Loviri

Hotărâre 119 din 06.05.2020


1.La data de  14.08.2019 a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Bacău sub nr. de dosar 2143/110/2019  sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău cu rechizitoriul întocmit în dosarul de urmărire penală  nr. 161/P/2019  din data de 09.08.2019 , prin care a fost trimis în judecată, sub puterea măsurii preventive a controlului judiciar, inculpatul B D pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, prev. de art.195 C.pen., raportat la art. 199 alin.(1) C.pen.

2. Potrivit rechizitoriului  nr. 161/P/2019 din data de 9.08.2019 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, fapta inculpatului  B D constă, în esenţă, în aceea că, în noaptea de 17/18.03.2019,  în timp ce se afla la domiciliul său, i-a aplicat concubinei sale, persoana vătămată D R E lovituri cu  pumnii/pumnul  în zona feței provocând acesteia leziuni cranio cerebrale grave, care coroborate cu leziunile de violență faciale la nivel oculo palpebral drept, buza superioară median și drept, inserția urechii drepte, temporo mandibular drept și retroarticular drept,  aceste leziuni grave pe  fondul patologic preexistent (steatoză și ciroză hepatică incipientă) deteminând decesul victimei la data de 19.03.2019 .

În ceea ce privește situația de fapt, în actul de sesizare se reține că,  inculpatul și persoana vătămată conviețuiau împreună de circa 3 ani și locuiau la locuința de domiciliu a inculpatului, după ce inculpatul a divorțat de fosta soție, numita B M în urmă cu cca 5 ani, motivul divorțului fiind atitudinea agresivă a inculpatului, mai ales pe fondul consumului de băuturi alcoolice și al geloziei (conform declarațiilor martorilor).

Potrivit rechizitoriului,  în seara zilei de 17.03.2019, inculpatul a găsit-o la locuința de domiciliu  pe concubina sa care era în stare de ebrietate. Între cei doi s-a iscat un conflict în cadrul căruia inculpatul i-a aplicat persoanei vătămate cel puțin două lovituri cu pumnul în zona capului, respectiv, așa cum se poate observa din planșa foto efectuată cu ocazia efectuării necropsiei cadavrului, în zona gurii și în partea dreaptă a capului, urmare acestor lovituri fiind provocate leziunile cerebrale care au condus la decesul victimei în data de 19.03.2019.

Inculpatul, inițial, nu a dorit să dea declarații în dosarul cauzei, însă, din materialul probator administrat în dosarul cauzei a rezultat că acesta încerca să-și pregătească apărarea încă din data de 19.03.2019, după transportarea victimei la SJU Bacău. Astfel, conform declarațiilor martorului O O, în data de 19.03.2019, acesta s-a dus la locuința inculpatului întrucât auzise că D R G. a fost dusă la spital. Când a ajuns acolo a fost întâmpinat de inculpat care a încercat să-i explice cum concubina sa a făcut o criză de epilepsie și a căzut din pat( de la o înălțime de max 50 cm), arătându-i niște stropi de sânge pe parchet, fapt ce a trezit suspiciuni în mintea martorului care i-a zis că i se pare suspect ca în timpul unei crize de epilepsie să curgă sânge. Totodată martorului i s-a părut suspect faptul că inculpatul era foarte relaxat și insista să detalieze modul în care au decurs evenimentele în cursul nopții.

La data de 20.03.2019, martorul declară că s-a întâlnit cu numitul M A (vecin cu inculpatul) care i-ar fi relatat că în seara zilei de 17.03.2019 în timp ce se afla pe terasa casei sale de unde are o vedere clară și amplă în spatele curții locuinței inculpatului i-a văzut pe cei doi cum se certau după care l-a văzut pe inculpat cum a agresat-o pe victimă, specificând că "i-a dat bine".

Fiind audiat, iniţial, martorul M A nu a recunoscut că ar fi văzut incidentul în seara zilei de 17.03.2019, în schimb relatează că  au fost momente când, anterior datei de 17.03.2019,  a observat fără să vrea cum inculpatul o agresa pe concubina sa (care era mai tot timpul sub influența băuturilor alcoolice) cu pumnul, palma și picioarele, că inculpatul atunci când consumă băuturi alcoolice devine agresiv și că în data de 19.03.2019, după ce victima a fost transportată la SJU Bacău, s-a întâlnit cu inculpatul în fața Postului de Poliție F care i-a spus că este în căutare de martori care să susțină la poliție că victima era consumatoare de băuturi alcoolice.

Întrucât  materialul probator administrat în cauză releva o situație de fapt contrară susținerilor inculpatului, în sensul că, existau neconcordanțe între declarațiile inculpatului, a martorilor O O, M A și precizărilor transmise de către specialiștii din cadrul SJML Bacău prin adresa nr 1067/A3/101/22.03.2019, cu privire la leziunile persoanei vătămate,  leziuni faciale la nivel oculo-palpebral drept, buza superioară median și drept, inserția urechii drepte, temporo-mandibular drept și retro articular drept,  prin ordonanţa din data de 09.04.2019 s-a dispus efectuarea unei constatări de specialiști din cadrul IPJ Bacău- Serviciul Criminalistic. Concluziile raportului de constatare privind detecția comportamentului simulat nr 420988 din 10.05.2019 arată că răspunsurile numitului M A la întrebările relevante cauzei au provocat modificări specifice comportamentului simulat,  în cuprinsul raportului fiind inserată observația că în cadrul interviului posttest, martorul a recunoscut faptul că în seara zilei de 17.03.2019 l-a văzut pe inculpatul B D în timp ce își lovea concubina în curte. Astfel, conform procesului verbal de recunoaștere din 06.05.2019 martorul M A a recunoscut faptul că în seara zilei de 17.03.2019 în jurul orelor 20.30-21.00 în timp ce a ieșit din locuința sa în curte pentru a da drumul la câini a auzit țipete din curtea inculpatului. Când a privit înspre curtea acestuia l-a văzut pe inculpat cum o lovea pe concubina sa D R cu palmele. Totodată, martorul arată că l-a  văzut pe inculpat cum o lovea pe concubina sa peste față cu palmele, la un moment dat persoana vătămată a căzut, inculpatul a ridicat-o și a împins-o din spate determinând-o să intre în casă.

În calitate de inculpat, numitul B D nu recunoaște că ar fi lovit-o pe concubina sa.

Întrucât materialul probator administrat în cauză releva o situație de fapt contrară susținerilor inculpatului, în sensul că, existau neconcordanțe între declarațiile inculpatului, a martorilor O O, M A și  precizărilor transmise de către specialiștii din cadrul SJML Bacău prin adresa nr 1067/A3/101/22.03.2019, cu privire la leziunile persoanei vătămate,  leziuni faciale la nivel oculo-palpebral drept, buza superioară median și drept, inserția urechii drepte, temporo-mandibular drept și retro articular drept,  prin ordonanţa din data de 09.04.2019 s-a dispus efectuarea unei constatări de specialiști din cadrul IPJ Bacău- Serviciul Criminalistic. Concluziile raportului de constatare privind detecția comportamentului simulat nr 420987 din 10.05.2019 arată că răspunsurile inculpatului B D la întrebările relevante cauzei au provocat modificări specifice comportamentului simulat.

Conform adresei emise de către SJML Bacău nr 1067/A3/101/22.03.2019  la necropsia efectuată privind pe D R, s-au evidențiat numeroase leziuni corporale de tip: tumefacții, echimoze, câteva excoriații situate în regiunea facială, toraco abdominală și membre având aspecte ce sugerează vechimi diferite mergând de la o zi până la cca 10-12 zile. În acest context s-au distins leziuni faciale la nivel oculo-palpebral drept, buza superioară median și drept, inserția urechii drepte, temporo-mandibular drept și retroarticular drept ce sunt recente, posibil din 17/18.03.2019 și sunt sugestive pentru un mecanism de producere prin loviri active cu corpuri dure urmând a se confirma pe cale de anchetă, neputând fi produse exclusiv prin căderea victimei. Coroborat cu leziunile meningo cerebrale grave descrise și pe fondul patologic preexistent(steatoză hepatică) aceste leziuni au putut determina decesul. În ansamblu, restul leziunilor au putut fi produse prin loviri cu/și de corpuri și suprafețe dure, favorizate de aceeași afecțiune hepatică preexistentă fără a avea capacitate tanatogeneratoare.

Conform raportului de expertiză medico legală- necropsie  nr  1031/A3/101 din 16.07.2019, 

1. Moartea numitei D R a fost violenta.

2.  Ea s-a datorat comei generată de hemoragie cerebro meningee( hematom subdural, subarahnoidian intracerebral, contuzie cerebrală) consecutiv unui traumatism cranio cerebral și pe fondul steatozei și cerozei incipiente hepatice

3.  Leziunile cranio cerebrale grave coroborat cu leziunile de violență faciale la nivel oculo palpebral drept, buza superioară median și drept, inserția urechii drepte, temporo mandibular drept și retroarticular drept, sunt sugestive pentru un mecanism de producere prin loviri active cu corpuri dure, urmând a se confirma și pe cale de anchetă, favorizat de fondul patologic preexistent(steatoză și ciroză hepatică incipientă)

4. Leziunile de violență cranio faciale enunțate la pct 3  sunt recente, posibil din 17/18.03.2019

5. Între leziunile cranio cerebrale și deces există legătură de cauzalitate directă, condiționată de afecțiunea hepatică preexistentă

6.La examenul extern, pe corp s-au evidențiat numeroase leziuni de tipul tumefacții, echimoze,câteva excoriații situate în regiunea toraco abdominală și membre, a căror aspect  sugerează vechimi diferite de la 1-2 zile până la maxim 10-12 zile, posibil produse prin loviri cu și de corpuri dure și suprafețe dure, favorizate în apariție de aceeași afecțiune hepatică preexistentă fără a avea capacitate tanatogeneratoare sau rol în deces

7.  Sângele victimei aparține grupei sanguine A

8.  În momentul decesului sângele nu conținea alcool

9. Moartea datează din 19.03.2019.

Conform rechizitoriului , situaţia de fapt mai sus menţionată se susţine cu mijloace de probă.

3. Prin încheierea din 26.09.2019, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară în dosarul nr. 2143/110/2019/a1, definitivă,  a fost constatată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.161/P/2019 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în cauza şi  a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe  inculpatul B D,  trimis în judecată pentru săvârșirea infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte, prevăzută  de art. 195 C.pen., raportat la art. 199 alin.(1) C.pen.

4.  Instanţa constată că, după citirea actului de sesizare, inculpatul a dat declaraţie prin care a exprimat propria variantă cu privire la derularea faptelor de care este acuzat (filele 40, 41, 41bis , dosar instanţă)  acesta nerecunoscând acuzaţia adusă prin actul de inculpare.

Varianta prezentată de inculpat , în esenţă , prezintă următoarea derulare a faptelor: inculpatul şi persoana vătămată convieţuiau într-o relaţie consensuală (concubinaj) de 3 ani, perioadă în care între cei doi nu au fost situaţii conflictuale. La data de 17.03.2019 inculpatul B D şi victima D R E au mers împreună în municipiul Bacău, unde au petrecut prima parte din zi în zona târgului auto şi ulterior la cumpărături în piaţă şi magazinul C.. După ora 12,00 cei doi au ajuns la domiciliul comun (proprietatea inculpatului) din comuna F, au stat la masă şi au consumat împreună  vin roşu (inculpatul ,, 3 pahare a 125 ml, iar concubina a gustat şi ea din vin(…)” ) . În jurul orei 16,45 inculpatul s-a dus la un vecin  (martorul P C ) pentru a-l ajuta să pună în funcţiune un utilaj agricol , iar în jurul orei 22,00 a ajuns acasă, unde ar fi găsit-o pe concubina sa în stare de ebrietate , stând în pat şi uitându-se la TV.  I-ar fi reproşat pe un ton calm că nu este bine şi că urma să-şi facă analizele peste 2 săptămâni. După această discuţie s-a culcat. În jurul orei 01.00 ar fi fost trezit de un zgomot , o bufnitură, şi a văzut-o lângă pat pe concubina sa , căzută cu faţa în jos prezentând o lovitură în zona sprâncenei , un semn la buza superioară , îi curgea sânge dintr-o nară  şi era julită la barbă. Aceasta a şters urmele de pe podea , apoi s-a dus la baie să se spele. Inculpatul nu s-a ridicat din pat şi s-a uitat la TV, punându-şi problema ,,ce o să zică lumea , când o să o vadă cu semnele respective, cred că o să creadă că am lovit-o eu.” Ulterior , în timpul nopţii s-a trezit din nou întrucât victima i s-ar fi plâns de dureri de cap, inculpatul aducându-i un antinevralgic, după care s-a culcat din nou. S-a mai trezit o dată în timpul nopţii din cauza unui zgomot , constatând că victima nu se mai afla în pat şi că plecase în altă cameră, unde îşi avea lucrurile, după care s-a reîntors în pat. A doua zi dimineaţă , când s-a trezit, inculpatul a văzut-o pe victimă, concubina sa , în pat cu faţa în jos , a realizat că este ceva în neregulă cu ea şi a verificat în camera în care aceasta îşi ţine lucrurile ,, dacă a consumat din sticla de ţuică” , constatând că aceasta era golită pe jumătate  a reproşat acest lucru concubinei sale şi , observând că nu răspunde a presupus că aceasta este în stare de ebrietate , motiv pentru care a informat-o  telefonic pe mătuşa acesteia, apoi pe martorul P C, acesta spunându-i să anunţe serviciul 112. A sunat în jurul orei 07.00. Ulterior, după aproximativ o oră  a venit ambulanţa care a transportat victima la S.J. Bacău.

În cauză au fost audiaţi nemijlocit martorii de la urmărirea penală , precum şi martorii propuşi în apărare de inculpat, anterior audierii inculpatului , înainte de citirea actului de sesizare, mama persoanei vătămate , aceasta arătând că nu se constituie parte civilă în cauză.

Din coroborarea  declaraţiilor inculpatului şi martorilor din lucrări, declaraţii nemijlocite în faţa instanţei, coroborate cu declaraţiile aceloraşi persoane date în faţa organelor de cercetare penală,  modul de sesizare al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, instanţa reţine ca situaţie de fapt veridică următoarele:

Inculpatul şi persoana vătămată convieţuiau împreună de cca. 3 ani şi locuiau la locuinţa de domiciliu a inculpatului după ce inculpatul a divorţat de fosta soţie, numita B M în urmă cu cca. 5 ani, motivul divorţului fiind atitudinea agresivă a inculpatului, mai ales pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi al geloziei(conform declaraţiilor martorilor).

Instanţa constată, în urma raţionamentului juridic propriu, pe baza probelor analizate în întregul lor ansamblu, că,  în seara zilei de 17.03.2019,  după ce s-a întors de la martorul P C inculpatul a găsit-o la locuinţa de domiciliu  pe concubina sa şi, părându-i-se că aceasta era în stare de ebrietate ( la necropsia de la data de 19.03.2020  nu au fost identificate urme de alcool în sângele victimei, posibilitatea de absorbţie a alcoolului în acest timp scurt fiind redusă, având în vedere gravele afecţiuni hepatice ale victimei) a lovit-o pe aceasta cu putere , de cel puţin două ori în zona capului. Această acţiune a avut loc în curtea locuinţei, cu posibilitatea ca actele de violenţă să fi continuat şi în interiorul casei. Urmarea acestor lovituri au fost leziunile cerebrale care  au condus la decesul victimei în data de 19.03.2019, în jurul orei 05,00.

