Acţiune având ca obiect pretenţii

Sentinţă civilă 617 din 10.06.2019


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Mizil la data de ..2019 sub nr… /…/2019, reclamantul S.O. „Sf. …” M… a chemat în judecată pe pârâtul T.D., solicitând obligarea acestuia la plata sumei de …. lei,  reprezentând echivalentul prejudiciului pe care acesta i l-a cauzat prin faptele sale culpabile.

Potrivit fişei de decont  emise de către reclamant, numitul C.A.N.  a fost victima unui incident ivit între el şi pârât.

Urmare a leziunilor produse, numitului C.A.N.  i-au fost acordate îngrijiri medicale, la data de ......2017, iar costul serviciilor medicale prestate se ridică la suma de …. lei.

Din înscrisul depus la fila 6 – Decont de cheltuieli, rezultă că spitalizarea victimei incidentului,  C.A.N.  , a generat costuri în cuantum de …. lei.

Potrivit art. 320 alin. 1, 2 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, republicată, persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

(2) Furnizorii de servicii care acordă asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.

La soluţionarea prezentei cauze instanţa va avea în vedere dispoziţiile legale privind răspunderea civilă delictuală, respectiv art. 1357 C.civ. , conform cărora „cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare”.

Din interpretarea prevederilor legale anterior menţionate rezultă că pentru angajarea răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie trebuie îndeplinite cumulativ,  următoarele condiţii, şi anume:1.existenţa unui prejudiciu; 2.existenţa unei fapte ilicite; 3.existenţa unui raport de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu; 4.existenţa vinovăţiei celui ce a cauzat prejudiciul, constând în intenţia, neglijenţa sau imprudenţa cu care a acţionat.

Din declaraţia victimei C.A.N.  dată în faţa medicului, a asistentului medical şi a agentului de poliţie reiese faptul că acesta a fost agresat de către pârât în data de 24.02.2017 beneficiind de îngrijiri medicale la unitatea de primiri urgenţe a reclamantului.

Având în vedere faptul că pârâtul este  persoana care, prin fapta sa culpabilă, a cauzat vătămarea corporală a numitului  C.A.N.  , căruia i-au fost acordate de îngrijiri medicale ce au implicat costuri în cuantum de  …..  lei, instanţa apreciază că sunt îndeplinite condiţiile privind răspunderea delictuală în sensul dispoz. art.1357 Cod civ. rap. la art.320 din Legea nr.95/2006., astfel că va admite acţiunea şi va obliga pârâtul să achite reclamantului suma de  …..  lei, cu titlu de c/val. servicii medicale.

Conform cu originalul,

Anonimizată de către

Grefier Zota Petruţa Daniela