Litigiu de muncă

Decizie 358 din 12.05.2022


Salariaţii care sunt încadraţi potrivit prevederilor art. 11 Legea nr. 153/2017 reprezintă o excepţie de la prevederile comune ale acesteia, legiuitorul dând libertatea organelor administrative locale să stabilească salariile angajaţilor proprii şi a celor din instituţiile subordonate la nivelul pe care îl consideră necesar, în funcţie de bugetul pe care îl au, stabilind doar un anumit plafon.

Decizia civilă nr. 358 din 12.05.2022 a Curţii de Apel Galaţi

Prin sentinţa civilă nr. ..., Tribunalul Galaţi a respins cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul ..., în contradictoriu cu pârâții ..., ca nefondată.

Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond a avut în vedere următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi la data de ..., sub numărul ..., reclamantul ... a chemat în judecată pârâţii ..., solicitând obligarea acestora la modificarea prevederilor din Contractul individual de muncă încheiat între părţi şi înregistrat sub nr. 64/11.12.2017, în sensul că salariul de bază să fie stabilit în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare la data angajării pentru funcția de consilier personal al Primarului, precum şi obligarea unității angajatoare la plata diferenţelor salariale, care nu au fost acordate, ca urmare a încadrării necorespunzătoare în funcție şi din cauza neacordării gradației 5 - vechime in muncă pentru perioada 11.12.2017 (data angajării) şi data de 03.08.2018 (data reangajării şi întocmirii unui nou contract de muncă - urmare a revocării din funcție în condiții de nelegalitate).

În motivare, a arătat reclamantul că este încadrat la U.A.T. Primăria ..., jud. ... în funcția contractuala de execuție - consilier personal al Primarului ..., în baza dispoziției nr ... şi a contractului individual de muncă nr. ... pe o perioadă determinată de 30 luni (11.12.2017 - 20.06.2020) cu un salariu brut lunar de 2528 lei - gradația zero vechime în muncă.

În anul 2018, prin organigrama care cuprinde toate funcțiile angajaţilor din Primăria ..., aprobată de Consiliul Local ... la propunerea Primarului, funcția de consilier personal al Primarului a fost echivalată cu funcția de referent, fiind încadrat la un coeficient de multiplicare de 1,42, treapta profesională zero (pentru studii medii), criterii de încadrare mult inferioare prevederilor legale aferente acestei funcții existente la Cabinetul Primarului.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. 2 din Legea nr. 153/2017 referitoare la modul de salarizare a personalului bugetar, calculul salariului de bază - gradația zero ar trebui să se facă prin operațiunea de înmulțire a salariului minim pe economie în plată la data angajării cu coeficientul de multiplicare a funcției respective asimilate, care este prevăzut în anexele legii.

În atare situație nivelul salariului de bază - gradația zero - a reclamantului, conform încadrării propuse ar fi trebuit să fie: 1900 lei (însemnând salariul minim pe economie în plată, în vigoare în anul 2017) înmulţit cu 1,42 (coeficientul de multiplicare acordat) rezultă 2698 lei - salariul de bază gradația zero şi nu 2528 lei, cât i s-a acordat prin contractul individual de muncă nr. 64/11.12.2017. La acest nivel de salarizare (gradația zero) potrivit art. 10 alin. 2 din Legea nr.153/2017, ar fi trebuit să beneficieze (în funcție de vechimea în muncă - de peste 25 de ani) de gradația 5.

În fapt, susţine reclamantul, nu a beneficiat de această dispoziție legală, salariul fiind calculat la gradația zero, adică 2528 lei.

Analizând dispozițiile legale care se referă la funcția de consilier personal al Primarului (Legea nr. 153/2017, art. 7 lit. a) şi Nomenclatorul şi Ierarhia funcțiilor din administrația publică locală privind salarizarea personalului din Consiliile Locale şi Primării, litera b) - funcție de execuție pe trepte profesionale, pct. 5 (studii medii) şi a notei acesteia în care se precizează următoarele: „salariile de bază stabilite pentru funcționarii publici prevăzuți la gradul/treapta IA, potrivit nivelului studiilor (acestea fiind: referent, inspector, arhivar, referent - casier) se utilizează şi pentru salarizarea funcțiilor la Cabinetul Primarului comunei, orașului, municipiului, Președintelui Consiliului Județean, etc. Salariul de bază cuvenit tuturor acestor funcții fiind rezultate prin încadrarea la treapta profesională IA, coeficient de multiplicare 1,58 (studii medii), la care se adaugă gradația corespunzătoare vechimii în muncă (pentru subsemnatul, gradația corespunzătoare fiind 5).

