Refuz sau sustragere de la recoltarea de mostre biologice - condamnare cu suspendare executării pedepsei

Sentinţă penală 64 din 17.05.2022


Prin rechizitoriul nr. X/P/2020 din data de 11 februarie 2022 al Parchetului de pe lângă Judecătoria F.  a fost trimis în judecată în stare de libertate, inculpatul S.N.  pentru infracţiunea de "refuz sau sustragere de la recoltarea de mostre bilogice ", prevăzută de art. 337 din  Codul penal.

În actul de sesizare s-a reţinut că, în fapt la data  de 05.07.2020, ora 21:20,  inculpatul S. N. a condus  tractorul agricol marca Fiat pe drumurile publice de pe raza comunei B.având o concentraţie de 1.06 mg/l alcool în aerul expirat,  motiv pentru care a fost condus la Spitalul oraşului F. în vederea prelevării de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, unde a refuzat însă prelevarea acestora.

S-a reţinut că, din cuprinsul procesului verbal de constatare a infracţiunii rezultă că la data de 05.07.2020, ora 21:20,  organele de poliţie din cadrul Secţiei 15- Poliţie Rurală F. au fost sesizate prin apelul de urgenţă 112 de către martorul B. G. D. cu privire la faptul că pe strada din spatele blocului circulă un tractor  condus de către inculpatul S.N., care se afla sub influenţa alcoolului.

Având în vedere aspectele sesizate, organele de poliţie s-au deplasat la faţa locului, respectiv pe aleea de acces din spatele blocului C3 ce face legătura cu strada Primarului, unde l-au găsit pe martorul apelant, precum şi pe inculpatul S. N., care a relatat verbal organelor de poliţie că în cursul zilei de 05.07.2021, după ce a condus tractorul marca Fiat pe drumurile publice de pe raza localităţii B., l-a parcat în parcarea din spatele blocului, însă văzând că blocase calea de acces a celorlalte autoturisme, în jurul orei 21:20 a urcat din nou la volanul vehiculului, iar în timp ce efectua manevra de mers înapoi a fost surprins şi filmat cu telefonul mobil de către martorul B. D., care i-a reproşat faptul că se afla sub influenţa alcoolului.

La solicitarea documentelor personale şi ale autoturismului, inculpatul S. N. a declarat verbal organelor de poliţie că nu  are asupra sa  documentele tractorului şi că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, în urma verificării inculpatului în baza de date a Poliţiei rezultând că acesta figurează cu permisul de conducere reţinut.

Inculpatul S. N. a fost condus la sediul Poliţiei oraşului F., unde a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o acloolemie de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat,  motiv pentru care a fost condus la Spitalul oraşului F. în vederea prelevării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei, însă, în prezenţa medicului de gardă R.A. a refuzat  prelevarea acestora.

În cauză a fost audiat martorul ocular B.  G. D. din depoziţia căruia rezultă că la data de 05.07.2020, în jurul orei 21:00, în timp se afla pe strada Primarului din  localitatea B. l-a observat pe inculpatul S.N. care conducea un tractor agricol pe stradă, după care a efectuat un viraj la stânga pentru a intra pe aleea de acces din spatele blocului C2. În momentul în care a coborât din tractor, inculpatul nu îşi putea ţine echilibrul, fiind sub influenţa alcoolului, ceea ce l-a determinat pe martor să apeleze serviciul de urgenţă 112.

Fiind audiat pe parcursul urmăririi penale, inculpatul S. N. a declarat că la data de 05.07.2020, în jurul orei 21:20, a condus tractorul agricol marca Fiat aproximativ 2 km  de la locuinţa sa până la locuinţa fiului său după ce, în prealabil, a consumat ţuică, iar când a ajuns în parcarea din spatele blocului în care locuieşte fiul său, văzând că blocase accesul celorlalte autoturisme în spaţiul destinat parcării a mutat tractorul în alt loc, fiind oprit de către organele de poliţie.  Inculpatul a mai arătat că a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge întrucât îi este frică de ace şi ca nu cumva ca în urma recoltării de sânge să se contamineze cu virusul Sars Cov 2.

Date cu privire la desfăşurarea urmăririi penale:

Prin ordonanţa organului de cercetare penală din data de 09.07.2020 s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat,  conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art. 334 alin. 1, art. 335 alin. 2 şi art. 337 Cod penal.

