Necitare moştenitor prezumtiv la dezbaterea succesiunii. Sancţiune. Principiul rolului activ al judecătorului. Calificarea exactă a acţiunii

Hotărâre 176 din 17.03.2020


Cuprins pe materii: Drept procesual civil. Principiile fundamentale ale procesului civil.

Index alfabetic: Calificarea exactă a acţiunii; Rolul judecătorului în aflarea adevărului.

Temei de drept: Codul de procedură civilă, art. 22 alin. 4; art. 178 alin. 1;Legea nr. 71/2011, art. 91; Decretul nr. 40/1953, art. 13; Decretul nr. 167/1958,art. 2;

Potrivit dispoziţiei înscrise în art. 13 din Decretul nr. 40/1953, ,,Notarul de stat, după ce a constatat că de pe urma persoanei decedate au rămas bunuri, cheamă înaintea sa pe toţi moştenitorii presupuși şi pe legatar."

Această prevedere legală instituie – printr-o normă juridică imperativă de ordine publică, ce ocroteşte un interes general – obligaţia notarului de a înştiinţa toate persoanele care au vocație generală la moștenirea persoanei decedate, a cărei succesiune se dezbate, iar nesocotirea acesteia este sancţionată cu nulitatea absolută.

Art. 22 alin. 4 din Codul de procedură civilă prevede că judecătorul dă sau restabilește calificarea juridică a actelor și faptelor deduse judecății, chiar dacă părțile le-au dat o altă denumire. În acest caz judecătorul este obligat să pună în discuția părților calificarea juridică exactă.

Astfel, numai după calificarea exactă a acţiunii – raportat la motivele de fapt ale cererii de chemare în judecată şi la scopul urmărit prin promovarea acţiunii şi nu după natura termenilor folosiţi de reclamant – instanţele puteau proceda la o soluţionare corectă a excepţiilor invocate în cauză şi, respectiv, la administrarea probelor în vederea stabilirii adevărului în cauza supusă judecății.

Curtea de Apel Iaşi, Secţia civilă, Decizia civilă nr. 176/17.03.2020