Participarea penală sub forma coautoratului în cazul infracţiunii de tâlhărie

Decizie 115 din 20.04.2004


Instanţa de fond a dispus condamnarea inculpaţilor B.I.S., B.S.C., G.A.B., R.C.C. şi P.V.S. pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie, prev.de art.211 alin.2 lit.b, c şi al.2/1 lit.a Cod penal, reţinând că după ce inculpatul B.I.S. a lovit-o primul pe partea vătămată şi aceasta a căzut, a fost lovită cu pumnii şi picioarele şi de ceilalţi coinculpaţi, inculpatul B.I.S. sustrăgând victimei suma de 18 milioane lei şi telefonul mobil din care a dat celorlalţi inculpaţi suma de 1,5 milioane lei.

Prin apelurile promovate, G.A.B, P.V.S. şi R.C.C. au solicitat schimbarea încadrării juridice în infracţiunea de tăinuire.

Apelurile nu sunt fondate, reţinând declaraţiile inculpaţilor date cu ocazie urmăririi penale, cu prilejul soluţionării propunerii de arestare preventivă, care se coroborează cu celelalte probe ale cauzei. Aceştia au arătat în mod detaliat modul de comitere a infracţiunii, rezultând că luarea hotărârii infracţionale a aparţinut tuturor inculpaţilor, care au urmărit victima şi au lovit-o, unul dintre ei luând banii şi telefonul, suma fiind împărţită imediat.

Aceste activităţi constituie acte de couatorat, iar nu de tăinuire care prespune dobândirea unui bun provenit din comiterea unei infracţiuni de către o altă persoană.

Domenii speta