Inculpatul nu a dorit iniţial să dea declaraţii la procurorul de caz, însă, ulterior, la data de 21.03.2019, a dat declaraţie în calitate de inculpat, în dosarul cauzei, însă, din materialul probator administrat în dosarul cauzei rezultă că acesta încerca să-şi pregătească apărarea încă din data de 18.03.2019 după transportarea victimei la SJU Bacău. Astfel, conform declaraţiilor martorului O O, în data de 19.03.2019, acesta s-a dus la locuinţa inculpatului întrucât auzise că D R G. a fost dusă la spital. Când a ajuns acolo a fost întâmpinat de inculpat care a încercat să-i explice cum concubina sa a făcut o criză de epilepsie şi a căzut din pat (de la o înălţime de max. 50 cm) arătându-i nişte stropi de sânge pe parchet, fapt ce a trezit suspiciuni în mintea martorului care i-a zis că i se pare suspect ca în timpul unei crize de epilepsie să curgă sânge. Totodată martorului i s-a părut suspect faptul că inculpatul era foarte relaxat şi insista dă detalieze modul în care au decurs evenimentele în cursul nopţii. La data de 20.03.2019, martorul declară că s-a întâlnit cu numitul M A (vecin cu inculpatul) care i-ar fi relatat că în seara zilei de 17.03.2019 în timp ce se afla pe terasa casei sale de unde are o vedere clară şi amplă în spatele curţii locuinţei inculpatului i-a văzut pe cei doi cum se certau după care l-a văzut pe inculpat cum a agresat-o pe victimă, specificând că "i-a dat bine". Fiind audiat, martorul M A nu recunoaşte că ar fi văzut incidentul în seara zilei de 17.03.2019 în schimb relatează că  au fost momente când, anterior datei de 17.03.2019,  a observat fără să vrea cum inculpatul o agresa pe concubina sa (care era mai tot timpul sub influenţa băuturilor alcoolice) cu pumnul, palma şi picioarele, că inculpatul atunci când consumă băuturi alcoolice devine agresiv şi că în data de 19.03.2019, după ce victima a fost transportată la SJU Bacău, s-a întâlnit cu inculpatul în faţa Postului de Poliţie F care i-a spus că este în căutare de martori care să susţină la poliţie că victima era consumatoare de băuturi alcoolice.

Conform adresei emise de către SJML Bacău nr 1067/A3/101/22.03.2019  la necropsia efectuată privind pe D R, s-au evidențiat numeroase leziuni corporale de tip: tumefacții, echimoze, câteva excoriații situate în regiunea facială, toraco abdominală și membre având aspecte ce sugerează vechimi diferite mergând de la o zi până la cca 10-12 zile. În acest context s-au distins leziuni faciale la nivel oculo-palpebral drept, buza superioară median și drept, inserția urechii drepte, temporo-mandibular drept și retroarticular drept ce sunt recente, posibil din 17/18.03.2019 și sunt sugestive pentru un mecanism de producere prin loviri active cu corpuri dure urmând a se confirma pe cale de anchetă, neputând fi produse exclusiv prin căderea victimei. Coroborat cu leziunile meningo cerebrale grave descrise și pe fondul patologic preexistent(steatoză hepatică) aceste leziuni au putut determina decesul. În ansamblu, restul leziunilor au putut fi produse prin loviri cu/și de corpuri și suprafețe dure, favorizate de aceeași afecțiune hepatică preexistentă fără a avea capacitate tanatogeneratoare.

Conform raportului de expertiză medico legală- necropsie  nr. 1031/A3/101 din 16.07.2019  :

1.  Moartea numitei D R a fost violenta.

2.Ea s-a datorat comei generată de hemoragie cerebro meningee( hematom subdural, subarahnoidian intracerebral, contuzie cerebrală) consecutiv unui traumatism cranio cerebral și pe fondul steatozei și cerozei incipiente hepatice

3.Leziunile cranio cerebrale grave coroborat cu leziunile de violență faciale la nivel oculo palpebral drept, buza superioară median și drept, inserția urechii drepte, temporo mandibular drept și retroarticular drept, sunt sugestive pentru un mecanism de producere prin loviri active cu corpuri dure, urmând a se confirma și pe cale de anchetă, favorizat de fondul patologic preexistent(steatoză și ciroză hepatică incipientă)

4.Leziunile de violență cranio faciale enunțate la pct 3  sunt recente, posibil din 17/18.03.2019

5.Între leziunile cranio cerebrale și deces există legătură de cauzalitate directă, condiționată de afecțiunea hepatică preexistentă

6.La examenul extern, pe corp s-au evidențiat numeroase leziuni de tipul tumefacții, echimoze,câteva excoriații situate în regiunea toraco abdominală și membre, a căror aspect  sugerează vechimi diferite de la 1-2 zile până la maxim 10-12 zile, posibil produse prin loviri cu și de corpuri dure și suprafețe dure, favorizate în apariție de aceeași afecțiune hepatică preexistentă fără a avea capacitate tanatogeneratoare sau rol în deces

7.Sângele victimei aparține grupei sanguine A

8.În momentul decesului sângele nu conținea alcool

9.Moartea datează din 19.03.2019

Din declaraţiile  martorilor O O, M G A, din faza de urmărire penală  rezultă că inculpatul era o persoană violentă, că acesta ar fi fost motivul pentru care  în urmă cu 5 ani ar fi divorţat de soţia sa, iar că în momentele în care consumă băuturi alcoolice devine violent. Aceşti martori au văzut-o şi cu altă ocazie pe D R E (victima) că ar fi prezentat urme de violenţe pe corp provenite de la loviturile primite din partea concubinului său, - inculpatul. Martorul M G.A (fila 80 ds. urm.pen.) susţine că ar fi văzut (de la balconul casei sale) cum în noapte de 17.03.2019 ar fi bătut-o  pe victimă.

