Fond funciar

Sentinţă civilă 355 din 02.02.2021


Data publicare portal: 29.09.2021

Prin Sentinta civila nr. …. din data de … pronuntata de Judecatoria …. s-a respins cererea de chemare în judecată formulată  de către reclamantă ... (Cnp ...), cu domiciliul în ..., în contradictoriu cu pârâţii Comisia Locală ... pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, reprezentată legal prin Primar, cu sediul în ..., Comisia Judeţenă ... pentru aplicarea legilor fondului funciar, cu sediul în ... şi ... (Cnp ...), cu domiciliul în ..., ca neîntemeiată.

Respinge cererea pârâtului ... privind obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată.

Pentru a se pronunţa astfel Judecătoria a reţinut următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei ..., la data de ... cu nr. ... reclamanta ...în contradictoriu cu pârâții ..., Comisia locală ... pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor şi Comisia Judeţeană ... pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se constate nulitatea absolută a titlului de proprietate nr. ... eliberat la data de ... pe numele ... şi ..., moştenitori ai autorului ..., în sensul radierii pârâtului de pe titlu de proprietate.

În motivarea cererii reclamanta a arătat că autoarea ... a decedat la data de ... şi este singura fiică a acesteia, respectiv singura moştenitoare la decesul acesteia.

Pârâtul ... a fost frate cu mama sa ..., iar la data de ... s-a eliberat pe numele acestora, TP ... pentru suprafaţa de teren de ... ha, în localitatea ... jud ..., intravilan şi extravilan, pe numele autorului ....

La decesul părinţilor săi, pârâtul a renunţat expres la dreptul de a moşteni de pe urma acestora astfel:

- prin declaraţia notarială autentificată nr. ... la data de ... pârâtul ... şi-a manifestat prin act autentic dreptul de renunţare expresă la bunurile ce fac parte din moştenirea tatălui său ....

- prin declaraţia notarială autentificată nr. ... la data de ... pârâtul ... şi-a manifestat prin act autentic dreptul de renunţare expresă la bunurile ce fac parte din moştenirea mamei sale ...;

Faţă de dispoziţiile art.685 şi urm. vechiul cod civil - privind acceptarea succesiunii şi ale art. 696 şi urm. vechiul cod civil, privind renunţarea la succesiune, de practica judiciară în materie, de dispoziţiile Legii nr.18/1991 privind fondul funciar modificată şi completată (art. 27 şi 55 ), potrivit cărora în situaţia neacceptării moştenirii în perioada anilor 1962-1990 de către moştenitorii persoanelor care au introdus teren în CAP motivat de faptul că, terenul nu se afla în circuitul civil, respectivii moştenitori sunt repuşi de drept în termenul de acceptare a moştenirii; având în vedere şi practica judecătorească, respectiv Decizia nr. XI din 5-02-2007 a ICCJ în acest domeniu prevede că, această repunere în termen operează doar în cazul persoanelor care nu şi-au manifestat voinţa cu privire la acceptarea sau nu a moştenirii în termenul de 6 luni prevăzut de lege şi nu şi în situaţia celor care au renunţat expres la moştenire având în vedere şi dispoziţiile codului civil privitoare la faptul că acceptarea sau renunţarea nu poate fi decât totală cu privire la întreaga masă succesorală - în cazul succesunii legale - şi nu fracţionată .

In aceste condiţii pârâtul ... este persoană neîndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului ce a aparţinut autorului ..., deoarece acesta a renunţat expres la dreptul său de moştenire, singura moştenitoare acceptantă fiind mama sa, ..., situaţie în care pârâtul ... trebuie radiat de pe titlul de proprietate, singura titulară şi îndreptăţită rămânând autoarea ..., în prezent decedată.

În susţinerea cererii au fost depuse la dosar înscrisuri ( f.4-8).

La data de ... pârâtul ... a depus la dosar întâmpinare prin care a arătat că la cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta ..., prin care aceasta solicită instanţei de judecată constatarea nulităţii absolute a Titlului de Proprietate nr. ... eliberat la data de ...pe numele ... şi ..., în calitate de moştenitori ai defunctului .... Se solicită radierea pârâtului ... de pe titlul de proprietate.

Beneficiază de repunerea în termenul de acceptare a succesiunii numai moştenitorii care nu au acceptat succesiunea în termenul prevăzut de art. 700 din Codul civil, iar nu şi cei care au renunţat la moştenire.

Ori, aplicând la speţă dispozitivul deciziei, situaţia creată prin neacceptarea succesiunii tatălui său în termenul prevăzut de art.700, aşa cum reiese din Certificatul de moştenitor nr. ... din ... de Notarul de stat ..., -pârâtul- neacceptant în termen, ... a fost repus în termen, devenind de drept moştenitorul tatălui său.

Renunţarea expresă a pârâtului ... evidenţiată în Declaraţia expresă de renunţare la succesiunea mamei sale ..., consemnată sub nr. ... / ...nu are relevanţă în cauză.

In aceste condiţii este evidentă calitatea pârâtului ... de persoană îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului ce a aparţinut autorului ..., alături de sora sa ..., în calitate de descendenţi. Calitatea de moştenitor a pârâtului ... cu privire la imobilele terenuri înscrise în cuprinsul Titlului de proprietate nr. ... eliberat la data de ... este pe deplin dovedită.