Această încadrare a treptei profesionale şi a coeficientului de multiplicare este corespunzătoare funcționarului cu studii medii.

Cu toate acestea, arată că a fost încadrat cu un salariu de bază, gradația zero de 2528 lei - corespunzător coeficientului de multiplicare de 1,33, fără acordarea gradației 5 - vechime în muncă.

În susţinerea cererii de chemare în judecată a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

Legal citaţi, pârâţii nu au depus Întâmpinare.

Analizând şi coroborând actele şi lucrările dosarului, înscrisurile depuse, precum şi dispoziţiile legale incidente în cauză, instanţa a reţinut următoarele:

Reclamantul ... a chemat în judecată pârâţii ..., solicitând obligarea acestora la modificarea prevederilor din Contractul individual de muncă încheiat între părţi şi înregistrat sub nr ..., în sensul ca salariul de bază să fie stabilit în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare la data angajării pentru funcția de consilier personal al Primarului, precum şi obligarea unității angajatoare la plata diferenţelor salariale, care nu au fost acordate, ca urmare a încadrării necorespunzătoare în funcție şi din cauza neacordării gradației 5, vechime în muncă pentru perioada 11.12.2017 (data angajării) şi data de 03.08.2018 (data reangajării).

Instanţa va reţine aspectul conform căruia dispoziţiile art. 10 din Legea nr. 153/2017, reglementează modalitatea în care se acordă salariile de bază diferențiate pe funcții, grade/trepte și gradații, precum şi tranșele de vechime în muncă în funcție de care se acordă cele 5 gradații.

Se mai reţine că începând din 1 ianuarie 2011, cărţile de muncă au fost desfiinţate, astfel că evidenţa muncii se realizează doar electronic, prin intermediul registrului general de evidenţă a salariaţilor (Revisal), reglementat prin Hotărârea de Guvernului nr. 500/2011.

Odată cu desfiinţarea cărţii de muncă, vechimea în muncă poate fi dovedită doar cu adeverinţa de vechime eliberată de la locul de muncă.

Potrivit dispoziţiilor art. 10 din Legea nr. 153/2017 (1) Salariile de bază sunt diferențiate pe funcții, grade/trepte și gradații.

(2) Fiecărei funcții, fiecărui grad/treaptă profesională îi corespund 5 gradații, corespunzătoare tranșelor de vechime în muncă, cu excepția funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor de conducere pentru care gradația este inclusă în indemnizația lunară/salariul de bază prevăzut pentru aceste funcții în anexele nr. I-IX, precum și a personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

(3) Salariile de bază prevăzute în anexele nr. I-VIII pentru funcțiile de execuție sunt la gradația 0.

(4) Tranșele de vechime în muncă în funcție de care se acordă cele 5 gradații, precum și cotele procentuale corespunzătoare acestora, calculate la salariul de bază avut la data îndeplinirii condițiilor de trecere în gradație și incluse în acesta, sunt următoarele:

a) gradația 1 - de la 3 ani la 5 ani - și se determină prin majorarea salariului de bază prevăzut în anexele la prezenta lege cu cota procentuală de 7,5%, rezultând noul salariu de bază;

b) gradația 2 - de la 5 ani la 10 ani - și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 5%, rezultând noul salariu de bază;

c) gradația 3 - de la 10 ani la 15 ani - și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 5%, rezultând noul salariu de bază;

d) gradația 4 - de la 15 ani la 20 de ani - și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 2,5%, rezultând noul salariu de bază;

e) gradația 5 - peste 20 de ani - și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 2,5%, rezultând noul salariu de bază.(5) Gradația obținută se acordă cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au împlinit condițiile de acordare.

(6) Pentru personalul nou-încadrat, salariul de bază se determină prin aplicarea succesivă a majorărilor prevăzute la alin. (4), corespunzător gradației deținute.

(7) Pentru acordarea gradației corespunzătoare tranșei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral și perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.

Din înscrisurile depuse de către reclamant la dosarul cauzei, nu rezultă care este vechimea în muncă a acestuia, nefiind îndeplinită astfel condiţia esenţială care să poată conduce la concluzia că acesta ar avea peste 20 de ani de muncă, situaţie în care ar putea fi acordată gradaţia 5 prevăzută în art. 10 alin. 5 litera e) din Legea nr. 153/2017.

