Acţiune având ca obiect rectificare Carte Funciară

Sentinţă civilă FN din 11.03.2019


Prin plângerea înregistrată pe rolul Judecătoriei Mizil la data de ........, sub nr..../259/2019, repartizat în mod aleatoriu prezentului complet, petenta F.T.de Î.F.P., în contradictoriu cu U.A.T. T......., prin primar, cu sediul în ............................ a formulat plângere împotriva proceselor-verbale de soluţionare cerere de rectificare nr. ... și .... din data de ....12.2018 întocmite de Comisia de soluţionare a cererilor de rectificare a O.C.P.I. P..

În motivarea în fapt a plângerii, petenta a arătat că, urmare a verificării documentelor tehnice cadastrale de pe pagina de internet a A.N.C.P.I. pentru sectoarele cadastrale nr. ... şi ... de pe teritoriul U.A.T. T. judeţ ...... ca urmare a Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, ANIF Filiala Teritorială de IF P. a transmis la O.C.P.I. P. cererile de rectificare nr. ........ şi nr. .......din data de .......12.2018, respectiv:

- imobilul canal .......... care face parte din Amenajarea de Desecare .........., din sectorul cadastral ..... al U.A.T.T......, identificat în registrul cadastral cu ID nr......... cu lungimea L = 410 m şi suprafaţa de 2267 mp, solicitându-se înscrierea în documente şi Cartea Funciară cu suprafaţa de 3690 mp (cererea de rectificare nr. ........ );

- imobilul canal ............ care face parte din Amenajarea de Desecare AHC ..............., din sectorul cadastral ...... al U.A.T. T.........., fără număr de identificare atribuit, acest canal există în teren, având o lungime de 800m, cu suprafaţă aferentă de 6400 mp, solicitându-se înscrierea în documente şi Cartea Funciară cu dimensiunile menţionate ( cererea de rectificare nr. ...... );

În susţinerea celor afirmate ANIF F.T.Î.F.P. a transmis înscrisuri Primăriei T., respectiv: adresa nr. ....../....12.2018; protocol nr. ...../3...12.2011 de predare-preluare a elementelor de activ si pasiv, copie conform cu originalul; extras din Anexa nr. 3 din H.G. nr. 1705/29.11.2006, nr. MF: 92295 al Amenajării de Desecare .......... din care face parte imobilul canal CE 12, precum şi extras din Anexa nr. 3 din H.G. nr. ..../...11.2006, nr. MF: 92309 al Amenajării de Desecare AHC ........... din care face parte imobilul canal CS 2.34, unde sunt evidenţiate numărul M.F., codul şi denumirea amenajării, valoarea; lista de inventariere a mijloacelor fixe - patrimoniul public al statului la data de ...09.2018; extras din H.G. nr. 1872/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor Funciare nr. 138/2004; extras O.U.G. nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare; Ordin nr. 227/31.03.2006 privind amplasarea şi dimensiunile zonelor de protecţie adiacente infrastructurii de îmbunătăţiri funciare, extras plan de situaţie.

Analizând cererile de rectificare susmenţionate nr. .... şi .... formulate de ANIF F.T.Î.F.P .,în data de ....12.2018, Comisia de soluţionare a cererilor de rectificare din cadrul O.C.P.I. P., a respins cererile de rectificare, prin procesele verbale de soluţionare nr.... şi ...., din data de ....12.2018 pentru următoarele motive:

 - în cazul cererii de rectificare nr. ...., O.C.P.I. P. decide respingerea acesteia întrucât canalul CS ..... nu se află amplasat în sectorul cadastral care face obiectul lucrării de înregistrare sistematică.

