Reabilitare (de drept sau judecătorească)

Sentinţă penală 11 din 28.01.2022


Prin cererea înregistrată pe rolul (...) la data de (...) sub nr. (...), petentul (...) a solicitat reabilitarea sa judecătorească.

În motivare, a arătat că sunt îndeplinite condiţiile pentru a se dispune reabilitarea sa.

Cererii i-au fost anexate: certificatul de cazier judiciar şi cartea de identitate a petentului.

În cauză, instanţa a administrat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

a. În fapt,

Prin sentinţa penală nr. (...) din data de (...), pronunţată de (...) în dosarul nr. (...), s-au dispus următoarele:

In baza art.193 alin.2 cu aplicarea art.77 lit.a) si art.78 C.pen. condamna pe fiecare din inculpatii (...) (...); (...) si (...)  la pedeapsa de 1 an inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de lovire.

In baza art.91 si art.92 C.pen. dispune, pentru fiecare inculpat, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe o durata de doi ani de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.

In baza art.93 alin.1 si 2 C.proc.pen. impune fiecarui inculpat, pe durata termenului de supraveghere, urmatoarele masuri :

a) sa se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fixate de acesta;

b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;

c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;

d) sa anunte schimbarea locului de munca;

e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta;

f) sa urmeze un curs de pregatire scolara ori de calificare profesionala.

In baza art.93 alin.3 si 4, obliga  fiecare inculpat sa presteze munca neremunerata, in folosul comunitatii, pe o perioada de 60 de zile, in cadrul Primariei (...) sau al Bisericii (...) inculpatul (...), si in cadrul Primariei (...) sau al (...), ceilalti inulpati, institutia si tipul de activitate urmand a fi stabilite de consilierul de probatiune.

In baza art.404 alin.2 C.proc.pen. si art.91 alin.4 C.pen., atrage atentia inculpatilor  asupra dispozitiilor art.96 C.pen., privind revocarea suspendarii suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.

In baza art.25 C.proc.pen. si art.1357 , 1381 si 1382 C.civ. obliga inculpatii, in solidar, sa plateasca suma de (...) lei, partii civile (...), domiciliat in (...), reprezentand daune morale.

In baza art.25 C.proc.pen., raportat la art.1357, 1382 si 1382 C.civ. si art.320 din Legea nr.95/2006 obliga inculpatii, in solidar, sa plateasca suma de (...) lei, reprezentand despagubiri, partii civile (...)

 In baza art. 274 cod proc.pen. obligă pe fiecare inculpat să plătească suma de (....) lei, cheltuieli judiciare catre stat.

Cu apel in 10 zile de la comunicare .

Pronuntata in sedinta publica azi (...)

Prin sentinţa penală nr. (...), pronunţată de (...) în dosarul nr. (...), s-au dispus următoarele:

Descontopeşte pedeapsa de 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani aplicată inculpatului (...), prin sentinţa penală nr. (...) a (...), în dosarul nr. (....), definitivă la (....), în cele 2 pedepse componente de câte 6 luni închisoare, pentru infracţiunea prev. de art. 244 alin. 1 cod penal.

Constată că cele două infracţiuni prev. de art. 244 alin. 1 cod penal şi infracţiunea prev. de art. 193 alin. 2 cod penal cu aplic.art. 77 lit. a cod penal şi art. 78 cod penal, pentru care acelaşi inculpat a fost condamnat la 1 (un) an  închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, potrivit sentinţei penale nr. (...) din (....) a (...), in dosarul nr. (...), definitivă la (...) au fost săvârşite în concurs real.

În baza art. 38 alin. 1 cod penal rap.la art. 39 alin. 1 lit. b cod penal aplică inculpatului (...) pedeapsa de 1 (un) an închisoare, la  care se adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte două pedepse, respectiv 4 luni, urmand ca inculpatul să execute pedeapsa de :

- 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare.

În baza art. 91 alin. 1 cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de 2 ani care constituie termen de supraveghere potrivit art. 92 alin. 1 cod penal care se calculează de la data rămânerii definitive a sentinţei penale nr. (...) din (...)

În baza art. 93 alin. 1 cod penal pe durata termenului de supraveghere inculpatul (...) trebuie să respecte următoarele obligaţii :

-. să se prezinte la serviciul de probatiune la datele fixate de acesta ;

-. să primească vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa ;

-. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

-. să comunice schimbarea locului de muncă ;

-. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b cod penal impune inculpatului obligaţia să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune (...)

În baza art. 93 alin. 3 cod penal pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunitătii pe o perioadă de 120 zile la (...)

În baza art. 91 alin. 4 cod penal atenţionează pe inculpat asupra disp. art. 96 cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

Cu titlu preliminar, se reține că reabilitarea este instituția juridică prin intermediul căreia efectele unei condamnări ce constau în interdicții, decăderi și incapacități încetează pentru viitor, pentru fostul condamnat care o perioadă de timp a dovedit, prin întreaga sa comportare, că s-a îndreptat și că este posibilă reintegrarea socială a acestuia.

Potrivit prevederilor art. 168 C.pen., pentru a se dispune reabilitarea judecătorească este necesar ca cel condamnat să întrunească următoarele condiții: să nu fi săvârșit o altă infracțiune în intervalul de timp prevăzut de lege și să fi achitat integral cheltuielile de judecată, precum și obligațiile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunțat la despăgubiri.

În privinţa incidenţei reabilitării de drept, instanţa constată că petentul a suferit condamnări succesive pentru care ar fi putut opera individual reabilitarea de drept, însă se constată că inculpatul a săvârşit infracţiuni succesive în cadrul termenelor de reabilitare de drept.

În acest sens, a se vedea şi decizia 8/1969 a fostului Tribunal Suprem, precum şi doctrina în materie ( a se vedea în acest sens Mihail Udroiu-Sinteze de Drept Penal, Partea Generală, Ediţia 2, Volumul II, pag. 1056). Astfel, în cazul condamnărilor succesive, este necesar ca pentru toate condamnările să opereze reabilitarea de drept şi niciuna dintre infracţiuni să nu fie săvârşită în cadrul termenului de reabilitare de drept pentru condamnarea anterioară. În cazul în care unele dintre condamnări sunt susceptibile de reabilitare de drept, iar altele de reabilitare judecătorească, reabilitarea se va obţine numai în condiţiile reabilitării judecătoreşti.

Mai întâi, în ceea ce priveşte condiţia împlinirii termenului de reabilitare judecătorească, art. 165 stabileşte că persoana condamnată poate fi reabilitată după împlinirea termenului de 3 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mică de 2 ani. Conform art. 167 alin. (5) C.pen., în cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse.

În concret, termenul de reabilitare va fi calculat în raport cu pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare, iar data de la care se consideră executată ultima pedeapsă este, conform art.167 alin. (4) C.pen., data când s-a împlinit termenul de supraveghere. (...), împlinindu-se la data de (...)

Acesta din urmă reprezintă momentul de la care a început să curgă termenul de reabilitare judecătorească de 3 ani deoarece se constată că petentul a săvârşit infracţiuni ce au întrerupt termenele de reabilitare, pentru care au intervenit condamnările definitive anterior menţionate.

Aşadar, condiţia împlinirii termenului de reabilitate judecătorească nu este îndeplinită, întrucât termenul de reabilitare de 3 ani prevăzut de art. 165 C.pen., se socotește de la data de (...), fiind împlinit astfel la data de (...)

Prin urmare, va respinge ca prematur formulată cererea de reabilitare judecătorească formulată de petentul condamnat (...)

În temeiul art. 275 alin. 2  C.pr.pen. va obliga petentul la plata sumei de(...) de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.