Prin ordonanţa organului de cercetare penală din data de 22.06.2021, confirmată prin ordonanţa procurorului din data de 24.06.2021,  s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de S.N. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice” prev. de  art. 337 Cod penal.

Prin ordonanţa procurorului din data de 30.08.2021 s-a pus în mişcare  acţiunea penală împotriva inculpatului S. N.  pentru săvârşirea infracţiunii de "refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, prev. de art.337 Cod penal .

Inculpatului i-au fost aduse la cunoştinţă drepturile şi obligaţiile prevăzute de art. 108 şi art. 83/art. 83, art. 108, art. 209, alin. (17) şi art. 210, alin. (1) şi (2) din C. proc. pen., încheindu-se în acest sens procesele verbale din data de 23.08.2021 şi 03.09.2021.

 Procurorul şi-a întemeiat acuzaţia pe următoarele mijloacele de probă mijloacele de probă aflate la dosarul cauzei, după cum urmează: proces verbal de constatare a infracţiunii proces-verbal refuz recoltare probe biologice de sânge; declaraţie martor B. G. D.; declaraţii suspect/inculpat;  protocol etilotest; comunicare Primăria Comunei B..

Prin acelaşi rechizitoriu, s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect infracţiunile de punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat şi  conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 334 alin.1 Cod penal şi art. 335 alin.2 Cod penal.

În procedura de cameră preliminară:

Prin încheierea din 16.03.2022, în temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. X/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria F., fiind respectate dispoziţiile art. 328 Cod procedură penală, art. 114-123 Cod procedură penală; în dosarul de cercetare penală numărul X/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria F., a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de cercetare penală.

S-a dispus începerea judecăţii în cauza penală nr. 270/230/2021  privind pe inculpatul S.N. După rămânerea definitivă a acestei încheieri, a fost stabilit primul termen de judecată la data de 28.04.2022.

Judecata pe fond:

Pe parcursul judecăţii, în conformitate cu dispoziţiile art. 17 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, la solicitarea instanţei s-a înaintat la dosar fişa de cazier judiciar a inculpatului  S. N., eliberată de I.P.J. Dolj (fila nr. 11 din dosar).

La termenul de judecată din data de 28 aprilie 2022, inculpatul S.N. personal, a învederat că înţelege să solicite judecarea cauzei potrivit procedurii simplificate prevăzute de art. 374 – 375 din C. proc. pen., doar pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care şi le însuşeşte şi nu le contestă, declarând că, recunoaşte în totalitate faptele astfel cum au fost reţinute în actul de sesizare a instanţei, dorind ca, la individualizarea judiciară a pedepsei, în cazul în care va fi găsit vinovat, să beneficieze de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsă, fiind totodată de acord şi cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii declaraţia inculpatului fiind consemnată şi, după citire şi semnare, ataşată la dosarul cauzei -  f. nr. 13. 

Analizând ansamblul materialului probator administrat în cauză, instanţa constată şi reţine următoarele:

În fapt la data  de 05.07.2020, ora 21:20,  inculpatul S. N. a condus  tractorul agricol marca Fiat pe drumurile publice de pe raza comunei B. având o concentraţie de 1.06 mg/l alcool în aerul expirat,  motiv pentru care a fost condus la Spitalul oraşului F. în vederea prelevării de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, unde a refuzat însă prelevarea acestora.

În drept, fapta inculpatului care la data de 05.07.2020 a refuzat prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei întruneşte cumulativ elementele constitutive ale infracţiunii de "refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice" prev. şi ped. de art. 337 alin. 1 Cod penal.

Analizând latura obiectivă a infracţiunii prevăzute de art. 337 Cod penal, instanţa reţine că elementul material a constat în acţiunea inculpatului de a refuza prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Legătura de cauzalitate dintre fapta săvârşită de inculpat şi urmarea periculoasă produsă este evidentă, aceasta rezultând din însăşi materialitatea faptei.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a acţionat cu vinovăţie în modalitatea intenţiei directe, conform dispoziţiilor art. 16 alin. (3) lit. a) Cod penal, deoarece, din modul concret de realizare a faptei reţinute rezultă că inculpatul a prevăzut rezultatul socialmente periculos al faptei sale şi a urmărit producerea lui prin săvârşirea acesteia.

