Contract de depunere de sume de bani la cec. Dobândă.

Sentinţă comercială 24260/3/2006 din 04.07.2006


DOSAR NR.24260/3/2006

Contract de depunere de sume de bani la CEC.

Dobândă.

Depunerile CEC sunt producătoare de dobânzi sub forma anuităţilor sau câştigurilor, garantarea de către stat având ca obiect sumele depuse, însoţite de dobânzi şi eventuale câştiguri.

 Prin cererea  înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti - Secţia a VI-a Comercială, la data de 04.07.2006, sub nr.24260/3/2006, reclamantul CÂRJOESCU DUMITRU-LUCIAN a chemat în judecată pe pârâţii SC CEC SA şi STATUL ROMÂN prin Ministerul Finanţelor solicitând instanţei ca, prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună obligarea pârâtei să recalculeze sumele depuse de reclamant pe libretele CEC.

 În motivarea cererii, reclamantul a arătat că începând cu anul 1984 a efectuat o serie de depuneri pe libretele CEC indicate în petitul I în vederea obţinerii dobânzilor aferente,  respectiv protejării economiilor efectuate. Până în prezent, sumele indicate au rămas în depozitul pârâtei, reclamantul efectuând o singură retragere minoră, în anul 1997.

 Contractul de depunere de sume de bani la CEC constituie o varietate a contractului de depozit neregulat încheiat intre CEC – in calitate de depozitare – şi o persoană fizică sau juridică – deponent – prin care depozitarul se obliga să păstreze sumele de bani depuse şi să le restituie, la cerere, cu dobânzile aferente, dintr-o dată sau fracţionat, titularului depunerii sau reprezentantului său.

 Din analizarea dispoziţiilor OMF nr.528/17.10.1973 privind Regulamentul privind normele de bază in legătură cu operaţiile pe libretele de economii, art.17, 18 şi 20 din HG nr.888/1996 şi art.27 din HG nr.1602/2002 pentru aprobarea Statutului CEC rezultă că depunerile populaţiei la CEC au caracter voluntar şi se primesc cu respectarea strictă a principiului libretului consimţământ al depunătorilor. Instrumentele de economisire emise de CEC in contrapartida preluării oricărui disponibil bănesc au inscrise de fiecare dată o valoare nominală exprimată in forma bănească, negociabilă sau nu, purtătoare de dobândă sau nu. Rata dobânzii pe fiecare instrument de economisire şi modul de acordare a acesteia, in numerar sau sub forma de câştiguri, se stabilesc de către Consiliul de Administraţie CEC.

 Prin art.21 din Statutull CEC din 1958 s-a stabilit că pentru sumele depuse, CEC plăteşte titularilor dobânzi anuale sau câştiguri, cuantumul dobânzilor fiind stabilit de către Consiliul de Miniştri iar potrivit art.24 alin.2 din NM nr.16/1984, restituirea sumelor in numerar şi a dobânzilor se face la solicitarea titularului, oricând in cursul anului. După anul 1990 prin Legea nr.58/1998 – Legea bancară, depozitul a fost definit ca fiind suma de bani încredinţată in următoarele condiţii: să fie rambursată in totalitate, cu sau fără dobânda sau orice altă facilitate, la cerere sau la termen convenit de către deponent cu depozitarul.

 Prin Legea nr.66/1996, Casa de Economii şi Consemnaţiuni, persoană juridică română de drept privat, s-a reorganizat in societate bancară pe acţiuni, cu acţionar unic statul român. Potrivit art.4 din acest act normativ, sumele depuse de persoanele fizice la Casa de Economii şi Consemnaţiuni pe instrumente de economisire, precum şi  dobânzile şi câştigurile cuvenite pentru acestea sunt garantate de stat. Acestea  se restituie la cererea titularilor sau a reprezentanţilor legali ai acestora. Drepturile de creanţă asupra sumelor depuse, dobânzilor şi câştigurilor sunt imprescriptibile.

 CEDO, prin Hotărârea pronunţată la data de 10.07.2001 asupra cererii nr.34746-97 formulată de Asociaţia pentru Protecţia Cumpărătorilor de Autoturisme, Liga pentru Protecţia Cumpărătorilor de Autoturisme şi alţi 647 de reclamanţi individuali a stabilit că prin depunerea sumelor de bani la CEC se incheie un contract de depozit neregulat, in temeiul căruia depozitarul se obligă să păstreze suma depusă şi să o restituie la cererea deponentului, cu dobânzile aferente, atât in cazul depunerii in scop de economisire, cît şi in cazul depunerii cu destinaţie specială, cum era cazul persoanelor care depuneau sume de bani in vederea achiziţionării de autoturisme Dacia. CEDO a constatat că reclamanţii sunt in continuare titulari de cont şi pot obţine in orice moment restituirea depunerilor, la care se calculează dobânzi. In ceea ce priveşte plângerea referitoare la scăderea puterii de cumpărare a depunerilor datorită inflaţiei, CEDO a arătat că nu trebuie să se deducă din dispoziţiile art.1 din Protocolul nr.1 la Convenţie obligaţia generală a statelor de a menţine prin indexare puterea de cumpărare a sumelor depuse la bănci sau alte organisme financiare.

 Având in vedere cele menţionate, rezultă faptul că depunerile Cec sunt producătoare de dobânzi – sub forma anuităţilor sau câştigurilor, garantarea de către stat având ca obiect sumele depuse, insoţite de dobânzi şi eventuale câştiguri.