Înregistrare asociaţie composesorala

Decizie 9/R din 26.01.2010


Dosar nr. 2390/258/2009 – decizia civilă nr. 9/R din 26.01.2010

Prin Încheierea civilă nr.1782/23.10.2009 a Judecătoriei Miercurea Ciuc a fost respinsă cererea ASOCIAŢIEI COMPOSESORALE, privind înregistrarea în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor a hotărârilor adunărilor generale ale asociaţilor prin care s-a decis modificarea actului constitutiv şi a statutului, conform actului adiţional nr. 67 din 13 iulie 2009 şi a noului statut nr. 68 din 13 iulie 2009, atestate de avocat.

Pentru a se pronunţa astfel instanţa de fond a reţinut următoarele:

Asociaţia Composesorală a fost înregistrată în Registrul special al acestei instanţe în baza Sentinţei civile nr.476 din 1 martie 2000 a Judecătoriei Miercurea-Ciuc. 

În data de 30 aprilie 2009, adunarea generală a Asociaţiei Composesorale a hotărât modificarea actului constitutiv şi a statutului, în sensul revocării membrilor consiliului de administraţie, respectiv domnii KJ, KI şi TA şi numirii unui nou consiliu de administraţie, cu un mandat de 3 ani, format din domnii KG şi SK, care au fost împuterniciţi să semneze actul adiţional şi să aducă la îndeplinire hotărârea.

În data de 11 iulie 2009, adunarea generală a Asociaţiei Composesorale a hotărât modificarea actului constitutiv şi a statutului, în sensul numirii domnului CL în consiliul de administraţie în calitate de responsabil cu probleme silvice şi de păşunat, revocării comisiei de cenzori formate din AZ, PE, KG şi numirii noii comisii de cenzori, cu un mandat de trei ani, formate din domnii RA, PE şi IS, domnii KG şi SK fiind împuterniciţi să semneze actul adiţional şi să aducă la îndeplinire hotărârea.

Faţă de aceste hotărâri ale adunării generale, la dosar s-au depus actul adiţional la actul constitutiv şi statutul Asociaţiei Composesorale şi o variantă actualizată a statutului, certificate de avocat.

Instanţa a constatat că noua formă a statutului Asociaţiei Composesorale nu conţine modificările convenite în cele două hotărâri ale adunării generale a asociaţilor, însă conţine modificări în legătură cu care nu s-a făcut dovada că ar fi fost decise în vreo adunare generală.

Astfel, pe de-o parte, statutul Asociaţiei Composesorale nu conţine, nici în forma veche, nici în cea nouă vreo menţiune cu privire la membrii consiliului de administraţie sau ai comisiei de cenzori, astfel încât cele două hotărâri invocate nu aduc, în realitate, nicio modificare statutului, iar pe de altă parte varianta actualizată a statutului conţine faţă de varianta veche modificări în legătură cu care nu s-a depus la dosar vreo hotărâre a adunării generale.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs petenta, solicitând admiterea recursului, modificarea în totalitate a încheierii atacate, admiterea cererii şi înregistrarea modificărilor aduse statutului asociaţiei în registrul special al asociaţilor şi fundaţiilor.

În motivarea recursului se arată că membrii composesori au luat cunoştinţă de roate modificările aduse statului dar acestea fiind destul de  consistente asociaţii au decis în adunarea generală să adopte nu o modificare prin act adiţional ci un nou statut, iar în cadrul adunării generale toţi cei prezenţi au acceptat această formă, în care au fost cuprinse şi modificările aduse anterior statutului asociaţiei şi înregistrate în Registrul asociaţilor după anul 2000.

În varianta actualizată a statutului de ex. art.5 este alta decât forma veche fără a se depune vreo hotărâre a adunării generale, concret pe acest articol modificarea era deja aprobată de asociaţi prin Hotărârea din data de 27.05.2006, care a fost înregistrată în Registrul asociaţilor  prin Încheierea civilă nr.1316/16.10.2006 pronunţată de Judecătoria M.Ciuc în dosar nr.703/258/2006, care aprobă modificările aduse statutului prin Actul adiţional autentificat sub nr.4927/28.08.2006.