În drept, au fost invocată dispoziţiile art.700 Vechiul Cod Civil, art.205, 286 alin (2), 451 CPC, Decizia ICCJ nr. XI din 05.02.2007.

În susţinerea întâmpinării au fost depuse la dosar înscrisuri (f. 27-30 şi 35-37) și împuternicire avocaţială (f.32).

La data de ... reclamanta a depus la dosar răspuns la întâmpinare prin care a solicitat respingerea apărărilor invocate de pârât.

La data de ... pârâta Comisia Locală ... a comunicat precizări prin care a solicitat respingerea cererii formulată de către reclamant, ca nefondată.

În susţinerea precizărilor, pârâta a depus înscrisurile (f.43-51).

Instanţa, în temeiul art.255 rap. la art.258 C.pr.civ., a încuviinţat pentru părţii, proba cu înscrisuri, ca fiind concludentă, pertinentă şi utilă cauzei.

Analizând actele şi lucrările dosarului, prin prisma motivelor invocate, a apărărilor expuse şi a probelor administrate, instanţa  reţine  următoarele :

Prin cererea de chemare în judecată, reclamanta ... a solicitat constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate nr. ... din data de ... în sensul radierii pârâtului ... de pe titlu, pe motivul că acesta a renunţat expres la succesiunea de pe urma defuncţilor ... și ....

Art. III lit. a pct. i, din Legea nr.169/1997 stabileşte că sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile aplicabile la data încheierii actului juridic, acele acte emise cu încălcarea prevederilor legilor fondului funciar, (a) respectiv  actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite în baza legii la asemenea reconstituiri sau constituiri, cum sunt: (i) actele de reconstituire în favoarea unor persoane care nu au moştenit asemenea terenuri.

Din analiza înscrisurilor de la dosar (f.4-8 și 43-51), instanţa reţine  următoarea stare de fapt:

1. La data de ... numitul ... a declarat că renunţă la succesiunea defunctei ... și că nu a făcut nici un act de acceptarea expresă, forţată sau tacită a succesiunii (f.6);

2.la data de  ... numitul ... a formulat cerere de reconstituire a terenurilor de pe urma numitei ... și a tatălui său ... (f.45). La aceeaşi dată a formulat cerere de reconstituire și numita ... a suprafeţei de teren  de pe urma tatălui său ... (f.46).

3.La data de ... se întocmeşte certificatul de moştenitor  de pe urma defunctului ... prin care se constată masa succesorală, calitatea de moştenitor în cotă de 1/1 a numitei ..., precum și că numiţii ... în calitate de soţie și ... în calitate de fiu, sunt străini de succesiune sau  conform art.700 Vechiul C. Civ.

4.La data de ... a fost emis titlul de proprietate nr. ... din data de ... pe numele cetăţenilor ... și ... în calitate de moştenitori ai defunctului ... pentru suprafaţa de ... ha, ... mp situată în satul ..., comuna ... (f.4).

Potrivit dispoziţiilor art. 13, alin.1, 2 şi 3 din Legea 18/1991,” (1) Calitatea de moştenitor se stabileşte pe baza certificatului de moştenitor sau a hotărârii judecătoreşti definitive ori, in lipsa acestora, prin orice probe din care rezultă acceptarea moştenirii. (2) Moştenitorii care nu-şi pot dovedi aceasta calitate, întrucât terenurile nu s-au găsit în circuitul civil, sunt socotiţi repuşi de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparţinut autorului lor. Ei sunt consideraţi ca au acceptat moştenirea prin cererea pe care o fac comisiei. (3) Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafaţa de teren determinată pe numele tuturor moştenitorilor, urmând ca ei sa procedeze potrivit dreptului comun”.

Astfel,  conform dispoziţiilor art.13 din legea nr.18/1991 mostenitorii sunt repuşi de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au apartinut autorului lor, ei fiind considerati că au acceptat succesiunea prin cererea pe care o fac comisiei.

Opţiunea succesorală ce se realizează prin cererea de reconstituire (ca în prezenta cauză) este un act juridic irevocabil , în sensul că moştenitorul care a exercitat dreptul de opţiune nu mai poate reveni asupra alegerii făcute.

Prin urmare, prin cererea de reconstituire formulată de către moştenitorul ... acesta și-a exercitat în mod absolut opţiunea de acceptare a moştenirii, consolidându-se astfel calitatea de moştenitor cu efect retroactiv, fără se mai poată reveni asupra alegerii făcute, respectiv prin renunţarea la moştenire.

Numai în cazul renunţării la moştenire, conform art.701 Vechiul Cod civil, se poate retracta în termenul de 6 luni, nu și în cazul acceptării exprese sau tacite a moştenirii.

 Un alt aspect, instanţa apreciază că numai cel care renunţă expres la succesiune nu intră în categoria persoanelor care sunt moştenitori și care pot formula cerere de reconstituire, conform art.13 din Legea nr.18/1991. Însă, în cazul  celui care nu a acceptat succesiunea în condiţiile art.700 C.civ,  legea a instituit o prezumţie de renunţător, astfel că moştenitorul poate reveni asupra renunţării, în condiţiile art.701 Vechiul Cod civil.

Având în vedere argumentele de drept și de fapt expuse, instanţa va respinge cererea de chemare în judecată formulată de către reclamantă ca neîntemeiată.

În temeiul art.452 C.pr.civ. instanţa va respinge cererea pârâtului ... privind obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată, întrucât acesta nu a făcut dovada existenţei și întinderii cheltuielilor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei.