Închiderea procedurii. raport fina şi bilanţul general. conţinut.

Decizie 688 din 22.01.2006


1. ÎNCHIDEREA PROCEDURII. RAPORT FINA ŞI BILANŢUL GENERAL. CONŢINUT.

Prin Decizia 688/2006 s-a admis recursul  comercial promovat de recurenta – creditoare  AVAS în contradictoriu cu intimata debitoare S.C. M.P. S.A, a fost modificată în tot sentinţa recurată  nr. 125 din 27 aprilie 2006, pronunţată de Tribunalul Bacău în dosarul nr. 2815/2001, în sensul că s-a respins ca nefondată cererea de închidere  a procedurii falimentului şi s-a trimis cauza la judecătorul sindic pentru continuarea procedurii.

Pentru a pronunţa această hotărâre instanţa de recurs a reţinut că prin sentinţa civilă 125/27.04.2006 pronunţată de judecătorul sindic în dosarul 2815/2001 al Tribunalului Bacău în temeiul art. 131 al. 2 din  legea 64/1995 s-a dispus închiderea procedurii falimentului deschisă împotriva S.C.  „M.P” SA Comăneşti, înscrierea din oficiu a menţiunii dizolvării şi  radierea societăţii la Registrul Comerţului.

S-a dispus publicarea în Monitorul Oficial al României a menţiunilor dizolvării şi radierii societăţii pe cheltuiala debitoarei,notificarea hotărârii de închidere a  procedurii şi descărcarea lichidatorului  judiciar şi a persoanelor care  l-au  asistat de  orice îndatoriri sau responsabilităţi cu privire la procedură, debitor şi averea lui, creditori, titulari de garanţie, asociaţi.

Judecătorul sindic a constatat că fondurile şi  bunurile din averea debitorului au fost distribuite şi, în consecinţă, a aprobat raportul final descărcând  lichidatorul  de orice îndatoriri sau responsabilităţi.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs, în termen legal, creditoarea Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – A.V.A.S., scutit legal de  plata taxei de timbru conform dispoziţiilor art. 86 din O.U.G. 51/1998 republicată.

În motivarea recursului s-a arătat că, potrivit dispoziţiilor art. 128 pct. 1 din legea 64/1995 republicată, după ce bunurile din averea  debitoarei au fost lichidate, lichidatorul judiciar avea  obligaţia de a prezenta judecătorului sindic  un raport final împreună cu un bilanţ general ale căror copie trebuiau comunicate  tuturor creditorilor şi debitorului,  urmând a fi convocată Adunarea  Creditorilor pentru soluţionarea  obiecţiunilor la raport final.

Prin necomunicarea către creditori, în condiţiile art. 128 pct. 1 din Legea 64/1995 republicată, a  raportului final privind lichidarea S.C.  „M.P” S.A. Comăneşti, A.V.A.S. a fost privat de  dreptul de a exercita calea de atac a  obiecţiunilor la raportul final.

S-a arătat şi că lichidatorul judiciar nu a verificat cauzele  concrete care au  determinat  revocarea de către debitoare a  contribuţiilor la Fondul naţional unic de asigurările de sănătate şi nu a menţionat  persoanele din conducerea societăţii debitoare din vina  cărora nu au fost plătite contribuţiile la  acest fond.

Dintre intimaţii, legal citaţi, a fost reprezentat în faţa instanţei lichidatorul  judiciar S.C. Expert SRL Bacău, lichidator judiciar al debitoarei S.C.  M.P SA  şi administrator judiciar al creditoarei S.C.  M. SA, care a solicitat  respingerea recursului promovat, arătând  că procedura de lichidare a debitoarei a fost  finalizată în luna noiembrie 2003, dată la care în tabloul creditorilor figura Casa  Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bacău de la  care recurenta a preluat  creanţele în 2004.

Nefiind formulate contestaţii la raportul comunicat creditorilor de la acea dată s-a procedat la distribuirea tuturor sumelor  realizate din lichidare, după care s-au soluţionat şi celelalte  cereri  adiacente.  Referitor la obligaţiile lichidatorului de menţionare  a persoanelor din conducerea societăţii falite vinovate de neplata contribuţiei la Fondul  naţional unic de sănătate s-a arătat că prin lege nu este stabilită în sarcina  administratorului judiciar sau a lichidatorului o asemenea obligaţie.