Întrucât  materialul probator administrat în cauză releva o situație de fapt contrară susținerilor inculpatului, în sensul că, existau neconcordanțe între declarațiile inculpatului, a martorilor O O, M A și  precizărilor transmise de către specialiștii din cadrul SJML Bacău prin adresa nr 1067/A3/101/22.03.2019, cu privire la leziunile persoanei vătămate,  leziuni faciale la nivel oculo-palpebral drept, buza superioară median și drept, inserția urechii drepte, temporo-mandibular drept și retro articular drept,  prin ordonanţa din data de 09.04.2019 s-a dispus efectuarea unei constatări de specialiști din cadrul IPJ Bacău- Serviciul Criminalistic. Concluziile raportului de constatare privind detecția comportamentului simulat nr 420988 din 10.05.2019 arată că răspunsurile numitului M A la întrebările relevante cauzei au provocat modificări specifice comportamentului simulat,  în cuprinsul raportului fiind inserată observația că în cadrul interviului posttest, martorul a recunoscut faptul că în seara zilei de 17.03.2019 l-a văzut pe inculpatul B D în timp ce își lovea concubina în curte. Astfel, conform procesului verbal de recunoaștere din 06.05.2019 martorul M A a recunoscut faptul că în seara zilei de 17.03.2019 în jurul orelor 20.30-21.00 în timp ce a ieșit din locuința sa în curte pentru a da drumul la câini a auzit țipete din curtea inculpatului. Când a privit înspre curtea acestuia l-a văzut pe inculpat cum o lovea pe concubina sa D R cu palmele. Totodată, martorul arată că l-a  văzut pe inculpat cum o lovea pe concubina sa peste față cu palmele, la un moment dat persoana vătămată a căzut, inculpatul a ridicat-o și a împins-o din spate determinând-o să intre în casă.

În data de 06.05.2019, fiind reaudiat, martorul M A  a declarat următoarele:" Revin asupra declaraţiei dată în faţa organelor de cercetare penală cu privire la agresiunea comisă asupra numitei D R E la locuinţa lui B D din jud. Bacău şi precizez următoarele:

În seara zilei de 17.03.2019, orele 20:00, am ajuns la locuinţa mea de la locul de muncă întrucât terminasem programul. Precizez că locuinţa mea se află undeva în spatele casei lui B D şi am vedere bună de la locuinţa mea spre toată curtea lui din spatele casei. După ce am revenit la domiciliu, în jurul orei 20:30, am ieşit din casă în curte pentru a merge la toaletă şi să dau drumul la câini prin curte, lucru pe care îl fac în fiecare seară. În acest timp mi-a fost atrasă atenţia întrucât din curtea din spatele casei lui B D se auzeau ţipete de femeie. Mi-am întors privirea şi i-am văzut pe B D şi concubina lui, D R, se aflau în spatele casei, undeva la colţul casei sub acoperişul ridicat pe stâlpii de susţinere din spatele casei, ce nu este prevăzut cu pereţi. Amândoi stăteau în picioare, unul în faţa celuilalt iar B D o ţinea cu o mână pe concubina lui şi cu cealaltă mână o lovea la nivelul capului. Mi se părea că loviturile erau în zona feţei acesteia. Loviturile au fost repetate iar la un moment dat D R a căzut jos, la nivelul solului.

Imediat B D a ridicat-o în picioare după care a ţinut-o cu mâna în zona spatelui şi a împins-o către casă. D R plângea. După ce au ajuns la uşa casei, nu am mai văzut nimic, iar imediat s-a auzit uşa închizându-se şi mi-am dat seama că au intrat în casă.

Precizez că B D o împingea pe D R din spate să meargă în casă iar aceasta mergea pe picioarele ei, însă se vedea că merge greu.

Din casă eu nu am mai auzit nimic şi am intrat în casă la mine.

