Reorganizare judiciară şi faliment. Declaraţie de creanţă. Condiţii de admisibilitate. Aplicarea greşită a legii.

Decizie 2310 din 16.12.2005


Reorganizare judiciară şi faliment. Declaraţie de creanţă. Condiţii de admisibilitate. Aplicarea greşită a legii.

Legea nr. 130/1999

Înscrierea creanţelor în tabelul creditorilor nu este condiţionată de depunerea unor titluri executorii, ci de prezentarea unor titluri de creanţă.

Curtea de Apel Timişoara, secţia comercială şi de contencios administrativ,

 decizia nr. 2310 din 16 decembrie 2005

Prin încheierea nr. 1180 din 26 septembrie 2003, Tribunalul Arad a admis raportul administratorului judiciar, a dispus înscrierea în tabelul suplimentar al creanţelor I.T.M. Arad cu suma de 838.346 lei, a B.C.R. – Agenţia Ineu cu suma de 12.951.402.028 lei, consolidarea în valută a creanţei A.V.A.S. Bucureşti.

S-au respins celelalte cereri de înscriere a creanţelor în tabelul suplimentar şi, s-a dispus afişarea tabelului suplimentar de creanţe cu menţiunea că acesta poate fi contestat în termen de 15 zile de la afişare.

Prin decizia civilă nr. 2310 din 16 decembrie 2005, pronunţată în dosar nr. 11520/COM/2005, Curtea de Apel Timişoara a admis recursul declarat de creditoare a modificat încheierea în partea, privind cererea de înscriere a creanţei recurentei în tabelul suplimentar privind debitoarea S.C. „I. III” S.A. Sebiş şi a dispus înscrierea, în acel tabel, a creanţei recurentei în sumă de 41.505.924 lei (ROL), menţinând celelalte dispoziţii ale încheierii.

Curtea a reţinut că potrivit Legii nr. 130/1999, comisionul datorat pentru păstrarea şi completarea carnetelor de muncă de către recurentă, constituie o contribuţie datorată la bugetul general consolidat, aşa cum aceasta a fost modificată prin dispoziţiile Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice.

Ca atare, debitul în litigiu constituie o creanţă bugetară.

Măsura de a nu înscrie această creanţă în tabelul suplimentar privind pe debitoarea S.C. „I. III” S.A. Sebiş, s-a întemeiat pe motivul că, pe lângă cererea de admitere a creanţei, recurenta nu a depus şi titluri executorii necontestate, iar actele depuse la dosar nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de Codul de procedură fiscală pentru a fi titluri executorii.

Or, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 64/1995 republicată şi modificată, declanşarea procedurii de faliment şi drept urmare înscrierea creanţelor în tabelul creditorilor nu este condiţionată de depunerea unor titluri executorii, ci de prezentarea unor titluri de creanţă, condiţie pe care o îndeplineşte procesul-verbal depus la dosar cu anexele sale, încheiat de creditoarea recurentă.

Mai mult decât atât, din dosarul  cauzei, nu rezultă că aceste creanţe au fost contestate de către debitoare, cum s-a menţionat în încheierea recurată.

Faţă de acestea, recursul creditoarei fiind justificat, a fost admis aşa cum  s-a menţionat anterior.