- în ceea ce priveşte cererea nr. ...., O.C.P.I. P. decide respingerea acesteia întrucât din analiza informaţiilor aflate în baza de date şi în arhiva, cu referire la sectorul cadastral ... rezultă că singurele evidenţe cadastrale care determină suprafaţa şi dimensiunile canalului CE 12 sunt planul cadastral al U.A.T. T. la scara 1:10000 şi planul parcelar al tarlalei 24 U.A.T. T., condiţii în care se constată că prestatorul a respectat suprafaţa şi amplasamentul imobilului conform evidenţelor cadastrale, iar cu privire la includerea suprafeţei aferente zonei de protecţie în suprafaţa aferentă canalului de desecare, se va avea în vedere că, deşi H.G. nr. 1872/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor Funciare nr. 138/2004, stabileşte regimul juridic al terenului aferent infrastructurii de îmbunătăţiri funciare, acest act normativ nu retroactivează. Planul parcelar al tarlalei 24 U.A.T. T. a fost realizat în anul 1982, anterior intrării în vigoare a H.G. nr. 1872/2005 şi a stat la baza emiterii titlurilor de proprietate şi a proceselor verbale de punere în posesie conform hotărârilor Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor P. referitor la terenurile agricole limitrofe canalelor de desecare, mare parte din aceste imobile intrând în circuitul civil, nefiind ataşat la cerere de rectificare nici un alt document sau act normativ anterior H.G. nr. 1872/2005, care să facă dovada dobândirii dreptului de proprietate publică asupra terenului aferent zonei de protecţie a canalului de desecare.

- în baza înscrisurilor depuse, ANIF F.T.Î.F.P a menţionat că pe sectorul cadastral nr.... al U.A.T. T......, există înscris imobilul canal CE ... identificat în registrul cadastral cu ID nr....., având lungimea L = 410 m şi suprafaţa de 2267 mp, solicitându-se înscrierea în documente şi Cartea Funciară cu suprafaţa de .... mp (cererea de rectificare nr. ......) conform reglementărilor legale în vigoare la această dată, respectiv Ordinul MADR nr. 227/2006, cu menţiunea ca imobilul canal CE ... este un canal de desecare care face parte din Amenajarea de desecare ............, cu nr. MF: 92295 şi nu din Amenajarea ..........., aşa cum eronat au scris reprezentanţii O.C.P.I. P., în procesul verbal de soluţionare nr. .../....12.2018, mai mult Lista de inventariere a mijloacelor fixe - patrimoniul public al statului este din data de ....09.2018 şi nu din data de 31.07.2017 cum eronat este scris în procesul de soluţionare menţionat. Pe de altă parte Comisia de soluţionare a cererilor de rectificare, considerăm că avea obligaţia să solicite subscrisei, până la pronunţarea unei decizii, dacă ANIF F.T.Î.F.P. deţine documente anterioare H.G. nr. 1872/2005, cu care să facă dovada dobândirii dreptului de administrare al acesteia în ceea ce priveşte infrastructura de îmbunătăţiri funciare din domeniul public al statului, din care face parte imobilul canal CE ..., aceasta mărginindu-se doar la respingerea cererii noastre de rectificare.

 Cu privire la sectorul cadastral nr. ... al U.A.T. T., ANIF F.T.Î.F.P a menţionat în cererea de rectificare nr. ..../...12.2018 că pe teren există imobilul canal CS 2.34 având lungimea L = 800 m, fără număr de identificare atribuit de O.C.P.I. P., solicitându-se înscrierea în documente şi Cartea Funciară cu suprafaţa de .... mp, conform reglementărilor legale în vigoare la această dată, respectiv Ordinul MADR nr. 227/2006. Mai mult, imobilul canal CS 2.34 este un canal de desecare care face parte din Amenajarea de desecare AHC ........., cu nr. MF : 92309 şi nu din Amenajarea ..........., aşa cum eronat au scris reprezentanţii O.C.P.I. P., în procesul verbal de soluţionare nr. ..../...12.2018, mai mult Lista de inventariere a mijloacelor fixe - patrimoniul public al statului este din data de ....09.2018 şi nu din data de ....07.2017 cum eronat este scris în procesul de soluţionare menţionat.  Şi în acest caz s-a respins cererea noastră de rectificare întrucât reprezentanţii O.C.P.I. P.au decis că imobilul canal CS ..... nu se află amplasat în sectorul cadastral care face obiectul lucrării de înregistrare sistematică.