Chiar dacă era întuneric afară, curtea lui B D este iluminată de la drumul public iar în zona în care a avut loc agresiunea este de asemenea lumină întrucât la acoperişul construit în spatele casei B D avea aprins un bec şi se vedea bine.

Din câte îmi amintesc D R avea o pereche de pantaloni, cred că de trening, de culoare roşie din câte îmi amintesc. Totodată îmi amintesc că purta o bluză deschisă la culoare, fără a-mi aminti exact culoarea.

Ulterior, m-am întâlnit la un magazin de materiale de construcţii, V., cu O O, am râs puţin de el că se pune cioclu la înmormântare, întrucât aflasem că a murit D R, după care am intrat în discuţii cu acesta şi i-am spus că B D i-a dat-o bine, referindu-mă că a bătut-o bine, amândoi având suspiciuni cu privire la moartea acesteia.

Nu am declarat aceste aspecte până la acest moment şi am negat că aş fi văzut că B D a lovit-o în seara de 17.03.2019 pe D R E întrucât am un copil bolnav de autism şi nu voiam să fiu purtat pe drumuri.

La data de 06.05.2019 am fost testat cu aparatul poligraf ocazie cu care a reieşit că am minţit cu privire la întrebările puse şi am revenit asupra declaraţiei pentru a spune adevărul şi pentru a nu fi tras la răspundere penală.

Nu am fost căutat de B D să mă influenţeze să declar ceva anume, nici alte persoane însă am diferite reţineri în a intra în polemici cu acesta întrucât devine agresiv când se întâmplă ceva ce nu îi convine."

Relevante sunt şi discuţiile între operatorii serviciului 112 şi dispeceratul poliţiei (fişierele 10-13  filele 305-311 dosar urm.pen.).

Este clară determinarea inculpatului în încercarea sa de a prezenta organelor judiciare o altă realitate (favorabilă lui) decât cea faptică.

Nu există echivoc în ceea ce priveşte convingerea instanţei cu privire la agresarea fizică cu pumnul a persoanei vătămate de către inculpat în seara de 17.03.2019 , că între agresiunea inculpatului B D exercitată asupra victimei D R şi decesul victimei (leziuni cauzate prin lovituri active) există legătură de cauzalitate (fiind exclusă posibilitatea autoaccidentării de asemenea manieră a victimei, iar în locuinţa părţilor nemaifiind alte persoane în intervalul 17.03.2020, ora 20,00, momentul întoarcerii inculpatului  de la martorul P C acasă -18.03.2020 ora 09,46 oră la care victima a fost ridicată de Serviciul de Ambulanţă) .

Constatând existenţa infracţiunii prevăzute de art. 195 C.pen., raportat la art. 199 alin. (1) c. pen., fapta fiind săvârşită de inculpatul B D cu vinovăţia prevăzută de lege, instanţa , în ceea ce priveşte stabilirea pedepsei va avea în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei, circumstanţele reale, dar şi cele personale ale inculpatului, precum şi demersurile sale susţinute în a induce ancheta pe o altă pistă decât cea a adevărului instanţa se va orienta către limita superioară în stabilirea pedepsei închisorii la care urmează a-l condamna pe inculpat.

Faţă de toate aceste aspecte,  în baza art. 195 C.pen. raportat la art. 199 alin.(1) C.pen., cu aplicarea art. 396 alin. (1) şi (2) C.proc.pen., va condamna inculpatul B. la pedeapsa de 10 (zece) ani  închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de lovituri cauzatoare de moarte sub forma violenţei în familie.

În baza art.66 alin.(1) C.pen. va interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prev. de dispoziţiile art. 66 alin.(1) lit. a) si b) C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 4 ani, pedeapsa a cărei executare va începe conform. art.68 alin.(1) lit.c) C.pen.

În baza art.65 alin.(1) C.pen. va interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin.(1) lit. a) si b) C.pen., de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe  şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În baza art.72 C.pen. va scădea din durata pedepsei perioada deja executată ca urmare a  reținerii, respectiv de la data de 20.03.2019 la data de 21.03.2019.

În baza art. 399 alin. (1) C.proc.pen. va menține măsura controlului judiciar  faţă de inculpatul B D.

