Contestaţie la executare. proces verbal de situaţie. necitarea părţilor

Decizie 76R din 29.01.2010


 Prin contestaţia înregistrată sub nr. 472/339  din 27. 02.2009  pe rolul Judecătoriei Zimnicea, contestatoarea VF a solicitat  instanţei,în contradictoriu cu intimatul  VP  pentru ca prin hotărârea care se va pronunţa să se dispună anularea formelor de executare efectuate în temeiul  sentinţei civile nr. 451 din 10 . 11 2005.

În motivarea cererii  contestatoarea a arătat că prin sentinţa civilă nr.  451 din 10 . 11 . 2005 pronunţată de Judecătoria Zimnicea s-a dispus ieşirea din indiviziune a părţilor şi  atribuirea loturilor.

A mai menţionat că la data de 16 . 02. 2009 în lipsa sa şi  fără a fi  citată s –a refăcut procesul – verbal de situaţie, în care s-a  arătat că  intimatul şi –a ales camerele care doreşte să fie scoase la licitaţie , acestea având o valoare mai mare decât sulta cuvenită nefiind astfel  respectat dispozitivul hotărârilor.

În drept au fost invocate dispoziţiile art .  399 Cod procedură civilă

În baza înscrisurilor depuse la dosar prin sentinţa civilă nr.  398 din 21 04 2009 pronunţată de Judecătoria Zimnicea s-a respins ca nefondată contestaţia formulată.

Pentru a pronunţa această sentinţă prima instanţă a reţinut că dispoziţiile legale în materia executării silite nu prevăd obligaţia  executorului judecătoresc de a cita  debitoarea la  întocmirea procesului – verbal de situaţie.

De asemenea a motivat faptul că debitoarea nu a fost de faţă la  întocmirea procesului – verbal de situaţie nu duce la nulitatea acestuia, iar  prevederile relative la executarea silită nu instituie obligativitatea comunicării  acestui  înscris.

A mai reţinut instanţa de fond că,  înscrierea  în cuprinsul procesului-verbal de situaţie  a menţiunii  că intimatul –creditor  a solicitat ca executarea silită să se facă asupra unei părţi din imobil, în situaţia în care  debitoarea  nu va achita sulta, nu înseamnă  o nerespectare a dispozitivului hotărârii .

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs în termen  contestatoarea VF solicitând modificarea acesteia , în sensul admiterii  contestaţiei  şi anulării formelor de executare întocmite de executorul judecătoresc în dosarul de executare nr. 36 /2009.

A motivat că  procesul  - verbal care a stat la baza  executării silite  începută de  creditorul VP  nu îndeplineşte condiţiile legale pentru această procedură.

În drept au fost invocate dispoziţiile art. 304 Cod procedură  civilă.

Din analiza art. 496 şi 497 al. 1 teza I c.p. civ. rezultă cu certitudine că părţile nu se citează la  întocmirea procesului – verbal  de  situaţie, aceasta fiind o formalitate premergătoare  vânzării la licitaţiei,  executorul judecătoresc având obligaţia  de a soma debitorul conform art. 497 alin 1 Cod procedură civilă, după  întocmirea procesului -  verbal de situaţie.

Prin urmare, nefiind instituită obligaţia citării  părţilor la întocmirea procesului – verbal de situaţie, în mod corect  a reţinut instanţa de fond că nu au fost  încălcate dispoziţiile privind  executarea  silită de către  executorul judecătoresc, respingând contestaţia formulată.

Nici împrejurarea că, în cuprinsul procesului – verbal de situaţie , executorul judecătoresc a înserat punctul de vedere  al  intimatului creditor  VP referitor la  vânzarea unei  părţi  din imobil, în cazul  în care debitoarea nu va achita sulta, nu poate conduce la concluzia că nu a fost respectat  dispozitivul sentinţei a cărei executare silită s-a solicitat.

Faţă de cele ce preced,în temeiul art. 312 al.1 Cod procedură civilă se va respinge ca nefondat recursul declarat .