Având în vedere că plângerea împotriva procesului verbal de rectificare este asimilată unei plângeri împotriva încheierii de carte funciară în conformitate cu art.14, alin.(4) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare, cu modificările şi completările ulterioare, instanţa de judecată nu are posibilitatea legală de a efectua verificări cu privire la temeinicia fondului pretenţiei (respectiv, stabilirea proprietarului(-lor) de drept al imobilelor canale menţionate, ci doar aspecte de ordin formal asupra valabilităţii actelor depuse de părţi, potrivit procedurii necontencioase prevăzute în Cartea a-III-a, art. 527 şi următoarele din Codul de procedură civilă, subscrisa va depune înscrisuri justificative în acest sens, în situaţia existentei acestora la momentul actual.

Iar, acţiunea în rectificare de carte funciară se întemeiază pe prevederile art. 907 şi urm. din Codul civil, respectiv citează:

ART. 907 Noţiune

(1)Când o înscriere făcută în cartea funciară nu corespunde cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea acesteia.

(2)Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau corectarea oricărei înscrieri inexacte efectuate în cartea funciară.

(3)Situaţia juridică reală trebuie să rezulte dintr-o recunoaştere făcută de titularul înscrierii a cărei rectificare se solicită, prin declaraţie dată în formă autentică notarială, ori dintr-o hotărâre judecătorească definitivă pronunţată împotriva acestuia, prin care s-a admis acţiunea de fond.

Acţiunea de fond poate fi, după caz, o acţiune în anulare, rezoluţiune, reducţiune sau orice altă acţiune întemeiată pe o cauză de ineficacitate a actului juridic."

Şi art. 33 din Legea nr. 7/1996  republicată, - Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare cu modificările şi completările ulterioare prevede că, citează: „ART. 33 înscrierile şi radierile efectuate în cărţile funciare nu pot fi rectificate decât pe baza hotărârii instanţei judecătoreşti definitive şi irevocabile sau pe cale amiabilă, în baza unei declaraţii date în formă autentică, de titularul tabular, respectiv de titular, în baza unei documentaţii cadastrale".

Atunci, în aceste condiţii legale, ANIF F.T.Î.F.P vă aduce la cunoştinţă că înscrierile făcute de O.C.P.I. P. în Opisul alfabetic al titularilor de drepturi reale de proprietate, al posesorilor şi al altor deţinători şi în registrul cadastral al imobilului aferent ID-ului nr. ... din sectorul cadastral nr. ...al U.A.T. T., nu corespunde cu documentaţia tehnică şi situaţia juridică a canalelor subscrisei aflate în sectorul cadastral menţionat ( imobilul canal CE ... este înregistrat în documentele tehnice afişate de O.C.P.I. cu suprafaţa de .... mp, faţă de suprafaţa solicitată de ANIF de .... mp), canal care se află în administrarea subscrisei şi-n patrimoniul public al acesteia, precum şi în proprietatea publică a statului, iar denumirea deţinătorului din Opisul alfabetic al titularilor drepturilor reale de proprietate, al posesorilor şi al altor deţinători este. în cazul nostru Statul român, fără a se trece şi titularul dreptului de administrare al ANIF. precum şi denumirea specifică a canalelor noastre, pe lângă denumirea existentă a O.C.P.I..

- în ceea ce priveşte sectorul cadastral nr..... al U.A.T. T., nici acesta nu corespunde cu documentaţia tehnică şi situaţia juridică a canalelor subscrisei aflate în sectorul cadastral menţionat (imobilul canal CS .... nu are număr de identificare atribuit de către O.C.P.I. P., acest imobil existând pe teren cu lungimea L = 800 m, solicitându-se suprafaţa acestuia de .... mp, conform reglementărilor în vigoare, la momentul prezentei).