În ceea ce priveşte acţiunile civile , instanţa le va admite integral , constatând că acestea sunt dovedite atât în ceea ce priveşte daunele materiale, cât şi daunele morale cauzate copiilor minori ai victimei aceştia suferind prin lipsa mamei în viaţa lor  şi pierderea acesteia în mod irevocabil. Astfel în baza art.19 C.proc.pen., raportat la art. 397alin.(1) C.proc.pen.  coroborat cu art.1349 alin.(1) şi (2), art.1357 şi urm. din Codul civil, va admite  acţiunea civilă promovată de persoana vătămată D B A, prin reprezentant legal D P  şi va obliga inculpatul B D la plata contravalorii în lei a sumei de 10.000 Euro cu titlul de  daune morale şi a unei prestaţii lunare în sumă de 300 lei cu titlu de daune materiale începând cu data de 19.03.2019 şi până la împlinirea de către D B A a vârstei de 18 ani, ori, dacă se află în continuarea studiilor, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 26 de ani,  sume actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.

În baza art.19 C.proc.pen., raportat la art.397 alin.(1) C.proc.pen.  coroborat cu art.1349 alin.(1) şi (2), art.1357 şi urm. din Codul civil, va admite  acţiunea civilă promovată de persoana vătămată D D P, prin reprezentant legal D P şi va obliga inculpatul B D la plata contravalorii în lei a sumei de 10.000 Euro cu titlul de  daune morale şi a unei prestaţii lunare în sumă de 300 lei cu titlu de daune materiale începând cu data de 19.03.2019 şi până la împlinirea de către D D P a vârstei de 18 ani, ori, dacă se află în continuarea studiilor, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 26 de ani,  sume actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective

În baza art.19 C.proc.pen., raportat la art.397 alin.(1) C.proc.pen.  coroborat cu art. 1349 alin.(1)  şi (2), art. 1357 şi urm. din Codul civil, va admite acţiunea civilă şi va obliga inculpatul B D la plata sumei de 362,9 lei, actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective, cu titlu de despăgubiri materiale către partea civilă S.J.A. Bacău, reprezentând contravaloarea îngrijirilor medicale acordate victimei D R-E(fl.71 dosar u.p.).

În baza art.19 C.proc.pen., raportat la art.397alin.(1) C.proc.pen.  coroborat cu art. 1349 alin.(1)  şi (2), art. 1357 şi urm. din Codul civil, va admite acţiunea civilă şi va obliga inculpatul B D la plata sumei de 3172,76 lei, actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective, cu titlu de despăgubiri materiale către partea civilă S.J. de U. Bacău reprezentând contravaloarea îngrijirilor medicale acordate, reprezentând contravaloarea îngrijirilor medicale acordate victimei D R-E(fl.79 dosar u.p.).

În baza art. 249 alin.(1), (5) şi (7) C.proc.pen. va instituie sechestru asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului  în vederea reparării pagubelor,  până la concurenţa prejudiciilor stabilite prin prezenta hotărâre şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare.

În temeiul art.162 C.proc.pen. va dispune păstrarea până la soluţionarea definitiva a cauzei a  mijloacelor materiale de probă - fl.333-336 dosar urmărire penală.

În baza art. 7 alin. (1) din Legea nr. 76/2008 raportat la art. (3), (4), (5) şi (9)  din Legea nr. 76/2008, va dispune, după rămânerea definitivă a hotărârii, prelevarea de probe biologice de la inculpatul B D în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, urmând ca, în baza art.5 alin.(5) din Legea nr.76/2008, să fie informat inculpatul că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic.

Se va constata că inculpatul B D a fost asistat de avocat  angajat.

Se va constata că persoanele vătămate/părţi civile D B A şi D D P  au fost asistate de avocaţi desemnaţi din oficiu.

În temeiul art. 272 alin. (1) şi (2) C.proc.pen., va dispune plata onorariilor avocaților desemnați din oficiu din fondurile Ministerului Justiţiei.

În baza art.274 alin. (1), (2)  C.proc.pen. va obliga inculpatul B D la plata sumei de 4.000 lei - cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (suma de 2.500 lei - cheltuielile judiciare efectuate pe parcursul urmării penale şi suma de 1.500 lei cheltuieli efectuate în cursul procedurii de cameră preliminară şi a judecăţii).