Rectificae carte funciară

Sentinţă civilă 335 din 09.03.2022


I N S T A N Ţ A ,

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Făurei la data de ... sub nr. ... reclamanţii A şi B, în contradictoriu cu pârâţii C şi D, au solicitat pe calea acţiunii în rectificare tabulară să se dispună rectificarea înscrierii in cartea funciară a imobilelor înregistrate sub nr. ... a ...., imobil cu nr. cadastral nr. ....

In opinia reclamantilor inscrierea imobilului cu nr. cadastral ... inscris in cartea funciara ... a ... compus din C1- atelier in suprafata de 149 mp, C2 - anexa in suprafata de 12 mp., C3 - Beci lubrefianti in suprafata de 18 mp, si C4 - cabina poarta in suprafata de 14 mp., astfel cum este mentionat in contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. ... din ... de ..., nu corespunde cu situatia juridica actuala a imobilului, in sensul ca pe suprafata de teren de 5.080 mp se afla doar constructia Cl atelier in suprafata de 149 mp.

Prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. ... din ... de ... ne-au vandut noua partilor imobilul format din teren categoria folosinta curti constructii in suprafata de 5.080 mp si din constructiile Cl, C2, C3, C4 in suprafata totala de 193 mp, amplasate pe acesta.

Imobilul descris mai sus a fost dobandit ca bun comun in timpul casatoriei si detinut in baza contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. .. din ... de ....

In continutul actului se precizeaza : Nota: Constructiile Cl, C2, C3, C4, sunt inscrise provizoriu in cartea funciara, sub conditia justificarii ulterioare a dreptului de proprietate urmand ca dupa incheierea prezentului act, cumparatorul sa isi clarifice situatia acestora".

Din verificarile efectuate pe teren rezulta fara putinta de tagada faptul ca situatia juridica a imobilului ce face obiectul contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. ... din ... de ... nu corespunde realitatii, in sensul ca pe suprafata de 5080 mp. se mai afla doar o singura cladire respectiv, doar constructia -Cl- atelier in suprafata de 149 mp, lipsind constructiile C2, C3, si C4.

Urmeaza ca instanta sa constate ca in baza dispozitiilor art. 907 din NCC, in cazul in care cuprinsul cartii funciare nu corespunde, in privinta inscrierii, cu situatia juridica reala, se -poate cere rectificarea sau, dupa caz, modificarea acesteia, prin rectificare: intelegandu-se radierea, indreptarea sau mentionarea inscrierii oricarei operatiuni, susceptibila a face obiectul unei inscrieri in. cartea funciara, rectificarea inscrierilor in cartea funciara putanduse face fie pe cale amiabila, prin declaratie autentica, fie in caz de litigiu, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Potrivit dispozitiilor art. 908 din NCC: ”Orice persoană interesată poate cere rectificarea înscrierilor din cartea funciară dacă printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă s-a constatat că: 1. înscrierea sau actul în temeiul căruia s-a efectuat înscrierea nu a fost valabil; 2. dreptul înscris a fost greșit calificat; 3. nu mai sunt întrunite condițiile de existență a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic În temeiul căruia s-a făcut înscrierea; 4. înscrierea din cartea funciară nu mai este în  concordanță cu situația reală actuală a imobilului.

Analizand cazurile reglementate de art. 908 din NCC in care se poate cere rectificarea de carte funciara (1. înscrierea sau actul în temeiul căruia s-a efectuat înscrierea nu a fost valabil; 2. dreptul înscris a fost greșit calificat; 3. nu mai sunt întrunite condițiile de existență a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic în temeiul căruia s-a făcut înscrierea; 4. înscrierea din cartea funciară nu mai este în concordantă cu situatia reală actuală a imobilului.) rezulta ca exista situatii in care actiunea in rectificare trebuie precedata si este conditionata de existenta unei hotarari judecatoresti date in fond (cazul, de pilda, al declararii nulitatii actului juridic care a intemeiat inscrierea, care nu poate fi facuta, in mod evident, in cadrul unei actiuni in rectificare de carte funciara, ci numai intr-o actiune de fond) , dar pot fi imaginate si situatii in care actiunea in rectificare nu trebuie precedata si nu este conditiionata de o hotarare data intr-o actiune in fond, de pilda cand in mod gresit s-a mentionat in act un bun ce nu mai exista in realitate, cand mentionarea acestei imprejurari rezulta cu evidenta comparand situatia de fapt si continutul actului juridic.

Fata de aceste considerente, solicita instantei de judecata sa admita actiunea astfel cum a fost formulata si pe cale de consecinta sa se dispuna rectificarea inscrierii in cartea funciara a imobilelor inregistrate sub nr. ..., imobil inregistrat sub nr. cadastral nr. ....

