Succesiune

Decizie 30 din 05.03.2018


Decizia civilă nr.30/05.03.2018

Prin încheierea pronunţată la data de 20.06.2017 s-a dispus în baza art. 1551 C.pr.civ.,  suspendarea judecării cauzei privind pe reclamantul C.V., cu domiciliul procesual ales la B.V. în BACAU, şi pe pârâta A.A. cu domiciliul in Bacău, pârâtul C.G.C. cu domiciliul în Bacau, pârâtul C.A.G. cu domiciliul în Bacau, pârâtul C.D.V. cu domiciliul în Bacau, pârâtul C.F. cu domiciliul în Bacau, pârâtul A.D. cu domiciliul în Bacau, din culpa reclamantului.

 Pentru a pronunţa încheierea de mai sus prima instanţă a reţinut următoarele:

„Potrivit dispoziţiilor art. 1551 Cod proc civ când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina reclamantului, prin neîndeplinirea obligaţiilor stabilite în cursul judecăţii, potrivit legii, judecătorul poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligaţii nu au fost respectate.

Prin cererea de chemare în judecată reclamantul C.V. a solicitat ieşirea din indiviziune asupra averii succesorale rămasă de pe urma defunctului Cioancă Constantin. Reclamantul a stabilit cadrul procesual, indicând faptul că pârâţii C.G.C., C.A.G., C.D.V., C.F. sunt nepoţii de fiu a numitei C.E., cea de-a doua soţie a defunctului Cioancă Constantin şi li s-ar cuveni 2/8 din moştenire.

Prin încheierile de şedinţă din data de 15.03.2017, 11.04.2017, 16.05.2017, i s-au pus în vedere reclamantului să facă dovada calităţii procesual pasive a pârâţilor C.G.C., pârâtul C.A.G., pârâtul C.D.V., pârâtul C.F., sub sancţiunea suspendării cauzei, insă  reclamantul  nu şi-a îndeplinit aceasta sarcină.

Instanţa constată că reclamantul a stabilit cadrul procesual prin cererea de chemare în judecată şi nu a făcut ulterior dovada renunţării pârâţilor la succesiunea autoarei lor. A acceptat teza reclamantului privind lipsa calităţii procesuale pasive a acestor persoane ar echivala cu înlăturarea pârâţilor de la moştenire fără să se facă dovada că aceştia sunt străini de moştenire. Mai mult, reclamantul ar tinde să câştige un drept(o cotă succesorală mai mare) deşi din propria culpă calitatea procesuală pasivă a pârâţilor nu poate fi clarificată.

Cum neîndeplinirea a obligaţiilor stabilite de instanţă se datorează culpei părţii reclamante care nu s-a conformat dispoziţiilor instanţei,  împiedicând prin acesta desfăşurarea normală a procesului şi văzând dispoziţiile art 1551 cod proc civ.”

Împotriva  încheierii din  20.06.2017 pronunţată de  Judecătoria Bacău în dosarul nr. 14823/180/2011 a declarat recurs  reclamantul  C.V., solicitând admiterea recursului, desfiinţarea încheierii atacate şi trimiterea cauzei  la instanţa de fond. Recursul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bacău sub nr. 14823/180/2011/a2.

În motivarea recursului se arată că  instanţa de fond nu a observat că în conformitate cu dispoziţiile legii nr. 119/1996 (art. 11 şi următoarele), ale HG 64/2011( art. 27 şi următoarele), precum şi ale Legii nr. 667/2001(art. 8 şi următoarele), actele de stare civilă care puteau stabili cadrul procesual în această cauză nu pot fi obţinute de către reclamant, astfel încât în condiţiile art. 22 din Codul de procedură civilă instanţa putea emite adrese pentru a fi înaintate aceste acte pe care reclamantul, ca persoană fizică şi străină de aceste acte juridice, nu le poate procura. 

Intimaţii nu au depus întâmpinare la dosar.

Analizând actele şi lucrările dosarului Tribunalul reţine următoarele:

Obligaţia stabilită de prima instanţă în sarcina reclamantului prin încheierile de şedinţă din data de 15.03.2017, 11.04.2017, 16.05.2017, de a face dovada calităţii procesual pasive a pârâţilor C.G.C., pârâtul C.A.G., pârâtul C.D.V., pârâtul C.F. ,prin depunerea de acte de stare civilă,  nu poate fi îndeplinită de către acesta .

Potrivit dispoziţiilor art.  69 din Legea nr. 119/1996 La cererea scrisă a I.N.E.P., a serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, a instanţelor judecătoreşti, a parchetelor sau a poliţiei, se pot transmite extrase pentru uz oficial, însoţite de copii ale înscrisurilor care au stat la baza întocmirii actelor de stare civilă, iar pentru motive temeinice, la cererea serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor, a oficiilor de stare civilă din cadrul primăriilor unităţilor administrativ-teritoriale unde nu funcţionează serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor, a unităţilor din sistemul de ordine şi siguranţă publică din cadrul M.A.I., a instituţiilor responsabile cu asistenţa socială şi protecţia drepturilor copilului, precum şi a notarilor publici, se eliberează gratuit extrase pentru uz oficial de pe actele de stare civilă aflate în arhiva proprie.

În speţă reclamantul  nu poate obţine actele de stare civilă solicitate pentru pârâţii descendenţi ai lui C.G., astfel că suspendarea nu este oportună, instanţa în virtutea rolului activ, trebuia să solicite extrase pentru uzul organelor de stat din Registrul de stare civilă, fiind singura în măsură să solicite aceste înscrisuri.

Faţă de cele reţinute mai sus Tribunalul , având în vedere şi dispoziţiile art. 304 pct.9 Cod de procedură civilă, urmează să admită recursul, să modifică încheierea din 20.06.2017 în sensul că respinge cererea de suspendare a judecăţii şi va trimite cauza aceleiaşi instanţe pentru continuarea judecăţii.

Domenii speta