În atare situaţie, întrucât susţinerile reclamantului nu au fost probate, instanţa a respins cererea de chemare în judecată ca nefondată.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamantul ..., solicitând admiterea apelului și în rejudecare, admiterea acţiunii cum a fost formulată.

În esență, apelantul a arătat că, în anul  2018, prin organigrama care cuprinde toate funcţiile angajaţilor din Primăria comunei ..., jud. ..., aprobată de Consiliul Local ... la propunerea primarului, funcţia de consilier personal al primarului a fost echivalată cu funcţia de referent, acordându-i-se un coeficient de multiplicare 1,42, fiind încadrat la treapta profesională zero (pentru studii medii), criterii de încadrare mult inferioare prevederilor legale aferente acestei funcţii existente la Cabinetul Primarului.

A menţionat că trebuia să beneficieze de un coeficient de multiplicare de 1,58 şi de gradaţia 5, având în vedere vechimea sa de peste 25 de ani în muncă, potrivit art. 10 din Legea nr. 153/2017.

A arătat că ar fi putut oricând să facă dovada vechimii în muncă, dacă instanţa îi solicita acest aspect. 

În drept, apelul nu a cuprins alte texte legale în afara celor menţionate în cuprinsul acesteia.

Intimata nu a formulat întâmpinare. 

Conform art.476 alin.1 și 2 Cod proc.civ., apelul exercitat în termen provoacă o nouă judecată asupra fondului, instanţa de apel statuând atât în fapt, cât şi în drept. De asemenea, potrivit art.479 alin.1 Cod proc.civ., instanţa de apel va verifica, în limitele cererii de apel, stabilirea situaţiei de fapt şi aplicarea legii de către prima instanţă.

În aplicarea acestor dispoziții legale, Curtea constată că apelul nu este fondat, motiv pentru care urmează a fi respins, însă pentru următoarele considerente:

Curtea reține că, prin acțiunea formulată, reclamantul a solicitat ca salariul de bază să îi fie calculat prin luarea în calcul a unui coeficient de multiplicare de 1,58, precum şi a gradaţiei 5, corespunzătoare vechimii sale în muncă şi obligarea pârâtei la plata diferenţelor de drepturi salariale pentru perioada 11.12.2017-03.08.2018.

Analizând situația reclamantului, rezultată din actele depuse la dosar, respectiv Dispoziția nr. ... şi contractul individual de muncă nr. ..., prin prisma dispozițiilor Legii nr. 153/2017, Curtea reține că acesta este angajat în funcția de consilier personal al primarului în cadrul aparatului de specialitate al Primarului com. ..., județul ...

În ceea ce privește salarizarea, reclamantului îi sunt aplicabile prevederile art. 11 din Legea nr. 153/2017.

În drept, potrivit art. 11 din Legea nr. 153/2017:

(1) Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale, din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.

(2) Nomenclatorul funcţiilor necesare desfăşurării activităţilor specifice fiecărei instituţii sau autorităţi a administraţiei publice locale, precum şi ierarhia funcţiilor sunt prevăzute în Anexa nr. VIII cap. I lit. A pct. III şi cap. II lit. A pct. IV.

(3) Stabilirea salariilor lunare potrivit alin. (1) se realizează de către ordonatorul de credite, cu respectarea prevederilor art. 25.

(4) Nivelul veniturilor salariale se stabileşte, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (3), fără a depăşi nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar sau, după caz, a indemnizaţiei lunare a vicepreşedintelui consiliului judeţean, sau, după caz, a viceprimarului municipiului Bucureşti, corespunzător nivelului de organizare: comună, oraş, municipiu, sectoarele municipiului Bucureşti, primăria generală a municipiului Bucureşti, exclusiv majorările prevăzute la art. 16 alin. (2), cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli.

(5) Angajarea, promovarea, avansarea în gradaţie a personalului prevăzut la alin. (1) se fac cu respectarea prevederilor prezentei legi, precum şi a celorlalte reglementări specifice funcţionarilor publici şi personalului contractual.

Curtea constată că acest articol din lege face trimitere la funcțiile prevăzute în anexa nr. VIII cap. I lit. A pct. III şi cap. II lit. A pct. IV, pentru care legiuitorul nu a stabilit un nivel salarial aferent anului 2022, ci a lăsat stabilirea salariului de bază, precum și orice modificări ulterioare ale acestuia în sarcina organelor locale (în cazul de față Consiliul Local), cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli.

În cauză, reclamantul a fost încadrat conform art.11 din Legea nr.153/2017 şi nu s-a făcut dovada că hotărârile consiliului local ar fi fost contestate de reclamant în ceea ce privește încadrarea în prevederile legii de salarizare.