Cererea de înscriere de modificări trebuie însoţită de hotărârea Adunării generale, nu se cere  forma actualizată a statutului, motivul pentru care s-a depus forma actualizată a statutului este tocmai acela că adunarea generală a aprobat noul statut prin Hotărârea din data de 11.07.2009.

Totodată recurenta consideră că judecătorul ar trebui să îi pună în vedere remedierea neregularităţilor constatate şi să acorde un termen pentru aceasta, iar dacă acestea nu sunt înlăturate în termenul dat abia atunci poate respinge cererea.

Instanţa constată că recursul a fost formulat în termen şi este legal timbrat.

Examinând recursul declarat de recurentă în raport de motivele de recurs invocate, precum şi sub toate aspectele conform art.304 ind.1 Cod procedură civilă, instanţa constată că acesta este întemeiat, din următoarele considerente:

În baza Hotărârilor Adunării Generale a petentei din data de 30.04.2009, şi aceea din data de 11.07.2009 au fost adoptate modificări ale statutului Asociaţiei, iar în baza acestor hotărâri a fost întocmit Actul adiţional la Actul Constitutiv şi Statutul Asociaţiei atestat de avocat sub nr.67/13.07.2009.

Instanţa de fond a respins cererea petentei din considerentele că statutul depus la dosar în noua sa formă nu conţine modificările convenite în cele două hotărâri ale adunării generale a asociaţilor, însă conţine modificări în legătură cu care nu s-a făcut dovada că ar fi fost decise în vreo adunare generală.

Tribunalul este de părere că nu se impunea întocmirea noului statut în temeiul hotărârilor adunării generale, care încă nu au fost înregistrate în registrul special.

Statutul asociaţiei urmează a fi adaptat ulterior înregistrării modificărilor în Registrul special, deci numai în situaţia în care instanţa admite înregistrarea acestora, urmând ca noul statut să fie elaborat în concordanţă cu acele modificări ale căror înregistrare s-a dispus prin hotărâre judecătorească.

Ca urmare, chiar dacă petenta dintr-un exces de zel a întocmit noul statut, certificat de avocat, care nu corespunde modificărilor aprobate prin hotărârile adunării generale, şi a depus actul respectiv la dosarul cauzei, tribunalul va face abstracţie de acest statut, întrucât în speţa de faţă trebuie să se raporteze la obiectul cauzei, şi anume înregistrarea modificărilor aduse statutului prin hotărârile adunării generale şi prin actul adiţional.

În consecinţă, având în vedere că cele două hotărâri ale adunării generale, respectiv actul adiţional sunt acte emise în condiţii de legalitate, nefiind contestate şi emană din partea organelor statutare ale asociaţiei, ţinându-se cont de prevederile art.33 din OG nr.26/2000, art.28 din Legea nr.1/2000, modificată, precum şi art.331 şi urm. Cod de procedură civilă, în temeiul art.304 pct.9 raportat la art.312 alin.2 şi 3 Cod de procedură civilă, instanţa va admite recursul, va modifica în tot sentinţa atacată, în sensul că va admite cererea formulată de petentă şi va dispune înregistrarea în Registrul special al composesoratelor ţinut la Judecătoria Miercurea Ciuc, a Hotărârii Adunării Generale a ASOCIAŢIEI COMPOSESORALE din data de 30.04.2009, a Hotărârii Adunării Generale a ASOCIAŢIEI COMPOSESORALE din data de 11.07.2009, precum şi a Actului adiţional la Actul Constitutiv şi Statutul Asociaţiei atestat de avocat sub nr.67/13.07.2009.

Fără cheltuieli de judecată.