In drept, isi intemeiaza prezenta cerere pe dispozitiile art. 907- 915 din Noul Cod Civil (art. 33 si 34 din Legea nr. 7/1996), art. 876 si urm. din Noul Cod Civil.

Pârâţii nu au formulat întâmpinare sau alte apărări.

În cursul cercetării judecătoreşti a fost administrată proba cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei.

Analizând înscrisurile aflate la dosar, instanţa constată următoarele:

În fapt, între X şi A (căsătorit cu Y) a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. ... din data de .. de către ..., prin care societatea a vândut celui din urmă imobilul situat în intravilanul comunei ..., înscris în cartea funciară nr.... a loc. ..., cu număr cadastral ..., format din teren curţi construcţii în suprafaţă de 5.080 mp şi din construcţiile C1- atelier în suprafaţă de 149 mp, C2 - anexă în suprafaţă de 12 mp., C3 — Beci lubrefianţi în suprafaţă de 18 mp, şi C4 — cabină poartă în suprafaţă de 14 mp.

În baza contractului de vânzare-cumpărare nr. ... din data de ... eliberat de ..., reclamanţii A şi B au cumpărat de la pârâţii C şi D imobilul situat în intravilanul ..., înscris în cartea funciară nr.... a loc. ..., cu număr cadastral ..., format din teren curţi construcţii în suprafaţă de 5.080 mp şi din construcţiile C1- atelier în suprafaţă de 149 mp, C2 - anexă în suprafaţă de 12 mp., C3 — Beci lubrefianţi în suprafaţă de 18 mp, şi C4 — cabină poartă în suprafaţă de 14 mp.

În ambele contracte de vânzare cumpărare se face referire la faptul că „construcţiile C1, C2, C3 şi C4 sunt înscrise provizoriu în cartea funciară, sub condiţia justificării ulterioare a dreptului de proprietate, urmând ca după încheierea contractului, cumpărătorii să clarifice situaţia acestora”.

Se mai reţine că prin Sentinţa civilă nr. ... din data de ... pronunţată de ... în dosarul nr. ... a fost admisă cererea formulată de reclamanţii A şi B, în contradictoriu cu pârâţii C, D şi E.

A fost constatată nulitatea absolută parţială a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub numărul .../... la ... şi a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub numărul .../... la ..., referitor la existenţa şi vânzarea construcţiilor C2 (anexă cu o suprafaţă de 12 mp, nr. cadastral 205-C2), C3 (beci lubrifianţi cu o suprafaţă de 14 mp, nr. cadastral 205-C3) şi C4 (cabina poartă cu o suprafaţă de 14 mp, nr. cadastral 205-C4).

În prezent în cartea funciară nr.... a loc. ..., cu număr cadastral ... figurează intabulat cu dreptul de proprietate al reclamanţilor cu privire la construcţiile C2 (anexă cu o suprafaţă de 12 mp, nr. cadastral 205-C2), C3 (beci lubrifianţi cu o suprafaţă de 14 mp, nr. cadastral 205-C3) şi C4 (cabina poartă cu o suprafaţă de 14 mp, nr. cadastral 205-C4).

În drept, în ce priveşte legislaţia aplicabilă, conform art. 76 din legea nr. 71/2011, dispoziţiile art. 907-908 din Noul Cod Civil sunt aplicabile doar pentru acte sau fapte juridice încheiate sau, după caz, săvârşite ori produse după intrarea în vigoare a Codului Civil.

Întrucât Sentinţa civilă nr. ... din data de ... pronunţată de Judecătoria Făurei în dosarul nr. ..., rămasă definitivă prin neapelare pe care îşi întemeiază cererea reclamanţii şi care constituie actul juridic generator a situaţiei juridice invocate de petent ca temei al cererii sale, este emisă ulterior intrării în vigoare a N.C.civ., legea materială aplicabilă în cauză este reprezentată de Noul Cod civil întrucât dispoziţiile art. 876 - 915 din noul cod civil privitoare la cazurile, condiţiile, efectele şi regimul înscrierilor în cartea funciară se aplică numai actelor şi faptelor juridice încheiate sau, după caz, săvârşite ori produse după intrarea în vigoare a Codului civil (art. 76 din legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a legii nr. 287/2009 privind codul civil), iar cererile de înscriere, precum şi acţiunile în justiţie întemeiate pe dispoziţiile Legii nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de data introducerii lor, vor fi soluţionate potrivit normelor materiale în vigoare la data încheierii actului sau, după caz, la data săvârşirii ori producerii faptului juridic generator, modificator sau extinctiv al dreptului supus înscrierii ori rectificării, cu respectarea normelor procedurale în vigoare în momentul introducerii lor (art. 80 din legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a legii nr. 287/2009 privind codul civil).

Potrivit art. 907 Cod civil, ,,(1) Când o înscriere făcută în cartea funciară nu corespunde cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea acesteia.