Deoarece O.C.P.I. P. a respins cererile noastre de rectificare ale imobilelor aferente ID-urilor nr. ... şi lipsă ID din sectoarele cadastrale nr. .. şi 3...al U.A.T. T., precum şi de faptul că suprafeţele de teren revendicate de subscrisă se află în patrimoniul public al acesteia şi în proprietatea statului, ele nefăcând parte din circuitul civil şi neputând fi înstrăinate prin invocarea existenţei unor titluri de proprietate emise anterior legislaţiei specifice îmbunătăţirilor funciare în vigoare, în speţa noastră legislaţiei infrastructurii de îmbunătăţiri funciare care cuprinde canalele menţionate şi zona de protecţie adiacentă acestora ( H.G. nr. 686/1994, H.G. nr. 611/1997, Ordin nr. 227/2006 etc.), solicită instanţei de judecată să admită plângerea aşa cum a fost formulată, să rectifice prin corectarea înscrierilor inexacte efectuate în Cartea funciară procesele verbale de soluţionare nr. ... şi ...din data de ....12.2018, care conţin erori în ceea ce priveşte amenajarea complexă din care fac parte canalele noastre, iar denumirea deţinătorului dreptului de administrare din Opisul Alfabetic al titularilor drepturilor reale de proprietate al posesorilor şi al altor deţinători, este în opinia noastră incompletă fără menţionarea ANIF ca administrator, pe lângă statul român ca proprietar şi fără menţionarea denumirii specifice a canalelor administrate, pe lângă denumirea acestora de la O.C.P.I. P..

Zonele de protecţie ale canalelor conform HG 1872/2005, Art. 76. - (1) Suprafeţele de teren aferente infrastructurii de îmbunătăţiri funciare din domeniul public şi privat al statului se compun din suprafaţa ocupată efectiv de bunurile care alcătuiesc infrastructura şi din suprafaţa zonelor de protecţie ale acestei infrastructuri.

(2) Stabilirea zonelor de protecţie adiacente infrastructurii de îmbunătăţiri funciare se face prin ordin al ministrului, la propunerea Administraţiei, în funcţie de diversele tipuri şi grade de infrastructură, precum şi de amplasarea acestora în cadrul amenajărilor, (a se vedea Ordinul MADR nr. 227/2006);

Zona protecţie

-canale secundare ( CS ) - 2,0 m (stânga -dreapta) de la marginea canalului;

-canale principale ( CP ) - 2,0 m (stânga -dreapta) de la marginea canalului;

-canale irigaţii CV2 - 3,0 m (stânga -dreapta) de la marginea canalului.

Petenta a solicitat în dovedirea plângerii proba cu înscrisuri pe care le va depune până la primul termen de judecată.

În temeiul art. 223, alin. 3 Cod procedură civilă coroborat cu art. 411, alin. (1) pct. 2 Cod de procedură civilă, solicită judecarea cauzei şi în lipsa subscrisei.

Petenta şi-a întemeiat în drept cererea, pe dispoziţiile art. 31 alin. (4) şi urm. din Legea nr. 7/1996 republicată, - Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare cu modificările şi completările ulterioare, art. 907 şi urm. - Codul civil - Legea nr. 287/2009, Cartea a -III-a, art. 527 şi următoarele din Codul de procedură civilă - Legea nr. 134/2010,

În susţinerea cererii, petenta a anexat, în copie conform cu originalul, procesul verbal de soluţionare cerere de rectificare nr.216/19.12.2018.

Prin rezoluţia din data de 22.01.2019, completul căruia i-a fost repartizată cauza, a fixat

termen de judecată la data de 20.02.2019 în camera de consiliu cu citarea părţilor; s-a dispus comunicarea pârâtului cu copie de pe plângere şi de pe înscrisuri, cu menţiunea că întâmpinarea nu este obligatorie.

 La ...01.2019 s-a solicitat conform art.31 alin.4 din Legea 7/1996 OCPI Prahova, comunicarea dosarului copia cărţii funciare şi notarea plângerii în cartea funciară.

 La data de 07.02.2019 s-a depus la dosar de către petentă înscrisuri certificate conform cu originalul  pentru instanţă şi pentru pârât.

 La data de 19.02.2019 s-a primit la dosar documentaţia cu privire la cele două procese verbale de soluţionare a cererilor de rectificare, documentaţie transmisă de către OCPI P..

La termenul din data de 20.02.2019 s-a comunicat către pârâta UAT T...... un set de înscrisuri depuse de către petentă la data de 19.02.2019.

 Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine în fapt următoarele:

 Prin plângerea formulată, petenta a solicitat rectificarea prin corectarea înscrierilor inexacte efectuate în Cartea funciară a proceselor verbale de soluţionare nr. ... şi .... din data de ...12.2018, care conţin erori în ceea ce priveşte amenajarea complexă din care fac parte canalele noastre, iar denumirea deţinătorului dreptului de administrare din Opisul Alfabetic al titularilor drepturilor reale de proprietate al posesorilor şi al altor deţinători, este în opinia petentei incompletă, fără menţionarea ANIF ca administrator, pe lângă statul român ca proprietar şi fără menţionarea denumirii specifice a canalelor administrate, pe lângă denumirea acestora de la O.C.P.I. P..

Domeniul de aplicare al procedurii necontencioase judiciare este reglementat de dispoziţiile art.527 Cod pr. civilă, invocat ca temei de drept de către petentă, articol care prevede că ,,Cererile pentru soluţionarea cărora este nevoie de intervenţia instanţei, fără însă a se urmări stabilirea unui drept potrivnic faţă de o altă persoană, precum sunt cele privitoare la darea autorizaţiilor judecătoreşti sau la luarea unor măsuri legale de supraveghere, ocrotire ori asigurare, sunt supuse dispoziţiilor prezentei cărţi.”

Articolul 531 Cod pr. civilă prevede că ,,Dacă cererea, prin însuşi cuprinsul ei ori prin obiecţiile ridicate de persoanele citate sau care intervin, prezintă caracter contencios, instanţa o va respinge.”

Instanţa constată, din conţinutul plângerii formulate, conform căreia O.C.P.I. P. a respins cererile petentei de rectificare ale imobilelor aferente ID-urilor nr. ... şi lipsă ID din sectoarele cadastrale nr. ... şi .... al U.A.T. T., precum şi de susţinerile petentei, în sensul că suprafeţele de teren revendicate de petentă se află în patrimoniul public al acesteia şi în proprietatea statului, ele nefăcând parte din circuitul civil şi neputând fi înstrăinate prin invocarea existenţei unor titluri de proprietate emise anterior legislaţiei specifice îmbunătăţirilor funciare în vigoare, în speţă, legislaţiei infrastructurii de îmbunătăţiri funciare care cuprinde canalele menţionate şi zona de protecţie adiacentă acestora (H.G. nr. 686/1994, H.G. nr. 611/1997, Ordin nr. 227/2006 etc.), că prezenta plângere are caracter contencios, tocmai datorită susţinerilor petentei conform cărora suprafeţele de teren revendicate de către aceasta, se află în patrimoniul public al acesteia şi în proprietatea statului, ele nefăcând parte din circuitul civil şi neputând fi înstrăinate prin invocarea existenţei unor titluri de proprietate emise anterior legislaţiei infrastructurii de îmbunătăţiri funciare.

Totodată, instanţa reţine caracterul contencios al plângerii şi din conţinutul procesului verbal nr. .../...12.2018 aflat la fila .... dosar, prin care s-a respins cererea petentei, cu motivarea că, deşi Hotărârea Guvernului nr.187/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004 stabileşte regimul juridic al terenului aferent zonei de protecţie, în sensul că acest teren este inclus în terenul aferent infrastructurii de îmbunătăţiri funciare, acest act normativ nu retroactivează, iar planul parcelar al tarlalei ... UAT T. a fost realizat anterior intrării în vigoare a H.G. nr.1872/2005 şi a stat la baza emiterii titlurilor de proprietate şi a proceselor verbale de punere în posesie conform hotărârilor Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor P. cu privire la terenurile agricole limitrofe canalelor de desecare, mare parte din aceste imobile intrând în circuitul civil.

Conform art.907 Cod civil: ,,(1) Când o înscriere făcută în cartea funciară nu corespunde cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea acesteia.

(2) Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau corectarea oricărei înscrieri inexacte efectuate în cartea funciară.

