Plata creanței principale reprezentând facturi neachitate

Sentinţă civilă 474 din 29.07.2020


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei T  B  sub nr. -...../2019, la data de 30.12.2019, reclamanta SC P  D  SRL a chemat în judecată pe pârâta Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație B , solicitând instanţei ca  prin hotărârea  ce o va pronunţa să fie obligată  pârâta la plata creanței principale în sumă totală de 13212 lei reprezentând facturile nr. 18 și 20 din 2019  neachitate.

A mai solicitat obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Ȋn motivarea cererii, reclamanta a învederat următoarele:

La data de 23.03.2018, între reclamantă în calitate de creditoare prestator-vânzător și pârâta în calitate de debitor beneficiar, un contract de distribuție exclusivă în care și-au asumat drepturi și obligații în mod reciproc, concretizat prin emiterea și acceptarea de comenzi, procese-verbale de predare și prestarea serviciilor de către reclamantă.

Debitoarea a acceptat condițiile de livrare și de plată conform comenzii semnată și ștampilată , raportul dintre părți îndeplinind exigențele Deciziei 2000/35/CE a Parlamentului și a Consiliului Uniunii Europene privind contractul în formă simplificată.

În baza contractului reclamanta și-a îndeplinit întru totul obligațiile asumate, prestând serviciile  solicitate, la standardele calitative solicitate, relațiile contractuale derulându-se pe parcursului anului 2018 – 2019, în bune condiții; pârâta a comandat serviciile menționate în facturi dar nu a achitat aceste servicii de care a beneficiat.

A precizat că pârâta datorează și penalități de întârziere întrucât nu a achitat facturile la termen.

Cererea nu a fost motivată în drept.

În dovedirea acțiunii, a  solicitat proba cu înscrisuri.

Dovada achitării taxei de timbru în sumă de 765,90 lei a fost atașată la dosar  .

Pârâta a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acțiunii.

În motivarea întâmpinării, pârâta a arătat că în baza contractului care a fost scadent în luna martie a anului 2019, doar la comanda fermă a pârâtei, reclamanta avea obligația întreprinderii vreunei acțiuni ce făcea obiectul contractului ori în lipsa comenzii ferme, așa cum prevede contractul, orice altă acțiune este redundantă, vis-a-vis de efectele acestuia.

În drept, și-a întemeiat întâmpinarea pe dispozițiile Codului civil și ale Codului de procedură civilă.

În dovedirea susținerilor a solicitat proba cu înscrisuri.

Analizând actele și lucrările dosarului, instanța constată următoarele:

Între părți s-a încheiat la data de 23.03.2018 contractul de distribuție exclusivă prin care pârâta - în calitate de vânzător s-a obligat să producă produsele prevăzute în anexa  nr. 1 a contractului și să aprovizioneze pe reclamantă – în calitate de distribuitor, în mod continuu, pe toată durata contractului, în baza unei comenzi ferme. Durata contractului a fost stabilită de părți la 12 luni, începând cu data semnării.

Reclamanta a emis la data de 06.08.2019 factura fiscală nr. 18 pentru suma de 12.802 lei din care 9500 lei plus TVA 1805 lei reprezintă chirie depozitare cutii „Vinul Generalului” pentru perioada 01.10.2018 – 31.07.2019 iar suma de 1497,2 lei reprezintă  penalități de întârziere.

Ulterior a emis factura nr. 20 pentru suma de 1130,50 lei reprezentând chirie depozitare cutii „Vinul Generalului” pentru luna august 2019.

Prin adresa nr. 1748/28.08.2019, pârâta a transmis refuzul de a înregistra și achita factura fiscală nr. 18/06.08.2019 precizând că nu a solicitat depozitarea cutiilor care au fost predate cu scopul de a fi folosite ca ambalaj pentru sticlele de vin ce trebuiau distribuite pe piață de către SC P  D  SRL .

Conform procesului verbal nr. 103/05.09.2019 încheiat între SC P D SRL, SC U  ART M SRL și pârâtă, cantitatea de 1750 bucăți cutii tipărite „Vinul Generalului” reprezentând restul de cutii încredințate reclamantei în vederea ambalării vinului spre vânzare a fost predată pârâtei.

Întrucât din materialul probator administrat în cauză nu rezultă că pârâta s-a obligat la plata vreunei taxe pentru depozitarea cutiilor destinate ambalării sticlelor de vin neexistând la dosar un contract în acest sens, iar facturile fiscale nu au fost acceptate la plată, instanța va respinge acțiunea ca nefondată.