(2) Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau corectarea oricărei înscrieri inexacte efectuate în cartea funciară.

(3) Situaţia juridică reală trebuie să rezulte dintr-o recunoaştere făcută de titularul înscrierii a cărei rectificare se solicită, prin declaraţie dată în formă autentică notarială, ori dintr-o hotărâre judecătorească definitivă pronunţată împotriva acestuia, prin care s-a admis acţiunea de fond. Acţiunea de fond poate fi, după caz, o acţiune în anulare, rezoluţiune, reducţiune sau orice altă acţiune întemeiată pe o cauză de ineficacitate a actului juridic.”

Art. 908 alin. 2 Cod civil prevede că rectificarea înscrierilor în cartea funciară se poate face fie pe cale amiabilă, prin declaraţia autentică notarială a titularului dreptului ce urmează a fi radiat sau modificat, fie, în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În practica judiciară şi în doctrină s-a reţinut că acţiunea în rectificarea înscrierilor făcute în cartea funciară este acea acţiune în justiţie prin care se cere îndreptarea sau suprimarea unei înscrieri necorespunzătoare realităţii făcută în cartea funciară, pentru a pune de acord starea tabulară cu situaţia juridică reală a unui imobil (indiferent de legea civilă aplicabilă).

De regulă, acţiunea în rectificarea cărţii funciare are caracter accesoriu, deoarece se constituie într-o cerere subsecventă a acţiunii principale care ocroteşte dreptul subiectiv vătămat prin înscrierea neconformă situaţiei juridice reale, cu alte cuvinte, ea are un caracter subsidiar grefată pe o acţiune de fond şi constă într-o cerere în constatarea nevalabilităţii înscrierii sau titlului în temeiul căruia s-a săvârşit înscrierea.

Ca atare, acţiunea în rectificarea conţinutului cărţii funciare reprezintă mijlocul cel mai eficace în a restabili concordanţa între situaţia juridică reală şi înscrierea efectuată în cartea funciară, astfel încât înscrierea să reflecte în mod constant situaţia juridică a imobilului, prin intermediul acţiunii în rectificare putându-se îndrepta orice înscriere din cartea funciară care nu mai corespunde realităţii.

De asemenea, instanţa mai reţine că dispoziţiile art. 907 Cod civil prevăd expres şi limitativ cazurile de admisibilitate a acţiunii în rectificare.

Urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub numărul .../... la .... şi a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub numărul .../... la ...  prin Sentinţa civilă nr. .../... pronunţată de Judecătoria Făurei în dosarul nr. ..., definitivă prin neapelare,  în ceea ce priveşte includerea construcţiilor C2 (anexă cu o suprafaţă de 12 mp, nr. cadastral ...), C3 (beci lubrifianţi cu o suprafaţă de 14 mp, nr. cadastral ...) şi C4 (cabina poartă cu o suprafaţă de 14 mp, nr. cadastral ...), trebuie realizată şi rectificarea de carte funciară corespunzătoare, motiv pentru care instanţa va dispune rectificarea înscrierii în cartea funciară a imobilelor înregistrate sub nr.... a ..., având număr cadastral ..., în sensul radierii înscrierilor referitoare la construcţiile C2 (anexă cu o suprafaţă de 12 mp, nr. cadastral ...), C3 (beci lubrifianţi cu o suprafaţă de 14 mp, nr. cadastral ...) şi C4 (cabina poartă cu o suprafaţă de 14 mp, nr. cadastral ...).

Potrivit art. 31 alin. 6 din Legea nr. 7/1996 republicată, prezenta hotărâre se comunică, din oficiu, O.C.P.I. Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară ...., la data rămânerii definitive.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

 

Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii A, identificat cu ... şi B, identificat cu ..., ambii  domiciliaţi  în ...  în contradictoriu  cu pârâţii C, identificat cu ... şi D, identificată cu ..., ambii domiciliaţi în ....

Dispune rectificarea înscrierii în cartea funciară a imobilelor înregistrate sub nr.... a ..., având număr cadastral ..., ca urmare a constatării prin Sentinţa civilă nr. .../... pronunţată de ... în dosarul nr. ..., definitivă prin neapelare, a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub numărul .../.... la ... şi a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub numărul .../... la ..., în sensul radierii înscrierilor referitoare la construcţiile C2 (anexă cu o suprafaţă de 12 mp, nr. cadastral ...), C3 (beci lubrifianţi cu o suprafaţă de 14 mp, nr. cadastral ...) şi C4 (cabina poartă cu o suprafaţă de 14 mp, nr. cadastral ...).

Cu drept apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Apelul se depune la Judecătoria Făurei.

Pronunţată astăzi, 09 martie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 396 alin. 2 C.proc.civ.