(3) Situaţia juridică reală trebuie să rezulte dintr-o recunoaştere făcută de titularul înscrierii a cărei rectificare se solicită, prin declaraţie dată în formă autentică notarială, ori dintr-o hotărâre judecătorească definitivă pronunţată împotriva acestuia, prin care s-a admis acţiunea de fond. Acţiunea de fond poate fi, după caz, o acţiune în anulare, rezoluţiune, reducţiune sau orice altă acţiune întemeiată pe o cauză de ineficacitate a actului juridic.”

Potrivit art.33 din Legea nr.7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare, ,,(1) Înscrierile şi radierile efectuate în cărţile funciare nu pot fi rectificate decât pe baza hotărârii instanţei judecătoreşti definitive şi irevocabile sau pe cale amiabilă, în baza unei declaraţii date în formă autentică, de titularul tabular, respectiv de titular, în baza unei documentaţii cadastrale.

(2) Prevederile art. 31 se vor aplica în mod corespunzător.”

Conform art.34 din aceeaşi lege,

(1) În cazul în care o carte funciară urmează a fi întocmită ori completată prin înscrierea unui imobil care nu a fost cuprins în nicio altă carte funciară, precum şi în cazul în care o carte funciară a fost distrusă, pierdută ori a devenit nefolosibilă, în tot sau în parte, din diferite cauze, întocmirea, completarea şi reconstituirea, după caz, se fac de către registratorul de la biroul teritorial, la cerere sau din oficiu, cu acordul celor interesaţi, pe baza unei încheieri. În acest scop se folosesc toate înscrisurile şi documentaţiile tehnice existente, privitoare la imobilele în cauză, precum şi situaţia dreptului de proprietate.

(2) Încheierea poate fi atacată, după caz, în condiţiile art. 31 alin. (2).

Instanţa constată că acţiunea în rectificare tabulară, are, ca regulă, caracter subsidiar, fiind o acţiune accesorie, grefată pe o acţiune principală care constituie suportul său juridic, respectiv pe acţiunea care însoţeşte dreptul subiectiv lezat sau vătămat de înscrierea nevalabilă sau inexactă, precum acţiunea în anulare, în rezoluţiune, în reziliere etc. a actului juridic în temeiul căruia s-a efectuat înscrierea în cartea funciară.. Acţiunea în rectificarea cărţii funciare este inadmisibilă atunci când este fundamentată pe temeiul ineficacităţii actului juridic în baza căruia s-a făcut înscrierea în cartea funciară, iar partea reclamantă nu este în măsură să prezinte nici acordul părţilor şi nici o hotărâre judecătorească definitivă prin care să se dispună sau să se constate incidenţa cauzei de ineficacitate, dar nici nu a înţeles să învestească instanţa cu un capăt de cerere principal  având ca obiect această acţiune de fond.

În speţă, emiterea anterioară a unor titluri de proprietate cu privire la terenurile agricole limitrofe canalelor de desecare, mare parte din aceste imobile intrând în circuitul civil, precum şi lipsa unei dovezi anterioare emiterii acelor titluri, care să facă dovada dobândirii dreptului de proprietate publică asupra terenurilor aferent zonei de protecţie a canalului de desecare, face ca prezenta plângere să devină inadmisibilă în lipsa acordului proprietarilor acelor terenuri sau a unei hotărâri judecătoreşti ori a unui act juridic anterior în baza căruia să se efectueze rectificarea prin corectarea înscrierilor inexacte privind amenajarea complexă din care fac parte canalele petentei şi denumirea incompletă a deţinătorului dreptului de administrare din Opisul alfabetic al titularilor drepturilor reale de proprietate ale posesorilor şi al altor deţinători. Or, în condiţiile în care nici titlurile de proprietate şi nici planul parcelar nu au fost anulate şi nici măcar contestate, ele reprezintă înscrisuri a căror forţă probantă privind dimensiunile şi amplasarea terenurilor nu poate fi ignorată şi nici contrazisă de o situaţie, care nu este confirmată la rândul său de probe certe de aceeaşi forţă probantă cu cele menţionate anterior.

Având în vedere considerentele expuse, în temeiul art. 531 Cod procedură civilă, instanţa va respinge plângerea ca inadmisibilă.

Întocmit,

Judecător POSTELONICU ION