Din probatoriul administrat în cauză în faza de urmărire penală, care se coroborează cu declaraţia de recunoaştere dată de inculpat la termenul de judecată din 28.04.2022– f. nr. 13 dosar, rezultă dincolo de orice bănuială rezonabilă că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat cu vinovăţia prevăzută de lege.

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. art. 74 C. pen., respectiv împrejurările si modul de comitere a infracţiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii si scopul urmărit, natura si frecventa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii si in cursul procesului penal si nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.

Astfel, pe de o parte, instanţa va avea in vedere gradul ridicat de pericol social al faptei concretizat in valoarea socială care a fost vătămată - siguranţa circulaţiei rutiere pe drumurile publice, dar si circumstanţele personale ale inculpatului,  care a dat dovada de sinceritate si colaborare cu organele judiciare.

 Se va ţine seama de faptul ca  inculpatul a manifestat o atitudine sinceră, recunoscând comiterea faptei si împrejurările in care aceasta s-a produs, recunoscând fapta  astfel cum a fost săvârşită şi în faţa instanţei de judecată, contribuind astfel in mod nemijlocit la soluţionarea justa si cu celeritate a cauzei si la aflarea adevărului, cu respectarea exigentelor impuse de art. 6 din C.E.D.O, aspecte de natura a genera aplicarea unei pedepse al cărei cuantum va fi orientat spre minimul special prevăzut de lege, in măsura sa asigure scopul educativ al pedepselor.

Având in vedere ca prin declaraţia dată în faţa instanţei, inculpatul a declarat ca este de acord sa beneficieze de dispoziţiile art. 396 alin. 10 C.pr.pen. arătând ca recunoaşte săvârşirea faptei reţinute in actul de sesizare a instanţei, solicitând ca judecata sa se facă in baza probelor administrate in faza de urmărire penala, fără a solicita administrarea de probe noi, instanţa  va da deplina eficienta  acestor dispoziţii, si va acorda  beneficiul reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege.

Având in vedere reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege, pedeapsa cu închisoarea de la 1 an la 5 ani stabilita de lege pentru săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice prev. de art. 337 din Codul penal se va reduce la o pedeapsa cu închisoarea intre 8 luni si 4 ani si 4 luni.

La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa, având în vedere circumstanţele reale ale faptei şi circumstanţele personale ale inculpatului, cu precădere atitudinea procesuală sinceră avută de acesta pe parcursul procesului penal, se va orienta spre minimul special  prevăzut de lege pentru fapta pentru care a fost trimis în judecată inculpatul, diminuat cu 1/3 urmare a poziţiei procesuale a inculpatului şi a incidenţei dispoziţiilor art. 396 alin. 10 din C.Proc.pen., însă cu luarea în considerare a faptului că inculpatul a mai suferit o condamnare pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, chiar dacă aceasta nu atrage starea de recidivă, sens în care va stabili pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice prev. de art. 337 din Codul penal.

Cu privire la individualizarea judiciara a executării pedepsei, instanţa retine incidenta în cauză a dispoziţiilor art. 91 din Codul penal, conform cărora se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani; b)infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare; c)infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;  d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Considerând ca in cauza sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de art. 91 C. pen., respectiv pedeapsa stabilita prin prezenta sentinţa fiind mai mica de 3 ani închisoare, lipsa antecedentelor penale, acordul manifestat de inculpat de a presta munca neremunerata in folosul comunităţii si convingerea instanţei ca scopul pedepsei poate fi atins si fără executarea de către inculpat a pedepsei aplicate - convingere fundamentata pe circumstanţele personale ale inculpatului, constând in integrarea sa pe deplin in societate - instanţa, va dispune suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, conform art. 92 C. pen. care va curge de la data rămânerii definitive hotărârii.

În baza art. 93 alin. 1 Cod penal, va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul D., la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, va impune condamnatului să execute următoarea obligaţie: să frecventeze un program de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune sau derulate în colaborare cu servicii din comunitate.

Ţinând cont de dispoziţiile art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei B.sau în cadrul Şcolii Gimnaziale "I. G." B., pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

În baza art. 91 alin. 4 C. pen., atrage atenţia inculpatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.

Având în vedere soluţia de condamnare dispusă, precum şi cuantumul cheltuielilor avansate de stat pe parcursul urmăririi penale şi al judecăţii, îl va obliga pe inculpat la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (din care suma de 200 lei reprezintă cheltuieli efectuate în timpul urmăririi penale).