Instanţa de recurs a apreciat  ca fiind fondat recursul, pentru considerentele ce se vor arăta în continuare:

Închiderea procedurii în condiţiile art. 131 din Legea 64/1995 republicată, în vigoare  la data pronunţării sentinţei presupune  îndeplinirea procedurii reglementate de  dispoziţiile art. 128, 129 din  aceeaşi lege.

Aceasta stabileşte obligaţia lichidatorului de a interveni un raport final, bilanţ general care va fi supus judecătorului sindic, iar copii vor fi comunicate creditorilor şi debitorului şi vor fi afişate la uşa tribunalului, creditorii putând formula obiecţii la raportul final. După soluţionarea  eventualelor obiecţii şi aprobarea  raportului final, lichidatorul urmează să efectueze distribuirea finală a tuturor  fondurilor din averea debitorului, iar fondurile  nereclamate în termen de 90 de zile vor fi depuse la bancă în contul  averii debitorului.

În prezenta cauză nu au fost îndeplinite obligaţiile  arătate anterior în sensul că nu s-a întocmit un raport final şi un bilanţ general, cu atât mai mult  nu s-a efectuat  distribuirile finale.

Raportul întocmit de lichidator la  06.11.2003 privind acţiunile  întreprinse pentru lichidarea judiciară a  falitei şi  primind fondurile obţinute prin lichidarea activului depus la filele 54 – 63 dosar 2815/2001 nu îndeplineşte condiţiile  impuse de dispoziţiile art. 128, 129, indicate anterior. Acest raport reprezintă îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de art. 121 din lege, ţinând seama  atât de formularea folosită în raport, cât şi de acţiunile ulterioare întreprinde  în cauză.

Astfel, la finalul raportului privind fondurile obţinute din lichidarea activului lichidatorul  s-a referit la valoarea creanţelor neacoperite după prezenta  distribuţie, fără a preciza că este vorba despre  distribuiri finale, astfel cum era reglementat  prin dispoziţiile art. 115, 116 din legea 64/1995 în forma de la acea dată.

La termenul din 29.01.2004  reprezentantul lichidatorului judiciar a solicitat a se acorda termen pentru imposibilitatea  predării unei maşini, din  cauza vremii defavorabile, iar la termenul din 08.04.2004  acelaşi lichidator a arătat că mai are de verificat  o maşină care este la Banca Transilvania, care urmează a fi ridicată.

Prin cererea formulată la 10.06.2004 acelaşi lichidator  solicită aprobarea valorificării materialelor debitoarei  identificate  la S.C.  Marine Chemicals  Industries SRL Botoşani, cerere încuviinţată de judecătorul sindic prin încheierea din 12.08.2004.

Toate aceste împrejurări  conduc la concluzia că raportul întocmit  la  06.11.2003 nu reprezintă raportul  final, bilanţul general şi distribuirea finală reglementate de  art. 128, 129, 131 din legea 64/1995 republicată.

În aceste context chiar lichidatorul solicită la termenul din 06.04.2006  acordarea unui termen pentru depunerea  raportului final, pentru ca la data de 27.04.2006 să depună referatul privind debitoarea în faliment în baza  căruia judecătorul sindic a închis  procedura. Referatul apreciat de judecătorul sindic  ca fiind raportul  final nu îndeplineşte nici  sub aspect formal  şi nici al conţinutului  condiţiile impuse de dispoziţiile art. 128, 129, 131  pentru închiderea  procedurii şi cu atât mai mult nu a fost respectată procedura reglementată expres.

Referitor la motivul de recurs privind obligaţia lichidatorului de a indica persoanele vinovate de neplata contribuţiilor la fondul naţional unic de asigurări sociale şi de sănătate şi de verificare a cauzelor concrete de  nevirare a contribuţiilor de către debitoare, instanţa  apreciază că acesta reprezintă un motiv de contestaţie potrivit  dispoziţiilor art.  25 din legea 64/1995 republicată (art. 19  în vechea  reglementare) ce nu poate fi examinat cu ocazia soluţionării recursului împotriva  hotărârii de închidere a procedurii.

Decizia 688/19.10.2006