Contestatie la executare. comunicare acte de executare silită. termen de formulare a contestației

Sentinţă civilă .. din 01.01.2019


CONTESTATIE LA EXECUTARE. COMUNICARE ACTE DE EXECUTARE SILITĂ. TERMEN DE FORMULARE A CONTESTAȚIEI

Dosar nr. ....../2019

Pentru astăzi fiind amânată pronunțarea cauzei civile formulată de contestatorul A, în contradictoriu cu intimatul SERVICIUL PUBLIC DE IMPOZITE SI TAXE C..........., având ca obiect „contestație la executare - dos exec S.../....2018”.

Dezbaterile au avut loc în ședința din data de 12.04.2019, fiind consemnate în încheierea de ședință de la acea dată ce face parte integrantă din prezenta și când instanța, având nevoie de timp pentru a studia actele și lucrările dosarului și pentru a delibera, a amânat pronunțarea la data de 24.04.2019, când a hotărât următoarele:

INSTANȚA,

Deliberând asupra cauzei civile de față, constată următoarele:

Prin contestația la executare înregistrată la data de 23.01.2019 pe rolul Judecătoriei C...... sub nr. ....../2019 contestatorul A a chemat în judecată intimatul  SERVICIUL PUBLIC DE IMPOZITE ȘI TAXE C...... solicitând anularea actelor de executare  silită din dosarul nr. S.../....2018, dosar nr. A...../2007, A...../2009, A...../2010, A...../1/2012; A...../1/2014; A...../1/2016; restituirea sumelor executate silit și obligarea intimatului la plata cheltuielilor de judecată.

În motivare, contestatorul a arătat că a luat la cunoștință întâmplător de existența dosarului de executare silită, ce nu i – a fost comunicat prin poștă. A apreciat contestatorul că prezenta contestație este guvernată de prevederile Codului de procedură fiscală aplicabil la diferite momente în timp, iar organul de executare silită trebuia să efectueze aplicarea legii de procedură fiscală în timp în funcție de data emiterii actelor de executare silită.

Totodată, contestatorul a invocat excepția prescripției extinctive conform art. 215 Cod proc. fiscală, apreciind că intimatul execută creanțe din anii 2007, 2009, 2010, 2012 pentru care s-a împlinit termenul de prescripție.

În drept au fost invocate dispozițiile art. 260 Cod proc. fiscală.

În probațiune, contestatorul a depus adresă înființare poprire.

 Intimatul a formulat întâmpinare prin care a invocat excepția tardivității formulării contestației la executare. Totodată, a solicitat respingerea ca neîntemeiată a contestației la executare și a depus copia dosarul de executare precum și dovezile de comunicare a titlului executoriu.

Prin răspunsul la întâmpinare, contestatorul a arătat că actele de executare sunt nelegale pentru lipsa comunicării actelor administrative fiscale în baza cărora s+ au calculat debitele.

În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri.

Analizând actele și lucrările dosarului, instanța reține următoarele:

La data de ....2018 intimatul a emis pe numele contestatorului adresa de înființare a popririi pentru suma de 2424,5 lei reprezentând amenzi de circulație.

Potrivit dovezii de la fila 42 a dosarului cauzei, adresa de poprire a fost comunicată prin poștă debitorului- contestator la adresa din T..., I..., în data de 03.12.2018.

În drept, instanța reține că potrivit art. 47 alin. 2 și 3 din Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură fiscală, actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie se comunică contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului acestora, la domiciliul fiscal, direct, dacă se asigură primirea sub semnătură a actului administrativ fiscal, sau prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Actul administrativ fiscal emis în formă electronică se comunică prin mijloace electronice de transmitere la distanță ori de câte ori contribuabilul/plătitorul a optat pentru această modalitate de emitere și de comunicare

În plus, se reține că potrivit art. 220 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, în cazul în care debitorul nu își plătește de bunăvoie obligațiile fiscale datorate, organul fiscal competent, pentru stingerea acestora, procedează la acțiuni de executare silită, potrivit prezentului cod, cu excepția cazului în care există o cerere de restituire/rambursare în curs de soluționare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanța fiscală datorată de debitor.

Conform art. 226 din același act normativ, executarea silită a creanțelor fiscale se efectuează în temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor prezentului cod de către organul de executare silită competent potrivit art. 30.

(2)În titlul executoriu emis, potrivit legii, de organul de executare silită prevăzut la alin. (1) se înscriu creanțele fiscale, principale și accesorii, neachitate la scadență, stabilite și individualizate în titluri de creanță fiscală întocmite și comunicate în condițiile legii, precum și creanțele bugetare individualizate în alte înscrisuri care, potrivit legii, constituie titluri executorii. Niciun titlu executoriu nu se poate emite în absența unui titlu de creanță fiscală emis și comunicat în condițiile legii sau a unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.

Procedura fiscală stabilește că orice persoană interesată, care demonstrează că are un interes poate face contestație îndreptată împotriva măsurilor de executare silită, a oricărei modalități a executării silite, a fiecărui act de executare silită efectuat de organele de executare competente, a refuzului organului de executare silita de a îndeplini un act de executare în condițiile legii, dar si împotriva titlurilor executorii în condițiile dispozițiile art.  260- 261  Cod proc fiscală.

În drept, în conformitate cu art. 260 persoanele interesate pot face contestație împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare silită, precum și în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condițiile legii. (3)Contestația poate fi făcută și împotriva titlului executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, în cazul în care acest titlu nu este o hotărâre dată de o instanță judecătorească sau de alt organ jurisdicțional și dacă pentru contestarea lui nu există o altă procedură prevăzută de lege.

Contestația se poate face în termen de 15 zile, sub sancțiunea decăderii, de la data când:

a)contestatorul a luat cunoștință de executarea ori de actul de executare pe care le contestă, din comunicarea somației sau din altă înștiințare primită ori, în lipsa acestora, cu ocazia efectuării executării silite sau în alt mod;

b)contestatorul a luat cunoștință, potrivit lit. a), de refuzul organului de executare silită de a îndeplini un act de executare;

c)cel interesat a luat cunoștință, potrivit lit. a), de eliberarea sau distribuirea sumelor pe care le contestă.

 În ceea ce privește susținerile contestatorului  cu privire la necomunicarea titlurilor executorii, instanța reține următoarele:

Din înscrisurile depuse de către intimat reiese faptul că adresa de înființare a popririi a fost comunicată contestatorului cu respectarea prevederilor legale în materie, în data de 03.12.2018, la domiciliul contestatorului din T..., indicat și în cuprinsul prezentei contestații la executare.

Or, în prezenta cauză, contestatorul  a formulat contestație la executare în data de 23.01.2019, astfel încât, termenul de 15 zile în care contestatorul  putea formula în mod legal contestație la executare apare ca fiind împlinit încă din data de 19.12.2018.

În aceste condiții, se va admite excepția tardivității formulării contestației la executare invocată de intimat și se va respinge ca tardiv formulată contestația la executare formulată de contestatorul A în contradictoriu cu intimatul  SERVICIUL PUBLIC DE IMPOZITE ȘI TAXE C.......

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂȘTE

Admite excepția tardivității formulării contestației la executare  invocată de intimat.

Respinge ca tardiv formulată contestația la executare formulată de contestatorul A,  în contradictoriu cu intimatul  SERVICIUL PUBLIC DE IMPOZITE ȘI TAXE C......, cu sediul în C......, .......

Cu drept de apel ce se depune la Judecătoria C...... în termen de 10 zile  de la comunicare.

Pronunțată în ședință publică astăzi, 24.04.2019, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.

Președinte, Grefier,