Interpretând dispozițiile menționate, Curtea reține că salariații care sunt încadrați potrivit prevederilor art. 11 din Legea nr. 153/2017 reprezintă o excepție de la prevederile comune ale acesteia, legiuitorul dând libertatea organelor administrative locale să stabilească salariile angajaților proprii și a celor din instituțiile subordonate la nivelul pe care îl consideră necesar, în funcție de bugetul pe care îl au, stabilind doar un anumit plafon.

În cauză, între părţi s-a încheiat contractul de muncă nr. ..., în care a fost stabilit un salariu de bază lunar brut în cuantum de 2528 lei, în conformitate cu Anexa 2 a HCL nr. 15/31.07.2017, aferent funcţiei de referent III.

Ulterior, prin anexa la HCL nr. 3/31.01.2018, s-a stabilit pentru reclamant un salariu de bază lunar brut în cuantum de 3359 lei, aferent funcţei de consilier personal.

Astfel, fiind încadrat potrivit dispoziţiilor Anexei VIII Cap. II lit. A pct. IV  lit. b din Legea nr. 153/2017, ca referent 1A, salariului apelantului nu i se aplică grila de salarizare şi coeficienţii prevăzuţi pentru alţi funcţionari publici.  Astfel, în privinţa sa, Anexa VIII a legii are aplicabilitate doar în ceea ce priveşte nomenclatorul şi ierarhizarea de funcţii, nu şi în ceea ce priveşte salariul de bază, care e lăsat la aprecierea consiliului local.  Mai mult decât atât, după cum se poate observa din analiza tabelului ce cuprinde funcţia reclamantului, acesta nu conţine rubrica salariului de bază şi a coeficientului. 

În ceea ce priveşte solicitarea privind aplicarea gradaţiei 5 corespunzătoare unei vechimi în muncă de peste 25 de ani, Curtea constată că apelantul a invocat ca temei de drept dispoziţiile art.10 din Legea nr. 153/2017, potrivit cărora:

(1) Salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade/trepte şi gradaţii.

(2) Fiecărei funcţii, fiecărui grad/treaptă profesională îi corespund 5 gradaţii, corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă, cu excepţia funcţiilor de demnitate publică şi funcţiilor de conducere pentru care gradaţia este inclusă în indemnizaţia lunară/salariul de bază prevăzut pentru aceste funcţii în anexele nr. I - IX, precum şi a personalului militar, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare.

(3) Salariile de bază prevăzute în anexele nr. I - VIII pentru funcţiile de execuţie sunt la gradaţia 0.

(4) Tranşele de vechime în muncă în funcţie de care se acordă cele 5 gradaţii, precum şi cotele procentuale corespunzătoare acestora, calculate la salariul de bază avut la data îndeplinirii condiţiilor de trecere în gradaţie şi incluse în acesta, sunt următoarele:

... e) gradaţia 5 - peste 20 de ani - şi se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 2,5%, rezultând noul salariu de bază.

(5) Gradaţia obţinută se acordă cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au împlinit condiţiile de acordare.

(6) Pentru personalul nou-încadrat, salariul de bază se determină prin aplicarea succesivă a majorărilor prevăzute la alin. (4), corespunzător gradaţiei deţinute.

 (7) Pentru acordarea gradaţiei corespunzătoare tranşei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.

Curtea reţine că dispoziţiile legale citate fac trimitere la salariul de bază prevăzut în anexele nr. I - VIII pentru funcţiile de execuţie, care este stabilit prin raportare la gradaţia 0. Însă, în cazul apelantului, astfel cum am arătat mai sus, salariul de bază nu este stabilit în anexa la lege, ci de consiliul local şi menţionat în contractul de muncă. În acest sens este şi nota menţionată înainte de tabelul cuprins în Anexa VIII Cap. II lit. A pct. IV  lit. b din Legea nr. 153/2017, care specifică faptul că  salariile de bază prevăzute la gradul I şi gradul II cuprind sporul de vechime în muncă la nivel maxim, prin urmare acesta nu trebuie acordat în plus la salariu.

În plus, Curtea constată că, prin anexele la hotărârile de consiliu local depuse la dosarul cauzei, salariul e stabilit diferenţiat în funcţie de gradaţia avută, iar reclamantului i-a fost stabilit şi plătit salariul în funcţie de gradaţia 5, astfel cum solicită acesta.

În consecinţă, în baza art. 480 C.proc. Civ., Curtea va respinge apelul ca nefondat.