună în dezbaterea acestora orice împrejurări de fapt sau de drept, chiar dacă nu sunt menţionate în cerere sau în întâmpinare, să dispună administrarea probelor pe care le consideră necesare, precum şi alte măsuri prevăzute de lege, chiar dacă părţile se împotrivesc. Judecătorul poate dispune introducerea în cauză a altor persoane, în condiţiile legii. Persoanele astfel introduse în cauză vor avea posibilitatea, după caz, de a renunţa la judecată sau la dreptul pretins, de a achiesa la pretenţiile reclamantului ori de a pune capăt procesului printr-o tranzacţie.

Prin urmare revenea instanţei sarcina de a efectua demersurile ce le-a pus în vedere reclamantului neputându-se aplica acestuia vreo sancţiune pentru neîndeplinirea unor obligaţii imposibil de efectuat de către el, reclamantul neavând vreo legătură de rudenie cu persoanele pentru care s-a solicitat prezentarea de acte de stare civilă.

În consecinţă având în vedere prevederile  art. 312 Cod procedură civilă,  încheierea atacată fiind  nelegală  urmează a se admite recursul  şi a se modifica integral încheierea atacată şi a se trimite dosarul primei instanţei şi a se dispune continuarea judecăţii de către Judecătoria Tg.Mureş.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE

Admite recursul declarat de recurentul G. V., cu dom. în orașul ... sat .. nr. .., județul ... împotriva încheierii civile nr. 7.11.2013, pronunţată de Judecătoria Tg. Mureș, în dosarul nr. 3885/320/2012.

Modifică integral încheierea atacată şi în consecinţă elimină din încheierea atacată menţiunea referitoare la suspendarea cauzei în baza art. 155 ind. 1 C.pr civ si dispune continuarea judecăţii.

Irevocabilă.

Pronunţată în şedinţa publică de la 27 Februarie 2015

Preşedinte  R. I.

Judecător A. B.

Judecător A. A.B.

Grefier G. O.

Red RI/Teh GO

Predat 02.03.2015/ ex 2

Domenii speta